Meny Stäng

Lära sig dyka – häng med Peter på kurs!

Hur går det till att lära sig dyka egentligen? Peter gjorde ett litet provdyk på Vildmarksmässan för några veckor sedan och fastnade direkt. Det här ville han prova igen! Han bokade in sig på en kurs redan på mässan och fick med sig kursböcker och filmer hem. I fredags började kursen och den här helgen har det varit två intensiva dagar som kretsat kring dykning. “Häng med” Peter på dykkurs!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur gör man om man vill lära sig dyka?

Peter bokade in dykkursen hos Fantasea Diving, som ordnar både dykkurser och dykresor och även har en butik med dykutrustning vid St Eriksplan i Stockholm. Om någon undrar över priset så fick vi betala 2400 kr på Vildmarksmässan, men jag vet inte om det är andra priser i vanliga fall. Då ingick kursmaterial och de två första dagarna på kursen.

För att sedan få dykcert måste man också lägga till två dagar med utomhusdyk, vilket inte ingår i priset. Dessutom måste man skaffa sig “personlig utrustning”, det vill säga snorkel, cyklop och simfötter.

Lära sig dyka
Mycket utrustning att bära på

Första dagen på dykkursen

Kursen startade i fredags klockan 16:00 på eftermiddagen och då samlades gänget i Fantaseas butik vid St Eriksplan. Det var nio hugade deltagare som ville lära sig dyka – allt från en kille i femman och ungdomar i gymnasiet till herrar i Peters ålder.

En intensiv start var det! De började med teori i lokalen (de första kapitlen i boken) innan de åkte ut till Tibblebadet i Täby och gav sig på det första dyket. Massor av olika övningar! Man måste lära sig att gå ner och upp i rätt takt, att signalera till handledaren med tecken om det går bra eller om man måste ta sig upp, att kunna ta av och på utrustningen under vattnet och så vidare och så vidare …

Hur gick det då? Det gick bra förutom att Peter fick problem med att tryckutjämna. Det sprängde och sprakade i öronen och när han kom hem (vid halv ett på natten!) hade han fortfarande lock för öronen …

Lära sig dyka
En av instruktörerna och Peter

Andra dagen på dykkursen

I går var det dags för dag nummer två på kursen. Deltagarna samlades mitt på dan och pluggade sedan teori (och gjorde prov) fram till 18-tiden, då det var dags att ge sig av till bassängen i Tibble. Och nu fick jag följa med som fotograf. Spännande!

Lära sig dyka
De kallar tydligen detta ställe för “Tibblerevet”

Ännu mer teori i poolen om hur man ska sjunka i rätt takt, hur man ska signalera, hur man ska göra när man inte har luft och Gud vet allt. Sedan var det dags för den “förnedrande grodmansparaden” eller vad de nu kallade den – då deltagarna på land skulle öva på långsam uppstigning på en utandning …

Lära sig dyka
Det är inte konstsim

Äntligen dags att ta på utrustningen! I par skulle alla hjälpas åt att kolla att utrustningen fungerade som den skulle. Och så grodhopp ner i vattnet! Efter det blev det liiite tråkigt som fotograf utan undervattenskamera om man säger så. Förmodligen hade deltagarna roligare under vattnet …!

Det blev en sen kväll igen, men nu har Peter klarat det första stora steget mot dykcert. Nu är det “bara” att komplettera med utomhusdyken!

Lära sig dyka
Flera moment och mycket att tänka på

Har du dykcert eller har du provat att dyka någon gång? Skulle du vilja prova?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev