Meny Stäng

17 tips för flytten – så flyttar du smidigt och enkelt

Vi bjuder på 17 tips för flytten! I år har vi hjälpt båda våra mammor att flytta från hus till lägenhet, så vi har samlat på oss en hel del värdefull erfarenhet om att flytta. Här är våra bästa tips för att flytten ska gå så smidigt som möjligt!

Våra bästa tips för flytten

Både våra mammor bodde i stora hus, och båda hade samlat på sig prylar från ett helt liv. Att flytta innebar en utmaning för båda, kanske inte minst för att båda är strax över 80 år. Vi har lärt oss en hel del om flyttandets ädla konst som vi gärna vill dela med oss av. Här är våra bästa tips.

Tips för flytten

1. Planera det nya hemmet

Att planera det nya hemmet är viktigt! Genom att tänka ut vilka möbler och prylar man ska ha, och var någonstans de ska så, blir det lättare både att rensa ut och att märka upp allting inför flytten. Utgå gärna från en ritning på den nya lägenheten, och placera ut och fäst små skalenliga ritningar av de möbler du tänker ta med dig.

2. Rensa i god tid

En flytt är ett ypperligt tillfälle att rensa. Vem vill ha med ”gammal skit” till den nya bostaden? Börja i god tid, så du hinner gå igenom vad som ska slängas, vad som kan skänkas bort och vad du kanske kan sälja.

Tips för flytten - rensa i god tid

3. Fixa det praktiska i god tid

Det är en hel del praktiskt som ska fixas inför en flytt, och om du börjar i god tid blir det enklare. Fixa till exempel flyttanmälan till Skatteverket, gör adressändring, kontakta elleverantör och telefonoperatör samt teckna hemförsäkring för den nya bostaden.

4. Anlita flytthjälp – flyttfirma eller många vänner

Att flytta är ett tungt jobb, så om du har möjlighet så anlita gärna en flyttfirma. Det är förstås möjligt att flytta på egen hand också, men då är det bra att vara många starka armar.

Tips för flytten - anlita flytthjälp

5. Ordna belysning för inflyttning

När du flyttar in i den nya lägenheten behöver du kanske, särskilt om det är vinter, belysning i rummen. Kontrollera kopplingarna för takbelysning i den nya lägenheten. Har du någon lampa du kan sätta upp direkt? Skaffa annars glödlampor med kort kontakt som du kan hänga upp när du kommer fram. Ta gärna också med en kort stege så du når upp.

6. Använd bekväma kläder

När man ska packa, flytta och flytta upp är det bra att ha bekväma och oömma kläder, som är lätta att röra sig i. Du kan till exempel kolla in snygga vindavvisande fleecejackor från Engelbert Strauss. Fleece är ett väldigt lätt material som skyddar bra mot kyla samtidigt som det har en klimatreglerande funktion.

Materialet håller också bra i längden så länge man följer skötselråden, det vill säga tvättar ut och in i maskin, unviker mjukgörare och låter plagget lufttorka efter tvätt. Hos Engelbert Strauss finns kläder som passar bra för att till exempel renovera och arbeta med huset, men också för utomhusaktiviteter (som det blivit mycket av i år!) som att campa eller vandra.

Nyhetsbrev

7. Skaffa rikligt med flyttkartonger och silkespapper

Det går åt många flyttkartonger, så se till att skaffa riktligt av dessa. Det är också smart att köpa silkespapper (finns på rulle!) för att packa porslin och andra ömtåliga saker i. Man kan visserligen använda tidningspapper, men svärtan gör att man då måste diska allt efter uppackning.

8. Packa inte för tungt

Om du packar för tungt i flyttkartongerna blir det jobbigt att flytta dem. När du packar böcker så fyll max halva kartongen med böcker, och fyll upp resten med något lättare, som exempelvis kuddar eller täcken.

Böcker i bokhylla

9. Packa tallrikar stående

Av flyttfirman lärde vi oss att man ska packa tallrikar stående, för att skydda dem på bästa sätt. Packa in dem i silkespapper och packa dem sedan tätt, så att de ligger still i lådan.

10. Märk kartonger och möbler ordentligt

Märk flyttkartongerna med etiketter och skriv vilket rum de ska till, så blir det enklare att packa upp. På samma sätt kan man märka alla möbler. Om du märker möbler så tänk på att använda något med lätthäftande klister, så att inte möblerna förstörs, som till exempel maskeringstejp.

Tips för flytten - tuschpennor

11. Var noga med sånt du behöver första dagen

Vissa saker vill man hitta första dagen man packar upp, som till exempel mat, mediciner, tandborste och sängkläder. Se till att packa dessa saker så du vet var du hittar dem.

Tips för flytten - necessär

12. Packa värdesaker i en egen väska

Har du värdesaker som till exempel dyra smycken? Dessa saker kan vara bra att ta i en egen väska och ta hand om själv under flytten.

13. Ta med mjölkpapp och sopsäckar

Det kan vara bra att bre ut mjölkpapp, eller något liknande, på golvet i den nya lägenheten när du ska flytta in. Du vill antagligen inte smutsa ner golvet, och man vill knappast ta av eller på sig skor medan man flyttar in. Ta också med sopsäckar. Det blir mycket sopor när man packar upp!

14. Packa upp det viktigaste först

När du packar upp är det bra att prioritera det som du behöver de första dagarna. Fokusera på att packa upp köksutrustning, hygienartiklar och kläder. Böcker. tavlor och prydnadssaker kan man packa upp i lugn och ro någon annan dag.

15. Prioritera sånt som måste fungera

Första dagen i nya boendet är det också bra att fokusera på teknisk utrustning som man behöver för att livet ska fungera. Se till att få upp åtminstone några lampor och att få sådant som telefon, TV och internet att fungera.

16. Ta gärna hjälp med flyttstädning

Man kan förstås flyttstäda själv, men det är mycket jobb och kan vara svårt att hinna samtidigt som man ska komma i ordning i den nya boendet. En professionell firma har dessutom rätt utrustning och koll på vad som behöver göras.

17. Se till att få RUT-avdrag

Att flytta kostar pengar, så se till att få RUT-avdrag om du har rätt till det. Man har bland annat rätt till RUT-avdrag för flyttstädning och hjälp med att packa och packa upp.

städning

Vilka är dina bästa tips för flytten?

Har du några bra tips för flytten? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev