Meny Stäng

Stenformationerna Giant’s Causeway i Nordirland

Stenformationerna Giant’s Causeway i Nordirland är imponerande med sina sexkantiga basaltpelare, som trängs i tusental på ett begränsat område vid havet. På vägen hit besökte vi också den mystiska allén Dark Hedges, som filmats i en scen i Game of Thrones, och efter vårt besök vid Giant’s Causeway hann vi med att besöka borgen Dunluce Castle.

Dark Hedges

Vårt huvudsakliga mål, efter besöket vid den dramatiska repbron i Carrick-a-Rede, var stenformationerna Giant’s Causeway. Men innan dess ville vi passa på att se den mystiska allén Dark Hedges i Stranocum, som varit med i en scen i TV-serien Game of Thrones. Redan på vägen dit körde vi igenom flera imponerande och lummiga alléer.

Lummig väg
Att köra bil på Nordirland är ett äventyr i sig självt!
Karta Northern Ireland
Karta över de olika platserna vi besökte

Inspelninsgplats från Game of Thrones

Även om de gröna alléerna är imponerande, så var det ju inte dem vi kommit för att titta på. Vi ville se allén ”Dark Hedges”, som planterades 1775 av en James Staurt, för att få en mäktig entré fram till sitt och hustruns hus. Enligt legenden besöktes allén senare av ett spöke vid namn ”Grey Lady” …

Men det är inte därför allén varje år lockar massvis av turisterna. Nej, turisterna kommer hit för att allén finns med i en scen av Game of Thrones, när Arya Stark flyr från Kings Landing på Kings Road, klädd som en pojke.

Dark hedges
Flera Game of Thrones-fantaster vill dokumentera
Dark hedges Northern Ireland
Kan denna plats finnas på riktigt? Ja, det gör den!
Stranocum
Dark Hedges ligger i Stranocum i Nordirland

Stenformationerna Giant’s Causeway

Till slut kom vi fram till stenformationerna Giant’s Causeway, som ligger vid Nordirlands norra kust. Vid detta område finns över 40 000 sexkantade stenar av basalt, som står rakt upp. Detta ser mycket speciellt, och nästan helt osannolikt, ut.

Stenformationerna i Giant's Causeway i Nordirland
Hur kan det bli såhär?
Helena vid några av Stenformationerna Giant's Causeway  i Nordirland
Helena vid några av stenarna vid Giant’s Causeway

Enligt myten

Enligt myten hade den irländske jätten Finn McCool (Fionn mac Cumhaill) problem eftersom den skotska jätten Benandonner hotade Irland. Den uppretade irländske jätten tog tag i kusten och kastade ut den i havet för att göra en bro, och lära Benandonner en läxa.

Men så lätt var det inte! Bennandonner var skräckinjagande stor och Finn tvingades tillbaka. Till slut blev han räddad av sin snabbtänkta fru som klädde ut honom till baby. ”Om babyn är så liten, då måste pappan vara enorm”, tänkte den skotska jätten och gav sig av.

Stenformationerna Giant's Causeway  i Nordirland
Är det en jätte som kastat ut alla dessa stenar?

Enligt vetenskapen

Den vetenskapliga förklaringen är att stenformationerna är ett resultat av ett underjordiskt vulkanutbrott för omkring 60 miljoner år sedan. Tydligen ska liknande formationer finnas på några andra ställen, bland annat i Tjeckien och på Island.

Peter vid Stenformationerna Giant's Causeway i Nordirland
Kanske finns det en vetenskaplig förklaring?

Att besöka stenformationerna Giant’s Causeway i Nordirland

Vi har rest längs den vackra kusten på Nordirland och såhär i maj månad har det varit lugnt, med begränsat antal turister. Döm om vår förvåning när vi kom fram till Giant’s Causeway. Det var här de var … allihop! Vi möttes av en gigantisk parkering, stora turistbussar fulla av asiatiska turister och ett stort visitor center.

Turister vid Stenformationerna Giant's Causeway  i Nordirland
Turister vid Giant’s causeway

För två vuxna och en parkeringsplats fick vi betala 23 pund (ca 265 kronor). Då ingår audioguide och tillgång till service som toaletter, men så fort man betalat promenerar man själv ner till den naturliga stranden. Vi tyckte att Giant’s Causeway i Nordirland är imponerande och värd att besöka, men samtidigt kändes avgiften egentligen alltför hög för att själv promenera ner till en helt naturlig strand.

Naturen vid Stenformationerna Giant's Causeway i Nordirland är magisk
Naturen vid Giant’s Causeway i Nordirland är magisk

Dunluce castle

Trots att vi muttrade lite över avgiften var vi nöjda med vårt besök vid stenformationerna i Giant’s Causeway. Innan vi kunde börja leta efter en camping var vi tvungna att kika på borgen Dunluce Castle. Den här fornlämningen ligger med en imponerande vy över havet. Vi kom efter stängning (det vill säga efter 16:30) och kunde följaktligen bara fota från utsidan. Om du kommer tidigare kan du (mot en avgift) även kika in i det gamla borgen.

Som du märker bjuder Irland och Nordirland på den ena överraskningen efter den andra. Om du kikar in här imorgon lovar vi att bjuda på ytterligare helt andra vyer från Nordirland!

Dunluce Catsle
Magisk vy över Dunluce Castle och havet

Video från ”Stenformationerna Giant’s Causeway”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev