Meny Stäng

Europas minsta huvudstäder – 10 spännande städer

Annons

Europas minsta huvudstäder, vilka är det? Stora städer i all ära, men små städer kan ju vara väldigt mysiga. När en liten stad dessutom råkar vara huvudstad blir den ofta extra intressant. Här listar vi Europas tio allra minsta huvudstäder.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Europas minsta huvudstäder

Vi listade nyligen Europas största städer, och därefter Europas största länder. Nog är det spännande att besöka stora hektiska städer och folkrika länder, men ibland är det ju minst lika trevligt att besöka mindre städer.

Om städerna dessutom råkar vara huvudstäder blir det lite speciellt. I en huvudstad samlas ofta allt från politik till kultur. Här är en lista över Europas minsta huvudstäder. Vi börjar på plats nummer 10 och räknar ner mot den allra minsta huvudstaden i Europa.

Bern fontäner
På plats i en av Europas minsta huvudstäder

10. Ljubljana

Ljubljana är huvudstad i Slovenien och har en befolkning på runt 288 000 människor (2016). Vi passerade här under vår husbilsresa 2011, men hann inte se mer än Ljubljanas camping tyvärr. Nu står Sloveniens huvudstad ganska högt upp på vår Bucket list.

Europas minsta huvudstäder: Ljubljana
Ljubljana, foto: Pixabay

9. Bern

Bern är huvudstad i Schweiz, med en befolkning på runt 133 000 invånare (2017). Vi besökte den här staden förra sommaren och blev verkligen förtjusta i fontänerna, rosenträdgården och det gamla klocktornet. Dessutom tog vi en uppfriskande simtur i den strömmande floden Aare.

Bern flod

8. Reykjavik

Islands huvudstad Reykjavik kommer, med sina 123 000 invånare (2016), på åttonde plats över Europas minsta huvudstäder. Här har vi varit flera gånger och vi älskar denna vibrerande och kulturella lilla stad, som ligger så intensivt omsluten av gejsrar, vulkaner och lavalandskap.

Reykjavik

7. Luxemburg

Luxemburg är huvudstad i landet med samma namn och har runt 114 000 invånare (2017). Vi har aldrig varit i landet Luxemburg, men när vi besökte den tyska staden Trier i somras snuddade vi nästan vid gränsen. Tyvärr hade vi inte tid för ett besök, men vid tillfälle vill vi uppleva Luxemburg!

Europas minsta huvudstäder: Luxemburg
Luxemburg, foto: Pixabay

6. Monaco

Monaco är en mikrostat och tillika huvudstad, som ligger vid Medelhavet med gräns mot Frankrike. Staten och staden har runt 37 000 invånare (2016). Vi har flera gånger kört förbi Monaco på motorvägen, men eftersom vi misstänker att det är svårt att parkera en husbil har vi inte vågat stanna.

Europas minsta huvudstäder: Monaco
Monaco, foto: Pixabay

5. Andorra la Vella

Andorra la Vella är huvudstad i furstendömet Andorra och har ca 22 000 invånare (2015), vilket placerar staden som nummer fem bland Europas minsta huvudstäder. Hela landet Andorra, som ligger mellan Spanien och Frankrike, har inte mer än 85 000 invånare. Språket är katalanska.

Europas minsta huvudstäder: Andorra la Vella
Andorra la Vella, foto: Pixabay

4. Valletta

Valletta är huvudstad i öriket Malta och har runt 5700 invånare (2016). Vi har varit här flera gånger, och det är omöjligt att inte bli förtjust i den här medeltida stenstaden, fylld av imponerande byggnader, pampiga valv och charmiga balkonger. Vi kommer gärna tillbaka!

Valletta

3. Vaduz

Vaduz är huvudstad i det lilla landet Liechtenstein, och har en befolkning på omkring 5400 invånare (2017). Staden grundlades år 1150 och har sedan 1300-talet varit säte för greven av Vaduz. På bilder kan man se ett högt beläget slott, med dramatiska berg i bakgrunden.

WIFI.se
Vaduz
Vaduz, foto: Pixabay

2. San Marino

Staden San Marino är huvudstad i republiken San Marino och har drygt 4000 invånare (2018). Den här lilla mikrostaten ligger helt omsluten av Italien och i hela landet bor bara 33 000 människor. Huvudstaden är dock inte största staden – Dogana har 7000 invånare.

Europas minsta huvudstäder: San Marino
San Marino, foto: Pixabay

1. Vatikanstaten

Etta på listan över Europas minsta huvudstäder ligger Vatikanstaten, som också är världens minsta land. Här bor mellan 800 och 1000 invånare enligt olika källor (2017). Detta är en minst sagt annorlunda och intressant plats att besöka, tyngd av historia, religion och arkitektur.

Vatikanstaten

Vilka av Europas minsta huvudstäder har du besökt?

Vi har besökt sammanlagt fyra av Europas minsta huvudstäder: Bern, Reykjavik, Valletta och Vatikanstaten. De tre första av dessa gillar vi skarpt. Vatikanstaten är lite annorlunda som stad betraktad, men väldigt intressant att besöka! De sex som vi inte har besökt låter alla spännande!

Vilka av dessa städer har du besökt, och vilka gillade du bäst? Vilka skulle du vilja besöka?

Europas minsta städer
Vy över Maltas huvudstad Valletta

Prenumerera på vårt nyhetsbrev