Meny Stäng

Att göra i Vasa i Finland – 20 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Vasa i Finland? Denna finländska stad är centralort i Österbotten, och bjuder på allt från spännande museer till fantastiska naturupplevelser i närområdet. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Vasa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vasa i Finland

I och med att Vasa är centralort i Österbotten, och i och med att man kan ta färja hit från Umeå, kan detta vara en plats där du hamnar när du besöker Finland. Detta är en stad med en hel del intressant svensk historia – ja, namnet kommer från den svenska Vasaätten – samtidigt som staden, liksom övriga Finland, också varit under ryskt styre och under en period hade ”Nikolajstad” som officiellt namn.

Idag är detta en stad som bjuder på massor av museer och konst, men också på härliga naturupplevelser i närområdet, exempelvis i Unesco-arvet Kvarkens skärgård. När det kommer till språket så är finska idag majoritetsspråk, men det finns också många svensktalande och vi klarade oss bra på svenska på alla ställen utom i en mataffär.

Att göra i Vasa

Vasa, eller Vaasa som staden heter på finska, ligger vid kusten i Österbotten i Finland.

Vad kan man göra i Vasa?

Vad kan man då göra i Vasa? Detta är en intressant stad på många sätt, och staden kan också vara härlig på sommaren. Här är våra bästa tips.

1. Strosa vid Vasa salutorg

Vasa salutorg ligger i hjärtat av Vasa, och om du vill upptäcka staden hamnar du förr eller senare här. På torget står Finlands frihetsstaty, som avtäcktes 1938. I närheten hittar du bland annat köpcentrena Rewell och Espen.

Att göra i Vasa

2. Ät på restaurang vid Fiskstranden

I centrala Vasa finns en strand med namnet Fiskstranden, som en gång i tiden var en viktig knutpunkt för fiskhandel och båttrafik. Idag hittar du bland annat den populära restaurangen Hejm här, samt restaurangskeppet Faros. Här intill, på terrassen, köpte vi en god glass.

3. Bada på Sandö strand

Mitt i centrala Vasa ligger ön Sandö, med Sandö strand. Här finns en riktigt fin sandstrand med badvakter, och ute i vattnet ligger hopptorn och rutschkanor som lämpar sig för vattenlek. Vädret var inte det bästa när vi var här, men annars gissar vi att detta är en mycket populär plats.

Att göra i Vasa - Sandö strand

4. Ta med barnen till Tropiclandia

Reser du med barn på sommaren? En sak som de kanske uppskattar att göra i Vasa är att besöka Tropiclandia, där du hittar vattenpark, spa och en massa annat. Om man bor på Top Camping Vaasa får man rabatt, och då går även ”lilla tåget” därifrån.

Att göra i Vasa - Tropiclandia

5. Kryssa på vattnen runt Vasa

Ett annorlunda sätt att uppleva Vasa eller Kvarken skärgård är att göra en kryssning. På sommaren kan du kryssa med m/s Corina från Världsarvsporten/Replotbron eller med m/s Tiira i Vasas inre skärgård. Det finns också möjlighet att göra fartfyllda båtturer med ribbåt.

Att göra i Vasa

6. Lär om lokal kultur på Österbottens museum

Österbottens museum fungerar både som Vasa stads historiska museum och som Österbottens naturvetenskapliga museum. På bottenplan kan du lära mer om lokal kultur genom århundradena – och en våning ner kan du lära om områdets flora och fauna. Dessutom visas olika tillfälliga konstutställningar.

WIFI.se

Detta är ett trevligt museum där vi bland annat lärde oss om det österbottniska traditionen veneziansk afton / villaavslutning, som är ett slags festligt avsked till sommaren.

7. Besök Kuntsi museum för modern konst

Om du gillar konst ska du inte missa Kuntsi museum för modern konst. I riktigt snygga lokaler, ursprungligen ett tullpackhus från 1879, visas både finländsk och internationell konst.

8. Se Trefaldighetskyrkan

Trefaldighetskyrkan är en mäktig kyrka som ståtar mitt i centrala stan. Kyrkan, som är uppförd i nygotisk stil, togs i bruk år 1862 och var helt klar först 1869. Inne i krykan finns bland annat altartavlan ”Herdarnas tillbedjan”, som målades av Albert Edelfelt 1892-1894.

9. Spana in konst på Vasa konsthall

Strax intill Trefaldighetskyrkan hittar du Vasa konsthall, som ligger inrymd i Vasa stadshus. Här arrangeras årligen 4-5 utställningar med olika former av konst och konstuttryck. Inträdet är gratis, så det är lätt att gå förbi och kika in en sväng.

konst

10. Spana in Wasa Graffitlandia

En lite annorlunda form av konstutställning, som är kul att spana in, är Wasa Graffitilandia. I en stor lokal visas massor av street art – främst målningar men också olika installationer. Riktigt läckert!

Om utställningslokalen är permanent eller inte är lite oklart, med gatukonst har visats här under flera år. Du hittar utställningen i en magasinbyggnad på Institutsgatan.

11. Upptäck Gamla Vasa

När staden Vasa anlades på 1600-talet, av Karl IX, låg den inte precis där den ligger idag. Istället låg den på den plats som idag heter ”Gamla Vasa”, strax sydost om den nuvarande staden.

Nästan precis hela staden brann ner i en våldsam eldsvåda år 1852, och efter det bestämde man att flytta staden. Idag kan man bland annat se ruinerna av den gamla kyrkan i Ruinparken.

Att göra i Vasa - Ruinparken

Ett fåtal byggnader, som låg en bit ifrån de andra, klarade sig undan branden. Hit hör den ståtliga tidigare Hovrätten samt Abraham Falanders stenhus, som idag fungerar som Gamla Vasa Museum.

Att göra i Vasa
Den tidigare Hovrätten i Gamla Vasa

12. Se Gamla Vasa Museum

När du besöker Gamla Vasa ska du inte missa att göra ett besök på Gamla Vasa Museum. Museet är inrymt den förmögne borgaren Falanders hus, som ibland också kallas Wasastjernahuset.

Att göra i Vasa

I byggnaden finns en del möbler och föremål, men det vi tyckte var mest intressant är en utställning som berättar om den fullständigt ödeläggande branden år 1852. Trots att det mestadels är en text, samt en modell över den gamla staden, så rycks man med. Tänk att bo i en stad som brinner upp på bara några timmar!

Att göra i Vasa

13. Cykla till Brändö eller Strömsö

När du är i Vasa kan du också göra olika utflykter. Med cykel kan du till exempel ta dig till Brändö eller Strömsö. Brändö är en gammal arbetarstadsdel med kyrka, som en gång i tiden var en viktig tjärhamn, där du idag bland annat hittar Vasa sjöfartsmuseum.

Idylliska Strömsö ligger i Västervik och bjuder på båthamn och fina villor. Platsen har för övrigt blivit känd via ett TV-program som heter Strömsö, och som framför allt är populärt i Finland, men också visats i Sverige och Norge.

Småbåtar

14. Åk över Replotbron

Replotbron, som går från fastlandet till ön Replot, är 1045 meter lång, vilket gör den till Finlands allra längsta bro. Bron invigdes 1997 och transporterar dagligen tusentals trafikanter mellan fastlandet och öarna i Kvarkens skärgård.

Replotbron

Strax innan du åker över bron, på en mindre ö, hittar du trevliga lilla fiskbutiken Ruotsala Kala-Fisk Fjärdskär. Strax efter du passerat över bron kan du parkera vid Berny’s restaurang vid brofästet. Här finns förutom restaurang också fin utsikt över bron samt besökscentret Världsarvsporten, med information om världsarvet och landhöjningen.

Replotbron

15. Upptäck Kvarkens skärgård

Kvarkens skärgård är, tillsammans med Höga Kusten i Sverige, upptagen på Unescos världsarvslista. Denna unika skärgård är Finlands enda naturobjekt på den prestigefyllda listan och är ett fantastiskt vackert område, där man också kan få förståelse för den landhöjning som uppstått efter den senaste istiden.

Via Replotbron kan man exempelvis ta sig till Sommarsund, Klobbskat eller Svedjehamn på ön Björkö. De natursköna områdena är populära för att vandra, cykla eller paddla.

Att göra i Vasa - Kvarkens skärgård

16. Vandra vid Saltkaret på Björkö

I Svedjehamn på ön Björkö finns två populära vandringsleder: Bodvattnet runt som är en fyra kilometer lång naturstig samt Björköby-Panike vandringsled som är sju kilometer fram och tillbaka.

Björkö i Finland

Cirka 800 meter från Svedjehamn hittar du också det populära utsiktstornet Saltkaret, från vilket du har en härlig utsikt i alla riktningar. Bland annat kan man se de moräner som kallas ”de Geer-moräner”. 

saltkaret på Björkö

17. Tidsres på Stundars friluftsmuseum

Stundars friluftsmuseum ligger i Solf i Korsholms kommun, strax söder om Vasa. Här finns mer än 60 historiska byggnader, varav många är inredda som gårdar, stugor och hantverksmiljöer från förr i tiden.

Stundars friluftsmuseum

Man kan också kika in i en fin gammal lanthandel och en byskola. På sommaren ges guidningar några gånger per dag, och att följa med på en sådan guidning lyfter verkligen besöket. Vi fick höra många spännande berättelser och kika på intressanta föremål från förr. Det är också lite roligt att ”dagens” tidning ligger framme … från dagens datum, men för hundra år sedan.

18. Se Söderfjärden meteoritkrater

Söderfjärdens meteoritkrater, som ligger söder om Vasa, uppstod för ungefär 520 miljoner år sedan, när en brinnande meteorit slog ner i området. Meteoriten skapade en enorm cirkelformad krater, som i dag är ett öppet åkerlandskap med en diameter på runt fem kilometer.

Eftersom kratern är så stor är det svårt att ”se” den med blotta ögat. Det finns dock ett besökscenter med utställningar, och det är också populärt att skåda fågel i området.

Söderfjärden meteoritkrater

19. Upplev ett evenemang i Vasa

Varje år arrangeras många olika evenemang i Vasa, såsom olika festivaler, musikevenemang och marknader. Vi lyckades pricka in ett årligt veterantraktorevent, på Kråkbacken söder om Vasa, som varje år arrangeras av Malax veterantraktorförening. Massor av fina gamla traktorer och härlig stämning!

20. Åk med Wasaline till Umeå

När du är i Vasa kan du välja att resa till Umeå i Sverige med Wasaline. Överfarten tar runt fyra timmar och ombord finns bland annat restaurang och café.

Wasaline
Wasaline, foto: pressbild Wasaline

Mer att se och göra i Vasa för dig som gillar kultur, mat och dryck

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Vasa utöver våra tips. Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur, mat och dryck

  • Bock’s Corner Brewery är ett litet bryggeri som också har pub och restaurang. (Gerbyvägen 16)
  • Kyrö Distillery är ett destilleri i Storkyro, med besökscentrum. (Oltermannintie 6, Isokyrö)
  • Liisa Koski är en delikatessbutik. (Handelsesplanaden 12)
  • Ritz kulturscen är en 1950-tals biograf, med livemusik, konserter, teater och andra kulturevenemang. (Kyrkoesplanaden 22)
  • Ruotsala Kala-Fisk Fjärdskär säljer färsk och rökt fisk (Alskatvägen 1346, Iskmo)
  • Tikanojas konsthem är ett konstmuseum med utställningar med äldre inhemsk och utländsk konst. (Hovrättsesplanaden 4)
  • Wasa Teater är en svenskspråkig teater i Vasa. (Sandögatan 7)
Ruotsala Kala-Fisk Fjärdskär

Mer att se och göra i Vasa med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du fler tips på saker att göra i Vasa här.

  • Aava Kerttu Kotitila är en husdjursgård med alpackor och andra djur. (Österändsvägen 92, Södra Vallgrund)
  • Kvarken Escape erbjuder utmaningar för både barn och vuxna i form av ett escape room. (Vallgrundvägen 78A)
  • Lilla tåget LilliPutti kör mellan campingen, Tropiclandia och stan.
  • Zip Adventure Park är en äventyrspark med klättring, bungee-trampolin med mera. (Uddnäsvägen 15)
  • Vaasa Car & Engine Museum är ett museum med gamla bilar. (Kvarngatan 18 B)
  • Wasa Up är ett klättercenter. (Strandgatan 2)
  • Öjberget är ett vinteridrottscentrum med slalom, terrängskidåkning och pulkabacke.
LilliPutti

Var kan man bo i Vasa, eller stå med husbilen?

I Vasa finns förstås många olika hotell, såsom exempelvis Sokos Hotels. Vi reste med husbil och tog in på Top Camping Vaasa, som har ett bra läge för att utforska staden. Det finns också möjlighet att övernatta i husbil på olika ställen i Kvarkens skärgård.

Top Camping Vaasa

Mer att se och göra i närheten av Vasa

Från Vasa är det relativt nära till Närpes, som är en intressant stad att besöka. Om du istället åker norrut kan du upptäcka Oravais, Nykarleby och Jakobstad. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Finland

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att se och göra i Vasa?

Har du besökt Vasa i Finland? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Vasa? Berätta gärna!

Fakta om Vasa i Finland

  • Land: Finland
  • Landskap: Österbotten
  • Folkmängd: Drygt 67 000 (2021)
  • Namnet: Vasa på svenska och Vaasa på finska. Mellan 1855 och 1917 hette staden officiellt Nikolajstad (Nikolainkaupunki) efter den ryske tsaren.
  • Språk: 67 % finska och 23 % svenska
  • Valuta: Euro
  • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Resa till Vasa

  • Flyg: Flygplats finns i Vasa och du kan bland annat flyga från Helsingfors.
  • Bil/husbil: Du kan naturligtvis köra till Vasa, till exempel på den väg som kallas Riks-Åttan.
  • Färja: Wasaline kör mellan Umeå och Vasa.

Att ta sig runt i Vasa

  • Promenera/cykla: Du kan förstås promenera, cykla eller ta elskoter runt i staden.
  • Bil/husbil: Det går bra att köra med bil eller husbil, och det går bra att hitta parkeringsplatser någorlunda centralt.
  • Buss: På sommaren kan du ta dig runt med Visit Vasas sommarbuss.

Vasas historia

  • 1360-talet: Korsholms slott uppfördes på Korsholms vallar i närheten av det som idag kallas för Gamla Vasa.

1600- till 1700-talet

  • 1606: På handelsplatsen i Mustasaari anlades en stad av Karl IX, som var den yngste sonen till Gustav Vasa.
  • 1611: Den nya staden fick stadsprivilegier och gavs samtidigt namnet Vasa, för att påminna om Sveriges regerande konungaätt, Vasaätten.

1800-talet

  • 1808-1809: Under kriget utkämpades en våldsam strid mellan svenska trupper, under befäl av Bergenstråhle, och ryska ockupationstrupper. Efter striden plundrade ryssarna staden.
  • 1852: En våldsam brand ödelade nästan hela staden, som fram till detta år låg i det som idag kallas för ”Gamla Vasa”.
  • 1855: Genom ett kejserligt manifest bytte staden namn till Nikolajstad, efter Nikolaj I av Ryssland.

1900-talet

  • 1917: Efter den ryska revolutionen bytte staden tillbaka sitt namn, som dock hela tiden fortlevt i dagligt tal.
  • 1918: Under det finska inbördeskriget tog en del av landets regering sin tillflykt till Vasa, som blev ett centrum för det vita Finland.
  • 1939-1940: Isvägen över Kvarken, från Umeå till Vasa, fungerade som en viktig försörjningsrutt under Finska vinterkriget, då Vasa utsattes för ryska bomber.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev