Meny Stäng

Granada vid Sierra Nevada i Spanien

Idag har vi sett oss om i den spanska staden Granada, som ligger vid foten av bergskedjan Sierra Nevada. Detta är en stad som känns både historisk och ung på samma gång, och här har vi bland annat kunnat njuta av en lunch utomhus i februarisolen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vägen till Granada

Vi körde från Torre del Mar på den spanska solkusten och gav oss av mot Granada, uppe bland bergen i Sierra Nevada. Det var strålande sol när vi åkte och vi behövde inte alls oroa oss för snö på vägen till Granada. Däremot blåste det rejält! Tunnlar varvas med viadukter bland bergen, och på viadukterna känner man hur vinden rycker i husbilen, som ju har ett ganska stort vindfång …

Vägen till Granada

Granada – både gammal och ung stad

Granada har ungefär 240 tusen invånare, varav ca 60 tusen är studenter. Människor bodde i området redan på 600-talet före Kristus, och under 1200- och 1300-talen byggdes slotts- och borgområdet Alhambra. I den gamla stadsdelen Albaicín finns mycket kvar från morernas välde, före 1492. Granada är alltså en gammal stad, som samtidigt känns väldigt ung på grund av alla studenter!

Granada

Alhambra

Alhambra är utan tvekan den allra största sevärdheten i Granada. Palatset uppfördes av på 1250-talet till 1300-talets slut och består av trädgårdar och byggnader från den sista islamiska dynastin i Spanien. Idag finns Alhambra med på Unescos världsarvslista, tillsammans med trädgårdsanläggningen Generalife och stadsdelen Albiacin. Förutom att området är en intressant sevärdhet har man härifrån en fantastiskt utsikt över både Granada och Sierra Nevada.

Alhambra

Den gamla stadsdelen Albaicín

Vi promenerade runt i den gamla stadsdelen Albaicín idag, med dess trånga gränder. Sedan blev det lunch på en uteservering på Plaza Bib Rambla – turistigt men ändå väldigt trevligt i solen. Det blev en skaldjurspaella och en öl innan vi fortsatte med shopping i de nyare stadsdelarna. Ni som undrar över vädret: På dagarna är det runt 15 grader och skönt i solen. På nätterna kryper temperaturerna ner till någon enstaka plusgrad.

Den gamla stadsdelen Albaicín i Granada
Den gamla stadsdelen Albaicín
Gränderna i Albaicín är trånga och ibland branta
Gränderna i Albaicín är trånga och ibland branta
Öl och paella i solen på Plaza Bib Rambla
Öl och paella i solen på Plaza Bib Rambla

Träff med barndomsvän

Jag och Johanna har varit kompisar sedan jag var fyra år och hon var tre år. Vi växte nämligen upp i samma radhusområde i Lund. Idag är Johanna forskare inom limnologi (läran om sötvatten) och precis just nu pågår en stor internationell vetenskaplig konferens om limnologi och oceanografi här i Granada. Så var är Johanna? Jo, här i Granada förstås!

Vi stämde träff utanför Johannas hotell, och sedan blev det en väldigt trevlig kväll med mat och öl på en liten restaurang här i stan. Ganska sent blev det ju också, för vi hade förstås mycket att prata om!

Johanna Stadmark

Camping Reina Isabel

Vi bor på en camping som heter Reina Isabel, och som ligger i La Zubia, i utkanten av Granada. Detta är en trevlig camping som ligger bredvid ett litet centrum. Härifrån går det bussar in till centrala Granada varje kvart, så det är enkelt att ta sig fram och tillbaka till stan. Campingen kostar nu, under lågsäsong 2015, 18 euro per dygn med ACSI-rabatt. WiFi finns till en pytteliten extra kostnad (så låg att vi faktiskt trodde att de skämtade).

Reina Isabel
Camping Reina Isabel
Camping Reina Isabel
La Zubia, utanför campingen
Alla våra bästa tips om Spanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev