Meny Stäng

Nordirlands östkust – Causeway Coastal Route

Hur är det att köra längs Nordirlands östkust? Och hur är det att köra runt i Nordirland med en liten husbil? Vi har nu bilat från slottet Castle Ward vid Strangford, förbi Belfast och upp till Cushendall i den norra delen av Nordirland. Under en stor del av resan har vi kört längs det som kallas Causeway Coastal Route.

Med husbilen på färja

När vi lämnade slottet Castle Ward valde vi att köra den vackra väg som går på östra sidan om sjön Strangford Lough. Men först var vi tvungna att ta färja över det lilla sundet mellan Strangford och Portaferry. För denna lilla färjeöverfart fick vi (för två vuxna och en liten husbil) betala 6,70 pund (ca 68 kronor). Vilken idyll att åka över här! Husen ser ut att komma från sagans värld, vindarna är friska och ljudet från sjöfåglarna fyller luften.

Nordirland färja
Utsikt över sundet som vi tog färja över
Strangford Irland
Vi blickar tillbaka mot Strangford, som vi lämnar
Irland färja Portaferry
Och så blickar vi fram emot Portaferry
Karta Nordirland
Här kan du se vår rutt, som startade med en färjeöverfart

Växt med många namn

Vägen fortsatte genom vackra och intensivt gröna landskap, längs med sjön Strangford Lough. Allra mest slående är nästan kombinationen av det gröna gräset och de gula buskarna som finns lite överallt i det här området. Efter lite googlande så tror vi att de heter ärttörne, och på engelska verkar växten ha många namn såsom furze, whins eller gorse. Självklart finns det ett irländskt namn för växten också: aiteann.

Furze, ärttörne
Vackra färger!

Borgen i Carrickfergus

I Carrickfergus, som ligger strax norr om Belfast, passade det utmärkt att ta en bensträckare. Här ligger dessutom en imponerande borg, som helt enkelt heter Carrifergus Castle. Denna borg, som är från 1100-talet, är imponerande välbevarad, vilket bland annat beror på att den använts av militären långt in i vår tid.

Borgen lämnades över till staten först 1928, och under andra världskriget användes den av befolkningen som skydd vid flyganfall. Intressant att besöka med trånga stentrappor, medeltida salar och fängelsehålor.

Carrickfergus Castle
Peter utanför Carrickfergus Castle
Carrickfergus Castle
Livet i Carrickfergus Castle förr i tiden …

Hur är vägarna?

Vi fortsatte vidare norrut, och körde först en sträcka innanför kusten innan vi körde ner till Causeway Coastal Route. Så hur är vägarna i Nordirland då? Ja, man kan väl konkludera två saker: de är vackra och de är smala. Vi ser vanliga normalstora husbilar både här och där, så det går naturligtvis att köra med vanlig husbil, men på vissa av vägarna är man ändå glad att man kör en lite mindre plåtis …

Irländska vägar
Nordirländska vägar! (Och ja, det finns förstås betydligt större vägar också!)
Vägar Irland
En tunnel?

Nordirlands östkust – Causeway Coastal Route

Till slut kom vi då ner till den väg som kallas Causeway Coastal Route, och som startar norr om Belfast och löper längs hela den östra och norra kusten i Nordirland. Vi har inte sett hela sträckan ännu, men det vi sett är en otroligt vacker väg som kantas av dramatiska klippor, grön växtlighet och charmiga fiskebyar.

Nordirlands östkust - Causeway Coastal Route
Nordirlands östkust – Causeway Coastal Route
Köra på Irland
Vackert att köra – men svårt att fota genom bilrutan i den starka solen
Nordirland tunnel
En ny sorts tunnel!
Nordirland
Vi passerar en liten fiskeby

Cushendall Caravan Park

Till slut kom vi fram till Cushendall Caravan Park, där vi bestämde oss för att spendera natten. Den här campingen ligger otroligt vackert vid havet, och känns dessutom mycket modern och välskött. För 22 pund (ca 250 kronor) får man tillgång till service, el och WiFi (maj 2018). Här finns också stationära husvagnar, villavagnar och glamping-stugor.

Camping Cushendall
Vår hyrda plåtis på camping Cushendall
Cushendall camping
På campingen finns också små glamping-stugor!
Nordirlands kust
Det bästa är ändå utsikten vid Nordirlands östkust!

Hur är det att resa med en liten plåtis?

Vi har fått en del frågor om hur det är att resa med en såhär liten plåtis. Vi kanske återkommer till det senare, men redan nu kan vi säga att det både finns plus och minus. Det är skönt att köra med en relativt liten bil på de ibland smala vägarna, och det är otroligt smidigt att parkera en husbil som bara är 5,40 meter lång.

Nyhetsbrev

Samtidigt är det förstås lite trångt. Allt vi behöver finns i husbilen, men det är inte mycket yta över, så man måste gilla att vara nära varann, haha. Vi gillar idén med plåtis, men om vi skulle skaffa en egen skulle vi välja en som åtminstone är en meter längre.

Plåtis på Irland
Peter utanför ”vår” plåtis
Plåtis
Helena vilar i solen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev