Meny Stäng

Dykning på Malta – en riktigt bra upplevelse

Äntligen dykning på Malta! Peter fick chansen att dyka i Marsalforn på Gozo i Malta. Han fick göra ett enskild dyk tillsammans med en instruktör, eftersom hans dykcert inte är klart ännu. Denna dykning på Malta blev Peters första dyk i öppet vatten – enligt honom väldigt häftigt och en riktigt bra upplevelse. Följ med till dykning på Malta i text och bilder!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

16-gradigt vatten

När det är 16 grader i vattnet är det ju inte speciellt varmt … Instruktören hade torrdräkt, men det krävs en speciell kurs för att få dyka med torrdräkt och den kursen har ju Peter inte tagit. Han fick åtminstone en extra tjock våtdräkt och sedan tog han ytterligare en våtdräkt med korta armar och ben ovanpå den andra. Och han frös faktiskt inte!

Dykning på Malta
Dykinstruktören på botten vid Marsalforn på Gozo (Peter filmade med Nikon KeyMission 360, och har sedan klippt ut foton ut filmen)

Bra dykinstruktör

Peter gjorde dyket med en firma på Gozo som heter Calypso Diving Centre. Vi har förstått att det finns många dykfirmor utomlands (kanske framför allt i Asien?) där man gärna tummar på sånt som säkerhet för att tjäna pengar.

Här verkade man tvärtom vara mycket noga. Det var en ordentlig genomgång innan och alla regler och säkerhetsrutiner följdes. Peter dök ensam tillsammans med instruktören, som såg till att de hela tiden hade god kontakt med varandra.

Dykning på Malta
Dykning på Malta – det här var ett WOW

Dykning på Malta – Fantastisk upplevelse

Hur var det då? Jo det ska jag (Peter) tala om själv. Vi var nere i 42 minuter och på nio meters djup och de första 15 minuterna gick åt att hitta en rytm och balans. I en pool hade jag 4 kg tyngder för att få rätt balans och kunna ligga still i vattnet.

Nu hade jag en tjockare våtdräkt och i saltvatten som man flyter mer i, så 14 kg tyngder blev rätt för mig till slut. Vi såg ganska många små fiskar och en rocka. Det var en härlig upplevelse att få göra det här och jag är lite lycklig kan man säga.

Fota och filma under vattnet

Nikon 360-kameran kan användas under vatten ner till 30 meters djup, men det var otroligt svårt att få bra filmer och bilder (eller så har jag inte lärt mig ännu hur man gör). Det gick att filma, och de flesta bilderna i det här inlägget har jag klippt ut från filmerna.

Fotona blev däremot inte som de brukar. Det sitter andra tjockare linser på kameran när man använder den under vatten, som gjorde att det blev svart mellan bilderna istället för att de gick ihop. Jag klagar inte på en kamera som kostar under 5000 kronor och är rolig på alla sätt och lätt att ta med sig. Det var häftigt att kunna ta med kameran under vatten och vi fick med oss foton hem!

Dykning på Malta
Fotona blev inte som tänkt under Peters dykning på Malta – men det här blev ganska kul ändå!
Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev