Meny Stäng

Att besöka Colosseum i Rom – och Forum Romanum

Att besöka Colosseum i Rom är mäktigt! Denna imponerande amfiteater blev klar år 80 efter Kristus och då med det ursprungliga namnet flaviska amfiteatern (Amphiteatrum Flavium). Besök gärna också Forum Romanum, det stora romerska romerska torg som snarast känns som en hel stadsdel. Idag delar vi med oss av smarta tips till dig som vill besöka Colosseum i Rom och Forum Romanum … utan att stå hela dagen i kö.

Slipp långa köer till Colosseum i Rom

När man kommer fram till Colosseum i Rom ringlar köerna långa. Men misströsta inte! Om du istället letar upp ingången till Forum Romanum, som ligger alldeles i närheten, så upptäcker du att kön är betydligt kortare.

Genom att köpa biljett vid Forum Romanum istället för vid Colosseum slipper du stå i alltför långa köer. Biljetten är en kombinationsbiljett som gäller till både Colosseum och Forum Romanum, och efter att du köpt den kan du starta med vilken av sevärdheterna du vill.

Ett annat alternativ är förstås att före besöket köpa biljetter online eller boka en guide, så att guiden ordnar biljetterna. En guidad tur kostar mer än en vanlig biljett, men innebär betydligt mindre köande. Ytterligare ett tips kan vara att komma tidigt på dagen, innan köerna hunnit växa sig alltför långa.

Slipp köer vid Colosseum
Många människor vill besöka Colosseum i Rom – men du kan gå in utan att behöva köa alltför länge!

Forum Romanum

Vi började med ett besök på Forum Romanum – det torg som under Romartiden var den centrala platsen för politiska möten, handel och religiösa ceremonier. Idag kan man strosa runt bland höga kolonner och ruiner efter tempel och triumfbågar. 

Området är imponerande stort och även om det mest finns ruiner kvar visar dessa med all tydlighet hur pampiga byggnaderna en gång måste ha varit. Det är svindlande att försöka föreställa sig vad som utspelat sig här för 2000 år sedan och genom tiderna. Om du inte går runt med en guide är vårt tips att läsa på lite innan, och sedan ta dig tid att låta historien sjunka in!

Forum Romanum
Septimius Severus-bågen (till vänster om mitten) var ny och skimrande år 203 efter Kristus

Sevärdheter i Forum Romanum

Forum Romanum är fyllt av viktiga och intressanta platser från romartiden. Här nedan följer några av de viktigaste, som du kanske inte vill missa. Missa heller inte att besöka Palatinen, Palatine Hill, dit din biljett också gäller. Palatinen utgör en av Roms sju kullar, och är enligt urgammal tradition den plats där antikens Rom föddes. Här är ett antal spännande sevärdheter som du kan spana efter under ditt besök:

  • Septimus Severusbågen – I romarriket reste man triumfbågar som äreminnen efter militära segrar, och denna 20 meter höga båge restes år 2013 av kejsar Septimus Severus, efter segrarna över partherna och andra asiatiska folk. På bågen syns segergudinnor och en minnesskrift, och en gång fanns förgyllda bronsstatyer på toppen.
  • Saturnustemplet – Idag finns åtta kolonner kvar av det tempel som restes till guden Saturnus ära. I anslutning till templet anordnades, enligt Populär Historia, en gång om året ett slags karneval här då herrar och slavar bytte roller för en dag … Templet grundades troligen år 497 före Kristus, och har rekonstruerats flera gånger, bland annat efter en kraftig eldsvåda år 370 efter Kristus.
  • Castor och Pollux tempel – Detta tempel, som är beläget där Via Sacra möter Vicus Tuscus, grundades år 484 före Kristus efter segern över latinarna vid sjön Regillus. Idag finns tre, drygt tio meter höga kolonner kvar av templet, som också kallas för Dioskurernas tempel. Tvillingarna Castor och Pollux, ska enligt legenden ha deltagit i slaget vid Regillus på romarnas sida.
  • Maxentiusbasilikan – Denna antika basilika byggdes färdigt under 300-talets första hälft, av kejsarna Maxentius och Konstantin den store, och var från början en enorm byggnad. Det som nu finns bevarat är tre valv av cement med tegelbeklädnad i det norra skeppet.
  • Titusbågen – Denna triumfbåge står på Via Sacra och påminner om kejsar Titus seger över judarna, med förstörelsen av Jerusalem år 70. På sidan kan man se två reliefer som skildrar segern som Titus firade tillsammans med sin far Vespasianus. Den här bågen har inspirerat flera senare bågar, bland annat triumfbågen i Paris.
  • Vestatemplet och vestalernas hus – Detta rundtempel uppfördes till gudinnan Vestas ära av kungen Numa Pompilius. Här vaktades Roms eviga eld av vestalerna, gudinnan Vestas prästinnor, fram till år 391 då Theodosius lät släcka den eviga elden och förbjöd vestalerna att fortsätta sin verksamhet.
Forum Romanum Rom
En gång i tiden gick människor här i helt andra kläder, och hade helt andra ärenden …
Rom Forum Romanum
Man blir trött av att göra tidsresor i 27-gradig värme. Tur att man kan sitta ner och pusta ut!

Att besöka Colosseum i Rom

Efter besöket i Forum Romanum var det dags för oss att besöka Colosseum (och eftersom vi redan hade en biljett var det bara att glida förbi kön)! Byggandet av Colosseum började år 72 e.Kr. under kejsare Vespasianus, och avslutades av hans son Titus åtta år senare.

Den här imponerande amfiteatern är den största som någonsin byggts och rymde 87 000 åskådare. Den enorma byggnaden är 48 meter hög, 156 meter bred och 524 meter i omkrets. Colosseums namn anses härstamma från kejsar Nero som stod staty i närheten av amfiteatern.

Nyhetsbrev
Colosseum
Den mest frekventa aktiviteten idag vid Colosseum är nog att ta selfies

Invigningsfest i 100 dagar

Jag försöker föreställa mig invigningsfesten som pågick under 100 dagar. Då var Colosseum klätt i marmor, läktarna var fullsatta och sammanlagt 11 000 vilda djur fick sätta livet till under ”spelen”. Under de kommande århundradena varvade man gladiatorspel och strider mellan vilda djur med avrättningar och teater. Sedan den siste gladiatorn utkämpade en strid och kanske miste livet här har nu ca 1600 år hunnit passera.

Med tiden började romarna använda marmorn för att uppföra andra byggnader, som till exempel Peterskyrkan. I och med att amfiteatern blev mindre stabil rasade stora delar av Colosseum under en jordbävning. Trots detta är det som återstår en mäktig syn och det är inte svårt att förstå att turister vallfärdar för att besöka Colosseum.

Colosseum i Rom
Kan du föreställa dig att sitta här år 80 efter Kristus och titta på gladiatorspel eller strider mellan vilda djur?

Se mer av Rom

Vi blev väldigt förtjusta i Rom under vårt besök, och det finns förstås mer att göra än att besöka Colosseum och Forum Romanum! Trots att Rom är en huvudstad är det en trivsam stad med charmiga gränder där det är trevligt att strosa runt. Detta är också en stad som verkligen är proppfull av kända sevärdheter. Missa till exempel inte fontänen Fontana di Trevi, Piazza Venezia med det pampiga Viktor Emanuel-monumentet och det vackra torget Piazza Navona.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi måste vara en av de mest kända sevärdheterna i Rom

Det är också spännande att passa på att se Vatikanstaten, som ligger inrymt mitt i Rom men som ju faktiskt är en egen stat. Här ges varje dag många guidade turer bland konst och statyer och där du bland annat kan se det Sixtinska kapellet. Köp biljetter på internet i förväg för att gå förbi köerna.

Vatikanstaten
Missa inte komma in och kika på Vatikanstaten under ditt besök i Rom

Film från Rom

Kolla gärna in Peters film om Forum Romanum, Colosseum och en hel del annat som vi hann med att se och uppleva i Rom.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev