Meny Stäng

3 saker att göra i Marseille i Frankrike

Annons

Vad kan man se och göra i Marseille i Frankrike? Marseille är den näst största staden i Frankrike, och ligger vackert vid kusten. Här hittar du bland annat den charmiga gamla hamnen Vieux Port och kyrkan Notre Dame de la Garde, som ligger med fantastisk utsikt över staden och havet utanför. Vi bjuder på våra bästa tips inför ditt besök i Marseille.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Marseille i Frankrike

Det har bott människor i och omkring Marseille i omkring 30 000 år, vilket är svindlande att försöka föreställa sig. I undervattensgrottor utanför Marseille har man hittat grottmålningar som är mellan 21 000 och 29 000 år gamla, och vid utgrävningar under järnvägsstationen har man hittat bosättningar från cirka 6 000 år före Kristus.

Marseille Gamla hamnen

Vad kan man göra i Marseille?

Marseille är Frankrikes näst största stad och har tidigare kämpat med allvarliga image-problem. Nu menar man att det finns en ny optimism och beskriver den franska hamnstaden som en dynamisk, livlig och mångkulturell stad med lång historia. Här kommer tre tips på saker att göra i Marseille!

Marseille Frankrike
Älskar det här spegeltaket nere vid den gamla hamnen!

1. Strosa runt i Vieux Port – Gamla hamnen

Som turist ska man absolut ta sig till Vieux Port, den gamla hamnen. Detta är hjärtat av Marseille och här trängs traditionella fiskebåtar med moderna lyxyachter. Här kan man också handla färsk fisk eller boka sightseeing-turer med båt.

Marseille fiskmarknad
Från måndag till lördag kan man handla färsk fisk i hamnen
Häng i gamla hamnen i Marseilles
Ungdomar hänger i gamla hamnen i Marseille i Frankrike

I de mysiga kvarteren runt om finns också gott om restauranger och caféer. När man är nöjd med hamnlivet kan man, om man vill, promenera uppför La Canebière, den historiska gatan som ibland har kallats för “Marseilles Champs-Élysées”.

Marseille France
Gamla hamnen i Marseilles i Frankrike, och stadens pariserhjul i bakgrunden

2. Besök Notre Dame de la Garde

En annan sevärdhet som är värd ett besök är kyrkan Notre Dame de la Garde, eller Basilisque Notre Dame de la Garde som den heter på franska. Kyrkan ligger på en höjd med fantastisk utsikt över Marseille. Vi promenerade hit från den gamla hamnen. Det var inte speciellt långt att gå, men det var å andra sidan uppförsbacke hela vägen …

Notre Dame de la Garde
Notre Dame de la Garde

Om man inte vill gå finns flera alternativ, som bussturer och “lilla tåget”. Väl framme kan man både titta på utsikten och gå in i kyrkan, som är ganska liten, men riktigt fin med målningar och mosaik. Dessutom kan man besöka kyrkans krypta.

Notre Dame Marseille
Grym utsikt över stan!

3. Ät lokal mat

Den kanske allra mest klassiska rätten att beställa i Marseille är bouillabaisse, alltså fisk- och skaldjursgryta som serveras med en klick vitlöksmajonnäs. Även om vi älskar fiskgrytor så var det inte det vi beställde den här gången.

När det var dags för lunch blev det en annan fransk klassiker: Moules frites! Precis vid hamnen kostade en portion 17 euro, men när vi smög in på en bakgata hittade vi samma maträtt för 10,50 euro. Här satt vi på en mysig uteservering tillsammans med idel fransmän och mumsade i oss varsin stor kastrull med musslor.

Moules frites
Jag tog “vanliga” musslor och Peter valde musslor med roquefort

Mer att göra i Marseille

Vi har långt ifrån hunnit med allt man kan se och göra i Marseille. Här är några fler tips på fler platser att utforska, som vi inte hann med denna gång:

 • Le Panier är den äldsta stadsdelen i Marseille i Frankrike. Den antika staden Massalia grundades här redan 600 år före Kristus och är därmed Frankrikes äldsta stadsbildning. Idag är detta en stadsdel med branta vindlande gränder.
 • Cours Julien anses vara Marseilles mest bohemiska och livliga konstnärskvarter. Här kan man bland annat få se en hel del street art och färgglada målningar.
 • La Corniche är en pittoresk promenadväg som löper längs med kusten, i fem kilometer. Man kan ta sig hit med buss från den gamla hamnen.
 • Chateau d’If är ett före detta fängelse, som ligger på en av de små öarna utanför Marseille. Under 1600-talet användes borgen som fängelse, och det var här Alexandre Dumas lät sin romanfigur greven av Monte Cristo sitta fängslad. Kanske kan det vara en idé att besöka de mörka fängelsecellerna om man tröttnar på sol och värme?
Marseille

Se mer i Frankrike

Om du reser runt med bil eller husbil, eller om du har tid att göra utflykter, finns det mycket mer att se och uppleva runt om i södra Frankrike. Här följer några tips på fina resmål i närheten:

 • Saint-Maximin-la-Sainte-Baume ligger en timmes bilresa bort i nordostlig riktning, och i den här lilla mysiga staden hittar man Maria Magdalenas grav.
 • Arles ligger en timmes bilresa bort i nordvästlig riktning, och bjuder bland annat på en imponerande amfiteater.
 • Baux-de-Provence ligger i närheten av Arles. Här finns enorma kalkstensgrottor där man visar fascinerande ljusshower.
 • Gienshalvön ligger en timme och 20 minuter österut. Här finns fantastisk natur och fina surfstränder. Härifrån når man också den härliga ön Porquerolles.
 • Le Lavandou ligger ytterligare en halvtimme österut, och bjuder på semesterstämning och fina stränder. Härifrån kan man nå naturistön Ile du Levant och ön Port-Cros, som är nationalpark.
 • Palavas les Flots ligger två timmar bort i ostlig riktning, och är en riktigt charmig liten stad med kanaler och fiskrestauranger.
Ön Port-Cros i Frankrike
Ön Port-Cros i Frankrike ger nästan en karibisk känsla

Info och fakta om Marseille

 • Land? Frankrike
 • Språk? Franska (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 1,06 miljoner i Marseille (2015)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Som i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (främst katolicism)

Resa till Marseille

 • Flyg: Flera flygbolag flyger från Stockholm till Marseille i Frankrike, men vanligtvis med en mellanlandning, till exempel i Paris, München eller Frankfurt.
 • Bil: Att köra från Stockholm till Marseille i Frankrike tar ungefär 25 timmar, om man räknar ren körtid. Sträckan är 246 mil.
 • Kryssningsfartyg: Vissa kryssningsfartyg lägger till i Marseille, vilket ger en möjlighet att utforska staden över dagen.

Boende i Marseille

 • Hotell: Det finns gott om hotell och andra boenden i Marseille, i olika prisklasser. New Hotel Viex Port är ett tre-stjärnigt hotell som ligger i den gamla hamnen.
 • Camping: Det finns några campingar strax utanför Marseille. Sök till exempel efter campingplatser på camping.info.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev