Meny Stäng

Marsaxlokk på Malta – en pittoresk fiskestad

Marsaxlokk på Malta är en pittoresk liten fiskestad, som kanske framför allt är känd för de färgglada och vackra fiskebåtarna som kallas “Luzzu”. Många kommer hit för att fotografera och för att hänga på restaurangerna i den charmiga hamnen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Marsaxlokk på Malta

Pittoreskt, charmigt, färggrannt … Man vill gärna använda alla ord på en gång när man ska beskriva Marsaxlokk på Malta. Vi har varit här under tidigare besök på ön, och när vi igår skrev ett inlägg om naturupplevelser på Malta, insåg vi att vi faktiskt aldrig skrivit något inlägg om den här fina lilla staden. Dags att ändra på det!

Marsaxlokk

Marsaxlokk är en liten kuststad på den sydöstra delen av ön Malta. Orten ligger ungefär 30 minuter från Valletta med bil. Du kan också ta dig hit med buss från huvudstaden, vilket kan ta aningen längre tid.

Belägringen av Malta – turkarnas landstigning vid Marsaxlokk 1565

Marsaxlokk må idag kännas som en idyllisk och rofylld plats, men annat var det när turkarna landsteg med sin flotta den 18 maj år 1565. Malta styrdes på den här tiden av Malteserorden (som under historien också kallats Johanniterorden) – den sista stora kvarvarande korsfararorden.

De osmanska trupperna, som leddes av Süleyman den store, bestod av 28 000 osmanska soldater och ytterligare runt 20 000 soldater från Alger och Tripoli. Malteserorden hade bara runt 8000 soldater, varav bara runt 500 var riddare. Övriga bestod främst av män från lokalbefolkningen.

Marsaxlokk

När turkarna landsteg i Marsaxlokk flydde lokalbefolkningen till de fyra fästningar som fanns på ön: Fort St. Elmo, Fort St. Angelo, Fort St. Michael samt den gamla huvudstaden Mdina. Turkarna inledde belägring av forten och en blodig tid följde, med intensiva strider som pågick i flera månader.

Först när Sicilien skickade kraftig förstärkning i september samma år gav turkarna upp och lämnade ön. Allt som allt tror man att turkarna förlorade mellan 25 000 och 35 000 man, och att malteserna och deras trupper förlorade knappt 10 000 man.

Malta, Marsaxlokk

Traditionellt fiskeläge

Marsaxlokk är ett traditionellt fiskeläge, och runt 70 procent av Maltas fiskeflotta är baserad just här. Bukten är full av fiskebåtar och man ser en ständig aktivitet bland fiskare, som till exempel rensar och tar hand om sina nät. I vattnen finns bland annat svärdfisk, tonfisk och en fisk som på Malta kallas “lampuki”.

Fiskare

På vardagarna säljer fiskarna sin fångst på den stora fiskmarknaden i Marsa utanför huvudstaden Valletta. På söndagarna kan man däremot få tag på färsk fisk direkt i Marsaxlokk, då det ordnas fiskmarknad direkt på kajen. Dessutom finns det förstås gott om restauranger som serverar fisk på längden och tvären.

Fiskare

Fiskebåtarna Luzzu – med Osiris öga

Marsaxlokk är kanske allra mest känt för de traditionella fiskebåtarna Luzzu, och även “Kajjik” som är en liknande modell. Båtarna är karakteristiska just för Malta och den här typen av båtar har använts ända sedan fenicisk tid. Från början använde man segel, men idag är båtarna istället utrustade med motorer.

Om man tittar noga på Luzzu-båtarna så kan man se att det finns två målade ögon i fören. Detta är “ögonen av Osiris” och anses vara en mycket gammal tradition. Enligt fenicisk kultur ansågs ögat skydda fiskarna mot onda andar ute till havs. Idag anordnas även turer för turister i de traditionella båtarna.

Populärt att fota

Idag kommer många till Marsaxlokk för att fotografera de vackra båtarna och den pittoreska staden. Vackra foton på Instagram och andra sociala medier lockar människor från hela världen att besöka just Malta.

Fota

Marknad och restauranger i Marsaxlokk

Längs kajen i Marsaxlokk finns marknader med stånd där man kan handla sånt som kläder, sjalar, väskor och smycken. Peter shoppade faktiskt en hatt när vi var här! På förvandlas marknaden till en stor fiskmarknad, där man kan botanisera bland färsk fisk.

Peter i Marsaxlokk

Det finns också gott om små restauranger och serveringar vid hamnen. Framför allt hittar man fiskrestauranger här, men också flera caféer.

Marsaxlokk

Mer att se och göra i Marsaxlokk

I Marsaxlokk finns en fin liten kyrka från 1897, Our Lady of Pompeii, som du kan besöka. Du kan också spana in Fort Delimara, som visserligen är ett mindre fort, men som ligger på en klippa och som användes vid filmningen av filmen Assassin’s Creed från 2016.

Ytterligare en sevärdhet för historieintresserade är fortet San Lucian, som är ett befäst vakttorn från 1600-talet. Om du istället föredrar att slappna av i badet kan du söka upp St. Peter’s Pool, som är en vacker badplats med azurblått vatten, omringad av klippor.

Marsaxlokk

Se mer i närheten av Marsaxlokk

Om du tagit dig till charmiga Marsaxlokk vill du säkert passa på att se mer av Malta. Du vill förstås se huvudstaden Valletta, och kanske också den historiska gamla huvudstaden Mdina.

Du kan också passa på att upptäcka historiska sevärdheter som är upptagna på Unescos världsarvslista, som den underjordiska kykogården Hypogeum och Maltas olika megalitiska tempel (bland annat Hagar Qim). Den natursköna ön Gozo ligger visserligen i andra änden av Malta, men eftersom landet är så litet är det ändå nästan “i närheten”.

Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Har du besökt Marsaxlokk på Malta?

Har du varit i Marsaxlokk på Malta? Hur var din upplevelse?

Fakta om Marsaxlokk

 • Land: Malta
 • Invånare: Cirka 3600 (2019)
 • Namn: Marsaxlokk kommer från det arabiska ordet “marsa” som betyder hamn, och “xklokk” som är ett maltesiskt ord för sydöst.

Resa till Marsaxlokk

 • Bil: Bilvägen från Valletta är drygt 11 kilometer. Räkna med cirka 30 minuters körtid.
 • Buss: Lokala bussar går från olika orter, som till exempel Valletta, Sliema, St Julans och Bugibba. Du kan kolla busstider på Malta Public Transports.

Marsaxlokks historia

 • Stenålder: Strax nordost om staden, på höjden Tas-Silġ, finns spår av bosättningar från neolitisk tid, bland annat i form av tempel.
 • Bysantinska riket: På höjden Tas-Silġ finns också ruiner av en kyrka och ett kloster, från det bysantinska riket.
 • Medeltiden: Under denna tid förekom många räder och attacker av pirater. De första fenicierna landsteg i Marsaxlokk på 800-talet och grundade handelsstationer.
 • 1565: Osmanska trupper steg iland i Marsaxlokk och inledde en belägring av Malta och dess fort.

1800-tal till 2000-tal

 • 1800-tal: De första husen började byggas i Marsaxlokk 1846. Före denna tid reste fiskarna från Żejtun, där de flesta bodde. År 1890 började man bygga en församlingskyrka (Our Lady of Pompeii), och staden blev 1897 en egen församling.
 • 1900-tal: På 1930-talet användes bukten i Marsaxlokk som mellanlandning för flygbåtar inom det brittiska imperiet. Bukten användes också under Andra världskriget för den brittiska flottan. År 1989 hölls ett känt toppmöte mellan Sovjets ledare Michail Gorbatjov och USA:s ledare George H.W. Bush på ett fartyg som ankrade i bukten.
 • 2000-tal: Marsaxlokk har utvecklats till en modern liten turistort med restauranger och några mindre guesthouses. Naturparken Xrobb l-Għaġin har utvecklats med rehabilitering av vilda djur och hållbart boende.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev