Meny Stäng

Belfast i Nordirland – 10 saker att se och göra i Belfast

Belfast är den största staden i Nordirland, men är ändå inte större än att man enkelt promenerar runt bland de största sevärdheterna. Den här spännande staden bjuder på trevliga kvarter, pubar med skön stämning och massor av gatukonst. Dessutom finns här sevärdheter som fartyget HMS Caroline och Titanicmuseet. Vi tipsar om 10 saker att se och göra i Belfast i Nordirland.

Från Dublin till Belfast

Vi avslutade vår resa runt Irland med husbil till Dublin, och fortsatte vår resa till Belfast. Vi åkte med Aircoach från Dublins flygplats och bussresan tog bara knappt två timmar.

Det var en hyfsat bekväm buss och WiFi fungerade i alla fall i ena riktningen. Priset var, om vi minns rätt, ca 80 kronor per person i varje riktning. Därefter utforskade vi Belfast, och här kommer nu våra tips på 10 saker att se och göra i Nordirlands huvudstad.

Flygplats Dublin
Vi väntar på bussen på Dublins flygplats

1. Cathedral Quarter

Cathedral Quarter i Belfast är de gamla kvarteren, där man strosar runt bland mysiga barer, caféer och små butiker. Här finns också en hel del gatukonst samt St Anne’s katedral. Livligt och trevligt!

Cathedral quarters i Belfast
Cathedral Quarter
Belfast
På Belfasts gator

2. St Anne’s katedral

St Anne’s katedral, också känd som Belfast katedral, ligger på Donegall street i Cathedral Quarter. Den här katedralen servar två stift, och är alltså säte för två olika biskopar. Om man vill kika runt inuti den pampiga katedralen får man betala en liten slant.

Belfast sevärdheter: St Anne's katedral i Belfast
Belfast sevärdheter: St Anne Cathedral
St Anne's katedral
Pampigt inuti St Anne’s katedral

3. Stadshuset – Belfast City Hall

Stadshuset, Belfast City Hall, är väl värt ett besök när man är i Belfast. Det är helt gratis att gå in, och de många rummen bjuder på en hel del att titta på, allt från museiföremål till dekorativa fönster som berättar om Belfasts historia. Om man vill kan man välja en guidad tur, vilket också är helt gratis.

Stadshuset i Belfast
Belfast sevärdheter: Det pampiga stadshuset
Stadshuset i Belfast
Peter testar om han trivs i stadshusstolen …
Fönster Belfast
Ett av de dekorerade fönstren berättar historien om Titanic

4. Gatukonst och minnen från ”The Troubles”

En sak som man inte får (och knappast kan!) missa när man är i Belfast är all gatukonst. Det finns konst precis överallt i stan, och man är ofta imponerad över hur skickligt den är gjord. Många väggar är målade av konstnärer under en kulturnatt som arrangeras varje år.

Belfast street art
Att göra i Belfast: Kolla in gatukonst!
Gatukonst i Belfast
En mur som är målad får liv

Det finns också många målningar som påminner om politiska händelser, eller som berättar om våldsamheterna under konflikten i Nordirland, ”The Troubles”, som varade mellan 1969 och 1998 och innebar ett stort lidande för befolkningen.

Idag är våldet historia, men det finns olika minnen i staden, såsom murar och en minneslund för de som fått sätta livet till på grund av konflikten.

Street art
Det är som att väggarna vill säga dig något!

Fredsmuren är en serie barriärer, upp till flera kilometer långa, som byggdes för att skilja protestanter och katoliker åt, i olika delar av Belfast. Här finns också två vägar på respektive sida som är kända: katolska Falls road och protestantiska Shankill road.

Belfast mur
En mur som påminner om konflikterna i Nordirland

Vill man se platser som den här och mycket mer, finns Belfasts ”Black Taxis”. Detta bolag är specialiserade på guidade turer bland stadens muralmålningar, och turerna behöver inte kosta allt för mycket.

The troubles Belfast
Målningar som berättar historier …

5. Gatulivet i Belfast

När man är i en storstad får man ju heller inte missa att bara insupa atmosfären på stan och titta på allt som händer runt omkring en! Vi hade fantastisk tur med vädret och passade på att njuta av öl och tapas på restaurangen 2taps. Inte dumt alls! Och så kollade vi in lite bilar …

Tapas Belfast
Tapas och öl smakar bra i värmen! 2taps på Cotton Court, 30-42 Waring St.
Taxi Belfast
Fina taxibilar (med rullstolsskylt)
Mobil frisersalong
Mobil frisersalong – varför inte?

5. Shopping med utsikt i Victoria Square

Vi hade inte tid över för att shoppa, men om man har det kan man ta sig till Victoria Square shoppingcenter. Här finns också ”The Dome”, där du har 360 graders utsikt över hela Belfast. Precis intill shoppingcentret åt vi sushi på rullband – inte så imponerade av sushin faktiskt, men kul med rullband.

Shoppingcentret Victoria i Belfast
Shoppingcentret Victoria – med hisnande utsikt där uppifrån
Sushi på rullband
Rullbandssushi vid shoppingcentret Victoria

6. St George’s Market

Om man liksom vi gillar marknader är det värt att göra ett besök på St George’s Market. Detta är en inomhusmarknad med allt från fisk och bakverk till väskor och konst. Här kan man lätt spendera något timme med att titta, shoppa eller kanske smaka på någon godsak.

Irish soda
Irish sodabread på St George’s Market på 12-20 East Bridge St.
Irländska bakverk
Irländska bakverk på St George’s Market

7. Pubar i Belfast

Man kan förstås inte vara i Belfast utan att göra besök på pubarna. Puben The Duke of York, som ligger på Commercial Ct, är kanske en av de allra livligaste pubarna med frekvent utskänkning av Guinness och trängsel långt ut på gatan.

Här hängde vi en stund med alla andra i solen. Andra trevliga pubar är till exempel The Dirty Onion, The Harp och The Dark Horse.

Pubar Belfast
Publivet kryper ut på gatorna …
Belfast Pub
Puben The Duke of York i Belfast i Nordirland

8. The Bullitt – urbant hotell

Ibland är ett hotell mer än ett hotell. The Bullitt välkomnar med en skönt avslappnad urban stämning, med häng på gården, i inomhusrestaurangen och på takterrassen.

Det bästa med att bo här är att det känns som att man är mitt i allting utan att ens lämna hotellet, som för övrigt har ett superbra läge vid Cathedral Quarter. Vi hann bara med att äta i restaurangen på morgonen då vi fick en modern tappning av engelsk frukost.

The Bullitt Hotel
The Bullitt Hotel, 40a Church Lane Belfast i Nordirland
Frukost på Bullitt hotell i Belfast
Engelsk frukost a la Bullitt hotell – vi blev mätta!

9. HMS Caroline

Ett av de stora fartyg som ligger i Titanic quarter är HMS Caroline, som är ett gammalt militärfartyg. Fartyget byggdes 1914 och tjänstgjorde under första världskriget.

Fartyget har reparerats och ligger nu i Alexandra-dockan, där hon nu är museum, anpassat för både barn och vuxna. Riktigt intressant att göra ett besök här!

HMS Caroline
HMS Caroline ligger i en docka i Titanic Quarter
HMS Caroline
Att göra i Belfast: besöka HMS Caroline
HMS Caroline
Framifrån är fartyget … gigantiskt!

10. Titanic Belfast – Titanicmuseet

Sist men inte minst måste vi förstås nämna den kanske allra mest kända sevärdheten i Belfast: Titanic Belfast. Titanicmuseet ligger i den del av staden som kallas Titanic Quarter.

Här hittar man förutom museet också Thompsons torrdocka och pumphus där Titanic en gång byggdes. Fartyget SS Nomadic är det sista existerande fartyget från White Star Line samt Titanic hotell, som ligger inrymt i de lokaler som Harland and Wolff en gång använde, för att rita sina stora fartyg.

Bro Belfast
Bro över till Titanic Quarter med Titanicmuseet
Belfast
SS Nomadic

Själva Titanic-museet, som snarare är en utställning, består av nio gallerier som berättar den fascinerande historien om allt från när Titanic byggdes, till händelserna efter den hemska olyckan. Vi har skrivit ett helt inlägg om allt man kan se och uppleva i Titanic Quater i Belfast.

Titanic museum ligger i Titanic Quarter

Fler saker att göra i Belfast i Nordirland

Om du har tid över finns det mer att se och göra i Belfast. Du kan till exempel vandra upp på Cave Hill Country Park, där du får panoramautsikt över staden och över viken Belfast Lough. Här kan du också passa på att se Belfast Castle, som är byggt mellan 1810 och 1870, på den plats där ett slott från 1100-talet brann ner år 1708.

Det kan vara intressant att se den botaniska trädgården, där man också ska kunna se det pampiga växthuset Palm House från 1800-talet. På samma plats ligger Ulster Museum, med samlingar från dinosauriernas tid.

Om du söker grönområden kan du också leta upp Sir Thomas and Lady Dixon Park som ligger i södra Belfast. Parken lockar framför allt besökare under sina ”Rose Week celebrations”, som sker varje år i juli.

Husbåt i Belfast i Nordirland
Husbåt i Belfast i Nordirland

Saker du inte visste om Belfast?

Irlands högsta byggnad i Belfast

Obel Tower är ett bostadstorn på 28 våningar och en höjd av 85 meter.

CS Lewis från Belfast

Clive Staples Lewis som är född 29 november 1898 i Belfast. Han är känd för att han skrev bokserien ”Berättelsen om Narnia”

Belfasts Albert Clock Tower lutar 120 cm

Alla kanaler som High street mitt I city var förr seglingsbara. Idag har man byggt igen dessa och ställt jätte bygget Albert Clock Tower uppepå, och det har blivit för tungt. Vi får se hur det lutar… jag menar slutar…

Världens största torrdocka

På skeppsvarvet Harland & Wolff i Belfast ligger världens största torrdocka som har namnet Thompson. Torrdockan är 556 x 93 meter och här byggdes RMS Titanic och RMS Olympic samtidigt.

John Boyd Dunlop

Dunlop borde ringa någon klocka! 1887 satt herr Dunlop i Belfast och klurade på idén att förse sin sons trehjuliga cykel med luftringar, bestående av en tunnare inre gummislang fylld med luft, och en yttre tjockare klistrad vid fälgen. Ingen dum idé!

Belfast

Van Morrison från Belfast

Musikgeniet Van Morrison som föddes 31 augusti 1945 i Belfast och som var en äkta soulman.

Ewart’s Linen Factory på Crumlin Road

På 1800-talet var Belfast världsledande med sin linnetillverkning. De dubblade stadens invånare för sin efterfrågan och sysselsättningen var enorm.

Samson- och Goliat-kranarna är störst i världen

Världens största fristående kranar står i Titanic Quarter. Goliath är (96 meter hög) och Samson (106 meter hög) på Harland and Wolff skeppsvarv i Belfast.

Mer att se i Nordirland

Om du har möjlighet att resa runt i Nordirland finns det förstås mycket intressant att se och upptäcka. Här är några tips på spännande utflykter:

Dramatisk repbro i Nordirland: Carrick-a-Rede
Den dramatiska repbron Carrick-a-Rede i Nordirland

Video från Nordirland

Video från Titanic i Belfast

Fakta om Belfast

 • Land: Storbritannien
 • Riksdel: Nordirland
 • Namn: Belfast (Béal Feirste på iriska) har fått sitt namn av floden Farset, som mestadels går i rör under staden
 • Flod: Lagan
 • Berg: Black Mountain, Cavehill och Castlereagh Hills.

Bra att veta om Belfast

 • Språk: Engelska, iriska och ulsterskotska
 • Invånare: 333 000 (2014)
 • Valuta: Brittiska pund (GBP)
 • Prisläge: Ungefär som i Sverige
 • Tidsskillnad: 1 timmes skillnad (Sverige 12:00 Nordirland 11:00)
 • El: Brittisk modell och adapter behövs
 • Vatten: Drickbart

Sevärdheter i Belfast

 • Kyrkor: St Anne’s katedral (St Anne’s Cathedral)
 • Byggnader: Queen’s Universitys huvudbyggnad, rådhuset och Ulster Bank. De två kranarna Samson och Goliath är också kända landmärken.

Muralmålningar

 • Protestantiska muralmålningar: I de protestantiska områdena hittar man målningar som visar lojalitet till Storbritannien, bland annat runt Shankill Road, Newtownards Road och Sandy Row.
 • Katolska muralmålningar: I de katolska områdena finns målningar som uttrycker republikanska ideal, bland annat runt Falls Road, Bullymurphy, Whiterock, Short Strand och Ardoyne.

Sightseeingturer

 • Guidade stadsvandringar – flera olika att välja mellan
 • Belfast med cykel – flera olika turer att välja mellan
 • Hop on and hop off bus
 • Black Taxi Tours – för att upptäcka stadens muralmålningar
 • Game of Thrones turer – i filmens fotspår

Aktiviteter i Belfast

 • Crumlin Road Gaol är ett fängelse från 1800-talet, som är öppet för allmänheten för turer, konserter och evenemang.
 • Let’s Go Hydro ligger i Carryduff strax utanför Belfast. Här hittar man en aquapark och olika vattenaktiviteter som kajak och stand up paddle boarding (SUP).
 • Belfast Zoological Gardens ligger på Antrim Road utanför stan. Här finns 140 olika arter av djur.

Boende i Belfast

 • The Bullitt – ett ungdomligt och urbant hotell med bra läge mitt i stan. Adress: 40a Church Lane
 • Titanic Hotel – hotell för den som är intresserad av Titanic, i lokalerna där fartygen en gång ritades. Adress: Queen’s Road, Titanic Quarter

Restauranger i Belfast

 • Deanes EIPIC erbjuder bland annat avsmakningsmenyer, lite mer exklusivt. Adress: 28-40 Howard Street
 • Cutters Wharf ligger fint vid floden Lagan. Adress: Lockview Road
 • Cosmo erbjuder ”All you can eat”, både asiatisk mat och europeiskt. Adress: Unit R5, Victoria Square

Pubar och barer

 • The Duke of York, Commercial Court
 • The Dirty Onion, 3 Hill Street
 • The Harp, Hill Street & Commercial Court
 • The Dark Horse, 34 Hill Street
 • The John Hewitt, 51 Donegall Street
 • Kelly’s Cellars, 30 Bark Street
 • The Garrick Bar, 29 Chichester Street

Shopping i Belfast

 • Victoria Square shoppingcenter är ett stort shoppingcenter med både mode och annat. Adress: 1 Victoria Square.
 • St George’s Market är en marknad med både mat och prylar. Adress: 12-20 East Bridge St.

Resa till Belfast

 • Flyg: Man kan flyga direkt från Stockholm Arlanda till Dublin på ca 2 h 45 min. Det går också att flyga till Belfast (Belfasts internationella flygplats vid Lough Neagh).
 • Buss: Det går bussar (Aircoach) från Dublin till Belfast. Det tar cirka 2 timmar och kostar runt 80 kronor per person.
 • Färja: Det går färjor från Storbritannien till Nordirland, till exempel från Liverpool.

Belfasts tidiga historia

 • Tidig historia: Stadens äldsta historia är okänd.
 • 1100-talet: År 1177 uppförde Normandiska erövrare en borg på platsen där nu Belfast i Nordirland ligger.

1600-tal till 1800-tal

 • 1600-talet: År 1613 fick Belfast stadsrättigheter. På slutet av århundradet hade staden runt 2000 invånare.
 • 1700-talet: Belfast i Nordirland blev en viktig hamnstad i Ulster och ett skeppsvarv uppfördes.
 • 1800-talet: Många flyttade från landsbygden till Belfast där det fanns jobb i industrin.

Belfast på 1900-talet

 • 1920-talet: I samband med Irlands delning blev Belfast säte för Nordirlands regering.
 • Andra Världskriget: Staden skadades svårt av tyska bomber.
 • 1960-talet: I slutet av 1960-talet startade det som kallades ”The Troubles”, det vill säga motsättningarna mellan katolska och protestantiska grupper.
 • 1990-talet: År 1997 utlystes vapenvila och staden har ansetts som fredlig sedan fredsavtalet 1998.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev