Meny Stäng

En utflykt till Kadriorg-palatset i Tallinn, Estland

Här är det tvära kast! För några dagar sedan var vi på Malta och nu befinner vi oss alltså i Estlands huvudstad Tallinn. Peter har aldrig varit här och jag (Helena) har inte varit här sedan jag var i 20-årsåldern. Vi har alltså en hel del att upptäcka! Vi anlände med färjan på skärtorsdagens morgon och började, efter att vi checkat in på hotellet, med en utflykt till Kadriorg-palatset.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Promenad till Kadriorg-palatset

Kadriorg-palatset ligger i stadsdelen Kadriorg, strax utanför de mest centrala delarna av Tallinn. Vi bor just nu på hotell Hilton Tallinn Park, och härifrån tar det ca 20 minuter att promenera till palatset.

Nu var vädret visserligen så illa det kunde bli (blötsnö på tvären!), men vi bestämde oss ändå för att det är hälsosamt att promenera. Hade det bara varit liiite bättre väder hade det nog varit en väldigt trevlig promenad bland alla de vackra gamla trähusen.

Tallinn hus
Stadsdelen Kadriorg verkar vara full av charmiga trähus

Sommarresidens för ryska tsarer

Kadriorg-palatset uppfördes under Peter den stores regeringstid som rysk tsar, och är ett slott i barock-stil. Palatset uppfördes under 1718-1725, och var avsett att användas som sommarresidens av kejsarinnan Katarina I. Efter första världskriget och Estlands självständighet blev slottet konstmuseum, sedan blev det presidentpalats, och sedan blev det konstmuseum igen …

Kadriorg park
Parken runt palatset är stor – och förmodligen ännu finare en annan årstid
Kadriorg Tallinn
Peter slåss med … Poseidon?

Slottsrum och konstutställning

Man kan även besöka palatset invändigt. Här finns några vackra slottsrum med fantastiska stuckaturer, och ett antal rum som används för konstutställningar. Missa inte att kika runt i 360-fotot (det andra fotot nedanför), som vi tagit med Nikon Key Mission 360.

Du kan se dig runt  precis hela det fantastiska rummet genom att vrida på telefonen eller genom att dra muspekaren runt i alla riktningar. Värt att nämna är att det också finns flera andra museum i närheten, bland annat konstmuseet Kumu.

Tallin Kadriorg
Här hängde kanske de ryska tsarerna på somrarna

Riktigt mysigt café i Kadriorg

När vi avslutat vårt besök var vi hungriga, och då hittade vi till ett mysigt café som vi gärna tipsar om: Nop. Bokstäverna i namnet står för ”Neighborhood Organic Place”, och det är exakt vad det är.

I ett charmigt litet trähus ligger det som både är butik och café/restaurang, med närproducerade och ekologiska produkter. Du kan köpa allt från färska ägg från en bonde i närheten till lokalproducerat vin. Eller så gör du som vi och provar något gott från menyn!

Har du kanske tips på något vi absolut inte ska missa när vi är här i Tallinn?

Nop Tallinn
Rågbröd med avokadomousse, kallrökt lax, pocherat ägg och sallad. Och en riktigt god lokal öl!
Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev