Meny Stäng

5 saker att se och göra i Valletta

Annons

Vad kan man göra i Valletta på Malta? Vi har listat 5 saker som du inte ska missa i Valletta. Våra tips inkluderar allt från en tur med en riktig maltesisk båt till att få kika in i ett adligt familjehem mitt i stan. Dessutom måste vi ju tipsa om den fascinerande katedralen som är anspråkslös på utsidan, men fantastisk på insidan. Följ med så visar vi vägen i text och bild om 5 saker att se och göra i Valletta på Malta!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad kan man göra i Valletta?

Valletta på Malta är en både vacker och historiskt intressant huvudstad. Här följer ett antal intressanta tips på saker att se och göra i Valletta. Har du kanske ännu fler tips? Berätta gärna!

1. Kolla in sevärdheter – med eller utan guide

Maltas huvudstad Valletta finns med på UNESCO:s världsarvslista och det är inte svårt att förstå varför. Hela staden känns som ett utomhusmuseum och det är en upplevelse att bara vara här. Du kan strosa runt och fascineras av barockarkitekturen och de historiska byggnaderna som finns precis överallt runt om dig.

Vittoriosa

Här finns bland annat 25 kyrkor och du ska heller inte missa Upper Barrakka Gardens, en liten park där du också har fin utsikt ut över vattnet och de “tre städerna” på andra sidan: Cospicua, Senglea och Vittoriosa.

Valetta, Malta
Upper Barakka Garden i Valletta
Valletta, Malta
Vackra miljöer vid Upper Brakka Gardens
Valletta utsikt
Peter vid Upper Barrakka Gardens i Valletta – med utsikt över de tre städerna på andra sidan vattnet

Du kan självklart promenera runt på egen hand, men om du vill veta mer om riddare, nunnor och sjömän kan du med fördel ta en guidad tur. Vi fick själva guidning av Clive Cortis från Malta Private Guide, och kan varmt rekommendera guidning från dem!

Auberge de castille, Valletta
Auberge de Castille i Malta, från början ett världshus för riddare – idag arbetar premiärministern här
Freedom Square Malta
Freedom Square – det är ett namn vi gillar!

2. Besök St John’s Co-Cathedral

Det spelar ingen roll om du tycker att kyrkor och katedraler är tråkiga i vanliga fall. Du bara måste se St John’s Co-Cathedral på Triq San Gwann, Il-Belt i Valletta. Utanpå ser den ut som vilken tråkig stenkyrka som helst, men inuti … waow! Kyrkan byggdes mellan 1573 och 1577 under Gran Master Jean de la Cassiers regim. Det är nog en av de mest fantastiska kyrkor vi sett någonsin.

Att göra i Valletta: Besök St Johns Cathedral
En sak du inte vill missa att göra i Valletta – ett besök i St John’s Co-Cathedral
St Johns Cathedral i Valletta
Varje millimeter i kyrkan är smyckad
Golvet i St Johns cathedral
Golvet i kyrkan där man kan läsa om korsriddarna och om vilka de var

3. Kika in i det adliga familjehemmet Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola, på 74 Republic St, är ett privat hem i centrala Valletta som tillhör den maltesiska adelsfamiljen De Piro. Sedan ett antal år tillbaka visar de upp sitt hem för allmänheten och det är fascinerande att gå runt bland allt från värdefulla antikviteter och ålderdomliga skönhetsprylar – till familjens senaste privata foton på barn och barnbarn.

Att göra i Valletta: Besök Casa Rocca Piccola
Den äldsta möbeln från Casa Rocca Piccola är från 1500-talet

På husets baksida finns en liten trädgård där man både kan träffa familjens papegoja och gå ner djupt under marken – i det skyddsrum som familjen använde under Andra världskriget. Om man har tur (vilket vi hade!) kan man också få träffa det trevliga och jordnära adliga paret som är husets ägare.

Museum Casa Rocca Piccola
Familjens matrum i Casa Rocca Piccola

4. Strosa bland krogar – i sjömännens spår

Från och med 1800 blev Malta en del av det brittiska imperiet och fram till och med den 31 mars 1979 hade britterna en marin bas här. Detta var inte omtyckt (den 31 mars kallas numera “Freedom Day”), men det fanns förstås de som gjorde business på de brittiska sjömännen.

Än idag finns en del av krogarna på nöjesgatan kvar – i mer eller mindre ursprungligt skick. På den tiden vimlade det av krogar, sjömän och prostituerade, och Valletta var känt som en av de livligaste feststäderna för sjömän. Idag är det betydligt lugnare, men det finns gott om charmiga och mysiga caféer, barer och restauranger.

Uteservering i Valletta i Malta
En av alla små mysiga uteserveringar i Valletta

5. Ta en båttur med traditionell maltesisk båt

De traditionella båtarna på Malta kallas “dghajsa” och har samma form som gondolerna i Venedig. De har både åror och motor och används idag för att köra turister och andra.

Maltesisk båt
Ännu en sak att göra i Valletta: en tur med traditionell maltesisk båt

Man kan ta båtarna fram och tillbaka mellan Valletta och de tre små städerna på andra sidan: Cospicua, Senglea och Vittoriosa (2 euro) eller ta en liten sightseeingtur runt Grand Harbour (8 euro). Vi besökte Vittoriosa, som för övrigt är en riktigt charmig och lugn stad att strosa runt i. Vi hade dessutom turen att besöka staden när det var dags för ljusfestival i Vittoriosa.

Malta båt
Mysig båttur till de “tre städerna” på andra sidan vattnet

Att göra i Valletta – för dig som gillar historia

För dig som gillar historia finns ännu fler intressanta saker att uppleva i Valletta. Här är ytterligare några tips:

  • National War Museum och Fort St. Elmo – Från fortet, som ligger längst ut på udden, har man utsikt över vattnen utanför, och man kan förstå att fortets placering varit viktig under historien. Idag kan man kolla in fortet, men också Maltas krigsmuseum.
  • The Malta Experience – Inte så långt från entrén till Fort St. Elmo (på Mediterranean Street) hittar man “The Malta Experience”, vilket är en biograf där man kan se en film som berättar om Maltas dramatiska historia. Vi såg denna första gången vi var i Malta, vilket var en bra start.
Stenstaden Valletta

Att göra i Valletta – för dig som gillar god mat

Vad kan man göra i Valletta om man gillar god mat? Ett första tips kan vara att testa Maltas nationalrätt, nämligen kanin. Kaninen kokar ofta länge i en gryta och brukar bli riktigt mör. Vi kan också tipsa om restaurangen Palazzo Preca i Valletta (54, Strait Street). Den här restaurangen ligger i centrala Valletta och är inredd med lite lyxigare känsla. Gott och lite mer exklusiv mat!

Att göra i Valletta – utflykter

Med Valletta som utgångspunkt kan du göra många intressanta utflykter inom landet Malta. Här är några tips:

  • Sliema och St Julians – Inte långt från Valletta ligger Sliema och St Julians, med flera bra restauranger och hotell. Här finns också fina badplatser längs klipporna, och i St Julians finns området Paceville, för dig som gillar nattliv.
  • Hal Saflieni Hypogeum – En förhistorisk underjordisk kyrkogård i flera våningar från 4000 före Kristus.
  • Dingli – Vid Dingli kapell har man en fantastisk utsikt över havet. Man kan hyra segway och äta mat på den mysiga lilla byrestaurangen Diar Il-Bniet.
  • Hagar Qim – På ett fält finns ett gäng kvarlämnade klippblock – resterna av ett tempel som restes här på Malta 3600 år före Kristus. Mycket intressant!
  • Ön Gozo – Maltas mindre systerö bjuder på vacker natur, mysiga byar och lokalproducerad mat från bönder i trakten.
Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev