Meny Stäng

Belfast i Nordirland – 10 saker att se och göra i Belfast

Vi tipsar om 10 saker att se och göra i Belfast i Nordirland. Belfast är den största staden i Nordirland, men är ändå inte större än att man enkelt promenerar runt bland de största sevärdheterna. Den här spännande och intressanta staden bjuder bland annat på trevliga kvarter, pubar med skön stämning och massor av gatukonst. Dessutom finns det sevärdheter som katedralen, stadshuset, fartyget HMS Caroline och, förstås, Titanicmuseet.

Från Dublin till Belfast

Vi avslutade vår resa runt Irland med husbil till Dublin, och fortsatte vår resa till Belfast. Vi åkte med Aircoach från Dublins flygplats och bussresan tog bara knappt två timmar. Det var en hyfsat bekväm buss och WiFi fungerade i alla fall i ena riktningen. Priset var, om vi minns rätt, ca 80 kronor per person i varje riktning. Därefter utforskade vi Belfast, och här kommer nu våra tips på 10 saker att se och göra i Nordirlands huvudstad.

Flygplats Dublin
Vi väntar på bussen på Dublins flygplats

1. Cathedral Quarter

Cathedral quarter i Belfast är de gamla kvarteren, där man strosar runt bland barer, caféer och små butiker. Här finns också en hel del gatukonst samt St Anne’s katedral. Livligt och trevligt!

Cathedral quarters i Belfast
Cathedral quarter
Belfast
På Belfasts gator

2. St Anne’s katedral

St Anne’s katedral, också känd som Belfast katedral, ligger på Donegall street i Cathedral Quarter. Den här katedralen servar två stift, och är alltså säte för två olika biskopar. Om man vill kika runt inuti den pampiga katedralen får man betala en liten slant.

Belfast sevärdheter: St Anne's katedral i Belfast
Belfast sevärdheter: St Anne’s katedral
St Anne's katedral
Pampigt inuti St Anne’s katedral

3. Stadshuset

Stadshuset, Belfast City Hall, är väl värt ett besök när man är i Belfast. Det är helt gratis att gå in, och de många rummen bjuder på en hel del att titta på, allt från museiföremål till dekorativa fönster som berättar om Belfasts historia. Om man vill kan man välja en guidad tur, vilket också är helt gratis.

Stadshuset i Belfast
Belfast sevärdheter: Det pampiga stadshuset
Stadshuset i Belfast
Peter testar om han trivs i stadshusstolen …
Fönster Belfast
Ett av de dekorerade fönstren berättar historien om Titanic

4. Gatukonst och minnen från konflikten

En sak som man inte får (och knappast kan!) missa när man är i Belfast är all gatukonst. Det finns konst precis överallt i stan, och man är ofta imponerad över hur skickligt den är gjord. Många väggar är målade av konstnärer under en kulturnatt som arrangeras varje år.

Belfast street art
Att göra i Belfast: Kolla in gatukonst!
Gatukonst i Belfast
En mur som är målad får liv

Det finns också många målningar som påminner om politiska händelser, eller som berättar om våldsamheterna under konflikten i Nordirland, “The Troubles”, som varade mellan 1969 och 1998 och innebar ett stort lidande för befolkningen. Idag är våldet historia, men det finns olika minnen i staden, såsom murar och en minneslund för de som fått sätta livet till på grund av konflikten.

Street art
Det är som att väggarna vill säga dig något!

Fredsmuren är en serie barriärer, upp till flera kilometer långa, som byggdes för att skilja protestanter och katoliker åt, i olika delar av Belfast. Här finns också två vägar på respektive sida som är kända: katolska Falls road protestantiska Shankill road.

Belfast mur
En mur som påminner om konflikterna i Nordirland

Vill man se platser som den här och mycket mer, finns Black Taxis. De är specialiserade på guidade turer som inte kostar allt för mycket.

The troubles Belfast
Målningar som berättar historier …

5. Gatulivet

När man är i en storstad får man ju heller inte missa att bara insupa atmosfären på stan och titta på allt som händer runt omkring en! Vi hade fantastisk tur med vädret och passade på att njuta av öl och tapas på restaurangen 2taps.  Inte dumt alls! Och så kollade vi in lite bilar …

Tapas Belfast
Tapas och öl smakar bra i värmen! 2taps på Cotton Court, 30-42 Waring St.
Taxi Belfast
Taxibilar (med rullstolsskylt)
Mobil frisersalong
Mobil frisersalong

5. Shopping med utsikt

Vi hade inte tid över för att shoppa, men om man har det kan man ta sig till Victoria Square shoppingcenter. Här finns också “The Dome”, där du har 360 graders utsikt över hela Belfast. Precis intill shoppingcentret åt vi sushi på rullband – inte så imponerade av sushin faktiskt, men kul med rullband.

Shoppingcentret Victoria i Belfast
Shoppingcentret Victoria
Sushi på rullband
Rullbandssushi vid shoppingcentret Victoria

6. St George’s Market

Om man liksom vi gillar marknader är det värt att göra ett besök på St George’s Market. Detta är en inomhusmarknad med allt från fisk och bakverk till väskor och konst.

Irish soda
Irish sodabread på St George’s Market på 12-20 East Bridge St.
Irländska bakverk
Irländska bakverk på St George’s Market

7. Pubar

Man kan förstås inte vara i Belfast utan att göra besök på pubarna. Puben The Duke of York, som ligger på Commercial Ct, är kanske en av de allra livligaste pubarna med frekvent utskänkning av Guinness och trängsel långt ut på gatan. Andra trevliga pubar är till exempel The Dirty Onion, The Harp och The Dark Horse.

Pubar Belfast
Publivet kryper ut på gatorna …
Belfast Pub
Puben The Duke of York i Belfast i Nordirland

8. Urbant Hotell

Ibland är ett hotell mer än ett hotell. The Bullitt välkomnar med en skönt avslappnad urban stämning, med häng på gården, i inomhusrestaurangen och på takterrassen. Det bästa med att bo här är att det känns som att man är mitt i allting utan att ens lämna hotellet, som för övrigt har ett superbra läge vid Cathedral quarter. Vi hann bara med att äta i restaurangen på morgonen då vi fick en modern tappning av engelsk frukost

The Bullitt Hotel
The Bullitt Hotel, 40a Church Lni Belfast i Nordirland
Frukost på Bullitt hotell i Belfast
Engelsk frukost a la Bullitt hotell

9. HMS Caroline

Ett av de stora fartyg som ligger i Titanic quarter är HMS Caroline, som är ett gammalt militärfartyg. Fartyget byggdes 1914 och tjänstgjorde under första världskriget. Fartyget har reparerats och ligger nu i Alexandra-dockan, där hon nu är museum, anpassat för både barn och vuxna.

HMS Caroline
HMS Caroline ligger i en docka i Titanic Quarter
HMS Caroline
Att göra i Belfast: besöka HMS Caroline
HMS Caroline
Framifrån är fartyget … gigantiskt!

10. Titanicmuseet

Sist men inte minst måste vi förstås nämna den kanske allra mest kända sevärdheten i Belfast: Titanic Belfast. Förutom museet kan man se dockan där Titanic en gång byggdes, på Harald and Wolfs, fartyget SS Nomadic som tog passagerarna ut till Titanic och Titanic-hotellet. Vi har skrivit ett helt inlägg om allt man kan göra i Belfast relaterat till Titanic.

Bro Belfast
Bro över till Titanic quarter

Fler saker att göra i Belfast i Nordirland: utflykter

Har du lite tid på dig för att göra utflykter runt Belfast? Här är några tips på intressanta utflykter och sevärdheter i Nordirland:

Husbåt i Belfast i Nordirland
Husbåt i Belfast i Nordirland

Info och fakta om belfast

 • Land? Storbritannien (Nordirland)
 • Språk? Engelska, iriska och ulsterskotska
 • Invånare? 333 000 i Belfast (2014)
 • Valuta? Brittiska pund (GBP)
 • Prisläge? Ungefär som i Sverige
 • Tidsskillnad? 1 timmes skillnad (Sverige 12:00 Nordirland 11:00)
 • El? Brittisk modell och adapter behövs
 • Vatten? Drickbart

Resa till Belfast

 • Flyg: Man kan flyga direkt från Stockholm Arlanda till Dublin på ca 2 h 45 min. Det går också att flyga till Belfast.
 • Buss: Det går bussar (Aircoach) från Dublin till Belfast. Det tar cirka 2 timmar och kostar runt 80 kronor per person.
 • Färja: Det går färjor från Storbritannien till Nordirland, till exempel från Liverpool.

Läs mer: Resa till i Irland – din guide till Irlands bästa resmål