Meny Stäng

Ljusfestival på Malta (och en oväntad fest)

Annons

Vi har fått uppleva en ljusfestival på Malta, närmare bestämt i staden Vittoriosa! Varje år i oktober anordnas ”Birgufest”, en ljusfestival på Malta. All elektricitet släcks ner i Vittoriosa, och det enda som lyser upp är stearinljusen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Folkvimmel i Vittoriosa

Människor öppnar sina dörrar och bjuder på sig själva och det är ett härligt folkvimmel. Vi promenerade runt i staden hela lördag kväll – och blev oväntat inbjudna på fest. Följ med på ljusfestival på Malta och Vittoriosa!

Vittoriosa/Birgu

Staden Birgu (som nuförtiden egentligen heter Vittoriosa) ligger strax utanför Maltas huvudstad Valletta och består av traditionella gamla stenhus med charmiga balkonger.

Birgufest – ljusfestival på Malta

När det i oktober är dags för Birgufest släcks all belysning ner och staden smyckas med stearinljus. Massor av människor är ute på gatorna, det spelas musik och museer och sevärdheter håller öppet. Det är dags att uppleva ljusfestival på Malta!

Birgufest Malta
Malta festival
Festival Malta

Inbjudna på fest

Mest fascinerande är att invånarna i staden verkligen deltar och bjuder på sig själva. Alla hänger ut stearinljus utanför sina hus och många öppnar sina dörrar och fönster. Där inne ställer de fram stearinljus – och kanske bjuder de på lite musik.

Vi besökte festivalen tillsammans med en guide och han drog snart med oss till en privat fest. En av de bästa upplevelserna på Malta har varit att alla är så välkomnande – det är lätt att snabbt känna sig som en gäst och inte bara som en turist.

Innan vi visste ordet av besökte vi ett norskt par som till och från bor på Malta eftersom han doktorerar kring megalitiska tempel (som Hagar Qim). Där blev vi bjudna på allt från maltesiska pastizzi till norsk gravad lax med hovmästarsås. Och så fick vi förstås träffa och prata med en massa trevliga malteser. Kan det bli bättre?

Ljusfest Malta
Ljus utanför ett hus i Birgu/Vittoriosa
Malta Birgufest
Öppna dörrar in till en familj i Birgu/Vittoriosa (inte där vi var på fest)
Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev