Meny Stäng

Vitaminer och sånt – bör man boosta med kosttillskott?

Annons

Vitaminer och mineraler och sånt, behöver man boosta? Vi fortsätter ett tag till på vårt ”mat och hälsa”-tema på onsdagar. Idag ger vi oss in i en diskussion om vitaminer och mineraler. Är det enbart bra, eller kan man behöva tänka till ibland?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mat och hälsa-tema på onsdagar

Nu har jag haft en period när jag (Helena) kört mat och hälsa-tema på onsdagar. Jag är ju folkhälsovetare med inriktning på matvanor och fysisk aktivitet, så det har blivit en liten avstickare från ämnet resor. Å andra sidan är ju hälsan väldigt viktig när man vill resa. Här är några av ämnena jag skrivit om hittills:

Helena

Vitaminer och mineraler – nödvändigt för kroppen

Vi behöver vitaminer och mineraler! Vi behöver dessa ämnen i ganska små mängder, men eftersom vi inte kan tillverka dem själva är de helt nödvändiga för vår existens. Brist på vitaminer och mineraler kan göra att man blir sjuk. Å andra sidan ska man komma ihåg att för stora mängder av dessa ämnen också kan vara skadligt. Ibland är marginalen mellan brist och alltför stor dos ganska liten – det gäller till exempel för A-vitamin.

C-vitamin – minns du berättelserna om skörbjugg?

Förr i tiden hade man inte koll på vitaminer och mineraler, och man hade därför ingen aning om varför sjömännen på 1600-talet fick blödande tandkött och tappade tänderna. Det ”enkla” svaret var att sjömännen led brist på C-vitamin, på grund av en extremt begränsad diet, som man kan tänka sig bestod av sånt som bröd, gröt, soppa och fisk. Men inga grönsaker och ingen frukt!

Men C-vitaminbrist i Sverige idag? Nej, det är ovanligt. Vuxna behöver få i sig cirka 75 milligram C-vitamin per dag, och det är ganska enkelt fixat. Här är tre exempel på hur du får i dig dagsbehovet av C-vitmain. Ett av följande räcker:

 • En stor apelsin
 • En tredjedels paprika
 • Tre stycken brysselkål

Naturligtvis kan du välja andra frukter eller grönsaker, och kombinera på olika vis. Men om man inte gillar frukt och grönsaker då? Don’t worry too much! C-vitamin finns också i sånt som juice, kokt potatis, tomatsås, apelsinmarmelad och fruktkräm.

Apelsiner, fyllda med vitaminer

Vitaminer och mineraler – behöver man tillskott?

De flesta får i sig de näringsämnen de behöver via maten och behöver inte äta kosttillskott, det vill säga vitaminer och mineraler i tablettform. Men det finns några som faktisk behöver en extra boost. Du kan behöva extra kosttillskott om du:

 • Är under 2 år
 • Inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel
 • Bär kläder som täcker ansikte, armar och ben (eller inte är utomhus i solen på sommaren)
 • Är över 75 år
 • Är kvinna som kan tänkas bli gravid
 • Är vegan som utesluter alla animaliska livsmedel
 • Har mycket lågt energiintag
 • Har någon sjukdom som leder till ökat behov av näring

Det tillskott som kanske flest kan behöva är D-vitamin, som behövs om du är under 2 år, över 75 år, inte äter fisk eller bär heltäckande kläder. Du som kan tänkas bli gravid rekommenderas folsyra. Du som är vegan kan behöva B12. Läs gärna mer på Livsmedelsverket.

Maträtt boostad med vitaminer och mineraler

Men … är det inte alltid bra med lite extra vitaminer och mineraler?

Men, alla vi andra då? Är det inte alltid bra med lite extra vitaminer och mineraler? Faktum är att det inte alltid är så. Det kan kanske vara bra i vissa fall, men det är värt att tänka efter. Det finns nämligen några risker att fundera över:

 • För mycket vitaminer och mineraler kan vara skadligt – Ibland är marginalen liten, och när man äter kosttillskott måste man se upp så att man inte överskrider så kallade ”Upper levels”. Då kan det istället bli skadligt.
 • Kosttillskott har inte samma effekt som näringsämnen i mat – Forskning visar att frukt och grönsaker minskar risken för vissa sjukdomar, men studier visar att kosttillskott inte ger samma effekt. Forskningen på området är ung, och man vet inte exakt hur olika ämnen interagerar.
 • Om du lägger pengar på kosttillskott får du mindre pengar över till hälsosam mat – Din ekonomi spelar förstås roll, men om du har begränsad budget kan det vara betydligt bättre att lägga dina pengar på hälsosam mat än på tabletter.

Kosttillskott är bra ibland, men man ska iaktta viss försiktighet. Om man inte ser upp kan det bli för mycket av ”det goda”. Näringsläran är en ung vetenskap, så man vet inte ännu exakt hur alla näringsämnen fungerar när man lyfter ut dem från sin naturliga plats. Tänk också på att det bakom kosttillskotten finns stora bolag, som kanske har ett större intresse i att tjäna pengar än i din hälsa.

Vitaminer i frukt och i tabletter

Summa summarum

Vissa personer kan behöva kosttillskott, på grund av att det de får i sig genom maten (eller genom solen) kanske inte räcker till. För de flesta är det allra bäst att äta vitaminerna i sin naturliga form, till exempel i form av frukt, grönsaker ocn fisk.

WIFI.se
Grapefrukt

Hur tänker du kring vitaminer, mineraler och hälsa? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev