Meny Stäng

Sagoslott, campinghot och storpublik på Elmia

Då var det måndag igen, och alltså resenyheter här på FREEDOMtravel. Vi har precis avslutat en intensiv vecka på mässan Elmia Husvagn Husbil i Jönköping, och några av nyheterna relaterar till just det.

Sagoslott ansluter sig till Countryside Hotels

Nu blir sagolika slottet Lejondals medlem i Countryside Hotels. Slottet, som ligger i Bro norr om Stockholm, har under året renoverats med omgjorda rum, lokaler och ny relaxavdelning. Slottet, som ofta benämns som ett sagoslott, hoppas nu nå ut till fler weekendgäster och även utländska besökare. Slottet håller också på att bygga upp världens största samling av svenska ginsorter och erbjuder en omfattande samling av tesorter.

Skatter och regelverk största hoten för svensk camping

Det största hotet mot framtida tillväxt inom svensk campingnäring är beskattningen av nya husbilar, personbil klass II. Det framkom under ett branschsamtal på Elmia Husvagn Husbil. HRF driver, tillsammans med Svensk Camping, Caravan Club och Svenska Fordonsbranschen, ”Husbilskampen” för en rättvisare beskattning, och förespråkar en beskattningsmodell som tar hänsyn till husbilens särart som fordon.

Andra frågor som hämmar tillväxten inom campingnäringen är arbetsgivaravgift för unga, regler för plan- och byggärenden samt viktgränser för körkort. Caravan Club är oroad över den svenska oviljan inför EU:s förslag att höja viktgränsen för B-körkort till 4 250 kilo för att anpassa till icke fossildrivna fordons högre vikt.

Per Nilsson, ordförande Husvagn- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF)

Nya inslagen på Elmia Husvagn Husbil lockade storpublik

Intresset för det mobila livet är rekordstort. Det står klart efter fem intensiva mässdagar med Elmia Husvagn Husbil. Mässcampingen var fullbokad och bjöd på härlig stämning bland besökarna. För första gången någonsin spelades det in en livepodd på mässan och inslaget var väldigt populärt. Årets nyhet Destinationstorget var också ett välkommet tillskott och lockade många gånger storpublik till scenen. Årets mässa samlade över 140 utställare och 31 000 besökare. Nästa år arrangeras Elmia Husvagn Husbil 11-15 september.

HusbilsAnnika på scenen på Destinationstorget, foto: Elmia AB

Scandic Go har öppnat i Stockholm

Scandic Go är Scandics nya varumärke i ekonomisegmentet och erbjuder ett smart boende i attraktiva citylägen till bra pris. Scandic Go, Upplandsgatan 4 i Stockholm, är först att öppna. Redan sommaren 2024 öppnar nästa Scandic Go, på Kungsholmen i Stockholm. Fler öppningar väntas och målet är på sikt att bli marknadsledande inom ekonomisegmentet i Norden. Den traditionella frukostbuffén har ersatts av kaffe/te med croissanter, smörgåsar och juicer, och street food kan beställas enkelt via mobilen.

Resemässan Go Discover återvänder till Göteborg

Resemässan Go Discover återvänder för ännu ett år med föreläsningar om exotiska resmål. Mässan arrangeras av researrangörerna African Tours & Safaris och Hummingbird Lifestyle Travel. Föreläsningar hålls om bland annat Sydafrika, Maldiverna, Mauritius, Costa Rica och Tanzania. Go Discover hålls på BrewHouse Gothenburg, Surr Arena i Göteborg, lördagen den 16/9 klockan 10-17. Föranmälan krävs.

Halloweenfirande på Furuvik

Årets rysligaste och mysigaste upplevelse är tillbaka! Mellan 14 oktober och 4 november fylls parken med tusentals pumpor och spännande upplevelser för hela familjen. Årets stora nyhet är en helt ny Pelle Svanslös-teater: Jakten på den stora Halloweentalangen. Datum för Halloween på Furuvik är 14-15 oktober, 21-22 oktober samt 28 oktober-4 november.

Veckans reflektion

Vi kan bara hålla med om att det är roligt att Destinationstorget, som arrangerades av Elmia i samarbete med oss på FREEDOMtravel, lockade så många besökare. Vi är redan igång och funderar på hur torget kan vidareutvecklas och bli ännu bättre till nästa år.

Missade du förra resenyheterna? Läs Säkra kort, vuxenresmål och världsarven som ofta missas

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev