Dessa sevärdheter på Malta vill du inte missa! Malta är en önation som bjuder på Medelhavsklimat, salta bad, härliga naturupplevelser, charmiga städer och god mat. Men det finns också mycket historia och en hel del riktigt spännande sevärdheter. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Malta – ett land att semestra eller bo i

Malta är ett populärt land för svenskar som vill semestra, men det finns också många svenskar som bor och jobbar på Malta. De allra största arbetsgivarna för svenskar i landet finns kanske inom spelindustrin. På Malta är spel och betting en stor branschsektor, vilket har sitt ursprung i att landet har generösa regler för spelverksamhet i kombination med förmånliga skatteregler. Idag finns både onlinecasinon, som till exempel Hajper, och fysiska spelhallar för den som vill uppleva stämningen på plats.

Det finns också andra jobb för svenskar på Malta, till exempel inom marknadsföring, kundservice, webbdesign, IT och försäljning. Om man bor en lite längre tid på Malta finns det några sevärdheter som vi tycker att man absolut inte ska missa. Här är tips på sju sevärdheter på Malta för alla som jobbar på ön – och förstås också för alla turister!

Sju sevärdheter på Malta du inte vill missa

Här tipsar vi om sju sevärdheter på Malta, som du inte vill missa. De flesta av dem, men inte riktigt alla, har vi sett under våra resor.

1. St John’s Co-Cathedral i Valletta

St John’s Co-Cathedral i Valletta kan tyckas oansenlig på utsidan, men den är allt annat än oansenlig när du kliver in. Kyrkan byggdes mellan 1573 och 1577, under Gran Master Jean de la Cassiers regim, och är intensivt dekorerad med guld, målningar och figurer. Detta är nog en av de vackraste kyrkor vi någonsin sett.

Sevärdheter på Malta - St John's Co-Cathedral i Valletta

2. Den historiska huvudstaden Mdina

Den tidigare huvudstaden Mdina ligger nästan mitt på ön Malta, 1,4 mil väster om dagens huvudstad Valletta. Sedan staden grundades av fenicierna på 1000-talet före Kristus har den haft en mycket dramatisk historia, och tillhört såväl Romarriket som muslimerna. Här finns också två inspelningsplatser från TV-serien Game of Thrones.

Sevärdheter på Malta - Mdina

3. Ħal Saflieni Hypogeum

En sevärdhet på Malta som vi faktiskt har missat, trots att vi besökt Malta tre gånger, är Unesco-arvet Ħal Saflieni Hypogeum. Detta är en enorm underjordisk katakombliknande labyrint från tiden runt 4000 – 2500 år före Kristus. Man tror att området ursprungligen användes som en underjordisk kyrkogård. Denna står nu på vår bucket list!

4. Maltas megalitiska tempel

Man har hittat sammanlagt sju megalitiska tempel på Malta och systerön Gozo. På huvudön hittar man de fem templen Hagar Qim, Mnajdra, Tarxien, Ta’Hagrat and Skorba. På Gozo finns de två Ggantija-templen, som är kända för sina stora strukturer från Bronsåldern.

Vi har hittills besökt templet i Hagar Qim. Otroligt fascinerande att fundera över hur människor levde här flera tusen år före Kristus. Dessutom är det fantastiskt att många strukturer och figurer från den här tiden är så pass välbevarade som de är!

Sevärdheter på Malta - megalitiska tempel
Hagar Qim Malta

5. Popeye Village

Popeye Village, eller Karl-Alfreds by på svenska, är precis vad det låter som. Byn byggdes upp till en musikal om Karl-Alfred som spelades in 1980. Byn finns kvar och är idag en populär ort för dagsutflykter för barnfamiljer som vill sola och bada i en annorlunda miljö. Även om man inte stannar för att bada är det värt att göra ett stopp och kolla in den mycket speciella miljön!

Popeye Village

6. Marsaxlokk

Den pittoreska lilla fiskestaden Marsaxlokk ligger ungefär 30 minuter från Valletta med bil. Orten är så charmig och mysig att den utgör en sevärdhet i sig självt. Framför allt är det de traditionella färgglada fiskebåtarna ”Luzzu” som väcker uppmärksamhet och lockar till Instagramfoton. Det är också populärt att sitta på restaurangerna eller besöka marknaden.

WIFI.se
Marsaxlokk

7. Cittadella på Gozo

Victoria (eller Rabat) är den största staden på ön Gozo och här bor knappt 7000 människor. Högst upp i staden tronar ett imponerande citadell, som du inte ska missa att besöka. Kyrkan ser relativt blygsam ut på utsidan, men är imponerande dekorerad invändigt.

Sevärdheter på Malta - Marsaxlokk

Fler sevärdheter på Malta

Utöver dessa sju tips så finns det förstås ännu fler sevärdheter på Malta! Här är ytterligare några förslag:

  • Hela staden Valletta är uppsatt på Unescos världsarvslista. Här finns bland annat 25 kyrkor och parken Upper Barrakka Gardens.
  • Casa Rocca Piccola är ett privat adligt familjehem i Valletta. Här kan kan kolla in allt från värdefulla antikviteter till ålderdomliga skönhetsprylar.
  • National War Museum och Fort St. Elmo i Valletta bjuder både på utsikt och en stor dos historia.
  • Cospicua, Senglea och Vittoriosa är tre små historiska städer nära Valletta. Alla kan nås med de traditionella båtarna som kallas dghajsa.
  • Blue Lagoon vid ön Comino är vad det låter som – en härligt blå lagun. Perfekt för båtturer och bad, men också för instagramvänliga foton!
  • Azure Window var en gång en av de mest kända sevärdheterna på Gozo. Idag har den rasat, men platsen är vacker och om du dyker kan du leta upp den!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev