Meny Stäng

Nya ställplatser, cykelleder och gränser som öppnas

Annons

Snart står nya ställplatser för husbilar klara på Elmia i Jönköping. I veckans resenyheter får du också tips på cykel- och hotellsemester. Dessutom börjar flera europeiska länder, än så länge mycket försiktigt, öppna sina gränser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

20 nya ställplatser byggs på Elmia

I slutet av maj står tjugo nya centrumnära ställplatser för husbilar klara på Elmia. Anläggningen, som kommer vara tillgänglig för alla som besöker Jönköping, kommer att ha tillgång till elektricitet och en servicestation med färskvatten samt tömning av grå- och svartvatten. Ställplatserna kommer vara öppna året runt för såväl turister som för utställare och besökare till Elmia. Betalning görs enkelt på plats via en betalstation.

Elmia

Rolfs Flyg & Buss snabba på återbetalning

Information inom en timme. Återbetalning direkt. Det har varit rutinen för gruppresearrangören Rolfs Flyg & Buss när UD förlänger reseavrådan, enligt ett pressmeddelande från researrangören. Totalt har 1000 grupper motsvarande 45 000 resenärer fått sina resplaner inställda. ”Det är inte rätt att hålla våra kunders pengar som gisslan i ett försök att kräva ersättning från stat eller andra myndigheter”, säger Emanuel Karlsson, Vd på Rolfs Flyg & Buss.

Rolfs Flyg & Buss

35 procent vill cykla i sommar

En ny undersökning, framtagen på uppdrag av Göta kanal, visar hur coronapandemin påverkat svenskarnas semesterplaner. 95 procent av de som brukar åka utomlands uppgav att de kommer stanna i Sverige och 40 procent vill undvika aktiviteter där många människor samlas. På frågan om vilka utomhusaktiviteter de vill uppleva i sommar svarade 35 procent att de vill cykla. Göta kanal tipsar om landets tre nationella cykelturistleder, samt den som väntas bli den fjärde.

  • Göta kanal – 200 km längs Göta kanal
  • Kattegattsleden – läng kusten mellan Helsingborg och Göteborg
  • Sydostleden – från södra Småland till sydöstra Skåne
  • Sydkustleden – sex etapper längs sydkusten

Flera europeiska länder börjar öppna gränser

Flera länder i Europa börjar försiktigt öppna sina gränser, efter att ha hållit stängt på grund av coronapandemin. Detta rapporterar bland annat SVT och SvD. Samtidigt ska man komma ihåg att UD avråder från resor till alla länder till och med 15 juli, och därefter kommer nytt beslut. Här är några exempel:

  • Baltikum tillåter sedan den 15 maj medborgare inom de tre länderna att resa fritt mellan länderna.
  • Island räknar med att kunna lätta på restriktionerna för utländska besökare från den 15 juni.
  • Italien öppnar gränsen för EU-medborgare från 3 juni.
  • Tyskland kommer stegvis minska kontrollerna vid gränserna och öppnar den 15 juni gränsen mot Österrike.

Nordic Choice Hotels lanserar två nya koncept

Nordic Choice lanserar två nya koncept inför sommarsemestern:

  • My Summer Treat är ett nordiskt hotellpass där gästen tillsammans med ytterligare en person för 8000 kronor kan bo 10 nätter (mellan 19 juni och 16 augusti) på valfria Nordic Choice Hotel i Norden.
  • Unlimited Nights innebär att gästen tillsammans med ytterligare en person för 25 000 kronor får bo så mycket den vill på samtliga av Nordic Choice Hotels i Norden under perioden 19 juni till 16 augusti.

Veckans reflektion

Många länder i Europa börjar försiktigt öppna, och för en del länder är förstås sommarens turism extremt viktig för ekonomin. Samtidigt är utvecklingen osäker, och man får inte glömma att UD fortfarande avråder från resor till alla länder.

Missade du förra resenyheterna? Läs Istrien börjar öppna och husbilsmässa senareläggs

Prenumerera på vårt nyhetsbrev