Meny Stäng

Soloresor, kryssningar och julevenemang

Du missar väl inte att kika in på FREEDOMtravel på måndagar? Varje måndag presenterar vi korta resenyheter kring sånt som resmål, flyglinjer, camping, evenemang och allt möjligt annat som har med resor och turism att göra. Håll till godo!

Svenskar firar in 2023 på soloresa

Enligt färsk sökdata från hotell- och resesöksajten momondo.se verkar allt fler svenskar vilja fly julstressen och resa iväg under jul och nyår – och många gör det ensamma. De svenska soloresenärerna tycks vilja söka sig långt bort från Sveriges vinterkyla då det framför allt är Thailand som lockar under jul och nyår. Soloresenärers topplista över destinationer under julledigheten:

 1. Bangkok, Thailand
 2. London, England
 3. Phuket, Thailand
 4. Malaga, Spanien
 5. Dubai

Nu blir det enklare att resa till Kroatien

Kroatien blir en del av den passfria zonen Schengen från januari 2023. EU-parlamentet gav nyligen grönt ljus vid en omröstning. Det formella beslutet väntas fattas av EU:s ministerråd den 9 december 2022 men redan för ett år sedan fastslog rådet att Kroatien lever upp till alla de krav som ställts. Detta innebär att gränskontroller mot Slovenien och Ungern slopas, samt att passkontroller vid inresa med flyg från Schengenländer slopas. Det är också klart att euro bli officiell valuta i Kroatien från och med den 1 januari 2023.

Fotograf: M Vrdoljak

Kanarieöarna är den mest lönsamma destination för distansarbetare

Kanarieöarna fortsätter att befästa sin ledande ställning som destination för distansarbete och nu utnämns ögruppen som den mest lönsamma inom detta segment, av Nomad List, den globala portalen för distansarbete. Enligt uppgifter är Kanarieöarna den plats där distansarbetare upplever den största ökningen av sitt privata sparkapital. Sedan 2020 har antalet distansarbetare på Kanarieöarna ökat exponentiellt och i vinter lanserar Canary Islands Tourism en ny kampanj för att lyfta destinationen ytterligare.

Foto: Canary Islands Tourism

Hit kryssar Viking Cinderella sommaren 2023

Påsken 2023 avgår den första kryssningen med Viking Cinderella från Stockholm till Höga Kusten. Det blir också möjligt att kryssa till Visby, Bornholm och Ystad. På samtliga destinationer i Sverige och Danmark ingår för första gången busstransfer för alla kryssningsresenärer. Den som hellre upptäcker resmålet från cykelsadeln kan utan extra kostnad ta med sig cykeln ombord. Viking Cinderellas destinationskryssningar sommaren 2023:

 • Höga Kusten: 3 dagar från Stockholm via Mariehamn
 • Visby: 3 dagar från Stockholm via Mariehamn
 • Bornholm och Visby: 4 dagar från Stockholm via Mariehamn och Visby
 • Ystad och Visby: 4 dagar från Stockholm via Mariehamn och Visby
Viking Cinderella vid Höga kusten, foto: Alltid Marknadsbyrå

Magisk rekordförsäljning på Gekås Ullared

Under lördagen 12 november besöktes Gekås Ullared av 21 000 kunder som tillsammans handlade för rekordsumman 48,3 miljoner kronor. Detta är en ökning på ofattbara 20 procent och 6,6 miljoner kronor mot tidigare rekorddag. ”Det är ett helt magiskt försäljningsrekord” konstaterar Patrik Levin, vd för Gekås Ullared.

Patrik Levin, vd Gekås Ullared

Världens första cirkulära elsnöskoter görs i Sverige

Norrländska Vidde och SkiStar vill tillsammans bidra till mer hållbara fjällupplevelser. Det gör man med hjälp av en ny, eldriven snöskoter där tillverkningsprocessen också ska vara cirkulär och produceras i Sverige. Tillsammans med forskningsteam från RISE, Research Institute Sweden, skapar Vidde framtidens snöskoter genom en cirkulär affärsmodell som fokuserar på såväl hållbarheten i produktion, som att öka användandet och slutligen att ha en plan för återvinning av material och komponenter.

Dags för julevenemang runt om i Sverige

Det närmar sig tiden för julmarknader och andra julevenemang. Du hittar våra tips om julmarknader i Sverige här. Nedan hittar du ytterligare tips, från veckans pressmeddelanden:

 • 25-27 nov: Julmarknad i Sölvesborgs Slottslängor
 • 26-27 nov: Julmarknad på Smålands museum 
 • 27 nov: Julskyltning i Helsingborg
 • 30 nov-18 dec: Vinter i Norrviken ons-sön (samtliga besök bokas)
 • Adventshelger och jullovsprogram: Jul på Havets hus i Lysekil
Vinter på Norrviken, foto: John Magnusson

Veckans reflektion

Ojoj, tänk att det kan handlas så mycket på Gekås Ullared på bara en enda dag? Det är ju svindlande summor …

Missade du förra resenyheterna? Läs Lågprisflyg, tomtestad och specialinredda hotellrum

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev