Meny Stäng

Vatikanstaten – världens minsta land

Världens minsta land ligger mitt i Rom och heter Vatikanstaten. Här bor påven som är statsöverhuvud, biskop av Rom och den katolska kyrkans överhuvud. I världens minsta land kan man se kända sevärdheter som Michelangelos takmålning, Sixtinska kapellet och Sankt Peterskyrkan. Denna mikrostat ligger inuti Rom, vilket förklarar hur litet landet faktiskt är! Ytan är 0,44 km² (som en stor trädgård ungefär) och befolkningen består av runt 800 – 1000 personer, enligt olika källor.

Varför en egen stat?

Vatikanstaten upprättades 1929 för att ge påven och ledningen över den romersk-katolska kyrkan oberoende efter en lång konflikt med Italien. Vatikanstatens främsta funktion är att tillförsäkra den “Heliga stolen” (alltså påvens säte som biskop över den romersk-katolska kyrkan) ett oberoende så att påven och den romersk-katolska kyrkan inte skall vara beroende av någon annan världslig makt, på det sätt som den varit före 1929. Vatikanstatens namn kommer från Vatikanberget i Rom.

St Peterskyrkan
Peterskyrkan i Vatikanstaten (vacker, men förbjudet att fota inuti!)

Världens minsta land

Befolkningen i Vatikanstaten är runt 800 personer varav endast cirka 450 är medborgare. Ytan är 0,44 km², vilket innebär att staten är världens minsta land både sett till befolkning och till yta. Det näst minsta landet i världen är Monaco, som är 2,02 km² stort och har betydligt fler invånare (ca 38 000), varför Vatikanstatens status som världens minsta land är tämligen ohotad.

Vatican museum
Vad gör denna boll inne i Vatikanstaten? Inte en aning faktiskt …

Flagga och nationalsång

Vatikanstaten, som är omgiven av en stor mur, har en egen flagga (gul och vit), en egen nationalsång (Charles Gounods ”Marche Pontificale”) och en egen armé (Schweizergardet). Dessutom har den lilla staten egna domstolar, eget fängelse, ett eget postkontor och en radiostation. Vatikanradion sänder till mer än 150 länder på 41 språk och målet är att sprida en världsomfattande gemenskap, speciellt bland dem som är isolerade på grund av avstånd eller religiösa förföljelser.

Världens minsta land

Att besöka Vatikanstaten

Vatikanstaten är som sagt ett väldigt litet land, samtidigt som det besöks av väldigt många turister. Logistiken i detta talar för sig självt. Köerna blir lååånga. Det bästa sättet att slippa köa är att köpa biljetter online i förväg. Vi bokade en guidad tur på nätet och kunde gå rakt förbi alla köer – skönt!

Vi är inte säkra på var man köper de bästa biljetterna eller vilka turer som är bäst, men vi köpte våra biljetter på den här sidan. Vi var kanske inte supernöjda med turen, men allt fungerade som det skulle i världens minsta land, haha.

Guide Vatikanstaten
Vår guide hade med sig en gul pryl som vi försökte följa, så gott det gick

Museer med målningar och statyer

Varför var vi inte supernöjda då? Kanske för att det var så extremt trångt. Det är ju svårt att beskylla någon för detta när man bidrar till det själv, men kanske är det bättre att besöka Vatikanstaten en annan tid på året? Men det är ju världens minsta land och vi ska få plats.

Kanske tyckte vi också att det var lite för mycket fokus på målningar, men det kan ju bero på vilken tur man bokar och vilka intressen man har. Oavsett var det fascinerande att besöka detta ställe! Missa inte att kolla in vår film och vårt 360-foto från ett av alla rummen med statyer – den enda statyn i brons föreställer Hercules.

Vatikanen
Vilket tak alltså! fantastiskt vackert!
Väv
Ett helt rum fyllt med vävar som täckte hela väggarna
Tavla Vatikanstaten i världens minsta land
Den mest kända tavlan enligt vår guide. Om du kollar noga ser du hennes gula “pryl” till höger – vi följer lydigt!

Petersplatsen – och en film

Sist men inte minst besökte vi Petersplatsen, som är en imponerande mötesplats där den omges av alla kolonner. Här följer också en film från vårt besök i Vatikanstaten.

Info och fakta om Vatikanstaten

  • Land? Vatikanstaten
  • Huvudstad? Vatikanstaten (ligger i Rom)
  • Statsskick? Kyrkostat, absolut valmonarki
  • Språk? Italienska (de facto) och latin
  • Invånare? ca 800-1000 personer
  • Valuta? Euro
  • Tidsskillnad? Ingen
  • Religion? Kristendom (katolicism)
  • Nationalsång? Inno e Marcia Pontificale