Meny Stäng

7 restauranger på Malta som du inte vill missa

Annons

Idag presenterar vi 7 restauranger på Malta som du inte vill missa. Innan vi åkte till Malta fick vi höra att “Malta inte är ett land som man åker till för matens skull”. Efter att ha provat lokalproducerade delikatesser direkt hos bönderna och hittat riktigt bra restauranger har vi tänkt om. Följ med till 7 bra restauranger på Malta! Och en liten bonus på slutet när det gäller streetfood.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Restauranger på Malta

Det finns gott om restauranger på Malta och på systerön Gozo. De flesta serverar helt ok mat, men om man vill vara säker på att få en bra restaurangupplevelse kan man behöva kolla upp vart man ska gå i förväg. Här är några tips om bra restauranger på Malta.

1. The Fortina Terrace Restaurant i Sliema

The Fortina Terrace restaurant i Sliema sitter man med en fantastisk utsikt över vattnet, och över huvudstaden Valletta som ligger på andra sidan. Dessutom får man riktigt god mat! Vi valde en musselsoppa till förrätt och till huvudrätt beställde vi en lokal fisk (rock fish) som serverades i paket.

Restauranger på Malta - Peter med din förrätt, en musselsoppa
Peter med sin förrätt, en musselsoppa
Förrätten som vår guide valde: ett slags fiskkakor som var supergoda (ja, vi provade!)
Förrätten som vår guide valde: ett slags fiskkakor som var supergoda (ja, vi provade!)

2. Cent’Anni restaurant i byn Gharghur

Restaurangen Cent’Anni ligger i gränderna i den mysiga byn Ghargur. Restaurangen består av flera små rum och känslan är genuin, sådär som det blir när man hamnar utanför turiststråken. Gott var det också och rejäla portioner.

Till förrätt valde vi en supergod grönsakssoppa och till huvudrätt tog jag (Helena) en ravioli med svamp och tryffel och Peter en risotto. Som avslutning provade vi den traditionella maltesiska efterrätten kannoli – ett hett bakverk fyllt med ricotta.

Förrättssoppa på restaurang Cent'Anni i Gharghur
Förrättssoppa på restaurang Cent’Anni i Gharghur
Restauranger på Malta - Efterrätt på Cent'Anni
Kannoli – en traditionell maltesisk efterrätt

3. Palazzo Preca i Valletta

Restaurang Palazzo Preca, mitt i centrala Valletta, är inredd med en lite lyxigare känsla. Vår måltid var också alldeles utmärkt och av det lite lyxigare slaget. Innan maten serverades vi en liten friterad risboll som var svart inuti (färgad med bläskfiskbläck) och supergod. Till förrätt valde vi krämig grönsakssoppa respektive musslor och till huvudrätt provade vi den lokala fisken lampuka.

Restauranger på Malta - Kings Own Band club restaurant i Valletta
En av alla bra restauranger på Malta: Palazzo Preca i Valletta
Före maten fick vi en lite friterad boll med svart risfyllning - färgat med bläckfiskbläck
Före maten fick vi en lite friterad boll med svart risfyllning – färgat med bläckfiskbläck

4. Diar il–Bniet Restaurant i byn Dingli

Ännu en mysig liten byrestaurang! När man kommer in på Diar Il-Bniet i Dingli möts man av en liten butik fylld med burkar och flaskor med lokalproducerade delikatesser: olivolja, honung, marmelad, inlagda frukter, oliver och soltorkade tomater. Här valde vi att äta Maltas nationalrätt: kanin. Riktigt gott och mört kött, som serverades tillsammans med rotfrukter och grönsaker.

Restauranger på Malta - Restaurang i Dingli, Malta
Lokalproducerat vin och inlagda frukter i restaurangens butik
Kanin - nationalrätt i Malta
Kanin med rotfrukter och grönsaker

5.  Kartell Restaurant i Marsalforn  på Gozo

Den översta bilden i det här inlägget visar hur det ser ut på Kartell restaurant, som ligger i Marsalforn på Gozo. Grym utsikt alltså! Här valde vi spaghetti med musslor som var supergott. Vi kikade också på den traditionella rätten “spaghetti med kaninsås”, men eftersom vi ätit kanin dagen innan hoppade vi över att testa. Däremot avslutade vi med en kula riktigt god chokladglass.

Restauranger på Malta - Spaghetti med musslor
Spaghetti med musslor på Kartell restaurant i Marsalforn

6. Chophouse restaurant i Sliema

Chophouse restaurant har rykte om sig att vara Maltas bästa köttrestaurang, så om du gillar kött är det definitivt hit du ska bege dig. Peter slog till på rib eye och jag (Helena) beställde in anka. Till detta fick vi in flera olika tillbehör, som potatisklyftor, grillade grönsaker och parmesansallad. Mums!

Restauranger på Malta - anka på Chophousei Sliema
Riktigt god anka på Chophouse restaurant på Malta

7. Rogantino’s Restaurant i Landrijiet

Rogantio’s restaurant ligger inte ens i en liten by, utan mitt ute på landet, i en jaktstuga från 1600-talet. Man skulle kunna tänka sig att ingen hittar hit, men tvärtom – väldigt många verkar hitta hit, antagligen på grund av restaurangens goda rykte. Man kan köra hit från till exempel Rabat eller Mdina. Här började jag (Helena) med en sjukt god morots-/pumpasoppa och Peter beställde musslor. Sedan blev det jätteräkor respektive anka.

Restauranger på Malta - I baren på Rogantino's restaurant
I baren på Rogantino’s restaurant
Jätteräkor
Jätteräkor i en gräddig sås

Bonus: streetfood

Om man inte vill äta så himla fint hela tiden då, utan bara plocka i sig något litet och enkelt? Ja, det finns förstås massor att välja på. Om man bara vill ha ett litet “snack” på vägen kan man gå förbi vilket bageri som helst och köpa pastizzi – bakverk fyllda med ricotta eller en slags ärtor (om jag förstått det rätt), som är väldigt populära. Om man är lite mer hungrig kan man ge sig på maltesiskt bröd med tonfisk, oliver och kapris. Riktigt gott!

Maltesiskt bröd med tonfisk, oliver, kapris och ost
Förutom restauranger på Malta finns gott om streetfood och enklare hak. Här: maltesiskt bröd med tonfisk, oliver, kapris och ost

MAT OCH DRYCK PÅ restauranger på MALTA

Det maltesiska köket hämtar sina influenser i första hand från den närliggande ön Sicilien, och utvecklar det till sin egen stil. Vi har varit på flera restauranger på Malta och de gör det väldigt bra. Malteserna har invaderats av de flesta länderna i historien, och de har plockat ut bären från allt det bästa. De vet verkligen vikten av lokala produkter och om hur det ska smaka. Brödet är livsviktigt och den goda olivoljan som de häller upp på ett fat och doppar brödet i, med havssalt och nymalen peppar.

MALTAS NATIONALRÄTT

Vi börjar med nationalrätten, som är kanin. Kaninen ska koka flera timmar som man gör med en riktig gulaschsoppa, eller en lammgryta. Kaningrytan kallas för Stuffattal-Fenek och vi åt den med rotfrukter och grönsaker, men fler serverar den också i en mustig sås på söta tomater, rödvin och vitlök. Kanske spagetti med kaninsås? Vi rekommenderar familjeägda restaurangen Diar Il-Bniet i byn Dingli där de också har egen uppfödning av kaniner. Här hittar du också egna marmelader, soltorkade tomater, bästa olivoljan och mycket mer.

Lokal MAT på restauranger PÅ MALTA

  • Flera rätter som du ska prova när du är på Malta är musselsoppa, Rock fish, Risotto, Friterade risbollar med bläckfiskbläck i, lokala fisken Lampuka, fisksoppan Aljotta med vitlök, 
  • Får du chansen så prova deras goda getost som de gör varje morgon på Gozo och levereras ut färsk runt Malta. Vi besökte och faktiskt mjölkade en get hos bonden Rikkardu of Ta’ Rikardu och köpte den fantastiska fårosten gbejniet.
  • Vill du ha den bästa och möraste grisköttet som vi har smakat på väldigt länge så letar du upp restaurangen Ta’Philip.
  • Det finns bra streetfood som du bara plockar upp när du är på språng. Testa Pastizzi med ricotta eller ärtröra. Det som också finns överallt är ett maltesiskt bröd med oliver, sparris och tonfisk. 
  • Desserter är alltid populärt och här kommer både sicilianare och araber in i bilden. Vi börjar med Kannoli som är en traditionell maltesisk efterrätt med ricotta, yummy! Kanske en arabisk Imqaret som är ett diamantformat bakverk med mjuka dadlar i.

ÖL OCH VIN PÅ restauranger på MALTA

  • Malteserna har tre egna öl. En ljus som heter Cisk, en mörkare med det coola namnet Farson´s blue Label. den sista är för att engelsmännen lämnade ön med en öl med humle från just britterna Hopleaf lager.
  • De gör eget vin på ön och de gör det bra. Meridiana Wine Estate gör både röda och vita viner med kvalitet, som serveras på de flesta restauranger. Emmanuel Delicata Winemaker har massor av utmärkelser och varför inte åka på en provsmakning.
  • Sist ut har vi Marsovin som har det där braiga premiumvinet som alltid finns till hands överallt, och alltid smakar bra.
  • Mat, vin och öl ligger på två tredjedelar av Sveriges priser, och visst är det trevligt att äta och dricka lite billigare.
Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev