Meny Stäng

Hur funkar det att kryssa med Royal Caribbean?

Annons

Om du följt vår blogg den senaste tiden vet du att vi nyligen varit på Medelhavskryssning med Freedom of the Seas. Men hur funkar det egentligen att kryssa med Royal Caribbean? Vi var totala nybörjare när det gäller kryssning och det tog oss lite tid att fatta konceptet. Nu kan vi svara på de viktigaste frågorna (hoppas vi). Dessutom kan vi erbjuda en rabattkod om du själv är sugen på att boka en kryssning!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilka människor kryssar?

Alla sorters människor kryssar! Vilka som är ombord på fartyget beror nog på vilket fartyg det är, tiden på året och rutten. På vår kryssning (som utgick från Barcelona) var det framför allt spanjorer, men också amerikaner och andra européer. På just vårt fartyg var det ganska många barnfamiljer, men också par i olika åldrar, pensionärer och större grupper av vuxna.

Vilket fartyg ska man välja?

Detta kan vara lite viktigt tror vi! Vi reste på ett fartyg som hade ganska stort fokus på äventyrliga och aktiva aktiviteter (även om det också fanns restauranger, shower, vinprovningar och spa). Andra fartyg kan ha större fokus på till exempel mat eller avslappning. Läs på lite för att hitta ett fartyg som passar dig! Här följer några tips (som vi fått från Royal Caribbean):

  • Majoriteten av fartyg har olika ”areas”, till exempel med sportaktiviteter eller lugnare poolområde med åldersgräns på 16 år.
  • Det är inte nödvändigtvis de största fartygen som har mest liv och rörelse. Här kan finnas lugnare platser, som ”Central Park” – ett utomhusområde med 12 000 växter och träd, restauranger och barer.
  • De största fartygen bjuder på unik underhållning med till exempel fullskalig Broadwayshow eller levande orkester och 25-mannaensamble.
  • De mindre fartygen, som till exempel Rhapsody of the Seas eller Serenade of the Seas, har ofta lugnare atmosfär och äldre publik.
  • Kryssningsrutter som är längre än sju dagar har i allmänhet en något äldre publik.
Freedom of the seas kryssning
Freedom of the seas

Hur funkar måltiderna?

På vår kryssning ingick alla måltider (frukost, lunch, middag och snacks) i vissa restauranger. Vi hade ett stående bord för middag på en restaurang med a la carte, och kunde utan extra kostnad välja ett fåtal andra ställen. Frukosten kunde man inta på två olika restauranger alternativt på rummet/balkongen. Utöver detta fanns ett antal restauranger som inte ingick i priset, men som man kunde välja att betala för.

Promenade Freedom of the Seas
På promenaden på däck 5 kunde man alltid hämta pizzaslice eller kaffe

Hur funkar det med dryck?

På de flesta kryssningar med Royal Caribbean ingår vatten, lemonad från automat samt kaffe och te på vissa ställen, men inga övriga drycker. Antingen köper man ett dryckespaket, eller också betalar man per tillfälle. Det dryckespaket som inkluderade alkohol kostade ca 500 kr/dag på vår kryssning och då ingick i stort sett fri dryck och fria drinkar under hela dagen (några få undantag).

Om man istället köper dryck per tillfälle är priserna ungefär som i Sverige. Om man bokar kryssningar med Royal Caribbeans systerrederi Celebrity Cruises ingår dryckespaketet i praktiskt taget alla bokningar.

En av utomhusbarerna på Freedom of the Seas
En av utomhusbarerna på Freedom of the Seas

Hur funkar transfer och utflykter?

Varje gång vårt fartyg stannade i en hamn fick man hjälp att komma av fartyget och fram till lämplig plats i hamnen, ibland med båt eller buss. Därefter kunde man välja om man ville boka en guidad tur med Royal Caribbean eller resa på egen hand.

I de fall vi stannade nära en intressant stad var det enkelt att resa på egen hand. I de fall hamnen låg längre ifrån kändes det lite mer ”stressigt”. Då kan man välja mellan att gå upp i god tid och planera väl eller boka in sig på en arrangerad tur, vilket man betalar extra för. Läs gärna om våra stopp i Marseille, Nice och La Spezia.

Vad kostar det att kryssa med Royal Caribbean?

Priserna för en kryssning varierar väldigt mycket beroende på fartyg, tid på året, längd på kryssning och så vidare. Det blir därför dumt om vi ska ange priser, och det är bättre att du kollar själv på Royal Caribbeans hemsida. Det som är bra att kolla upp är förstås vad som ingår och inte!

I vår grundbokning ingick själva kryssningen, alla måltider, aktiviteter och shower samt överfarten in till land. Det som inte ingick (men som man kunde betala extra för) var drycker, utflykter, WiFi och sånt som till exempel spa-behandlingar.

Hytt Freedom of the Seas
Nya handduksdjur på hytten varje dag (nästan) …

Hur betalar man?

När vi gick ombord fick vi ett ”seapass”. Detta använde vi till precis allt, och det var ingen idé att gå någonstans utan det. För det första använde vi det för att identifiera oss när vi gick av och på fartyget, men vi använde det också för att registrera kostnader utöver det som ingick i kryssningen.

WIFI.se

När man gick av båten checkade man ut, ungefär som på ett hotell, och betalade det man var skyldig. Det var inte möjligt att betala med kort eller kontanter ombord.

Peter i en av fartygets hissar
Peter i en av fartygets hissar

Hur ska man klä sig?

Klädkoden är kanske lite olika på olika kryssningar. På vårt fartyg var det väldigt ledigt på dagtid (enkla sommarkläder) och lite mer uppklätt på kvällen. En av kvällarna, då det var Captain’s dinner, var det riktigt uppklätt. Den här kvällen hade kvinnorna glittriga galaklänningar som släpade i marken (ok inte alla, men det var uppklätt i alla fall!). De andra kvällarna var det lite mer avslappnat, men kanske ändå inte foppatofflor 😉

Vårt samarbete med Royal Caribbean

För tydlighetens skull: Vårt samarbete med Royal Caribbean går ut på att vi rest på en pressresa där vi fått grundpaketet betalt, för att kunna skriva om det. Vi har betalat för flyg, utflykter och extrakostnader utöver paketet själva. Som vanligt skriver vi ärligt om allt och i detta inlägg har vi försökt vara så tydliga som möjligt om hur en kryssning funkar.

Vi reste på ett fantastiskt fint fartyg och vi tror att kryssning passar för många – men inte för alla. Om du är sugen på en kryssning ska du vara noga med att hitta en rutt och ett fartyg som passar dig. För övrigt: Om du bokar via vår rabattkod tjänar vi ingenting på detta. Det är bara ett erbjudande som vi förmedlar via Royal Caribbean.

Kryssa med Royal Caribbean
Att kryssa med Royal Caribbean! Peter ombord på Freedom of the Seas

Prenumerera på vårt nyhetsbrev