Meny Stäng

Att besöka El Djem i Tunisien – amfiteater och världsarv

Att besöka El Djem i Tunisien är fascinerande! Vi har precis spenderat en vecka i Tunisien, och en av de mest intressanta besöken vi gjorde var vid amfiteatern i El Djem. Denna välbevarade amfiteater är en av världens största, och den är dessutom upptagen på Unescos världsarvslista.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Amfiteatern i El Djem i Tunisien

Amfiteatern i El Djem i Tunisien uppfördes på 200-talet, under kejsaren Gordianus I, och var otroligt mäktig. När det begav sig kunde teatern ta emot 35 000 gäster, och enligt Wikipedia är detta världens tredje största romerska amfiteater efter Colosseum i Rom och den mer förstörda amfiteatern i Capua, Italien.

Att besöka El Djem i Tunisien - amfiteater och världsarv

El Djem (eller El Jem) ligger i den östra delen av Tunisien, cirka 7 mil söder om staden Sousse.

El Djem – en av världens största romerska amfiteatrar

Amfiteatern i El Djem byggdes under den romerske guvernören och sedermera kejsaren Gordianus I, under en period då staden Thysdrus (nära dagens El Djem) utmanade Hadrumentum (nuvarande Sousse) om att bli provinsen Africa terras näst största stad, efter Karthago.

Byggnaden uppfördes åren 230 – 238 men blev kanske aldrig helt klar. Gordianus I blev kejsare tillsammans med sin son, men sonen dödades i strider och Gordianus I valde att avsluta sitt liv. Den tidigare kejsaren Maximinus Thrax attackerade staden, som aldrig riktigt återhämtade sig, även om amfiteatern klarade sg.

Att besöka El Djem i Tunisien - amfiteater och världsarv

Amfiteatern i El Djem är helt byggd av stenblock, utan grund och är modellerad efter Colosseum i Rom, utan att vara en kopia. Storleken gör den utan tvekan till en av världens allra största romerska amfiteatrar.

Att besöka El Djem i Tunisien - amfiteater och världsarv

Teatern har många våningar, och längst ner finns källargångar och rum, som skapades för att hålla djur och gladiatorer. Därefter finns våning efter våning efter våning uppåt, för att hysa de 35 000 åskådarna.

Gåmg under jord

På 400-talet användes amfiteatern som skydd mot attackerande vandaler, och på 600-talet kom den återigen till användning då man behövde skydda sig mot araber.

Gång under jord

Byggnaden klarade sig oskadd fram till 1600-talet, då man började ta sten från den och använda till andra byggnader, bland annat moskén i Kairouan. Teatern är idag, sedan 1979, upptagen på Unescos världsarvslista, på grund av sitt framgångsrika exempel på romersk arkitektur. Förutom att den visas för turister används den för konserter och andra kulturella evenemang.

Att besöka El Djem i Tunisien

Att besöka amfiteatern i El Djem är något man inte vill missa under ett besök i Tunisien. Teatern känns på många sätt lika imponerande som Colosseum i Rom, men det är betydligt mindre trängsel. Det enda vi behövde hantera vid ingången var en försäljare som försökte sälja ridturer på dromedar.

Dromedar

Vi var här på en pressresa, tillsammans med några andra reseskribenter, och startade inuti själva amfiteatern. På bilden nedan ser du, förutom oss, även Daniela och Göran från Discovering the Planet, Petra från Pellas Inspiration och Desirée från Desirée Travels.

WIFI.se
Att besöka El Djem i Tunisien - amfiteater och världsarv

Efter att vi spanat in insidan och nedervåningen begav vi oss uppåt. Det blev till att kliva upp för trappa efter trappa, och hela tiden blev utsikten bättre och bättre.

Vi tog en selfie, blickandes in mot mitten.

Att besöka El Djem i Tunisien - amfiteater och världsarv

Det var också läckert att promenera runt i gångarna, som på sätt och vis tycktes oändliga.

El Djem museum

I El Djem finns också ett museum, och om du kommer hit vill vi definitivt rekommendera att besöka detta. Museet fokuserar på mosaik från området, och det är riktigt imponerande att se.

Museum i Tunisien

Många mosaiker är stora, och flera av dem är också väldigt välbevarade.

Mosaik

Mosaikerna är i flera fall mycket detaljerade och vackra med konturer, skuggor och fina färgskiftningar. Förutom att det måste ha tagit tid att göra dessa mosaiker måste de ha krävt sina konstnärer.

De flesta mosaikerna kommer från antika högreståndshem i området, och det är bara att sticka ut näsan genom dörren för att se ruinerna av dessa hem. I vissa fall finns även mosaiker kvar på dess ursprungliga platser.

Historiska lämningar

Mer att se i närheten

Från amfiteatern i El Djem är det inte långt till Monastir, där du bland annat kan uppleva marknad och härliga båtturer till Kuriat Islands. Det är heller inte långt till Sousse, som bjuder på bland annat gammal stadsdel, marknad och fina stränder.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Har du besökt El Djem i Tunisien?

Har du besökt El Djem i Tunisien? Eller har du kanske besökt någon annan spännande romersk amfiteater? Gillar du den här typen av sevärdheter? Berätta gärna!

Fakta om El Djem i Tunisien

 • Läge: Amfiteatern ligger i staden El Djem, cirka 6 mil söder om Sousse.
 • Namn: El Djem eller El Jem (latin: Thysdrus)
 • Uppförande: År 230-238 efter Kristus
 • Byggherre: Gordianus I
 • Storlek: Teatern är cirka 148 meter lång och 122 meter bred. Arenan mäter cirka 65 meter i längd och cirka 39 meter i bredd. Väggarna är upp emot 30 meter höga.
 • Kapacitet: Teatern kunde rymma upp till 35 000 åskådare.
 • Världsarv: Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1979.
 • Användande idag: Platsen visas för turister och används även för konserter och andra kulturevenemang.

Att besöka El Djem – öppettider

 • Öppettider under sommartid: Cirka 1 maj – 15 september. Varje dag 07:30 – 18:30.
 • Öppettider under vintertid: Cirka 16 september – 30 april. Varje dag 07:30 – 17:30.
 • Öppettider under Ramadan: Varje dag klockan 08:00 – 17:00.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev