Meny Stäng

10 inspelningsplatser för Game of Thrones i Nordirland

Idag tänkte vi ta med dig till 10 inspelningsplatser för Game of Thrones i Nordirland. Om du följt vår resa runt Irland har du förstås redan sett flera av dessa, men vi tyckte att det skulle vara roligt att samla dem i ett enda inlägg. Nordirland var mer späckat av Game of Thrones-platser än vi anade, och eftersom vi älskar den här TV-serien blev en resa i sig att följa i seriens fotspår.

Game of Thrones i Nordirland

Game of Thrones är en amerikansk TV-serie som baseras på romanserien “Sagan om is och eld” av författaren George R.R. Martin. När man har filmat Game of Thrones har man använt flera olika länder som kuliss, bland annat Kroatien, Island, Malta, Spanien och Marocko. Och förstås … Nordirland!

Nordirland är fullt av inspelningsplatser och här har man bland annat spelat in scener som utspelar sig i och runt Winterfell, The Wall, Iron Islands, The Stormlands och Dragonstone. I Belfast finns dessutom en gigantisk filmstudio där man spelar in massor av scener till den kommande säsongen. Enligt vår guide i Belfast kan “vem som helst som har skägg” få jobb som statist.

Inspelningsstudio för Game of Thrones

Inspelningsstudion i Belfast ligger i Titanic Quarter

Inspelningsplatser för Game of Thrones

Vi älskar Game of Thrones och har suttit klistrade framför vartenda avsnitt. Innan vi reste till Irland hade vi kollat upp några inspelningsplatser som vi ville besöka, men faktum var att vi ramlade på många fler. Det verkade som att de fanns överallt! Utan att vi planerade det stötte vi på den ena skylten efter den andra som deklarerade att “här spelades den eller den scenen i Game of Thrones in”.

Inspelningsplatser för Game of Thrones i Nordirland

Det finns gott om inspelningsplatser för Game of Thrones i Nordirland

Vi var heller inte ensamma om att titta på inspelningsplatser. Ibland stötte vi till och med ihop med en Game of Thrones-buss som håller “Game of Thrones Tours”! Men, man behöver förstås inte åka på en guidad tur för att resa i TV-seriens fotspår. Om du vill kolla in inspelningsplatser för Game of Thrones i Nordirland har vi listat tio platser att besöka. De flesta av dessa kollade vi in under vår resa, men vi har även lagt till några platser som vi hittat när vi läste på inför det här inlägget.

Game of Thrones buss

Vid grottorna i Cushendun stötte vi ihop med en Game of Thones-buss på turné

1. Tollymore forest

Tollymore forest

På riktigt (Foto: Failte Ireland)

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? “The haunted forest” är ett stort område norr om muren, och finns med i många scener under flera säsonger. Här får man bland annat möta “White walkers” och de små vargungarna.
 • Var? Tollymore Forest Park ligger vid Bryansford, nära Newcastle.
 • Att besöka? Vi har inte själva besökt Tollymore forest, men du kan läsa mer på Discover Northern Ireland.

2. Inch Abbey

På riktigt (Foto: Failte Ireland)

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? I säsong 1 användes området vid klosterruinen Inch Abbey som Robb Stark’s Camp, Riverrun.
 • Var? Inch Abbey ligger strax nordväst om Downpatrick i Nordirland, vid floden Quoile River.
 • Att besöka? Bara att köra hit! Inga avgifter.

3. Castle Ward

På riktigt

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? Castle Ward är inspelningsplatsen för många scener som utspelar sig i Winterfell, och finns med i flera säsonger. Winterfell är i serien platsen där “the King in the North” regerar och har traditionellt varit ätten och familjen Starks hem.
 • Var? Castle Ward ligger strax norr om Downpatrick i Nordirland
 • Att besöka? Castle Ward ligger i en stor naturpark och man betalar en avgift för att parkera och röra sig i området. Om man vill besöka slottet betalar man en extra avgift.

4. Grottan i Cushendun

Stranden och grottan i Cushendun

På riktigt

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? I säsong 2 tar den före detta smugglaren Davos Seaworth med sig “den röda prästinnan” Melisandre till en grotta, där hon föder ett “skuggbarn”.
 • Var? Cushendun ligger på nordostkusten i Nordirland.
 • Att besöka? Bara att köra hit! Inga avgifter.

5. Murlough Bay

Nordirlands kust

På riktigt

En av alla inspelningsplatser för Game of Thrones i Nordirland

 • Vilka scener? Stannis och Renly Baratheon möts i “The Stormlands”. Renly har blivit krönt kung, och hans äldre bror Stannis möter honom och uppmanar honom att följa honom, som den riktige arvingen till Järntronen.
 • Var? Murlough Bay ligger längst nordöst i Nordirland.
 • Att besöka? Bara att köra hit, till Murlough Bay! Inga avgifter. Observera att man endast kan köra med personbil eller mindre husbilar av van-modell eller liknande.

6. Larrybane

Game of Throne inspelningsplats

På riktigt

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? Säsong 2. Catelyn Stark ska möta en av de nya kungarna, kung Renly. Han och hans drottning Margaery sitter och tittar på en kamp mellan drottningens bror och Brienne of Tarth.
 • Var? Stenbrottet Larrybane ligger alldeles intill repbron Carrick-a-Rede, vid nordkusten i Nordirland.
 • Att besöka? Bara att köra hit! Inga avgifter. Precis intill kan man besöka repbron Carrick-a-Rede, vilket man får betala en avgift för.

7. Ballintoy harbour

I verkligheten (Foto: Failte Ireland)

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? Hamnen Ballintoy finns med i två säsonger, när Theon Greyjoy kommer hem till Lordsport Harbour.
 • Var? Byn Ballintoy ligger vid kusten i norra Nordirland, inte långt från Larrybane och repbron Carrick-a-Rede.
 • Att besöka? Bara att köra hit! Inga avgifter.

8. Dark Hedges

Dark hedges Stranocum

På riktigt

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? Den magiska allén fungerar som Kings Road i säsong 1, 2 och 7. Bland annat är det här man får se Arya Stark när hon flyr från Kings Landing klädd som en pojke. Det här kallas också “The Dark Hedges” och kanske vissa kommer ihåg när Ned Stark hugger huvudet av en nattväktare.
 • Var? Stranocum ligger i grevskapet Antrim i den norra delen av Nordirland.
 • Att besöka? Bara att köra hit, till Dark Hedges! Inga avgifter. Bilar (förutom de med tillstånd) är förbjudna i allén, men man kan parkera alldeles intill.

9. Dunluce Castle

Dunluce Catsle

På riktigt

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? Dunluce Castle har inspirerat till House of Greyjoy, som figurerar i flera säsonger och “The Iron Islands”
 • Var? Dunluce Castle ligger vid den norra kusten, i grevskapet Antrim i Nordirland.
 • Att besöka? Det är helt gratis att se slottet utifrån (utanför ett staket). Om man vill gå omkring på slottsområdet får man betala en avgift.

10. Downhill beach

Peter vid stranden i Downhill Beach

På riktigt

Game of Thrones. I sagans värld

 • Vilka scener? I säsong 2 avvisar Stannis Baratheon de sju gudarna av Westeros och tillåter prästinnan Melisandre att bränna deras avbilder som ett offer till “the Lord of Light”.
 • Var? Downhill Beach, eller Benone Beach ligger vid den norra kusten i Nordirland, i grevskapet Londonderry.
 • Att besöka? Det är helt gratis att köra ner till och besöka stranden.

Resa i fotspåren av en film, TV-serie eller bok

De mest minnesvärda från Game of Thones kan vi inte lyfta ut, för det var så många. Vi ser fram säsong 8 som blir den sista säsongen på den storslagna, och mest briljanta serien någonsin. Det har blivit mer och mer vanligt att resa i fotspåren av en film, en TV-serie eller en bok där det har spelats in. Har du gjort det någon gång, eller skulle du vilja göra det? Vilket mästerverk skulle du välja då, och vart skulle resan gå?

Det finns gott om inspelningsplatser för Game of Thrones i Nordirland

Det finns gott om inspelningsplatser för Game of Thrones i Nordirland

Resa hit: Ta flyget från Stockholm med t.ex SAS som tar drygt två och en halvtimme. Från Dublin tar du bussen, (moderna bussar med wifi) som tar 2 timmar, och de går varannan timme. Nu är du i Belfast och du har en jäkla massa att göra med allt från alla underbara inspelningsplatser från Game of Thrones, underbart vacker natur, Titanic museum, Publivet och hur ska du hinna med? Börja med att hyra bil och åk runt för att Nordirland är inte så stort.

Tänk på: Nordirland tillhör Storbritannien som går ur EU, och det kan bli dyrare med internet och de har också engelska Pund och inte Euro.

Att Bo: Vi bodde på ett Urbant Hotell som hette The Bullitt mitt i stan och sjukt centralt bra, och inte alltför dyrt.

Läs mer: Vi har även skrivit om det bästa från Belfast!