Meny Stäng

Några reflektioner från Finland

Trots att vi reser mycket så reser vi kanske lite för lite i våra grannländer. Vi har nyligen spenderat några dagar i Finland, och vi kunde inte låta bli att göra några reflektioner kring vår närmaste granne i öst. Håller du med eller inte? Berätta gärna!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Det är kallt

Det är alltid kallt i Helsingfors, eller åtminstone känns det så. Vår upplevelse kan naturligtvis vara relaterad till att vi oftast besöker Finlands huvudstad under resemässan Matka, som infaller i januari månad, men inte desto mindre så är det ofta kallare än i Stockholm. Faktum är att Helsingfors har en medeltemperatur på -5,5 grader i januari, medan Stockholm i genomsnitt bara har -2,3 grader. Vackert med en huvudstad i snö tycker vi!

Finland

2. Svenska funkar oväntat bra

Det är förvisso många finnar som inte pratar svenska, och vi inleder alltid alla konversationer på engelska. Samtidigt måste vi säga att det är relativt ofta som de vi möter självmant byter till svenska. Drygt fem procent av befolkningen har svenska som modersmål, och ännu fler behärskar svenska. Det märks tydligt att landet är tvåspråkigt och i Helsingfors är i stort sett alla skyltar, all information och alla utrop även på svenska.

Finland

3. Fast när man minst anar det är det ändå finska som gäller …

I vissa (otippade) tillfällen är det ändå bara finska som gäller. När vi skulle anmäla oss online till möten med olika destinationer på Matka-mässan var anmälningsformuläret på finska. Endast. Lite förvånande med tanke på att det kom bloggare från flera olika länder.

Samma sak när vi skulle anmäla oss till seminarium med de kinesiska flygbolagen. Ingen engelska där inte! Vi fick googleöversätta ord för ord för att kunna anmäla oss, och vid det här laget har vi till exempel lärt oss att ”sähköposti” betyder e-post.

Reflektioner från Finland

4. Man påminns om Östeuropa

Finland tillhör Norden och känns nordiskt på många sätt, men ibland får vi ändå känslan av att vi befinner oss i Baltikum eller kanske Ukraina. Det är framförallt insidan av centralstationen som ger oss de här vibbarna, med sina låga bruna kurer som ser ut precis som kurerna i Kiev eller Warszawa. Även spårvagnarna påminner oss om resor i till exempel Baltikum.

helsingfors station

5. Finland marknadsför sig bra i Kina

Finland har verkligen lyckats med sin marknadsföring i Kina. Vi ser de kinesiska turisterna överallt, och det är inte så konstigt. På Matka-mässan beskrev en finsk representant den extrema potentialen i Kina, och berättade därefter hur de lockar med finsk bastu, vintersport, övernattning i igloo eller ishotell, hund- och rensafari och förstås, jultomten i Rovaniemi.

Hon berättade också om kampanjen ”JingFen”, som handlar om att vara finsk i själen. Fenomenet baseras på karaktären Matti i Karolina Korhonens ”Nightmares”, och har blivit en viral succé i Kina …!

Reflektioner från Finland

Tips om Finland

Söker du efter tips om Finland? Läs gärna vår guide om vad du kan se och göra i Helsingfors samt vår guide om vad du kan se och göra i Åbo. Nedan hittar du ännu fler tips till Finland och Åland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev