Annons

Göra på Irland och irländska sevärdheter är bra att ha lite koll på, för att inte missa allt för mycket av det goda. Det kan vara när man är på plats eller när man planerar resan innan man åker. Tänk att du kommer till något sagolikt vackert!

Göra på Irland

Här kommer några saker som du kan göra på Irland när du inte bara ska se städer dricka eller äta. Vi åkte på roadtrip som vi tycker är ett väldigt bra sätt för att se mycket på resan. Jag (Peter) var också i Derry själv för att få vara med på en helt fantastisk festival.

Göra på Irland

1. Var med på Halloweenfest i Derry

Halloween I Derry I Nordirland är helt fantastisk. Det var här det startade en gång i tiden. När en Halloween helg är slut då börjar medborgarna att planera för nästa års fest. Jag vet inte om jag ska kalla det karneval eller festival, men det är nog allt på en och samma gång.

Jag fick chansen att åka dit, klä ut mig och vara med. Det hålls varje år och åk dit om du kan, men boka hotell långt innan för det blir fullt överallt.

Följ med på Halloween fest!

Göra på Irland
Göra på Irland – provsmaka ölen

2. Utforska öl och whiskey kulturen

Vacker natur, öl och whiskey tänker väl många när ordet Irland kommer på tal. Vi har gjort en sammanställning om olika whiskysorter som du kan hitta på Irland som Jameson, bushmills, Tullamore Dew och många fler.

Vi har självklart också tagit med öl som Guinness, Kilkenny, Smitwhick’s och alla olika stout. Här hittar du också flera rekommendationer på bra pubar lite var stans runt Irland.

3. Upplev irländsk kultur och historia

Irland är en en ö och ett land och en ö med två valutor, är du med? Det finns inga ormar på Irland och Irland har vunnit Eurovision 7 gånger. Härifrån kommer många kända popband som U2, Sinéad O’Connor, Phil Lynott (Tin Lizzy) samt författare som Oscar Wilde och Jonathan Swift (Gullivers resor).

Göra på Irland – upplev vackra Got platser

4. Följ med i Game of Thrones anda

Vi har besökt 10 inspelningsplatser från Game of Thrones. Det här är inte bara platser för man letar upp speciella vackra platser för filmen. Vi tycker att det finns så mycket att se och varför inte dessa platser som…

 • Tollymore forest
 • Inch Abbey
 • Castle Ward
 • Grottan i Cushendun
 • Murlough Bay
 • Stenbrottet Larrybane
 • Byn och hamnen Ballintoy
 • Allén Dark Hedges
 • Dunluce Castle
 • Downhill beach

och 20 till!

Göra på Irland

5. Rida på Irland

Längst ner på Irland ligger flera halvöar och en av dem heter Kerry och vägen runt heter ”Ring of Kerry”. Vi hade planerat att rida och WOW vad häftigt det blev och vilken miljö. Genom högt gräs och illgröna åkrar och ner till att rida på stranden på väldigt vackra hästar.

Reseblogg freedomtravel

6. Gå på titanicmuseum i Belfast

Vi har gjort en fullständig guide om allt som har med Titanic att göra. 

Följ med till Titanic Quarter, ner i Thompsons torrdocka som är världens största torrdocka. 

Här byggdes RMS Titanic och systerfartyget RMS Olympic samtidigt på skeppsvarvet Harland and Wolffs.

7. Kör Causeway Coastal Route

Från Belfast längs med Nordirlands östkust och nordkust och slutligen till Derry, utgör denna otroligt vackra 212 km Causeway Coastal Route. Vi kan verkligen rekommendera att köra runt på Irland. Vi tog även en väldigt smal väg i norra Nordirland på en väg som heter Torr Head Scenic Rout. Vi hade en väldigt liten husbil men det går inte att köra där med en större. Galet vackert!

Göra på Irland – Causway Coastal Route

Vi stannade vid Carrickfergus, Ballygally, Glenarm, Cushendall, Bellycastle, Murlough Bay, Carrick-a-Rope, Giant’s Causeway, Castle rock, Duneluce Castle, Whiterocks beach, Downhill Beach och Benone Beach.

Det finns även cykel och vandringsleder runt hela Irland i appar.

Film från rutten på Nordirland

Följ med på rörligt runt Nordirland från vår Road Trip.

Göra på Irland

8. Fasineras av Wild Atlantic Route

Wild Atlantic Route börjar i Donegal vid Derry och anses som en av de vackraste i världen. Den är hela 2750 km och går in i varje vik på hela västkusten ända ner till södra delen av Irland i Kinsale i Cork.

Göra på Irland
Göra på Irland – Wild Atlantic Way

Vi körde delar av sträckan och vi stannade vid Donnegal, Connemara National Park, Kylemore Abbey, Galway, Dunguaire Castle Aillwee Cave, The Burren National Park, Cliffs of Moher, Doolin Cave och Doolin. Vi åkte vidare till och runt halvön Dingle, staden Dingle och den gamla kyrkan Gallarus Oratory.

Göra på Irland
Doolin

Nu var det dags för Killarney National Park, Torc waterfall, Muckross House and gardens, Ross Castle och idylliska staden Killarney. Härifrån gick resan vidare till halvön Iveragh och ”Ring of Kerry”. Här såg vi Staige fort, ön Valentia som vi tog färja till med bil och vi red på vackra hästar längs stranden på Rossbeigh beach. Härifrån tar man också båt över till den dramatiska ön Skellig Michael där Star Wars hade en inspelning högst upp på en klippa och som är ett UNESCO arv.

Göra på Irland
Göra på Irland – se Hore Abbey

Vi tog oss vidare till Blarney Castle rock i Cork, Rock of Cashel, ruinen av munkklostret Hore Abbey, Kilkenny och slottet Kilkenny, klosterbyn Glendalough i Wicklow och Irlands högsta vattenfall Powerscourt, som fler destinationer ligger i Ancient East som det så vackert kallas..

Landskap längs Wild Atlantic Way

 1. Cork – Route Map and Guide:
 2. Kerry – Route Map and Guide:
 3. Clare – Route Map and Guide:
 4. Galway – Route Map and Guide
 5. Mayo – Route Map and Guide 
 6. Sligo and Leitrim – Route Map and Guide
 7. Donegal – Route Map and Guide

Film från Irland

Efter Nordirland kommer Irland och här är resten av vår Road Trip.

Göra på Irland
Göra på Irland – varför inte campa?

9. Campa på Irland

Att välja bil, motorcykel, cykel eller husbil är bra alternativ att verkligen se den vackra ön Irland. Vi har provat 13 campingar och det håller väldigt hög klass. De flesta campingar har villavagnar som de hyr ut och vi har nog aldrig sett så många någonsin. De flesta har också stugor som går bra att hyra. Vi har skrivit om 13 campingar runt Irland som kan vara bra när man ska upptäcka ön.

Haha så kan det också gå!!!

Inte lätt att köra på vänster sida och styra från höger på smala vägar…

Göra på Irland

10. Se Trinity college i Dublin

Trinity College eller University of Dublin som det också kallas, grundades 1592 av drottning Elizabeth I. 

Här finns 6,2 miljoner verk och “Kells bok” anses vara en national skatt i biblioteket. 

Oscar Wilde, Jonathan Swift och Edmund Burke har gått här. Det här måste ses!

11. Festa på St Patrick’s day på Irland

Vi har sett paraden på St Patrick’s Day i Stockholm flera år, men aldrig varit i Dublin på St. Patrick’s Day där man ska vara tycker vi. Kanske får vi se det på plats framöver.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev