Meny Stäng

Husvagnsbrister, Michelinguiden och Sveriges nya underverk

Annons

Då var det måndag igen, vilket här på FREEDOMtravel betyder … resenyheter! Varje söndag går vi igenom veckans skörd av pressmeddelanden för att välja ut ett antal att presentera. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Arlandas första bufférestaurang slår upp sina portar

Taste by Nordrest, som öppnade 22 maj, ligger vid Gate 6 i Terminal 5 och är först ut på Arlanda med att erbjuda ett buffékoncept. Restaurangen serverar en all-day-long-lösning för såväl frukost, lunch, middag och takeaway. Över ett dussin olika sallader samt sex olika varmrätter finns att välja mellan, och som avrundning på måltiden finns det alltid mjukglass. Även veganska, vegetariska, gluten- och laktosfria alternativ finns.

Norwegian startar direktflyg till Visby från Stockholm-Arlanda

I början på juni startar Norwegian en inrikesrutt mellan Stockholm-Arlanda och Visby. Det betyder att besökare med sikte på Almedalen (3-7 juli) eller Medeltidsveckan (7-14 augusti) når Visby inom en timme, liksom semesterfirarna under hela sommaren. Flygningarna startar den 6 juni med sex avgångar per vecka. Rutten är Norwegians fjärde inrikeslinje i Sverige då bolaget, förutom Arlanda-Visby, även flyger till Luleå, Umeå och Kiruna direkt från Arlanda.

Bilprovningens besiktningsstatistik 2021: Tre av tio husvagnar har brister

Trots korta körsträckor visar Bilprovningens besiktningsstatistik för 2021 att tre av tio husvagnar hade brister och att vart femte fel krävde efterkontroll. Vanligast var anmärkningar mot bromssystemet, bland annat eftersom husvagnar står stilla i längre perioder. Här är Bilprovningens tips för att förebygga fel på pärlan:

  • Ojämna bromsar: Om husvagnen har en tendens att ”vrida” bilen vid inbromsning kan du behöva se över bromsarna.
  • Trasiga eller felaktiga lampor: Ta hjälp av dina passagerare för att säkerställa att husvagnens lampor fungerar och har rätt färg.
  • Äldre däck: Det är det vanligt att däcken ”torkar ut” på grund av ålder innan du ser att mönsterdjupet börjar bli för dåligt.

Estland får sina första Michelin-stjärnor

Guide Michelin har publicerat sin första estländska utgåva. Totalt belönades två restauranger i Estland med stjärnor, och är därmed först av alla i de baltiska länderna att ingå i den prestigefulla guiden. De två restauranger som fått varsin stjärna är ”NOA Chef’s Hall” samt ”180° by Matthias Diether”, som båda ligger i Tallinn. Guiden omfattar också totalt fem restauranger som prisats med Bib Gourmand, för vällagad mat och en upplevelse till ett rimligt pris, samt två gröna stjärnor som står för ett hållbarhetsinitiativ.

Michelinguiden kommer snart till Turkiet

Matfestivalen ”Turkish Cuisine Week” har precis genomförts för första gången, och planeras bli ett återkommande event. Festivalen hade fokus på kreativ, hälsosam och hållbar kokkonst, med målsättning att presentera landets rika, kulinariska arv för omvärlden. Dessutom har nu Istanbul i Turkiet utsetts till den 38:e internationella destinationen för den världsberömda Michelinguiden. Vilka restauranger som kommer att belönas med stjärnor kommer att avslöjas vid en gala den 11 oktober 2022.

Sveriges sju underverk har utsetts … igen

Sveriges sju underverk har utsetts tidigare, men nu är det dags igen. I en ny undersökning, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Göta kanal, har svenskarna nu återigen korat Sveriges främsta byggnadsverk. Listan toppas av ringmuren i Visby, där nästan en tredjedel (31%) av de svarande menar på att den 900 år gamla muren är Sveriges främsta byggnadsverk. På en andra plats kvalificerar sig Göta kanal, en favorit hos en av fyra (25%) svenskar.

  1. Ringmuren i Visby
  2. Göta kanal
  3. Ishotellet i Jukkasjärvi
  4. Kungliga slottet i Stockholm
  5. Regalskeppet Vasa
  6. Uppsala Domkyrka
  7. Öresundsbron

Veckans reflektion

Nu när Sveriges sju underverk utsetts igen blir det förstås lite förvirrande. Nu finns ”de gamla sju” och ”de nya sju”. Listan är relativt lik, men Turning Torso och Globen har försvunnit från denna nya lista till förmån för Uppsala Domkyrka och Kungliga slottet. Vilken lista gillar du bäst? Eller hur tycker du att listan borde se ut?

Missade du förra resenyheterna? Läs Ny ställplats – och varannan svensk vill campa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev