Meny Stäng

7 restauranger på Malta som du inte vill missa

Idag presenterar vi 7 restauranger på Malta som du inte vill missa. Innan vi åkte till Malta fick vi höra att “Malta inte är ett land som man åker till för matens skull”. Efter att ha provat lokalproducerade delikatesser direkt hos bönderna och hittat riktigt bra restauranger har vi tänkt om. Följ med till 7 bra restauranger på Malta! Och en liten bonus på slutet när det gäller streetfood.

Restauranger på Malta

Det finns gott om restauranger på Malta och på systerön Gozo. De flesta serverar helt ok mat, men om man vill vara säker på att få en bra restaurangupplevelse kan man behöva kolla upp vart man ska gå i förväg. Här är några tips om bra restauranger på Malta.

1. The Fortina Terrace Restaurant i SLIEMA

På the Fortina Terrace restaurant i Sliema sitter man med en fantastisk utsikt över vattnet, och över huvudstaden Valletta som ligger på andra sidan. Dessutom får man riktigt god mat! Vi valde en musselsoppa till förrätt och till huvudrätt beställde vi en lokal fisk (rock fish) som serverades i paket.

Peter med din förrätt, en musselsoppa
Peter med sin förrätt, en musselsoppa
Förrätten som vår guide valde: ett slags fiskkakor som var supergoda (ja, vi provade!)
Förrätten som vår guide valde: ett slags fiskkakor som var supergoda (ja, vi provade!)

2. Cent’Anni restaurant i byn Gharghur

Restaurangen Cent’Anni ligger i gränderna i den mysiga byn Ghargur. Restaurangen består av flera små rum och känslan är genuin, sådär som det blir när man hamnar utanför turiststråken. Gott var det också och rejäla portioner.

Till förrätt valde vi en supergod grönsakssoppa och till huvudrätt tog jag (Helena) en ravioli med svamp och tryffel och Peter en risotto. Som avslutning provade vi den traditionella maltesiska efterrätten kannoli – ett hett bakverk fyllt med ricotta.

Förrättssoppa på restaurang Cent'Anni i Gharghur
Förrättssoppa på restaurang Cent’Anni i Gharghur
Efterrätt på Cent'Anni
Kannoli – en traditionell maltesisk efterrätt

3. Palazzo Preca i Valletta

Restaurang Palazzo Preca, mitt i centrala Valletta, är inredd med en lite lyxigare känsla. Vår måltid var också alldeles utmärkt och av det lite lyxigare slaget. Innan maten serverades vi en liten friterad risboll som var svart inuti (färgad med bläskfiskbläck) och supergod. Till förrätt valde vi krämig grönsakssoppa respektive musslor och till huvudrätt provade vi den lokala fisken lampuka.

Kings Own Band club restaurant i Valletta
En av alla bra restauranger på Malta: Palazzo Preca i Valletta
Före maten fick vi en lite friterad boll med svart risfyllning - färgat med bläckfiskbläck
Före maten fick vi en lite friterad boll med svart risfyllning – färgat med bläckfiskbläck

4. Diar il–Bniet Restaurant i byn Dingli

Ännu en mysig liten byrestaurang! När man kommer in på Diar Il-Bniet möts man av en liten butik fylld med burkar och flaskor med lokalproducerade delikatesser: olivolja, honung, marmelad, inlagda frukter, oliver och soltorkade tomater. Här valde vi att äta Maltas nationalrätt: kanin. Riktigt gott och mört kött, som serverades tillsammans med rotfrukter och grönsaker.

Vinkorkar
Restaurang i Dingli, Malta
Lokalproducerat vin och inlagda frukter i restaurangens butik
Kanin - nationalrätt i Malta
Kanin med rotfrukter och grönsaker

5.  Kartell Restaurant i Marsalforn  på Gozo

Den översta bilden i det här inlägget visar hur det ser ut på Kartell restaurant, som ligger i Marsalforn på Gozo. Grym utsikt alltså! Här valde vi spaghetti med musslor som var supergott. Vi kikade också på den traditionella rätten “spaghetti med kaninsås”, men eftersom vi ätit kanin dagen innan hoppade vi över att testa. Däremot avslutade vi med en kula riktigt god chokladglass.

Spaghetti med musslor
Spaghetti med musslor på Kartell restaurant i Marsalforn

6. Chophouse restaurant i Sliema

Chophouse restaurant har rykte om sig att vara Maltas bästa köttrestaurang, så om du gillar kött är det definitivt hit du ska bege dig. Peter slog till på rib eye och jag (Helena) beställde in anka. Till detta fick vi in flera olika tillbehör, som potatisklyftor, grillade grönsaker och parmesansallad. Mums!

Anka på Chophousei Sliema
Riktigt god anka på Chophouse restaurant på Malta
Diar-il-bniet, mat Malta
Lite plock innan maten

7. Rogantino’s Restaurant i Landrijiet

Rogantio’s restaurant ligger inte ens i en liten by, utan mitt ute på landet, i en jaktstuga från 1600-talet. Man skulle kunna tänka sig att ingen hittar hit, men tvärtom – väldigt många verkar hitta hit, antagligen på grund av restaurangens goda rykte. Man kan köra hit från till exempel Rabat eller Mdina. Här började jag (Helena) med en sjukt god morots-/pumpasoppa och Peter beställde musslor. Sedan blev det jätteräkor respektive anka.

I baren på Rogantino's restaurant
I baren på Rogantino’s restaurant
Jätteräkor
Jätteräkor i en gräddig sås

Bonus: streetfood

Om man inte vill äta så himla fint hela tiden då, utan bara plocka i sig något litet och enkelt? Ja, det finns förstås massor att välja på. Om man bara vill ha ett litet “snack” på vägen kan man gå förbi vilket bageri som helst och köpa pastizzi – bakverk fyllda med ricotta eller en slags ärtor (om jag förstått det rätt), som är väldigt populära. Om man är lite mer hungrig kan man ge sig på maltesiskt bröd med tonfisk, oliver och kapris. Riktigt gott!

Maltesiskt bröd med tonfisk, oliver, kapris och ost
Förutom restauranger på Malta finns gott om streetfood och enklare hak. Här: maltesiskt bröd med tonfisk, oliver, kapris och ost
Meny Malta
På samma ställe som vi köpte mackan (en strandbar i Sliema) hade de maträtten “Zlatan Ibrahimovic”

Delar av denna resa ingick i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.