Meny Stäng

Titanic i Belfast – guide till Titanicmuseum i Belfast

Annons

Titanic Belfast, detta speciella Titanicmuseum i Nordirland, vann 2016 pris som världens ledande turistattraktion. Vi kan förstå varför! Att komma hit, där Titanic en gång byggdes, är en mycket speciell känsla. Titanic Belfast bjuder på en resa genom fartygets dramatiska historia. Alldeles intill kan man kliva ner i torrdockan där fartyget byggdes eller dricka en öl i hallarna där hon en gång ritades. Det här är världsklass!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Titanic i Belfast – en stark upplevelse

Många startar nog sin Titanicupplevelse genom att ta sig direkt till museet, eller utställningen, som är en mer korrekt beskrivning av det här stället. Vår guide i Belfast rättade oss varje gång vi sa museum – på Titanic Belfast finns nämligen ingen ”samling av systematiskt ordnade föremål”, vilket är Wikipedias beskrivning av ett museum. Titanic Belfast är en upplevelse!

Titanic Belfast
Titanic Belfast – Titanicmuseum i Nordirland

Vi gjorde kanske vårt besök i lite bakvänd ordning. Vi startade med allt som är relaterat till Titanic i Belfast och avslutade med Titanicmuseet.  Men denna ordning var inte så dum trots allt, så du får följa med oss runt på samma tur!

Vi presenterar allt att se i Belfast Quarter för dig som är intresserad av Titanic. Det omtalade fartyget byggdes just här, på Harland and Wolffs skeppsvarv, 1909 – 1911. Titanic Quarter ligger med 15 minuters gångavstånd från Belfast city, och det är väl värt promenaden.

Affischer från Titanicmuseum
Harland and Wolff gör reklam för sina White Star Line-fartyg

Titanic I Belfast och Titanic Quarter

Ganska snabbt efter att vi kommit till Belfast fick vi höra talas om ”Titanic Quarter”. Utöver Cathedral Quarter, som är det andra området som man bör se som turist, ska man definitivt ta sig hit. Det här kvarteret ligger kring hamnen, där du också hittar det mesta som är Titanic-relaterat, såsom museet, torrdockan, fartyget SS Nomadic och Titanic hotell.

Titanic quarter Nordirland
På väg över bron – i bakgrunden syns kranarna Goliath (96 meter hög) och Samson (106 meter hög) på Harland and Wolff skeppsvarv
Titanic I Belfast och Titanic Quarter
Båtar i solen – i bakgrunden syns Titanicmuseum i Nordirland

Thompsons torrdocka och pumphus

En kort promenad från museet ligger Thompsons torrdocka och pumphus. Detta är inte bara världens största torrdocka, utan också den docka där Titanic byggdes innan hon styrdes ut på sin ödesdigra jungfrufärd.

Man byggde tre systerfartyg här mellan 1911-1915. RMS Olympic och RMS Titanic byggdes samtidigt i dockan, men av två helt olika anledningar. RMS Olympic byggdes för att bära fler soldater än något annat fartyg, och avgick den 14 juni 1911 till New York. RMS Titanic skulle utrustas för det fina folket som skulle till New York 1912. HMHS Britannic (Her Majesty’s Hospital Ship) var klar 1915 och den sista i Olympic-klassen, och blev sjukhusfartyg.

Torrdockan i Belfast
Här låg Titanic i tryggt förvar, innan jungfrufärden
Torrdocka från Harland & Wollfs
Ingen liten docka vi klättrat ner i!

Dockan är 556 x 93 meter och finns på Harland and Wolffs skeppsvarv i Belfast. Dockan påminner om en storhetstid då varvet hade 35 000 anställda. Det här tillhör inte Titanicmuseum men ligger precis bakom. Intill dockan ligger det pumphus, som användes för att styra vattenflödet in och ut ur dockan. Allting här känns välbevarat, som om det inte var så länge sedan det byggdes och slamrades kring White Star Line-fartygen …

Titanic i Belfast samtMaskinrum och torrdocka
Världens största torrdocka behöver förstås ett pumphus

”Titanic i Belfast” Fartyget SS Nomadic

SS Nomadic är det sista existerande fartyget från White Star Line. Fartyget har restaurerats och ser nu ut som det en gång gjorde. Vad detta fartyg gjort en gång i tiden? Faktum är att det haft olika uppgifter, men bland annat var det just detta fartyg som fraktade passagerarna ut till deras tur med RMS Titanic. SS Nomadic tas också upp i Titanicmuseum, men det är kul att se det på riktigt också.

Titanic i Belfast och SS Nomadic
SS Nomadic från White Star Line
SS Nomadic Belfast
Fartyget SS Nomadic sett bakifrån
En utställning med väskor ombord på fartyget …

Titanic hotell

I september förra året öppnade hotellet, som fått sitt namn efter det kända fartyget och som ligger alldeles intill Titanicmuseet. Det speciella med det här hotellet är att det öppnat i de lokaler som Harland and Wolff en gång använde för att rita sina stora fartyg. De höga vackra hallarna byggdes för att männen som ritade skulle ha bästa möjliga ljusinsläpp. Idag är hallarna restaurerade och används bland annat som bar och för olika fester.

Belfast Titanic hotell
Hotellets ingång, med de stora hallarna (drawing offices) på varsin sida
Ritrum Titanic
En gång i tiden ritades de stora White Star Line-fartygen här …
Titanic hotell
Nu kan man njuta av en öl i den ljusa och avslappnade baren
Titanic hotell bar
Kaklet i baren är det som blev över från poolen ombord på Titanic

Man har varit noga med att varligt restaurera delar från förr, och hela hotellet sjuder av minnen. På bilden nedanför ser du till exempel det rum där telefonisterna satt och tog emot samtal, under rederiets storhetstid. Hit kom de ödesdigra meddelandena från det sjunkande fartyget, och hit kom också journalisterna när de fått nys om den dramatiska nyheten …

Titanic hotell Belfast
Här bakom satt telefonisterna, och här tog de emot meddelandena om katastrofen

Titanic i Belfast – Titanicmuseum i Nordirland

Sist men inte minst måste man förstås se Titanicmuseet, eller Titanic Experience, när man befinner sig i Belfast. Vår guide hade på sätt och vis rätt, för detta är långt ifrån ett klassiskt museum, detta är en upplevelse. Utställningen tar dig igenom nio olika gallerier, som tillsammans berättar den fascinerande och samtidigt hemska historien om Titanic.

Titanic Belfast - Titanicmuseum i Nordirland
Välkommen in till Titanicmuseum i Nordirland!

I det första galleriet får du uppleva Belfast under den industriella boomen, och i det andra galleriet får du följa med till varvet där Harland and Wolffs fartyg byggdes medan ljudet från släggorna hördes över hela staden. Därefter går man vidare till den dag då skeppet lades i vatten, och man får följa med ombord och se de olika hytterna. Här kan du också stå i den kända stora trappan från Titanic och ta dina selfies.

Tredje klass Titanic
Tredje klass-hytterna var helt ok!
Arbetare Titanic
Arbetarna som eldade på hade det hett om öronen!

Det femte galleriet tar dig med på jungfrufärden till New York och i det sjätte får du uppleva katastrofen då fartyget sjunker efter det kolliderade med isberget. Ombord fanns 2224 passagerare. Titanic gick på isberget den 14 april 1912 på dagen, och sjönk tidigt på morgonen 15 april 1912. Under den här hemska natten dog runt 1500 människor som hamnade i vattnet och frös ihjäl, varav 89 svenskar. Fartyget Carpathia kom två timmar senare och tog emot 705 överlevande.

De tre sista gallerierna på Titanicmuseum i Nordirland handlar om de juridiska efterdyningarna många år senare, om Titanic i filmernas och böckernas värld, samt om utforskningarna av vraket. Om du vill läsa mer om utställningen kan du kika in på museets webbsida.

Titanic sjunker
Det osannolika händer – fartyget sjunker!

Se videon från Titanic i Belfast

Fakta om Titanic i Belfast

  • Resa hit: Vi tog direktflyg från Sverige till Dublin. Därefter tog vi en bra och skön buss till Belfast, som tog två timmar och kostar cirka 80 svenska kronor. Titanic Quarter finns utmärkt på alla kartor.
  • Boende: Vi bodde riktigt centralt på Hotell The Bullit i Cathedral Quarter och nära till allt. Här finns bra restaurang och en bra frukost.
Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev