Meny Stäng

Kultur och Språk på Malta – arabiskt, brittiskt, italienskt?

Annons

Kultur och språk på Malta – arabiskt, brittiskt eller italienskt? Ja vad talar man egentligen för språk på Malta, och hur har kulturen skapats? Landet hade arabiskt styre i 400 år, vilket förklarar att det språk som talas idag är släkt med just arabiska. Därefter levde Malta länge med brittiskt styre, vilket förklarar de brittiska influenserna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sist men inte minst är malteserna katoliker, och har en kultur som på flera sätt påminner om den italienska. Idag försöker vi förklara hur det hänger ihop. Läs vidare om du vill veta mer om kultur och språk på Malta!

Ett land med en brokig historia

Malta är ett eget land som varit självständigt sedan 1964, även om det fortsatte att vara en del av det brittiska samväldet in på 70-talet. Man pratar också ett eget språk på Malta (maltesiska) och har till stora delar en egen kultur.

Landet har drygt 400 000 invånare på en yta av 316 kvadratkilometer (mindre än en fjärdedel av Öland) och är med i EU. Historien har varit både brokig och blodig. Vi kan inte redogöra för alla turer, men här kommer snabbversionen:

  • 5200 år f Kr – De första människorna bosätter sig på ön. Mellan 3600 och 2500 år f Kr blomstrar kulturen med stora förhistoriska tempel.
  • 1000 år f Kr – Fenicier koloniserar ön. Några hundra år senare är det dags för grekerna, och därefter karthagerna, och så romarna (218 f Kr).
  • 400-talet – Nu är det dags för vandalerna att ta över, och därefter ostgoterna. Och sedan inlemmas Malta i det Bysantiska riket …
  • 870 – Abbasadisiska kalifatet (alltså araberna) erövrar. År 1091 tar italienarna över, men den arabiska karaktären finns kvar till 1240-talet, då muslimerna drivs ut.
  • 1280 – Nu ingår öriket plötsligt i konungariket Aragonien och hamnar alltså under spansk ledning.
  • 1530 – Den tysk-romerske kejsaren Karl V ger bort Malta till Johanniterorden. Dessa Malteserriddare håller stånd i några hundra år, trots mycket blodiga anfall från turkarna.
  • 1798 – Napoleon Bonaparte från Frankrike erövrar ön, men den franska ledningen är illa omtyckt och efter att ha fått hjälp av britterna blir Malta 1814 en brittisk kronkoloni.
  • 1940 – Malta är strategiskt viktigt under Andra världskriget och Axelmakterna beslutar att bomba till underkastelse. Malta får utstå 3000 bombräder under två år.
  • 1964 – Malta blir självständigt, men fortsätter vara en del av det brittiska samväldet fram till 1974, och 1979 stänger den brittiska militärbasen.
  • 2004 – Malta går med i EU.

Kultur och språk på Malta – arabiskt, brittiskt eller italienskt?

Malta har en egen karaktär, men består också av en förvirrande blandning av olika influenser, vilket inte är så konstigt kanske om man betänker historien!

Språket är i grunden arabiskt, och ja, det låter nästan arabiskt när de pratar sitt eget språk på Malta. Att de skriver med latinska bokstäver och att språket är uppblandat med en massa italienska hjälper inte så mycket. Det är helt enkelt fullständigt obegripligt.

Kulturen känns i mångt och mycket italiensk. Malteserna är katoliker, de lever traditionellt familjeliv, de gestikulerar vilt när de pratar, männen flirtar med alla kvinnor de ser och de ääälskar pasta och oliver och soltorkade tomater.

Men så har vi det brittiska då. Engelska är (tillsammans med maltesiska) officiellt språk och en del har till och med brittisk accent, det är vänstertrafik, ratten sitter på höger sida i bilarna, det finns gott om brittiska pubar och så spelar man kricket.

Maltesiska - språk på Malta
Det talas ett intressant språk på Malta! Maltesiska är i grunden ett arabiskt språk, som skrivs med latinska bokstäver

Ett spännande land – som är enkelt att besöka

Malta är ett spännande och intressant land alltså. Och det är ett land som är enkelt att besöka! Det tar 3,5 timme att flyga till Malta från Stockholm. Man kan flyga direkt med SAS från Arlanda eller med Ryanair från Skavsta. Jag tror även att det kan finnas flyg från Göteborg och eventuellt andra orter, men det har jag inte så bra koll på. Berätta gärna om du flugit med något annat bolag eller från någon annan ort!

Vi avslutar dagens inlägg med en bild från vår träff i Sliema med den Malta-baserade bloggaren Anita och hennes man Lasse. Om du inte kollat in Anitas blogg så gör det genast! Grymt snygga foton från bland annat Malta, Sverige och Borneo, dit Anita och Lasse arrangerar resor via sin resebyrå Passport Travel. Sååå roligt att träffas!

Maltanita
Anita, Lasse och Peter i Sliema på Malta
Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev