Meny Stäng

Säkra kort, vuxenresmål och världsarven som missas

Då var det måndag igen, och det betyder förstås resenyheter här på FREEDOMtravel. Varje måndag går vi igenom veckans skörd av pressmeddelanden, inom ämnena resor, turism och camping, och presenterar korta utdrag från utvalda nyheter. Håll till godo!

Så blev sommarens resande – ostadigt väder ledde till bokningsboom

Sommaren 2023 präglades av ostadigt väder hemma i Sverige. Till följd av detta sökte sig många semesterfirare utomlands. Enligt Tickets bokningsstatistik resulterade svenskarnas längtan efter sol och bad i en bokningsökning av sommarresor på hela 26 procent. Hit reste svenskarna under sommaren 2023:

 1. Malaga
 2. Alicante
 3. Mallorca
 4. Split
 5. London

Hit reser vuxna i september

Nya siffror från Hotels.com visar att resmål som är fria från lekande barn och familjer som paxar solstolar lockar många att åka på en septemberresa, särskilt dinks (double income no kids) som inte är beroende av skolscheman. Sökningar på vuxenresor på Hotels.com har ökat med hela 630 procent jämfört med familjeresor i september. Populäraste resmålen för vuxna i september:

 1. Stockholm
 2. Göteborg
 3. London
 4. Mallorca
 5. Malmö
Göra i Stockholm

Svenskarna väljer säkra kort i år

Färska siffror från flygbolaget KLM visar tydligt nya boknings- och resemönster baserat på bokningar från Sverige, Norge och Danmark under sommaren 2019 jämfört med samma period 2023. 80 procent av flygpassagerarna väljer att hålla sig inom Europa, och kroatiska Split sticker ut med en ökning på hela 50 procent. Spanien och Portugal är fortsatt mycket populära destinationer. Även längden på resorna har förändrats. Kortare resor ökar medan längre minskar.

Världsarven som svenskarna missar

Efter en svensk sommar som präglats av gråmulet väder, noterar hotell- och resesöksajten momondo att många planerar resor till europeiska destinationer i höst. Inför höstresan tipsar momondo om Unesco världsarv som många svenskar missat, enligt en internationell undersökning gjord av momondo. Här är tio världsarv som många missar (% anger hur många svenskar som besökt världsarvet, enligt undersökningen):

 1. Klocktornen Beffroi, Belgien och Frankrike (3 %)
 2. Staden Córdoba, Spanien (4 %)
 3. Schönbrunn i Wien, Österrike (7 %)
 4. Torget Grand-Place, Belgien (7 %)
 5. Staden Brygge, Belgien (7 %)
 6. “Works of Antoni Gaudí” i Barcelona, Spanien (7 %)
 7. Staden Dubrovnik, Kroatien (9 %)
 8. Staden Split, Kroatien (10 %)
 9. Staden Salzburg, Österrike (11 %)
 10. Staden Granada, Spanien (13 %)
Beffroi i Brygge

Norwegian firar 20 år i Sverige

Den 1 september firade Norwegian att det är exakt 20 år sedan flygbolaget började flyga från Stockholm Arlanda och Sverige. Den 1 september 2003 startade Norwegians flygverksamhet i Sverige och sedan dess har över 70 miljoner passagerare flugit till och från samt inom Sverige. Enbart till och från Stockholm Arlanda har över 65 miljoner passagerare flugit med Norwegian sedan starten. Kuriosa:

 • År 2003 kostade en flygbiljett mellan Stockholm och Oslo från 296 kronor per enkel resa och gällde bara om man bokade online.
 • 2002 bokades 20 procent av flygbiljetterna online och bara ett år senare hade antalet online-bokningar ökat till 44 procent. 2005 bokades över 80 procent av alla flygbiljetter online

Nedgång i nyregistrering bromsar in – stort intresse inför Elmia

Augusti månads nyregistreringssiffror visar en nedgång för både husvagnar och husbilar jämfört med föregående år. Däremot har försäljningsnedgången bromsat in och en viss stabilisering av marknaden kan skönjas. Intresset för mobilt boende är fortsatt högt enligt siffror från Svensk Camping. Förhandsintresset för den stora mässan på Elmia där 2024 års modeller premiärvisas är också större än tidigare.

 • Husvagnsregistreringar Augusti 2023: 188 (jämfört med 218 året innan)
 • Husbilsregistreringar Augusti 2023: 242 (jämfört med 318 året innan)
Mässcampingen på Elmia Husvagn Husbil

Veckans reflektion

Tre av veckans nyheter nämner den kroatiska staden Split. Intressant nog säger två av nyheterna att många reste hit i somras respektive kommer resa hit i höst, medan den tredje säger att många missar världsarvet Split. Någon som får ihop det? Oavsett, Split är en fantastisk stad!

Missade du förra resenyheterna? Läs Finnlines nya fartyg, designsamarbete och svampweekends

Prenumerera på vårt nyhetsbrev