Meny Stäng

Besöka Colosseum i Rom – och Forum Romanum

Att besöka Colosseum i Rom är mäktigt! Denna imponerande amfiteater blev klar år 80 efter Kristus, och då med det ursprungliga namnet Amphiteatrum Flavium. Besök gärna också Forum Romanum, det stora romerska romerska torg som snarast känns som en hel stadsdel. Idag delar vi med oss av smarta tips till dig som vill besöka Colosseum i Rom och Forum Romanum … utan att stå hela dagen i kö.

Slipp köer till Colosseum

När man kommer fram till Colosseum i Rom ringlar köerna långa. Men misströsta inte! Om du istället letar upp ingången till Forum Romanum, som ligger alldeles i närheten, så upptäcker du att kön är betydligt kortare. Biljetten är en kombinationsbiljett som gäller till både Colosseum och Forum Romanum, och efter att du köpt den kan du starta med vilken av sevärdheterna du vill.

Slipp köer vid Colosseum

Mycket folk – men du kan slippa de värsta köerna!

Forum Romanum

Vi började med ett besök på Forum Romanum – det torg som under Romartiden var den centrala platsen för politiska möten, handel och religiösa ceremonier. Idag kan man strosa runt bland höga kolonner och ruiner efter tempel och triumfbågar. Området är imponerande stort och även om det mest finns ruiner kvar visar dessa med all tydlighet hur pampiga byggnaderna en gång måste ha varit. Det är svindlande att försöka föreställa sig vad som en gång utspelade sig här för sisådär 2000 år sedan! Här är några av de platser du kan se på Forum Romanum:

  • Septimus Severusbågen – I romarriket reste man triumfbågar som äreminnen efter militära segrar, och denna 20 meter höga båge restes år 2013 av kejsar Septimus Severus, efter segrarna över partherna och andra asiatiska folk.
  • Saturnustemplet – Idag finns åtta kolonner kvar av det tempel som restes till guden Saturnus ära. I anslutning till templet anordnades, enligt Populär Historia, en gång om året ett slags karneval här då herrar och slavar bytte roller för en dag …
  • Castor och Pollux tempel – Detta tempel grundades 484 före Kristus efter segern över latinarna vid sjön Regillus. Idag finns tre, drygt tio meter höga kolonner kvar av templet, som också kallas Dioskurernas tempel.
  • Maxentiusbasilikan – Maxentiusbasilikan byggdes färdigt under 300-talets första hälft, och var från början en enorm byggnad. Det som nu finns bevarat är tre valv av cement med tegelbeklädnad i det norra skeppet.
  • Titusbågen – Denna triumfbåge står på Via Sacra och påminner om kejsar Titus seger över judarna, med förstörelsen av Jerusalem år 70.
  • Vestatemplet och vestalernas hus – Detta rundtempel hade från början tjugo yttre kolonner och var den plats där Roms heliga eld vaktades av vestalerna, gudinnan Vestas prästinnor.
Forum Romanum

Septimius Severus-bågen (till vänster om mitten) var ny och skimrande år 203 efter Kristus

Forum Romanum Rom

En gång i tiden gick människor här i helt andra kläder …

Rom Forum Romanum

Man blir trött av att göra tidsresor i 27-gradig värme …

Att besöka Colosseum i Rom

Efter besöket i Forum Romanum var det dags för oss att besöka Colosseum (och eftersom vi redan hade en biljett var det bara att glida förbi kön)! Den här imponerande amfiteatern uppfördes mellan år 70 och år 80 efter Kristus och rymde 87 000 åskådare.

Jag försöker föreställa mig invigningsfesten som pågick under 100 dagar. Då var Colosseum klätt i marmor, läktarna var fullsatta och sammanlagt 11 000 vilda djur fick sätta livet till under “spelen”. Under de kommande århundradena varvade man gladiatorspel och strider mellan vilda djur med avrättningar och teater. Sedan den siste gladiatorn utkämpade en strid här har nu ca 1600 år hunnit passera …

Colosseum

Den mest frekventa aktiviteten idag vid Colosseum är nog att ta selfies

Colosseum i Rom

Kan du föreställa dig att sitta här år 80 efter Kristus och titta på gladiatorspel eller strider mellan vilda djur?

Mer om Rom – och en film

Vi blev väldigt förtjusta i Rom under vårt besök! Trots att Rom är en huvudstad är det en trivsam stad med charmiga gränder där det är trevligt att strosa runt. Detta är också en stad som verkligen är proppfull av sevärdheter! Kolla gärna in Peters film om Forum Romanum, Colosseum och en hel del annat som vi hann med att se och uppleva i Rom. Läs gärna också våra två ytterligare reportage från Rom: