Meny Stäng

Irländsk whiskey – & pubar och öl på Irland

Annons

Irländsk whiskey är omtyckt av många, liksom kulturen med pubar och öl på Irland. Vi upplevde Irland som en av Europas vackraste öar, med sina intensiva gröna nyanser och sin dramatisk natur. Vi åkte runt Irland i tre veckor och vi fick uppleva fantastiska ruinborgar, slott, hisnande natur samt förstås publivet med skratten, musiken, whiskeyn, ölen och drinkarna. Här kommer lite vätska från Irland!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Irländsk whiskey

Både Helena och jag (Peter) tycker om whiskey och öl. Helena klarar inte de rökigaste sorterna som man till exempel hittar i Skottland, så Irland passar oss båda väldigt bra. Jag har druckit whiskey hela mitt “nästan” vuxna liv, för min pappa bjöd mig på en liten Jameson whisky då och då när det var kallt på vintern när jag var 15 år (1975).

Irländsk whiskey
45 år med Jamesson i år 2020

När jag köpte min första båt (en begagnad Flipper) på landet med min bror, så skickade vi efter stora stripes till båda sidor på båten och gav båten namnet Jameson. Här kommer några sorter från Irland för dig som tycker om mild whiskey. Många whiskeysorter görs på stora destillerier som Cooley Distillery, Middleton, Pernod Ricard och Bushmills, men det finns också de som tillverkas på små destillerier, oberoende av de stora producenterna.

Mild och god irländsk whiskey

 • Connemara – Torvrökt singel malt
 • The Wild Geese – Dubbel långsam destillationsprocess
 • The Irishman – Trippeldestillerad som legat på sherry och bourbonfat
 • Shanahans – Gjord för Shanahans restaurang i Dublin.
 • Michael Collins – Svår att få tag i
 • Merrys – Svår att hitta i Europa … åk till Irland!
 • Loke’s 8 – Har destillerat dubbelt med 10 % torv, och har vunnit pris
 • Bushmills – Trippeldestillerad och mognar i sherry-fat
Irländsk whiskey
 • Telling – Omtalad prisbelönt och legat i rom-fat
 • Knappogue Castle – Trippeldestillerad och legat i Bourbon-fat
 • Tyrconnell – Långsam dubbeldestillerad
 • Berry Bros & Ruda – Känd från legendaren Doug McIvor
 • Hyde – 10 år på Bourbon-fat och 10 mån på Sherry-fat
 • A Drop of the Irish – Gammal tradition av framställning
 • Clontarf – Destillerad tre gånger och fyra år på ekfat
 • Peaky Blinder – Trippeldestillerad på sherryfat
 • Redbreast – Trippeldestillerad i kopparkärl och mognat i sherry-fat
 • Greenore – Tillverkad på majs med massor av priser
 • Tullamore Dew – Trippeldestillerad med blandning av Bourbon och Sherry-fat
Irländsk whiskey
 • Paddy’s – Trippeldestilleras och sen på tre olika ek-fat
 • Power’s – Första whiskey som tappades på flaska – legendar
 • Killbeggan – Dubbeldestillerad av eget vattenhjul, äldst på Irland
 • Black Bush – Trippeldestillerad och från sherry-fat
 • Midelton – Jamesons supermärke som tillverkas på traditionellt sätt
 • Jameson – Trippeldestillerad från malt och korn

Jameson Distillery

Jameson Distillery ligger på Bow St, Smithfield Village i Dublin. Här kan man passa på att provsmaka och lära sig mer om whiskey när man är i stan. Eller varför inte gå på whiskyprovning på Jameson distillery och på en guidad tur.

Irländsk whiskey

Irish Coffey

Irish coffee är väl en världskänd drink och den perfekta efterrätten i ett. Kaffet, whiskeyn (Jameson), grädden och sockret gör den till min absoluta favorit.

Irländsk whiskey

Irländsk whiskey + stout = sant

Att beställa “a drop” eller “half one” betyder att du vill ha ett halft mått av irländsk whiskey i en pint stout.

Öl på Irland

Vem har inte hört talas om ölen Guinness och Kilkenny? Jag hade aldrig i mitt liv varit förtjust i mörk öl. Jag har försökt många gånger i Sverige till julen, men det har alltid bara blivit för sött och dålig smak. Jag la ner mörk öl helt i 25 år men irländarna öppnade mina smaklökar igen när vi åkte runt ön 2017. Det är forfarande inte min favorit men den är helt ok!

Stout

Stout är en överjäst och mycket mörk typ av öl som är vanlig på Irland, men också i Storbritannien. Den här typen av öl görs bland annat av bryggeriet Guinness.

Guinness – irländsk öl med 250 års historia

Guinness introducerades år 1759 av Arthur Guinness och bryggs i bland annat i Dublin. Guinnessbryggeriet gör även Kilkenny och vid bryggeriet finns ett påkostat museum. St James Gate Brewery är den näst mest besökta platsen på Irland.

Öl på Irland

Guinnes är bland annat världskända för sin stout, och har sin huvudsakliga produktion i Dublin. Här finns det stora museet Guinness Storehouse med egen Skybar och utsikt över Dublin på St. Jame’s Gate 8. Hit ska jag nästa gång i Dublin!

Öl på Irland

150 pint’s varje sekund

På St Patrick’s day dricks det 13 miljoner pint’s av Guinness. Det är den tredubbla mängden Guinness än det vanliga galna 5 miljoner pint’s.

Öl på Irland

Kilkenny

Kilkenny ägs och görs av Guinness. Det finns hur många som sorters som helst av Kilkenny och några är Stout, Extra Stout, Bitter Stout, Dry Stout, Foreign Stout, Irish Stout och det är bara att prova på i godishyllan. 

Smithwick’s öl på Irland

Ölen Smithwicks har bryggts på Irland sedan 1710. När man sedan började exportera öl till den europeiska och kanadensiska marknaden valde man namnet “Kilkenny”, eftersom “Smithwicks” var svårt att uttala … Idag refererar de både namnen till två olika, men liknande, ölsorter. Ölen bryggs för övrigt av St Francis Abbey Brewery, som ägs av Guinness.

Några sorters öl på Irland

Guinness

Special Export, Special Export Stout, Foreign Extra Stout, Dublin Porter, Milk Stout, Draght, West Indies Porter, Draght Blik, Original, Nitro Ipa, Citra Ipa

O’hara’s

Irish Red, Leann Follain Barrel Aged, Irish Stout, Irish Pale Ale, Double Ipa, O’hara’s 51st State

Porterhouse

An Brainblásta, Wrasslers Xxxx Stout, Oyster Stout, Hop Head, Celebration Stout, Red Ale

Ännu fler irländska ölsorter

 • Hop House 13 Lager
 • Murphy’s Irish Red
 • Curim Gold
 • Galway Bay of Foam And Fury

Hop House är en bra lager

Jag tycker att Irland har en väldigt massa goda IPA som kommer mer och mer, och en hel del härliga Lager.

Öl på Irland
I Belfast med en god öl

Pubar på Irland

Vad skulle Irland vara utan publivet? Det är här alla galna historier berättas och man hör alla goda skratt. Det är också här folkdansen och texterna till musiken visar irländarnas historia och gemenskap. Efter en helkväll på en irländsk pub går man hem med ett stort leende, och om det är för musiken och människorna eller att det blev några öl för mycket, ja det kan nog ingen svara på.

Peadar O’Donnell’s Bar i Derry

 • Hitta hit: Peadar O’Donnell’s Bar går du precis utanför muren till Waterloo torget på Waterloo St, BT 486 Hd. Det här är ett måste och är nummer ett i Derry i Nordirland där jag var och firade Halloween. Här sitter de sköna gubbarna och spelar gamla irländska sånger och det är bara vackert. Här gick det ett par goda öl!
Öl på Irland
Här sitter killarna och spelar på Peadar O’Donnell’s i Derry

The Duke of York i Belfast

 • Hitta hit: The Duke of York på 7-11 Commercial Ct i Belfast är den absolut häftigaste och mest kända puben i stan. Det var helt propp när vi var i Belfast och man fick be dem framför att skicka ölen, och sen var det bara att gå ut på gatan med de övriga flera hundra.
Öl på Irland
The Duke of York pub I Belfast men de flesta var på gatan utanför

The Dirty Onion Bar i Belfast

 • Hitta hit: The Dirty Onion Bar på 3 Hill St i Belfast är verkligen värd ett besök.
Öl på Irland

Tigh Neactain i Galway

 • Hitta hit: Kommer du nerifrån kanalen så ligger denna pärla 200 meter upp till vänster i gult och blått som Sveriges flagga på 2 Quay street. Det är den mest kända puben i Galway som vi spanade in.
Öl på >Irland
Tigh Neactain i Galway

Quays bar i Galway

 • Hitta hit: Quays bar är också en hit och ligger i mitten till höger på Quay LN i Galway på samma gata som Tigh Neactain. På gatorna står det liveband överallt och det är nästan roligare utanför.
Öl på Irland

The Temple Bar i Dublin

 • Hitta hit: The Temple bar hittar du på 47/48 Temple Bar och är den mest kända puben i Dublin. En av de största på whiskey, öl och livemusik 7 dagar i veckan.
Öl på Irland
The Temple Bar i Dublin

O’Donoghue’s Bar i Dublin

 • Hitta hit: O’Donoghue’s Bar på 15 Merrion Row i Dublin och som är kända för att lyfta fram the Dubliners, och alltid ha traditionell irländsk musik. 
Öl på irland

The Brazen Head I Dublin

 • Hitta hit: The Brazen head är faktiskt Irlands äldsta pub sedan 1198. Vill du ta en öl på Irlands äldsta pub så söker du upp 20 Lover Bridge street, Usher’s Quay i Dublin…Skål!
Öl på Irland

Fitzsimmons Tempel Bar i Dublin

 • Hitta hit: Fitzsimmons Tempel Bar i fem våningar för alla. Vad sägs om uppträdande i irländsk dans på en våning, sport på en , DJ:s på en , folklore på en, och mat på en samtidigt ha utsikt över stan och floden Liffey. Nu pratar vi festpalats på 21/22 Wellington Quay, Temple Bar, Dublin. 

Lanigans Bar i Kilkenny

 • Hitta hit: Om du vill besöka Lanigans bar & hostel så tar du dig till 29 Rose inn St, Gardens i Kilkenny. Här kan du också boka hotell och guide. Njut av musik 7-dagar i veckan.
Öl på Irland

Irlands publiv

Det finns över 1000 pubar i Dublin så du behöver aldrig vara orolig för att inte få en pint eller ett gott skratt.

Pubar på Irland

Sprit på Irland

Irländare gillar öl och whiskey, men det finns förstås också andra drycker. Bland annat är cocktails väldigt populärt på Irland.

Du kommer säkert att springa på Poitin som är en traditionell irländsk spritsort med en alkoholhalt på mellan 40-90 procent. 

Länge har Irland vunnit stora priser med den finaste ginen i världen, men 2017 och 2018 har Sverige kommit etta. Gin & Tonic ligger högt upp bland irländarnas favoriter.

Gin på Irland

Du kan besöka Buddha Bar på 14 Mary St om du vill mysa med en cocktail i Galway. Klaw på 5A Crown Alley i Dublin är superhippt och mer som ett hål i väggen med färska skaldjur och cocktails.

Vin på irland

Vinproduktion är egentligen fel, eftersom Irland ligger för långt nprrut på jordklotet och det blir för kallt. Det finns vingårdar i Cork men det är ingen jätteproduktion. 

Det röda torra vinet Lusca är en Cabernet sauvignon från County Dublin och Llewellyns Orchard. Från Wicklow Winery kommer tre prisbelönta fruktviner: Moinéir Irish Strawberry, Blackberry och Raspberry Wine. Fantastiskt!

Mjödviner från honung är en annan specialitet. Winery Bunratty Castle gör Bunratty Mead idag och det är fortfarande en storsäljare för bröllop och romantik i allmänhet.

Övrig dryck på Irland

Cider är väldigt populärt över hela Irland både kall på sommaren och varm på vintern.

Irländarna dricker massor av te och är bäst i världen på det. De dricker cirkaa 1200 koppar te om året och det är tre gånger om dagen mellan alla öl. Kaffe är man kanske mest intresserad av i drinkar och inte dricka bara för att.

Kom gärna med dina erfarenheter om irländsk whiskey eller öl från Irland!

Det här vara bara lite av vad vi har plockat upp kring irländsk whiskey och öl från Irland. Vi har missat alla härliga pubar på mindre orter, så vi har en bra anledning att åka tillbaka. Har du några tips så tar vi gärna emot dem och har du inte varit på Irland … åk dit när det är möjligt för du kommer inte att ångra dig.

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev