Meny Stäng

På guidad tur i Tallinn – i stadsdelen kalamaja

Annons

Idag får du hänga med på guidad tur i Tallinn, Estland! Vi gillar guidade turer. När man får höra berättelser om vad som hänt kring byggnader och torg i en stad blir staden alltid lite mer intressant.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

I Tallinn är det förstås vanligast att ta en guidad tur inne i Gamla stan, men vi begav oss faktiskt med guide till en helt annan stadsdel. Vi börjar med att visa bilder från Gamla stan. Sedan får du också hänga med till stadsdelen Kalamaja.

Gamla stan och guidad tur i Tallinn, Estland

Tallinn är en medeltidsstad med sitt ursprung från Hansatiden. Om man läser skyltar på byggnader ser man att många hus uppfördes på 1400-talet. Apoteket som ligger vid Rådhustorget stod till exempel klart 1422 – och har nu fungerat som Apotek i samma hus i snart 600 år!

En stor del av stadsmuren är bevarad och när man går runt på kullerstensgatorna kan man nästan föreställa sig det myllrande medeltida livet här. På Rådhustorget föregick en livlig grönsakshandel, och här fanns också skampålar för de som inte skötte sig – en för män och en annan för kvinnor. Idag är torget fullt av uteserveringar.

Tallinn rådhustorget
Fullt av uteserveringar – och ingen behöver stå vid skampålen
Drake
Draken på rådhuset sprutar inte eld utan bara vatten

Få bor i Gamla stan idag

Det finns en övre del av Gamla stan, där ”finfolket” en gång bodde och en nedre del, där köpmännen bodde. Idag bor inte många tallinnbor alls i Gamla stan. De bor någonstans utanför, som till exempel i Kalamaja.

Tallinn övre delen
Övre delen av Tallinn – idag är turistbusiness som gäller här
Tallinn
Jag gillar stupröret som är format som en stövel

Stadsdelen Kalamaja

Stadsdelen Kalamaja ligger på kort promenadavstånd från Gamla stan. Här ligger många vackra trähus från sekelskiftet, blandat med byggnader i kommunistisk stil och moderna hus, många gånger i byggstadiet.

Vår guide, som pratar svenska eftersom hon som barn blev förtjust i ”Vi på Saltkråkan” och ”Ronja Rövardotter” och ville lära sig språket, bor själv i stadsdelen och tycks veta allt som är värt att veta om det här stället.

På guidad tur i Tallinn, Estland
På guidad tur i Tallinn, Estland – vackra gamla trähus i Kalamaja
Guide Tallinn
Vår estniska guide pratar perfekt svenska, och berättar att ca 1 procent av esterna pratar svenska

Bohemisk livsstil i Kalamaja

Livsstilen i Kalamaja påminner oss lite om Söder i Stockholm. Här finns gott om second hand-butiker och ett kreativt centrum med konstnärer och designbutiker.

Samtidigt är det lätt att känna en fläkt från det forna Östeuropa. På marknaden, där de flesta försäljarna är ryskspråkiga, kan du inte bara köpa frukt och kläder. Här sitter också äldre farbröder som försöker kränga allt från militärprylar till gamla leksaker. Kalamaja är kanske ingen stor sevärdhet, men om du vill se lite mer av vardagslivets Tallinn är det intressant att göra ett besök här!

Kalamaja Tallinn
Små caféer och butiker i Kalamaja
Grönsaker
Grönsaker på marknaden i Kalamaja
Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Detta var en guidad tur i Tallinn som genomfördes  i samarbete med Visit Tallinn. Bilderna, texterna och åsikterna är som vanligt våra egna. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev