Meny Stäng

Mat är mer än näring – en folkhälsovetares tankar om mat och hälsa

Mat är mer än näring! Som folkhälsovetare tycker jag (Helena) att mat är intressant ur många olika perspektiv. Jag brukar inte skriva om sånt som ligger så här nära mitt jobb, men jag har bestämt mig för att göra ett undantag.

Varför skriver jag om detta?

Jag är inte ”bara” resebloggare utan jobbar till vardags som folkhälsovetare inom området matvanor och fysisk aktivitet. När det gäller mat och hälsa har jag en lång bakgrund. Jag är från början leg. arbetsterapeut och redan på den tiden jobbade jag med mat och hälsa, i form av arbete med anorexi- och bulimipatienter. Därefter läste jag en masterexamen i folkhälsovetenskap, med inriktning samhällsnutrition och fysisk aktivitet.

Efter detta doktorerade jag kring en insats för att främja mat- och rörelserelaterad hälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Sammanlagt har det blivit 9 års högskole- och doktorandstudier på Karolinska Institutet kring mat och hälsa.

Jag har inte bara pluggat utan också jobbat med mat och hälsa i många år, framför allt på Karolinska Institutet samt i Region Stockholm, på dåvarande Centrum för folkhälsa (Hälsomålet), Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin samt Akademiskt primärvårdscentrum (där jag är nu). Jag har huvudsakligen jobbat med metodutveckling, utvärdering och forskning.

Disputera
Min disputation på Karolinska Institutet 2014

Mat är mer än näring

För mig, som dagligdags jobbar med mat och hälsa, är det självklart att mat är mer än näring. Vi äter inte bara för att tillföra näringsämnen till kroppen, utan för att det är gott och trevligt, och för att det är ett sätt att umgås. Vi äter när vi firar något speciellt och vi äter för att markera speciella traditioner. Vi äter när vi är glada, men också när vi är ledsna eller vill trösta oss. Ibland äter vi helt enkelt för att det förväntas av oss vid ett speciellt tillfälle.

Mat är en stor del av vår kultur, och något mycket större än bara näringsämnen. Ta en sådan sak som matminnen! Minns du någon maträtt från din barndom som du associerar med något positivt och fint? Kan du å andra sidan minnas någon maträtt som du förknippar med något jobbigt i barndomen? Eller, har du något speciellt matminne från någon resa?

Mat är en stor del av våra liv, och det är därför jag vill säga att mat är mer än näring. När jag jobbar med mat och hälsa som folkhälsovetare är det här en extremt viktig del. När man tänker på ”bra mat för hälsan” så är näringsämnen och kaloriintag en stor och viktig del, men det måste alltid sättas i ett sammanhang.

Vi är alla olika och har olika förutsättningar

Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika och har olika förutsättningar. Genetiskt har en del lätt att lägga på sig, medan andra istället har svårt att gå upp i vikt. Vi har olika erfarenheter, olika kunskaper och olika vanor med oss från barndomen. Vi har förstås också olika ekonomi.

Det är lätt att säga att det är för dyrt att köpa bra mat om man har dålig ekonomi. Det är delvis sant förstås, men jag tror inte alltid att det är så enkelt. Många hälsosamma livsmedel (som morötter, kyckling och strömming) är billiga, medan det är ganska dyrt att beställa hem pizza eller köpa glass. Men, det finns också andra faktorer som påverkar utifrån ekonomi och social situation.

Nyhetsbrev

Om man är ensamstående kan det vara svårare att få tid att laga bra mat, om man jobbar nattskift kan det vara en utmaning att få till gemensamma måltider i familjen och om man inte lärt sig språket ännu är det knepigt att läsa innehållsdeklarationerna på produkterna i mataffären. Det finns många, många faktorer som påverkar våra förutsättningar.

Matvärlden

Mat är associerat med starka känslor och åsikter

En sak som jag lärt mig under alla år jag jobbat med mat och hälsa är att mat är associerat med starka känslor och åsikter. Alla har en relation till mat och därför har alla också åsikter och tankar. En sak som ibland förvånat mig är att vi som jobbat med mat och hälsa professionellt ofta är mindre strikta och mindre ”bergsäkra” än de som skriver hälsobloggar och uppfinner nya dieter.

Vi läser forskning och försöker samtidigt hålla oss ödmjuka inför människors olika preferenser och förutsättningar, och många av oss har själva en relativt avslappnad inställning till mat. Men, vi har lärt oss att mat är associerat med starka känslor och åsikter. Jag har till och med kollegor som blivit mordhotade. Och ja, den här hetsiga stämningen som varit, särskilt under tidigare år, har bidragit till att jag under lång tid inte velat skriva om hälsa och mat här på bloggen.

Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel

För många år sedan skrev en dåvarande kollega till mig en bok med titeln ”Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel”. Vi jobbade med anorektiker då, och hennes bok riktade sig kanske i första hand till den målgruppen. Men jag tycker fortfarande att titeln är fantastisk. Det behöver inte bli perfekt. Det är bättre att äta nästan rätt än exakt fel.

Däck husbåt

Gillar du att läsa om mat och hälsa? Planen är att fortsätta på det här temat på onsdagar ett tag framöver, så missa inte det!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev