Meny Stäng

Mdina på Malta – den tysta staden på kullen

Mdina, som också kallas den tysta staden, var en gång i tiden Maltas huvudstad. Idag lockar den lilla staden istället turister som imponeras av de bastanta murarna, den enorma stadsporten, de pampiga byggnaderna och de trånga medeltidsgränderna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mdina – den tysta staden

Mdina, eller den tysta staden, ligger på en höjd som utgör öns högsta punkt. En gång i tiden tyckte man att den här placeringen var strategisk för att försvara en huvudstad. Senare tyckte man att det var olämpligt att ha en huvudstad utan hamn, och Mdina förlorade sin roll som huvudstad.

Mdina Gate

Mdina ligger nästan mitt på ön Malta, 1,4 mil väster om dagens huvudstad Valletta. Staden har inte ens 300 invånare och förutom enstaka bilar som levererar varor ser man knappt någon trafik alls. Att komma hit är som att göra en resa till en tid långt före bilar och avgaser.

Mdina är å andra sidan mer eller mindre sammanväxt med staden Rabat, som ligger utanför stadsmurarna och där det bor runt 11 000 människor.

Mdinas dramatiska historia

Mdina har, precis som hela Malta, gått igenom en dramatisk historia. Staden befästes av fenicierna på 1000-talet före Kristus, och fick då namnet Maleth. Därefter tog Romarriket över makten, och därefter det Bysantinska riket. År 870 belägrades staden av araber och förstördes.

Mdina

När staden byggdes upp igen var det som en muslimsk bosättning, som då fick namnet Medina. Men även araberna attackerades och 1091 inkluderades staden i kungadömet Sicilien.

Mdina

På 1500-talet fick Johanniterorden ta över styret av Malta. Det var de som ogillade det bergiga läget långt från havet, och de flyttade därför huvudstaden till Birgu (nuvarande Vittoriosa) som ligger strax intill Valletta. År 1530 förlorade Mdina sin roll som huvudstad på Malta.

Mdina gränder

Mdina Gate

Det första du ser när du kommer till Mdina är Mdina Gate. Porten byggdes i barockstil år 1724, strax bredvid en äldre variant, och bjuder på ett pampigt mottagande. När man passerar den här förstår man att det inte är vilken stad som helst som man är på väg att besöka.

Idag är porten också känd från den omåttligt populära TV-serien Game of Thrones. Det är tydligen i säsong 1, episod 3, som man kan se Catelyn Stark och Ser Rodrick Cassel rida genom porten in till den fiktiva huvudstaden King’s Landing.

Mdina Gate

Och ännu en inspelningsplats från Game of Thrones

Om du gillar Game of Thrones hittar du för övrigt ytterligare en intressant spot i Mdina. Torget Mesquita Square, som ligger i hjärtat av staden, är nämligen den plats där man i serien hittar Littlefingers bordell.

Mdina

St Pauls katedral

En sevärdhet som man inte får missa i Mdina är St Pauls katedral, eller Mdina Cathedral som den kallas ibland. Den här katolska katedralen är tillägnad aposteln Paulus, som för övrigt led skeppsbrott på Malta år 60.

Katedralen grundades på 1100-talet på den plats där sägnen menar att Paulus mötte den romerska guvernören Publius efter skeppsbrottet. Den ursprungliga katedralen skadades svårt i en jordbävning år 1693, och den återuppbyggdes därefter i barockstil mellan 1696 och 1705.

St Pauls katedral

Mer att se och göra i Mdina

Att promenera runt i de medeltida gränderna i Mdina är en upplevelse i sig, men om man vill lära sig ännu mer om historien finns det olika museer att besöka. Man kan till exempel besöka Katedralmuseet, Mdina Dungeons eller “The Knights of Malta”. Ett annat sätt att få sig lite mer historia till livs är förstås att gå en guidad tur. På fotot ser du Clive från företaget Malta Private Guide, som guidade oss när vi var i Mdina 2016.

I Rabat, som ligger strax intill Mdina, kan man besöka St Paul’s Church och St. Pauls Grotto, det vill säga den grotta där man tror att aposteln Paulus hittades efter att han lidit skeppsbrott. I Rabat kan man också besöka katakomber, som fungerat som underjordiska begravningsplatser.

Mdina

Malta Classic Grand Prix

När vi besökte Mdina 2016 hade vi turen att få uppleva Malta Classic Grand Prix. Vilken upplevelse! Vi fick se fantastiskt läckra bilar, många i “vintage style” uppställda mot Mdinas medeltid murar. Dessutom kunde vi kika på bilarna när de tävlade mot varandra i olika lopp.

Se mer i närheten

När du besöker Mdina vill du förstås passa på att se mer av Malta. Att se huvudstaden Valletta är ett måste. Vi kan också rekommendera besök i charmiga Marsaxlokk och det spännande förhistoriska templet Hagar Qim. Inte så långt från Mdina hittar du också den mysiga lilla byn Dingli, där man kan uppleva dramatisk utsikt, äta fantastiskt god mat … och varför inte ta en tur på segway?

Alla våra bästa tips från Malta. Klicka på bilden!

Har du besökt Mdina på Malta?

Har du besökt Maltas förra huvudstad Mdina, den tysta staden? Hur var din upplevelse?

Fakta om Mdina

 • Land: Malta
 • Folkmängd: Under 300 (Men drygt 11 000 bor i staden Rabat, strax utanför)
 • Namn: Mdina eller “Tysta staden” (Silent City). Tidigare namn har varit Maleth och Melite.

Ta sig till Mdina

 • Bil: Bilvägen från Valletta är cirka 1,4 mil. Räkna med en knapp halvtimme för att köra.
 • Buss: Du kan kolla busslinjer på Malta Public Transports.

Mdinas historia

 • Förhistorisk tid: Platsen på berget beboddes tidigt, eftersom den kunde skyddas mot inkräktare.
 • 1000-talet före Kristus: Staden befästes av fenicierna och fick namnet Maleth.
 • 218 före Kristus: Romarriket tog över staden, som nu fick namnet Melite. Staden var på den här tiden tre gånger så stor som dagens Mdina.

Medeltiden

 • Västromerska rikets fall: När det västromerska riket föll minskade man staden, för att den skulle vara lättare att försvara. Staden kom att styras av det Bysantinska riket.
 • 870: Staden belägrades av araber och föll för inkräktarna. Invånarna dödades, staden förstördes och kyrkorna plundrades.
 • 1048/1049: Platsen befolkades av muslimer och deras slavar. Dessa byggde upp en stad som fick namnet Medina.
 • 1054/1054: Det bysantinska riket belägrade Medina, men belägringen misslyckades.
 • 1091: Staden belägrades av Roger I of Sicily, och invånarna gav upp fredligt. Malta inkluderades nu i kungadömet Sicilien.
 • 1429: Staden stod emot en belägring av muslimer.

Styre av Johanniterorden

 • 1530: När Johanniterorden tilldelades Malta av Spanien tyckte de att Mdina hade ett dåligt läge, uppe i bergen och utan hamn. De bytte då huvudstad till Birgu (Vittoriosa).
 • 1551: Staden stod emot en ottomansk attack.
 • 1565: Under den stora belägringen av Malta var Mdina bas för Johanniterordens kavalleri. Ottomanerna försökte ta Mdina under september, men gav upp när staden avfyrade sin kanon, vilket fick dem att tro att staden hade ammunition.
 • 1693: Staden drabbades hårt av en jordbävning och katedralen förstördes delvis. Den restaurerades i barockstil 1697-1703.
 • 1772: Grand Master Antonio Monel de Vilhena gav order om renovering och restaurering av staden. Flera stora byggnader lät byggas inklusive Despuig Bastion.

Fransk ockupation och brittiskt styre

 • 1798: Malta och staden Mdina ockuperades av franska styrkor. Ett maltesiskt uppror genomfördes och därefter inföll en två år lång period av uppror och blockader.
 • 1800: Fransmännen gav upp och Malta blev ett brittiskt protektorat.
 • 1964: Malta blev en självständig stat, men fortsatte vara en del av det brittiska samväldet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev