Meny Stäng

Världens 10 mest kända romerska amfiteatrar

Ända sedan vi besökte några av de mest imponerande amfiteatrarna i Europa har de fascinerat oss. Tänk att man byggde de här enorma arenorna för runt 2000 år sedan! Tänk att man inte bara byggde en och annan, utan att de fanns precis överallt runt det romerska riket. Det är minst sagt svindlande att tänka tillbaka på. Vi började fundera över vilka amfiteatrar vi missat och vilka som är världens mest kända romerska amfiteatrar?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Världens mest kända Romerska amfiteatrar

En romersk amfiteater är en stor rund arena, som under antiken användes för olika skådespel, som till exempel gladiatorspel och djurstrider. Man har hittat lämningar av mer än 230 (!) amfiteatrar runt om i det som tillhörde det romerska riket.

Vilka som är världens mest kända romerska amfiteatrar är kanske lite svårt att bedöma, men vi har helt enkelt utgått från ett antal engelskspråkiga listor som vi hittat på nätet. Vi räknar ner, från nummer tio till nummer ett. Har du sett någon av dessa amfiteatrar, eller skulle du vilja se någon av dem?

Amfiteatern i Pula i Kroatien - en av världens mest kända romerska amfiteatrar
Amfiteatern i Pula i Kroatien – en av världens mest kända romerska amfiteatrar

10. Uthina, Tunisien

Uthina, eller Oudna, var en antik romersk stad som låg nära Tunis i Tunisien. Den här amfiteatern, som började grävas ut 1993, kunde ta emot ca 16 000 åskådare.

9. Pozzuoli, Italien

Amfiteatern i Pozzuoli, strax utanför Neapel, är en av de största romerska amfiteatrarna i Italien. Teatern, som senare begravdes i aska från en vulkan, kunde ta emot över 20 000 åskådare. Det finns inte så mycket kvar av de övre raderna, men istället finns burar där man höll djuren fångna bevarade.

8. Leptis Magna, Libyen

Leptis Magna var under antiken en viktig romersk handelsstad, vid kusten i det som nu är Libyen. Efter 200-talets ekonomiska kris övergavs staden mer och mer, och år 523 blev den plundrad av berber. Idag är platsen upptagen på Unescos världsarvslista. Den romerska amfiteatern är från år 56 efter Kristus och kunde ta emot ca 16 000 åskådare. Till skillnad från de flesta andra amfiteatrar var den byggd under marken.

7. Arles, Frankrike

Amfiteatern i Arles i södra Frankrike kunde på sin tid ta emot över 20 000 åskådare, sittande på tre nivåer. Från 1830 och fram till och med idag arrangeras tjurfäktning i arenan, vilket ju inte känns alltför långt ifrån de blodiga vanorna på romarnas tid …

Arles

6. Nimes, Frankrike

Amfiteatern i Nimes i Frankrike kunde när det begav sig ta emot 24 000 sittande åskådare. Under medeltiden byggdes ett befäst palats inom amfiteaterns murar och på 1800-talet började den användas för tjurfäktning. Än idag används den för både tjurfäktning och konserter.

Nimes, Frankrike

5. Pompeji, Italien

År 79 efter Kristus hade vulkanen Vesuvius sitt beryktade utbrott, vilket begravde staden Pompeji, och samtidigt bevarade den för eftervärlden. Amfiteatern i Pompeji är byggd år 70 före Kristus, och är därmed en av de äldsta i världen. Den kunde ta emot runt 20 000 besökare, vilket motsvarade hela stadens befolkning.

pompeji
Fotot är från Pompeji, men inte från amfiteatern. Foto: Pixabay

4. Pula, Kroatien

Amfiteatern i Pula, eller Arena som den brukar kallas, är ett av de bäst bevarade antika monumenten i Kroatien och kunde en gång ta emot 26 000 åskådare. Idag används amfiteatern för många olika festivaler och evenemang.

Amfiteatern i Pula

3. Verona, Italien

Amfiteatern i Verona är en av de största i världen. Den yttre ringen förstördes nästan helt under en stor jordbävning år 1117, men den inre delen är fortfarande väl bevarad. Denna amfiteater kunde en gång ta emot 30 000 åskådare. Under antiken var det gladiatorstrider, under medeltiden var det turneringar och idag arrangeras här operaföreställningar.

WIFI.se
Verona

2. El Djem, Tunisien

Den romerska amfiteatern i El Djem i Tunisien är den tredje största i världen, efter Roms Colosseum och den till stora delar förstörda teatern i den antika italienska staden Capua. Amfiteatern i El Djem hade en gång i tiden plats för 35 000 åskådare och här har man bland annat filmat en del av scenerna i filmen Gladiator.

El djem

1. Colosseum i Rom, Italien

Colosseum i Rom är den största och mest kända amfiteatern från det romerska riket. Den här imponerande amfiteatern tog som mest emot 87 000 åskådare och hade inte mindre än 80 ingångar. Invigningsfesten pågick i 100 dagar, medan 11 000 vilda djur fick sätta livet till …

Är du nyfiken på fler 10 i topp-listor kring arkitektur? Läs gärna Matochresebloggens inlägg om Världens längsta broar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev