Meny Stäng

Alhambra i Granada – morernas palats

Annons

Igår besökte vi den största sevärdheten i Granada: borg- och palatsområdet Alhambra. Palatsen uppfördes av morerna på 1250-talet till 1300-talets slut och består av trädgårdar och byggnader från den sista islamiska dynastin i Spanien. Det är intressant att promenera runt på området, som är ganska stort och ligger på en höjd med fantastisk utsikt över både Granada och Sierra Nevada.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Alhambra

Alhambra är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur, och var ett av de sista moriska fästena som höll stånd mot kristendomen. Idag finns Alhambra med på UNESCO:s världsarvslista, tillsammans med trädgårdsanläggningen Generalife och stadsdelen Albiacin i Granada.

Borgen Alcazaba, som omnämns första gången 889, är den äldsta delen av Alhambra. Den nuvarande borgen byggdes under Muhammad I al-Ghalib och har restaurerats ett flertal gånger. Vi vet inte riktigt vad vi ska tycka om det här stället.

Många älskar det men det fastnade inte riktigt och inte ens gamla stan som är charmig men det saknas något. Kanske enkelheten och påminnelser från Nordafrika gör det lite tråkigt och att det känns som bara sten bara för att. Det här gick inte riktigt hem hos oss.

Alhambra Spanien
Alhambra Granada
Spanien Alhambra
Alhambra
Granada Spanien

De nasridiska palatsen

De nasridiska palatsen består av en serie gårdar och rum innanför en enkel befästningsmur. De finaste gårdarna här kallas Myrtengården och Lejongården. Yusuf I (1333-1353) och hans son Mohammad V (1353-1391) är ansvariga för de flesta byggnader i palatsen som finns kvar idag.

Alhambra palats
Lejongården
Spanien, Alhambra
Palats Alhambra
Lejongården

Långa köer

Ett minus för allt köande dock! Vi kom vid 12-tiden och blev insläppta först vid 14:00. Till en av byggnaderna hade vi en biljett som beviljade inträde först 16:30… Dessutom var det en hel del köande och ett otaligt visande av biljetterna inne på själva området. Vi kan inte ens föreställa oss hur det är på sommaren! Om du planerar att åka hit rekommenderar vi att köpa biljett i förväg eller vara här i mycket god tid.

Köer Alhambra
Köerna ringlar överallt långa
Alla våra bästa tips om Spanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev