Mat är mer än näring! Som folkhälsovetare tycker jag (Helena) att mat är intressant ur många olika perspektiv. Jag brukar inte skriva om sånt som ligger så här nära mitt jobb, men jag har bestämt mig för att göra ett undantag.
Innehållsförteckning
Varför skriver jag om detta?
Jag är inte “bara” resebloggare utan jobbar till vardags som folkhälsovetare inom området matvanor och fysisk aktivitet. När det gäller mat och hälsa har jag en lång bakgrund. Jag är från början leg. arbetsterapeut och redan på den tiden jobbade jag med mat och hälsa, i form av arbete med anorexi- och bulimipatienter. Därefter läste jag en masterexamen i folkhälsovetenskap, med inriktning samhällsnutrition och fysisk aktivitet.
Efter detta doktorerade jag kring en insats för att främja mat- och rörelserelaterad hälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Sammanlagt har det blivit 9 års högskole- och doktorandstudier på Karolinska Institutet kring mat och hälsa.
Jag har inte bara pluggat utan också jobbat med mat och hälsa i många år, framför allt på Karolinska Institutet samt i Region Stockholm, på dåvarande Centrum för folkhälsa (Hälsomålet), Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin samt Akademiskt primärvårdscentrum (där jag är nu). Jag har huvudsakligen jobbat med metodutveckling, utvärdering och forskning.
Mat är mer än näring
För mig, som dagligdags jobbar med mat och hälsa, är det självklart att mat är mer än näring. Vi äter inte bara för att tillföra näringsämnen till kroppen, utan för att det är gott och trevligt, och för att det är ett sätt att umgås. Vi äter när vi firar något speciellt och vi äter för att markera speciella traditioner. Vi äter när vi är glada, men också när vi är ledsna eller vill trösta oss. Ibland äter vi helt enkelt för att det förväntas av oss vid ett speciellt tillfälle.
Mat är en stor del av vår kultur, och något mycket större än bara näringsämnen. Ta en sådan sak som matminnen! Minns du någon maträtt från din barndom som du associerar med något positivt och fint? Kan du å andra sidan minnas någon maträtt som du förknippar med något jobbigt i barndomen? Eller, har du något speciellt matminne från någon resa?
Mat är en stor del av våra liv, och det är därför jag vill säga att mat är mer än näring. När jag jobbar med mat och hälsa som folkhälsovetare är det här en extremt viktig del. När man tänker på “bra mat för hälsan” så är näringsämnen och kaloriintag en stor och viktig del, men det måste alltid sättas i ett sammanhang.
Vi är alla olika och har olika förutsättningar
Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika och har olika förutsättningar. Genetiskt har en del lätt att lägga på sig, medan andra istället har svårt att gå upp i vikt. Vi har olika erfarenheter, olika kunskaper och olika vanor med oss från barndomen. Vi har förstås också olika ekonomi.
Det är lätt att säga att det är för dyrt att köpa bra mat om man har dålig ekonomi. Det är delvis sant förstås, men jag tror inte alltid att det är så enkelt. Många hälsosamma livsmedel (som morötter, kyckling och strömming) är billiga, medan det är ganska dyrt att beställa hem pizza eller köpa glass. Men, det finns också andra faktorer som påverkar utifrån ekonomi och social situation.
Om man är ensamstående kan det vara svårare att få tid att laga bra mat, om man jobbar nattskift kan det vara en utmaning att få till gemensamma måltider i familjen och om man inte lärt sig språket ännu är det knepigt att läsa innehållsdeklarationerna på produkterna i mataffären. Det finns många, många faktorer som påverkar våra förutsättningar.
Mat är associerat med starka känslor och åsikter
En sak som jag lärt mig under alla år jag jobbat med mat och hälsa är att mat är associerat med starka känslor och åsikter. Alla har en relation till mat och därför har alla också åsikter och tankar. En sak som ibland förvånat mig är att vi som jobbat med mat och hälsa professionellt ofta är mindre strikta och mindre “bergsäkra” än de som skriver hälsobloggar och uppfinner nya dieter.
Vi läser forskning och försöker samtidigt hålla oss ödmjuka inför människors olika preferenser och förutsättningar, och många av oss har själva en relativt avslappnad inställning till mat. Men, vi har lärt oss att mat är associerat med starka känslor och åsikter. Jag har till och med kollegor som blivit mordhotade. Och ja, den här hetsiga stämningen som varit, särskilt under tidigare år, har bidragit till att jag under lång tid inte velat skriva om hälsa och mat här på bloggen.
Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel
För många år sedan skrev en dåvarande kollega till mig en bok med titeln “Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel”. Vi jobbade med anorektiker då, och hennes bok riktade sig kanske i första hand till den målgruppen. Men jag tycker fortfarande att titeln är fantastisk. Det behöver inte bli perfekt. Det är bättre att äta nästan rätt än exakt fel.
Gillar du att läsa om mat och hälsa? Planen är att fortsätta på det här temat på onsdagar ett tag framöver, så missa inte det!
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Tack för ett fantastiskt inlägg!
Så trevligt att läsa, dels om ditt arbete och dels om dina tankar.
Här i UK har vi stora “matproblem”, många är så fruktansvärt kräsna och rädda för att prova något, vilket stoppar så mycket. I don’t like this, I don’t like that, hör man hela tiden.
Många påstår att de inte har råd med bra mat, vilket jag inte alltid tycker är sant. Det finns så mycket billig, nyttig och god mat om man bara tänker till och öppnar sin smaklökar för något nytt och annorlunda. T ex rotfrukter vid denna tid. du kan göra en god middag för 4 personer för £1, ca 12 kronor. En hämtpizza kostar 8 gånger så mycket för bara en person.
Mat betyder så mycket och ger så många minnen.
Ytterligare ett stort tack.
25 november 2020 — 9:31
bmlarsreseblogg säger:
Vilket härligt inlägg! Fortsätt gärna skriva om mat lite då och då!
För oss är mat så mycket mer än bara tillförsel av energi och näring. En måltid får idag gärna ta tid både att laga och att äta. Även när jag hade tre tonårsdöttrar med massor med aktiviteter och träningar försökte vi få till en gemensam måltid på kvällen.
Sedan behöver bra och nyttig mat varken vara dyr i inköp eller svår att laga. Ser man på våra härliga rotfrukter så här års har man ett bra exempel. Visst försöker vi äta nyttigt men ibland blir det nog lite för kaloririkt men precis som du skrev “hellre nästan rätt än exakt fel”.
Ha det så gott!
25 november 2020 — 14:29
Helena säger:
Tack för uppmuntran, vi fortsätter nog ett tag till på temat! 🙂 Det gäller ju att hitta en balans i livet när det gäller maten (och annat!) och det verkar ni ju göra. Ha det fint!
25 november 2020 — 16:49
Helena säger:
Lena, vad roligt att du uppskattade inlägget! Jag vet ju att det finns en del problem med t.ex. övervikt i UK (ja, inte bara där förstås) men detta att det är så vanligt att “inte gilla” visste jag inte. Intressant! Jag håller helt med om att man kan laga hälsosam mat för ganska billiga pengar. Sedan tror jag ändå att ekonomi och sociala faktorer spelar stor roll, men inte så enkelt som i form av bara matpriserna, utan att man kanske har mindre flexibla jobb och andra problem som gör att man inte orkar ta tag i saken etc etc.
25 november 2020 — 16:47
Ditte säger:
Visst hör mat, hälsa och rörelse ihop och det är ju komplext och väldigt känslofyllt för många. För många har ju också olika sjukdomar ökat i samband med alltför hård träning och för litet näringsintag. Även “tröstätning” har ökat liksom våra välfärdssjukdomar.
.Funderade en hel del på att detta med mat, rörelse och välbefinnande under åren vi bodde i Peking. Där är rörelse en naturlig del av dagen och skoleleverna har en timmes gymnastik per dag. Mat och hälsa ses inte alls som hotfullt. Men med mer västerländska influenser i matväg såg man också att barns vikt ökade.
Ja, dessa dieter. Att äta mer kalorier än det man gör av med går ju inte i längden om man vill må bra.. Jag blir verkligen irriterad över att så många tidningar på ena sidan skriver om hur man ska gå ner i vikt och på nästa levererar diverse recept med tomma kalorier.
Men visst är det så att starka åsikter och känslor förknippas med mat.
25 november 2020 — 10:04
Helena säger:
Ja, ett ohälsosamt förhållande till mat och rörelse (på olika sätt) kan ju leda till ohälsa. Det är inte så lätt idag när många upplever press på många sätt och det samtidigt finns oerhört många olika val att göra hela tiden. Intressant med jämförelsen med Kina! Hoppas man lyckas behålla lite av den positiva relation till mat och hälsa som du beskriver, även när världen globaliseras. I många kulturer har det ju varit så att man haft sitt “onyttiga” som man kunnat balansera tillsammans med annat som är nyttigt, men sedan när man får tillgång till hela världens onyttiga på en gång så blir det inte så enkelt att hantera. Och visst är det klurigt med tidningarna. De har ju ofta en agenda som handlar om att få många klick …
25 november 2020 — 16:53
BP säger:
Ett intressant inlägg med härliga bilder. Minns såväl din disputation, med andra ord har jag “hängt här” ett tag eller hur;-)
Visst är mat ett tema som engagerar, och så ska de också vara. Fast att mordhota någon – det är ju otroligt.
Mat är så mycket mera än bara nödvändig föda. Mat ska man njuta av, även optisk. Vet att “obesity” är ett stort problem i USA och England, och Sverige är på god väg. Personligen har jag/vi motsatt problem – jag/vi skulle inte tacka nej till fem extra kilo. Men jag vet också att jag/vi är i minoritet där.
Som några redan har skrivit, så behöver mat absolut inte vara dyr. Sedan tycker jag absolut att man ska unna sig ett glas vin (eller två) till maten.
Dieter har jag aldrig trott på, men jag läser gärna om dina idéer, du är ju expert.
25 november 2020 — 18:35
Matts+Torebring säger:
Det var ett långt och intressant inlägg. Jag läste en bok om äppelcidervinäger tillsammans med honung. Efter att har läst den boken på runt ett hundra sidor, kunde man känna sig nästan odödlig. Det berättas om en by i England, där alla använde denna huskur, Alla som var 70 till 80 jobbade som vanligt och alla var friska. Birgitta och jag har konsumerat hundratals liter äppelcidervinäger, under de sista tjugo åren samt åtskilliga hela kartonger med honung. Som Birgitta ofta säger, “Vi är inte gamla, vi är unga” , vi jobbar som vanligt fast vi är 70 + sedan ett bra tag. Jag tror vi intar en bra kost och “kosttillägg”.
25 november 2020 — 21:01
Resfredag säger:
Spännande inlägg. Har mixtrat med SÅ många olika dieter genom åren, men nu landat i “ät allt”-tänket. Bästa jag gjort, för mig själv och min kropp!
26 november 2020 — 19:45
Lena - gott för själen säger:
Oj, så dramatiskt som mordhot! Jag som själv har en rätt okomplicerad relation till mat (förutom att jag tycker att det är tråkigt att laga maten) har så svårt att förstå att det kan bli så komplicerat. Och det där med dieter… har hittills aldrig hört någon som det funkat för, om nu syftet varit att tappa vikt. Tror att fler skulle må bättre om man bara gav fasen i att tänka så mycket på vikten.
Intressant inlägg, tror att du kan bidra en hel del med din avslappnade inställning!
Kram Lena
09 december 2020 — 20:31