Meny Stäng

Prova klättring på Gozo, Malta

Klättring på Gozo! Peter hade testat en klättervägg inomhus på en mässa en gång. Jag (Helena) hade aldrig klättrat och är dessutom höjdrädd. Vi har precis kommit hem från vår resa till Malta, men för någon dag sedan stod vi inför en halvdag med klättring på Gozo. Hur skulle det gå?

Klättring med Gozo Adventure

Vi mötte upp guiden från Gozo Adventures i närheten av bergväggen där man klättrar. Jag inledde direkt med att säga att ”I am not sure I will do this”. Jag är ju liksom höjdrädd …! Guiden svarade att jag kunde välja precis vad jag ville göra, och att jag kunde agera fotograf istället om jag ville. Då kändes det hela lite lugnare …

Vi tog på oss säkerhetsselar och hjälmar och provade ut varsitt par klätterskor, som vi fäste i selen. Sedan gav oss av till fots till platsen där vi skulle klättra. Det var vi, ett ungt nygift irländskt par och två guider.

Abseiling Malta
Guiderna (längst fram) och det irländska paret (längst bak)

”Abseiling”

Området där man klättrar är vackert och det finns massor av olika ”väggar”, alla uppmärkta med en siffra på en 12-gradig skala, som visar hur utmanande klättringen är. Väggen vi skulle klättra på var märkt med en 4:a och guiden inledde med instruktioner om hur man skulle göra.

Den typ av klättring som vi provade kallas ”abseiling”. Man klättrar uppför väggen (utan att klättra över kanten) medan guiden halar in linan så att den hela tiden är spänd. När man ska ner igen firas man ner med repet medan man lutar sig bakåt och går med fötterna mot berget.

Klättring Malta
Man klättrar uppåt och guiden kortar linan så att den hela tiden är spänd

Hur gick det då?

Peter klarade förstås klättringen galant. Han klättrade upp och ner för olika klätterleder som en liten apa (nåja). Jag är ju höjdrädd och var tveksam om jag ens skulle våga prova. Men det gjorde jag! Vid första försöket kom jag bara halvvägs upp, men vid andra försöket kom jag hela vägen upp. Kanske inte den mest graciösa och självsäkra klättringen … men ändå!

Malta klättring
Believe it or not – jag klättrade faktiskt!

Vem kan prova klättring på Gozo?

Man behöver inga förkunskaper för att prova klättring på Gozo, och klättringen är både för barn och för vuxna. Om man inte har några specifika hälsoskäl som hindrar så är det alltså fritt fram. Missa förresten inte att se dig omkring i 360-bilden nedanför!

Klättring
Det är en bit kvar till toppen  …

Att tänka på

Vill du också prova klättring på Gozo? Här är några tips:

  • Om du inte är van att klättra – boka bara en halvdag. Kombinera i så fall hellre med en annan aktivitet på eftermiddagen.
  • Ta på dig bekväma oömma kläder efter väder och ett par bekväma skor (gympaskor eller vandringsskor) för att gå till och från klätterväggen.
  • Packa en flaska vatten. Du kan ha med dig en liten ryggsäck.
  • Glöm inte kameran om du vill föreviga äventyret!

Berätta gärna om du har provat att klättra någon gång! Vilka är dina erfarenheter?

Nyhetsbrev
Klättring på Gozo
De här killarna hade klättrat förut …

Denna resa är en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev