Meny Stäng

Vatikanstaten – världens minsta land

Annons

Världens minsta land ligger mitt i Rom och heter Vatikanstaten. Här bor påven som är statsöverhuvud, biskop av Rom och den katolska kyrkans överhuvud. I världens minsta land kan man se kända sevärdheter som Michelangelos takmålning, Sixtinska kapellet och Sankt Peterskyrkan. Denna mikrostat ligger inuti staden Rom, vilket förklarar hur litet landet faktiskt är!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Världens minsta land

Befolkningen i Vatikanstaten är runt 800 – 1000 personer enligt olika källor, varav endast cirka 450 är medborgare. Ytan är 0,44 km² (som en stor trädgård ungefär), vilket innebär att staten är världens minsta land både sett till befolkning och till yta. Det näst minsta landet i världen är Monaco, som är 2,02 km² stort och har betydligt fler invånare (ca 38 000), varför Vatikanstatens status som världens minsta land är tämligen ohotad.

Vatican museum i världens minsta land
Vad gör denna boll inne i Vatikanstaten? Inte en aning faktiskt …

Vatikanstaten – en enklav i Rom

Vatikanstaten är en världens minsta självständiga stat och ligger som en enklav mitt i den italienska huvudstaden Rom. Vatikanstaten upprättades 1929 genom det så kallade Lateranfördraget, och ligger omsluten av en mur som är runt 3200 meter lång.

Vatikanstatens geografi inkluderar den lilla ytan på mindre än en halv kvadratkilometer samt delar av Vatikanberget, eller Vatikankullen, som gett staten dess namn. Några enstaka byggnader utanför muren ingår också, såsom det påvliga sommarslottet Castel Gandolfo och ett antal kyrkor såsom Santa Maria Maggiore. Vatikanstaten är sedan 1984 upptagen på Unescos världsarvslista.

Varför är Vatikanstaten en egen stat?

Vatikanstaten upprättades 1929 för att ge påven och ledningen över den romersk-katolska kyrkan oberoende efter en lång konflikt med den italienska staten. Vatikanstatens främsta funktion är att tillförsäkra den ”Heliga stolen” (alltså påvens säte som biskop över den romersk-katolska kyrkan) ett oberoende så att påven och den romersk-katolska kyrkan inte skall vara beroende av någon annan världslig makt, på det sätt som den varit före 1929.

Även om Vatikanstaten är liten så är den katolska kyrkan stor, med runt 1,1 miljarder medlemmar runt om i hela världen.

St Peterskyrkan i världens minsta land Vatikanstaten
Peterskyrkan i Vatikanstaten sticker upp bakom träden

Flagga och nationalsång

Vatikanstaten har en egen flagga (gul och vit), en egen nationalsång (Charles Gounods ”Marche Pontificale”) och en egen armé (Schweizergardet). Dessutom har den lilla staten egna domstolar, eget fängelse, ett eget postkontor och en radiostation. Vatikanradion sänder till mer än 150 länder på 41 språk och målet är att sprida en världsomfattande gemenskap, speciellt bland dem som är isolerade på grund av avstånd eller religiösa förföljelser.

Världens minsta land Vatikanstaten

Att besöka världens minsta land

Vatikanstaten är som sagt världens minsta land, samtidigt som det besöks av väldigt många turister. Logistiken i detta talar för sig självt. Köerna blir lååånga. Det bästa sättet att slippa köa är att köpa biljetter online i förväg.

Vi är inte säkra på var man köper de bästa biljetterna eller vilka turer som är bäst, men vi köpte våra biljetter på den här sidan. Vi bokade en guidad tur och kunde gå rakt förbi alla långa ringlande köer – fantastiskt skönt!

Att besöka Vatikanstaten - världens minsta land

Turister i världens minsta land

När man besöker Vatikanstaten får man vara beredd på att trängas med väldigt många andra turister. Eftersom Vatikanstaten är världens minsta land, också till ytan, betyder detta att den stora ansamlingen turister ska samsas på ett väldigt litet område. Inte konstigt att det blir extremt trångt.

Det är ju svårt att beskylla andra för trängseln när man bidrar till det själv, men kanske är det bättre att besöka Vatikanstaten en annan tid på året? Vi var här en solig dag i mitten av september, och även om det säkert alltid är mycket folk kanske det kan vara lite lugnare under lågsäsong.

WIFI.se
Guide Vatikanstaten
Vår guide hade med sig en gul pryl som vi försökte följa, så gott det gick

Vatikanmuseerna

I Vatikanstaten finns en grupp av museer som kallas Vatikanmuseerna (Musei Vaticani). Här finns stora samlingar av målningar, skulpturer och gobelänger. Även Sixtinska kapellet och rummen Stanze di Raffaello, där det finns fresker av konstnären Rafael, tillhör museikomplexet.

Under den guidade tur vi bokat in oss på var det mycket fokus på målningar och statyer, men det finns också andra guidade turer att välja på. Även om det kanske blev lite för mycket fokus på målningar för vår smak, så måste vi säga att det var fascinerande att besöka detta ställe! Salarna är imponerande vackra och inte minst de vackert utsmyckade taken.

Vatikanen
Vilket tak alltså! Fantastiskt vackert!

Fresker i Vatikanstaten

Det finns hur många målningar, eller så kallade fresker, som helst att beundra. Den mest kända målningen vi såg var ”Skolan i Aten” (Scuola di Atene) som målats av renässansmålaren Rafael. Denna fresk målades mellan åren 1509 och 1511 och avbildar flera kända grekiska filosofer.

Tavla Vatikanstaten i världens minsta land
Skolan i Aten. Om du kollar noga ser du hennes gula ”pryl” till höger – vi följer lydigt!

Gobelänger i Vatikanstaten

Ett rum var också fyllt med väldigt detaljerade och välgjorda gobelänger, eller vävar, som berättar om olika religiösa händelser. Vilket arbete det måste ha varit att färdigställa dessa!

Gobeläng i Vatikanen
Ett helt rum fyllt med stora gobelänger som täckte hela väggarna

Statyer i Vatikanstaten

Imponerande statyer finns precis överallt, både i de mäktiga salarna och i de olika utegårdarna. Vi klev till exempel in i en rund sal med statyer längs väggarna. Den enda statyn i brons föreställer Hercules.

Staty i världens minsta land
Hercules i Vatikanstaten
Statyn av Hercules är den enda statyn i brons

Petersplatsen i Vatikanstaten

Mot slutet av rundturen besökte vi Petersplatsen, som är en imponerande och pampig mötesplats där den omges av stora kolonner. Petersplatsen är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 efter Kristus och som antas ha blivit begravd på denna plats. Platsen ritades av arkitekten Giovanni Lorenzo Bernini och uppfördes 1659-1667.

Petersplatsen Vatikanstaten

På kolonnerna finns sammanlagt 140 statyer av olika helgon. Dessa blev inte färdiga medan arkitekten levde, och arbetet med att färdigställa dem fortsatte ända in på 1720-talet.

Petersplatsen i världens minsta land
Massor av turister samlas på Petersplatsens piazza

Peterskyrkan i Vatikanstaten

Vid Petersplatsen ligger Peterskyrkan (Basilica di San Pietro in Vaticano). Denna kyrka är inte vilken kyrka som helst, utan kan stoltsera med att vara katolicismens huvudkyrka. Vid högaltaret finns ett nedsänkt utrymme som kallas ”Confessio” och som skapades för att behålla direkt kontakt med aposteln Petrus grav.

Foto Pixabay

I kupolen står ett citat ut Matteusevangeliet på latin, som ungefär betyder ”Du är Petrus och på denna klippa skall jag bygga min kyrka. Jag skall ge dig himmelrikets nycklar. Bygget av basilikan inleddes år 1506 och först 120 år senare, år 1626, invigdes basilikan av påve Urban VIII.

Peterskyrkan i världens minsta land Vatikanstaten
Peterskyrkan i Vatikanstaten – världens minsta land

Sixtinska kapellet

Strax intill Petersplatsen och Peterskyrkan ligger också Sixtinska kapellet, som är påvens privata kapell i Vatikanen. Kapellet är ritat av arkitekten Baccio Pontelli och uppfördes 1473-1481 på uppdrag av Sixtus IV. Flera målare har bidragit till interiören och mest känd är Michelangelo, som målat taket med scener ur skapelseberättelsen. I kapellet hittar man också Michelangelos kända målning Yttersta domen.

Påven i världens minsta land

Påven är Vatikanstatens och den katolska kyrkans högsta ledare. Man säger att påven sitter på ”Petrus stol”, vilket är ett uttryck för att han är apostelns efterträdare som biskop av Rom och Guds ställföreträdare på jorden. Den nuvarande påven heter Franciskus och kommer från Buenos Aires i Argentina. Franciskus är den katolska kyrkans 266:e påve, och valdes till ämbetet i en så kallad ”konklav” år 2013.

Franciskus är den förste icke-europé som valts till påve sedan Gregorius III år 741. Han beskrivs som traditionell, samtidigt som han till exempel har förespråkat stärkt ställning för kvinnor inom kyrkan och uttryckt motstånd mot marginalisering av homosexuella.

Vatikanen
Ett av alla tak i påvens land

Video från världens minsta land

Peter har filmat och klippt ihop en liten film från världens minsta land. Missa inte att kolla in den!

Vårt besök i världens minsta land

Att besöka världens minsta land var intressant, och kanske framför allt annorlunda. Även om Vatikanstaten räknas som en stat, så är det ju inte ett land att jämföra med andra länder i världen. Om du är i Rom rekommenderar vi absolut ett besök i detta annorlunda land!

Världens minsta land Vatikanstaten
Många människor på plats i världens minsta land

Se mer i Rom och Italien

Om du besöker världens minsta land så betyder det att du befinner dig i Italiens huvudstad Rom. Trots att Rom är en stor stad (Europas åttonde största stad) så känns den här staden gemytlig och trevlig. Det är mysigt bara att strosa runt bland gränder och torg, och att emellanåt slå sig ner på någon trevlig restaurang eller uteservering.

Rom bjuder också på massor av intressant historia och spännande sevärdheter, såsom Colosseum, Forum Romanum, Spanska trappan och Fontana di Trevi. Dessutom finns det ju mycket mer att se runt om i Italien!

Se Rom gratis!

Gästskribent: Charlotta Rönn Storstad innebär inte per automatik stort hål i kassan­ – inte i Rom….

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Fakta om Vatikanstaten – världens minsta land

 • Land? Vatikanstaten
 • Huvudstad? Vatikanstaten (del av Rom)
 • Statsskick? Kyrkostat, absolut valmonarki
 • Språk? Italienska (de facto) och latin
 • Invånare? ca 800-1000 personer
 • Valuta? Euro
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Religion? Kristendom (katolicism)
 • Nationalsång? Inno e Marcia Pontificale

Resa till Vatikanstaten

 • Flyg: Det går direktflyg från Stockholm Arlanda till Rom, med till exempel SAS och Norwegian. Flygtiden är 3 h och 10 min.
 • Bil: Körtiden från Stockholm till Rom är ca 28 timmar, om man räknar ren körsträcka. Det finns flera färjeöverfarter från Sverige att välja på.

Öppettider i Vatikanstaten

 • Aktuella öppettider kan variera. Kolla aktuella öppettider på bland annat Vatikanmuseernas webbsida.
 • Vatikanmuseerna: Måndag-lördag öppet 09:00-18:00 (senaste insläpp 16:00). Sista söndagen i månaden hålls öppet 09:00-14:00 (senaste insläpp 12:30) (2019)
 • Peterskyrkan: Varje dag från 07:00. Kyrkan stänger 18:00 vissa tider på året och 19:00 andra tider på året.

Att tänka på vid besök i Vatikanstaten

 • Kom i god tid och var beredd att köa, eller köp biljetter online i förväg för att kunna gå förbi kön.
 • Klä dig respektfullt inför besök i kyrkor och andra religiösa byggnader. Det kan vara lämpligt att ha kläder som åtminstone täcker axlar och knän.
 • Bagage och stora väskor måste lämnas i därför avsett utrymme innan man besöker museiområdet.
 • Hundar och andra djur får inte följa med in i museerna (förutom ledarhund, kontakta i så fall museerna i förväg).
 • Fotografering är tillåtet, förutom i Sixtinska kapellet. Man får inte använda blixt eller stativ.

Boende vid Vatikanstaten

 • Det finns massor av hotell och andra boenden att välja på i närheten av världens minsta land. Vi bodde på det lilla och mysiga hotellet Room91, som ligger strax intill Vatikanstaten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev