Meny Stäng

Musikstaden Galway på Irland och en pubrunda

Vi har mestadels visat vacker natur härifrån Irland, men Irland bjuder förstås också på publiv och skön musik. Vi har besökt musikstaden Galway, och äntligen har det blivit av att vi gjort en grym pubrunda på Irland.

Galway på Irland

Galway ligger väldigt centralt för att få uppleva mycket på samma gång. Vi kom från Kylemore Abbey slott som är ett gammalt kloster från början, och som ska upplevas. Det tar ca en timme och trettio minuter att köra dit med fantastiskt landskap. Missa inte det!

Galway är en relativt liten (ca 80 000 invånare) men ändå intensiv stad på Irlands västkust. Staden är känd som landets kulturella hjärta, fylld av musik, teater och festivaler. Den traditionella irländska musiken är populär och hålls vid liv av gatumusikanter och på pubar. Naturligtvis ville vi hit och uppleva detta!

Galway Irland
Galway ligger fint vid vattnet

Vi promenerade in från campingen där vi stod, och vi gick länge längs hotell och envåningshus, innan vi plötsligt befann oss vid stadens hjärta. Den 6 kilometer långa floden Corrib rinner från sjön Lough i Cannemara och delar staden i två delar ut i Galway Bay. En ung tjej frågade efter eld till sin cigarett och vi passade på att fråga efter vilken bar vi ”borde” besöka. ”Den gulblå”, blev svaret.

Irland Galway
Det verkar populärt bland ungdomarna att sitta och dricka öl vid kajen – i bakgrunden hörs musiken

Härlig stämning

Galway är ingen stor stad utan mer som ”lilla byn”. När man befinner sig på den centrala pubgatan i Galway centrum är stämningen på topp. Bara tio minuter härifrån har man lämnat stan, Men det gör inte upplevelsen sämre. Irländarna vet verkligen hur man festar och här finns många pubar! I varje gathörn står musiker och spelar och överallt sprider människor glädje.

Galway på Irland
Gatorna i den lilla staden är fulla av folk
Kväll i Galway
Kolla in husen – så otroligt charmiga!

Musikstaden Galway

Det som är skönt i Galway är att man inte behöver gå in på pubarna för att lyssna på musik. Musiken finns också överallt på gatorna! Vi lyssnade bland annat både på irländsk musik och mer traditionell rock/pop. Det som överraskade och påverkade oss mest var glädjen. Härligt! Vill du också höra hur det låter i stan? Kolla in vår video!

gatumusikanter i Galway
Glada gatumusikanter mitt i byn
Galway gatumusikanter
Fler glada gatumusikanter

Pubrunda på Irland

Man måste förstås gå på en pubrunda på Irland, eller hur? Vi började med en pizza och en öl på ett italienskt ställe Fat Freddy’s Restaurant (inte så irländskt kanske, men där fick vi plats!). På Fat Freddy’s träffade vi också en trevlig svensk familj, som blivit bjudna till Irland av sina vuxna barn. Vilken fin present! Efter pizzan fortsatte vi till den gulblå baren Tigh Neactain där vi beställde in varsin irländsk öl, eller kanske flera …

Det är en helt underbar stämning och en skön blandning av människor, och alla pratar med alla. Gatan där allt händer ligger på Quay Street men det finns några till som vi tyvärr inte hann med.

Peter på pubrunda på Irland!
Peter på pubrunda genom staden Galway på Irland!
Peter Helena Galway
Utanför Tigh Neactain på huvudgatan Quay Street

Festivaler och kulturella evenemang

Musikstaden Galway är känd som Irlands kulturella hjärta. Här sprudlar det om festivaler, kulturella evenemang, mat, öl, sevärdheter och massor att göra. Vad sägs till exempel om att vara med på Galway International Oyster Festival i september, där de har världsmästerskapet i ostronöppning?

Nyhetsbrev

Andra festivaler är Galway Food Festival och Galway Arts Festival. Under de här evenemangen möts kreativa artister, musiker, skribenter och många andra som bidrar till festligheterna. Vi blev väldigt sugna på att komma tillbaka till den här staden, under någon av alla spännande festivaler.

Galway by night
Galway på Irland by night och puben The Quays till vänster

Camping i Galway på Irland

Så, var stod vi med husbilen då? Det finns flera campingar i och runt Galway, och en av dem som ligger närmast centrum är Salthill Caravan Park, som ligger fint vid vattnet i området Salthill. Den här campingen var lite dyrare än de vi stått på tidigare (34 euro/natt), men med bra service inklusive snabbt WiFi. Man kan gå in till stan längs en fin strandpromenad, vilket tar ungefär 40 minuter. Det finns också buss som går ca var 20:e minut fram till 23-tiden på kvällen.

Salthill camping Galway
Salthill camping

Se mer i Irland

Om du reser runt med bil eller husbil, eller om du har tid över för att göra utflykter så finns det mycket att se och uppleva runt om i Irland. Här är några förslag:

 • Aillwee Cave och Doolin Cave är två av Irlands mest intressanta grottor. Här hittar man bland annat Europas största stalaktit, som är över sju meter lång.
 • Cliffs of Moher är dramatiska klippor som är över 200 meter höga och stupar brant ner i Atlanten. Klipporna tillhör Irlands mest besökta resmål, med över en miljon besökare varje år.
 • Kylemore Abbey är ett vackert och sagolikt kloster med fina trädgårdar, som du kan besöka om du istället kör norrut längs kusten.
Cliffs of Moher på Irlands västkust

Fakta om Galway

 • Språk? Engelska och iriska
 • Invånare? 80 000 i Galway (2016)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Ungefär som i Sverige
 • Tidsskillnad? 1 timmes skillnad (Sverige 12:00 Irland 11:00)
 • El? Brittisk modell och adapter behövs
 • Vatten? Drickbart

Resa till Galway

 • Flyg: Vi flög direkt med SAS från Stockholm Arlanda till Dublin.
 • Buss: Det går bussar från Dublin till Galway, vilket tar ca 2 h 30 min. Bussarna är moderna och bekväma.
 • Bil: Det tar ca 2 h 40 min att köra från Dublin

Mat och dryck

 • Restauranger: I Galway finns gott om fisk, skaldjur och lamm, samt massor av internationella restauranger. Drycken är förstås öl!
 • Barer: Förutom de barer vi besökte finns till exempel Tig Coili på Mainguard Street och O’connors på Upper Salthill.

Boende

 • Hotell: Vi har själva inga rekommendationer eftersom vi bodde på en camping, men det går förstås att hitta boenden på till exempel Booking.com eller Airbnb.
 • Camping: Salthill Caravan Park i Salthill.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev