Meny Stäng

Sveaborg i Helsingfors – sjöfästning med svensk historia

Annons

Sjöfästningen Sveaborg i Helsingfors är en spännande historisk sevärdhet, som bjuder på en stor dos svensk, rysk och finsk historia. Båtar går regelbundet från Helsingfors ut till fästningen, och vi spenderade flera timmar här igår i det strålande och iskalla vintervädret.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Med båt till Sveaborg i Helsingfors

Sveaborg, eller Suomenlinna som fästningen heter på finska, ligger på ett antal sammanbundna öar, ca 15 minuter utanför Helsingfors med båt. Även vintertid går båten regelbundet en eller två gånger i timmen från Salutorget.

Vi promenerade hit från järnvägsstationen (där vi låste in våra resväskor) och löste snabbt och enkelt en biljett i en automat på kajen. Tillsammans med några finnar och ett gäng väl påpälsade asiater gav vi oss sedan ut på havet.

båt till Sveaborg

Gårdagen bjöd både på kyla och sol, och det var riktigt vackert att glida med båt genom vinterlandskapet. Vi körde förbi kobbar och skär, vackra trähus och stora Finlandsfärjor, innan det var dags att lägga till vid Sveaborg.

En svensk fästning … som blev rysk … som blev finsk

Sverige: När bygget av Sveaborg i Helsingfors inleddes av Augustin Ehrensvärd år 1748 var Finland en del av Sverige. Två år senare gav Sveriges konung Fredrik I fästningen namnet Sveaborg, och år 1788 testades fästningen på riktigt, då den fick fungera som bas i Sveriges sjökrig mot Ryssland. Under den svenska perioden hängde adeln på öarna, och de exklusiva festerna avlöste varandra.

Sveaborg

Ryssland: Under det finska kriget 1808 tvingades Sveaborg att kapitulera för den ryska armén, och året efter blev Finland en autonom del av det ryska kejsardömet. Fästningen blev härefter en rysk marinbas i 110 år.

Allra mest dramatiskt var det år 1855, under Krimkriget, då den engelsk-franska flottan bombarderade fästningen från 70 attackerande fartyg. Sveaborgs gamla kanoner kunde inte ens skjuta så långt att de nådde fartygen, och fästningen kunde inte ens försöka besvara elden.

Sveaborg Helsingfors
Suomenlinna

Finland: 1918 införlivades Sveaborg i Helsingfors med den finska statens territorium och fick nu namnet Suomenlinna, ”Finlands borg”. Det finska inbördeskriget rasade och fästningen användes som fångläger för ”de röda”. Under den här perioden var det många fångar som dog på ön, för att de blev avrättade eller på grund av svält och sjukdomar.

Under andra världskriget användes fästningen som bas för kustartilleriet och luftvärnet, och först 1973 flyttade militären från området. 1991 togs fästningen upp på Unescos världsarvslista som ett unikt monument över militär arkitektur.

Sveaborg i Helsingfors

Sevärdheter vid Sveaborg

Man kan utan problem spendera en dag vid Sveaborg i Helsingfors. Man kan promenera runt länge, och om man tar den ”blå rutten” är det 1,5 kilometers promenad i varje riktning från och tillbaka till båten. Så fort man kommit iland finns ett informationskontor där man kan hämta en karta.

Sjöfästningen Sveaborg i Helsingfors
Snö

På kartan finns alla sevärdheter utmärkta. Man går till exempel förbi den kyrka som byggdes som en ortodox garnisonskyrka år 1854, men som på 1920-talet gjordes om till en luthersk kyrka. I kyrktornet finns en fyr som fortfarande används av flygtrafiken och sjöfarten!

Man passerar också Sveaborgs skeppsvarv, som är en av världens äldsta torrdockor som fortfarande är i drift, och som på sin tid var världens största. Här byggde man redan på 1760-talet fartyg till flottan under ledning av den svenske fartygsarkitekten Af Chapman. Idag reparerar man äldre båtar här.

Torrdocka Sveaborg

Andra sevärdheter är den stora borggården, där man kan se Ehrensvärds imponerande gravmonument, samt Gustavssvärd, med alla sandvallar och kanoner som ryssarna använde under den senare delen av 1800-talet.

På slutet av promenaden kommer man till Kungsporten, som byggdes som en ceremoniell port till fästningen 1753-1754. Porten är byggd på den plats där Sveriges konung, Adolf Fredrik, lade till med sitt fartyg 1752 för att se hur det gick med bygget av Sveaborg.

Kungsporten Sveaborg

Museer och restauranger

Det finns flera museer på området, varav åtminstone två hade öppet nu på vintern. Vi kollade in Sveaborgsmuseet, som visade en riktigt bra film om Sveaborgs historia. Vi kollade också in Krigsmuseet, som tog oss tillbaka till alla tuffa år i Finlands historia.

Sommartid finns håller också fler museer öppet: leksaksmuseum, tullmuseum samt ett museum över Ehrensvärd och en ubåt. Det finns också ett helt gäng restauranger och caféer på ön, och vi hann med två koppar kaffe för att värma oss i den bitande kylan.

En härlig dag i Helsingfors

Vi hade en riktigt härlig och intressant dag vid Sveaborg i Helsingfors igår, trots massor med strul med vår hotellbokning. Idag är det dags för det som är vår egentliga anledning till att besöka Helsingfors, nämligen den stora resemässan Matka.

helsingfors
Helsingfors

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås massor att se och göra i Helsingfors, som är en härlig stad både på vintern och sommaren. Nedan hittar du ännu fler tips till Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Har du besökt Sveaborg?

Har du också besökt Sveaborg? Berätta gärna!

Fakta om Sveaborg i helsingfors

  • Öppettider: Fästningen håller öppet året om, och du kan kolla exakta öppettider på webbsidan. Runt hälften av museerna och restaurangerna håller öppet året runt.
  • Priser: HRT:s färja kostar 10 euro för en dygnsbiljett (2019). Fästningen och sevärdheterna är gratis, men museerna tar inträde. Sveaborgsmuseet kostar 8 euro och Krigsmuseet kostar 7 euro (2019).
  • Service: Det finns flera restauranger och caféer, matbutik, turistinformation och vandrarhem.
  • Mer info: Mer information hittar du på fästningens webbsida.

Resa till Sveaborg i Helsingfors

  • Färja: Året om kan man resa med HRT:s färja från Salutorget, framför presidentens palats.
  • Vattenbuss: Sommartid går även JT-lines vattenbuss, från Kryssningskajen på Salutorget. Resan tar 15-20 minuter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev