Meny Stäng

3 saker att göra i Marseille i Frankrike

Marseille i Frankrike är den näst största staden i Frankrike, och ligger vackert vid kusten. Här hittar du bland annat den charmiga gamla hamnen Vieux Port och kyrkan Notre Dame de la Garde, som ligger med fantastisk utsikt över staden och havet utanför.

Vad kan man göra i Marseille?

Marseille är Frankrikes näst största stad och har, om man ska tro Lonely Planet, tidigare kämpat med allvarliga image-problem. Nu menar man att det finns en ny optimism och beskriver den franska hamnstaden som en dynamisk, livlig och mångkulturell stad med lång historia. Här kommer tre tips på saker att göra i Marseille!

Marseille Frankrike

Älskar det här spegeltaket nere vid den gamla hamnen!

1. Strosa runt i Vieux Port – Gamla hamnen

Som turist ska man absolut ta sig till Vieux Port, den gamla hamnen. Detta är hjärtat av Marseille och här trängs traditionella fiskebåtar med moderna lyxyachter. Här kan man också handla färsk fisk eller boka sightseeing-turer med båt, bland annat till en liten ö med ett fort som ligger strax utanför. I de mysiga kvarteren runt om finns också gott om restauranger och caféer.

Marseille France

Gamla hamnen i Marseilles, och stadens pariserhjul i bakgrunden

Marseille fiskmarknad

Från måndag till lördag kan man handla färsk fisk i hamnen

Marseille Gamla hamnen

Heja, heja!

Häng i gamla hamnen i Marseilles

Ungdomar hänger i gamla hamnen i Marseille

2. Besöka Notre Dame de la Garde

En annan sevärdhet som är värd ett besök är kyrkan Notre Dame de la Garde, som ligger på en höjd med fantastisk utsikt över Marseille. Vi promenerade hit från den gamla hamnen. Det var inte speciellt långt att gå, men det var å andra sidan uppförsbacke hela vägen …

Om man inte vill gå finns flera alternativ, som bussturer och “lilla tåget”. Väl framme kan man både titta på utsikten och gå in i kyrkan, som är ganska liten, men riktigt fin med målningar och mosaik. Dessutom kan man besöka kyrkans krypta.

Notre Dame de la Garde

Notre Dame de la Garde

Notre Dame Marseille

Grym utsikt över stan!

3. Äta lokal mat

När det var dags för lunch visste vi precis vad vi ville ha: Moules frites! Precis vid hamnen kostade en portion 17 euro, men när vi smög in på en bakgata hittade vi samma maträtt för 10,50 euro. Här satt vi på en mysig uteservering tillsammans med idel fransmän och mumsade i oss varsin stor kastrull med musslor.

Moules frites

Jag tog “vanliga” musslor och Peter valde musslor med roquefort

Lite mer om Marseille i Frankrike

Det har bott människor i och omkring Marseille i omkring 30 000 år. I undervattensgrottor utanför Marseille har man funnit grottmålningar som är mellan 21 000 och 29 000 år gamla, och vid utgrävningar under järnvägsstationen fann man neolitiska bosättningar från cirka 6 000 år före Kristus. Vi hann heller inte med att undersöka borgen på ön utanför men vi måste ha något att komma tillbaka till!

Marseille

Delar av denna resa är en pressresa, i samarbete med Royal Caribbean. Texter, bilder och åsikter är som vanligt våra egna.