Meny Stäng

Att göra i Warszawa – våra 13 bästa tips

Annons

Vad kan man se och göra i Warszawa? Polens huvudstad är kanske en av Europas billigaste storstäder, och ett perfekt resmål för en storstadsweekend. I dagens inlägg tipsar vi om saker att göra i Warszawa – och om flera spännande sevärdheter i Warszawa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Inlägget uppdaterat 2019

Krakowresor

Att se och göra i Warszawa

Det finns mycket att se och göra i Warszawa, oavsett vilken årstid du väljer att besöka den här spännande huvudstaden. I Warszawa blandas gamla vackra byggnader med pampiga höghus från kommunisttiden, och staden bjuder dessutom på härliga grönområden och en lång flod.

Eftersom prisläget är lågt i jämförelse med många andra europeiska städer är det lätt att lyxa till det lite extra, till exempel med goda måltider och boende på finare hotell. Här följer en cityguide med tips på saker att göra i Warszawa, som också är pianisten Frederic Chopins stad.

1. Strosa i Gamla stan

Polens huvudstad är en varierad stad med många olika sorters arkitektur. Stora delar av Warszawa, faktisk hela 85 procent, förstördes under andra världskriget, vilket innebar att många delar fick byggas upp på nytt under kommunisttiden och därefter.

I Gamla stan (där de halvt förstörda husen renoverades) kan man se de vackra äldre husen med sina färgglada fasader och sina vackert utsmyckade dörrar och fönster. Den gamla stadsdelen är idag upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här kan du bland annat besöka torget Rynek Starego Miasta, som är det centrala marknadstorget i den gamla stadsdelen.

Gamla stan i Warszawa
Missa inte att gå runt bland Gamla stans charmiga butiker och restauranger

2. Beundra det kungliga slottet

En av alla sevärdheter i Warszawa du inte vill missa är det kungliga slottet, som du hittar vid Plac Zamkovy, vid entrén till Gamla stan. Slottet förstördes under kriget men som byggdes upp igen och på nytt stod klart 1984. Idag kan man om man vill besöka de kungliga salarna, som är fyllda med historiska föremål.

Det kungliga slottet – på topplistan över saker att göra i Warszawa

3. Promenera längs Royal Route

När du är klar med ditt besök i Gamla stan kan du välja att promenera längs ”Royal Route”, eller Trakt Królewski som den heter på polska. Detta är den väg som kungarna förr tog mellan sina slott, och binder samman det kungliga slottet, Royal Łazienki Museum (den siste polske kungens sommarpalats) och Wilanów Palace, som är ytterligare ett kungligt palats.

Den pampigaste delen av rutten utgörs av gatan Krakowskie Przedmieście. En annan trevlig del av den kungliga leden är gatan Nowy Swiat, där du hittar en hel del trendiga butiker och många restauranger, som serverar både polsk och utländsk mat.

Warszawa

4. Kolla in Kulturpalatset

Kulturpalatset, eller Kultur- och vetenskapspalatset som det egentligen heter, reser sig som en imponerande silhuett mot himlen i Warszawa. Inte minst är denna byggnad häftig på kvällarna då den lyses upp i alla möjliga färger.

Byggnaden uppfördes 1952-1955 och var en gåva från Sovjetunionen till det polska folket, även om Polen tydligen fick betala en del för ”gåvan” själva. Man kan tycka vad man vill om den här byggnaden, som inte älskas av alla, men tveklöst utgör denna idag en av alla sevärdheter i Warszawa.

WIFI.se

Den 231 meter höga byggnaden, var ända in på 2000-talet en av Europas högsta byggnader, och ligger idag på plats 21 efter en rad höga torn, framför allt lokaliserade i Moskva. För den som inte nöjer sig med att se tornet utifrån finns även möjlighet att boka in sig på en guidad tur, som avslutas med att man åker högst upp och får en fantastisk utsikt över hela staden.

Warszawa

5. Gå på guidad stadsvandring

Vi gick på en guidad stadsvandring i Warszawa, vilket vi verkligen rekommenderar. När en guide berättar får kvarteren och husen liv på ett helt annat sätt! Om inte annat kan du leta upp någon av de kostnadsfria rundvandringar (free walking tour) som erbjuds här liksom på många andra platser i Europa.

Genom att gå en guidad rundvandring får du se de mest kända platserna och alla sevärdheter i Warszawa som man ”ska” se, samtidigt som du kan få bra tips även på mindre kända små guldkorn. Gillar du mat finns det för övrigt guidade turer med fokus på just mat.

Julmarknad Warszawa
Lokala polska delikatesser på marknad i Warszawa

6. Gör en båttur på floden Wisła

Den 1047 kilometer långa floden Wisła flyter från Karpaterna i söder, förbi Krakow och genom Warszawa, för att därefter rinna ut i Östersjön genom Gdanskbukten. Det är populärt att hänga på flera ställen längs floden och om man vill få en annan vy på stan kan man hoppa på en tur med flodbåt här.

7. Upplev historia på museer

Warszawa har en lång, brokig och i många delar våldsam historia. Den som är intresserad av att lära sig mer om historia, och inte minst av Andra världskriget, hittar många olika museer att besöka här.

Vi gjorde ett besök på Warszawas upprorsmuseum (The Warsaw Rising Museum), som handlar om Warszawa-upproret då den polska motståndsrörelsen befriade staden från den tyska ockupationsmakten och tyskarna praktiskt taget jämnade staden med marken.

Det finns också andra museer som berättar om stadens historia, som till exempel Polin, som handlar om de polska judarnas historia och Pawiakfängelset, där nazisterna höll 100 000-tals människor fängslade under andra världskriget.

The Warsaw Rising museum
Militärflygplan på The Warsaw Rising museum

8. Utöva vintersport i nationalstadion

Nationalstadion i Warszawa, eller Narodowy w Warszawie som den heter på polska, används i vanliga fall både för fotbollsmatcher och konserter. På vintern används den också för vintersport för familjer, och hit kan man komma och åka skridskor eller åka nerför en konstgjord isbacke i ett runt åkdon som ser ut som en gummibåt. Om man inte hellre vill åka i en lina strax under stadions tak förstås …

Warszawa vintersport
Det är väldigt populärt att åka nerför den här konstgjorda isbacken

Att åka skridskor verkade omåttligt populärt och vi blev lite fascinerade av ”pingvinerna” och ”sälarna” som alla barn använde som hjälp i rinken. Finns samma i Sverige, bara att vi inte sett det eftersom vi inte har små barn? Eller är detta ett utrikiskt fenomen?

Skridskor Warszawa
Barn, vuxna, pingviner och sälar i isrinken i Nationalstadion

9. Njut av lugnet i Łazienki-Parken

Om du vill få lite lugn och ro från storstadspulsen kan du definitivt bege dig till Łazienki Park, där du kan njuta av en lummig och fridfull oas. I stadens största park, som ligger centralt, kan du promenera runt i lugn och ro, långt bort från stadens stress, bland träd, växter och ekorrar. Här hittar du också Łazienki-palatset och en rad andra historiska byggnader och sevärdheter i Warszawa. På sommaren ges det dessutom konserter här.

10. Shoppa prisvärt i Warszawa

Warszawa är en stor stad med många shoppingmöjligheter, och prisläget är dessutom lågt. Du kan till exempel shoppa i den stora och moderna gallerian Zlote Tarasy, där du hittar både billigare och dyrare affärer.

Under jord, vid passagerna under vägarna och vid tunnelbanenedgångarna, hittar du också en massa småbutiker. Den som vill handla mer exklusivt kan ta sig till gatan Mokotowska, där man hittar olika designerbutiker.

Shopping Warszawa
Gallerian Zlote Tarasy ligger centralt i Warszawa, inte lång från centralstationen

11. Prova traditionell polsk mat

Det polska köket är rejält och bjuder bland annat på soppor, ångkokta piroger, fågel och olika sorters kål. Det finns naturligtvis lite mer exklusiva restauranger med moderna och nyskapande rätter, men många gånger kan också husmanskosten smaka riktigt bra.

Vi kan rekommendera restaurangen Specjaly Regionalne på Nowy Swiat 44 där vi åt middag på lördagskvällen. Till förrätt tog vi båda den polska soppan Zurek, som är vår favorit. Till huvudrätt valde Peter gås och jag beställde pierogi (polska ångkokta piroger) med fyra olika fyllningar: spenat, anka, kål & svamp samt potatis & ost. Riktigt gott och bra!

Den polska soppan Zurek serverades i bröd
Den polska soppan Zurek innehåller korv och ägg och serveras ibland i bröd
Gås med potatis och sallad
Saftigt gåsben med potatis och sallad
Pierogi med olika fyllningar
Pierogi med olika fyllningar – maten är en av alla upplevelser i Warszawa, Polen

Vi åt också också god mat till lunch på restaurang Bibenda, på Nowogrodzka 10. Den här restaurangen kändes kanske snäppet enklare, men maten var ändå prisvärd och smakade bra. Här startade vi med en gurksoppa och sedan blev det gås igen, den här gången med pumpamos och rödbetor.

Gås med pumpamos
Gås med pumpamos och rödbetor

12. Besök Frederyk Chopin Museum

Kompositören Frederic Chopin som levde mellan 1 mars 1810 – 17 oktober 1849, och som blev 39 år. Frederic föddes i Zelazova Wola utanför Warszawa och var redan innan 10 års ålder ett underbarn på piano. Vid 19 års ålder gjorde han konserter i Wien, Tyskland och vidare till Paris.

Han dog i tuberkulos och ligger begravd på Père-Lachaisekyrkogården i Paris men hans hjärta finns i kyrkan ”Heliga korsets kyrka” i Warszawa. Museet hittar på Pałac Gnińskich, 00-368, Okólnik 1, 00-368 Warszawa.

Warszawa

13. Bo på lyxhotell i Warszawa

Om det är någon gång man ska passa på att bo på lyxhotell så är det ju när man befinner sig i ett billigt land som Polen. Vi har bott på Polonia Palace, som är ett riktigt fint 4-stjärnigt hotell med en vacker och inbjudande lobby, bekväma rum och ett bra läge till det mesta man vill se och göra i Warszawa. Hotellet ligger på Al. Jerozolimskie 45, med utsikt mot Kulturpalatset.

Polonia Palace
När du är trött på sevärdheter i Warszawa – slappa på ett lyxigt hotell!

Fler saker att göra i Warszawa

Vad kan man mer göra i Warszawa? Om man har lite mer tid på sig kan man definitivt passa på att unna sig ett spa-besök. Spabehandlingarna sägs hålla hög nivå och prisnivån är låg i jämförelse med Sverige. Det finns gott om spa-hotell, men också många salonger som erbjuder dagspa.

Wilanow-palatset är en av polens vackraste barockpalats. Byn Wilanow byggde en kyrka här år 1200 för första gången. I slutet av 1600-talet började bygget av barockslottet som blev klart i slutet av 1700-talet. Du kan åka lokaltrafik dit som tar ca 55 min.

Det skulle också kunna vara intressant att besöka stadsdelen Praga, som enligt vad vi fått höra successivt håller på att förvandlas från ett slitet arbetarkvarter till ett trendigt område fullt av hippa barer och klubbar.

Om du besöker Warszawa under december månad ska du också passa på att kolla in julmarknaden som kanske är en av de mest upplysta och gnistrande julmarknader vi sett någonsin. På den här marknaden hittar man också massor av hantverk och lokala delikatesser som honung, korv och grillad ost.

Julmarknad i Warszawa
Fantastisk och överdådig julbelysning i Warszawa

Saker du inte visste om Warszawa?

Warszawa

Svenska kungen flyttade huvudstaden till Warszawa

Sigismund III vasa född 20 juni 1566, död 30 april 1632. Han var kung av Polen och Sverige samt storfurste över Litauen. Han flyttade huvudstaden i Polen från Krakow till Warszawa 1596, och han är begravd i Krakows domkyrka.

sjöjungfrur statyn Serenka på stadstorget

Warszawas ikon och beskyddare är sjöjungfrun som är en av de mest fotograferade i Warszawa. Hon beskyddar alla fiskare och staden Warszawa. Kopian står på torget och originalet finns på historiska museet.

Warszawa

Warszawa-torget är inte fyrkantigt som det ska vara?

Gamla stadens rektangel har det också kallats men torget är 90 x 73 meter, och någonting gick väldigt fel

Warszawa

Polen och Warszawa har Zloty!

Tar du med dig Euro så tar du med dem hem. Det är billigt för att de har sin egen valuta, och tacka för det.

Torget Rynek Starego Miasta i gamla stan?

Torg i Polen brukar alltid ha rådhus till stora torg, men det har inte torget i Warszawa. Torget har heller ingen Kyrka och som är otroligt konstigt i ett katolskt land.

Gamla stadstorget har fyra sidor med egna namn

Nordsidan är uppkallad efter Strona Dekert, östra sidan kallas Strona Barssa, sydsidan av torget heter Strona Zakrzewskiego och västsidans namn är Strona Hugo Kołłtaja. Alla dessa namn är från politiker på 1700-talet.

Warszawas ikoniska palats för kultur och vetenskap

Den mest kända byggnaden i Warszawa har 3288 rum, 10 barer, nattklubb, biografer, cafeér, museer och konferenser. Här kan du också bada, spela basket, dansa och träna i gymmet. Falken tar hand om duvorna högst upp och katterna tar hand om råttorna längst ner, och alla är lyckliga och glada.

Warszawa

1853 introducerade Ignacy Lukasiewicz fotogenlampan

Han var den första att separera fotgen från olja, och det finns en gata i Warszawa som har de tidigaste fotogenlamporna. Ignacy född 8 mars 1822 och död 7 januari 1882.

Se mer av Polen

Vill du se mer av Polen? Vi rekommenderar bland annat att besöka den vackra staden Krakow. Om du gillar natur är det spännande att uppleva nationalparken Bialowieza, där man har chans att se vilda visenter.

Sist men inte minst vill vi förstås tipsa om den långa och vackra kusten, som är perfekt för sol och bad om du reser på sommaren. Du kan besöka kända och exklusiva Sopot, eller mindre kända men mysiga orter som Łeba.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Fakta om Warszawa

 • Land: Polen
 • Region: Masovien (Mazowsze)
 • Invånare: 1,7 miljoner i staden och 3,2 miljoner i storstadsområdet (2016). Warszawa är därmed Polens största stad.
 • Stadens namn: Namnet Warszawa kommer från namnet Wars (kortform för Warcisław) och betyder Wars plats.

Bra att veta om Warszawa

 • Språk: Polska (en del pratar också tyska eller engelska)
 • Valuta: Zloty
 • Prisläge: Billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Religion: Kristendom (katolicism)

Sevärdheter i Warszawa

 • Kungliga slottet från 1596 på plac Zamkowy 4, 00-277 Warszawa
 • Kulturpalatset från 1952-1955 på Plac Defilad 1, 00-901 Warszawa, 
 • Judiska begravningsplatsen från 1806 och en av de största judiska begravningsplatserna i världen med sina 200 000 gravar. Du hittar den på gatan Okopowa 49/51, Warszawa.
 • Belweder-palatset eller presidentpalatset på Belwederska 54, 00-001 Warszawa.
 • Heliga korsets kyrka är en barockkyrka som bär på massor av polsk historia sedan 1400-talet. Frederic Chopin är begraven i Paris men hans hjärta finns här för hans kärlek för sitt hemland Polen, och kyrkan hittar du på Krakowskie Przedmieście 3, 00-047 Warszawa
 • Church of the Holy Spirit från 1300-talet på Długa 3, 02-263 Warszawa
 • Field Cathedral of the Polish Army är en barockkyrka från 1660 på Długa 13/15, 00-911 Warszawa
 • Warszawas upprorsmuseum där man visar Polackernas krig mot Tyskland 1944 på Grzybowska 79, 00-844 Warszawa
 • Polin är museet för de Polska judarnas historia som du hittar på Anielewicza 6, 00-157 Warszawa
 • Pawiakfängelset från 1830 och är ett tidigare tsarfängelse, men 1940 lade gestapo beslag på det och hade 100 000 polska judar fängslade där. Du hittar det på Dzielna 24/26, 01-008 Warszawa
 • nationalmuseet Muzeum Narodow öppnades 20 maj 1862 och innehåller 830 000 objekt som finns på al. Jerozolimskie 3, 00-495 Warszawa

Restauranger i Warszawa

 • Specjaly Regionalne serverar traditionell polsk mat, på populära gatan Nowy Swiat 44
 • Bibenda är en lite enklare restaurang som också serverar traditionell polsk mat, på Nowogrodzka 10
 • Belvedere Łazienki Królewskie är en exklusiv restaurang som finns med i Michelinguiden.
 • U Fukiera vid Rynek Starego Miasta 27 vid stora torget i gamla stan. Kändisrestaurang som drivs av kocken Magda Gessler.

Att göra i Warszawa

 • Shopping: Galleriorna Zlote Tarazy och Arkadia, marknaden Bazar Staroci Na Kole samt shoppinggatorna Nowy Swiat, Chmielna och Mokotowska.
 • Aktiviteter: Guidad stadsvandring, guidade turer med mattema, båtturer på floden Wisła, vintersporter och utomhuskonserter, till exempel med musik av Chopin.

Boende i Warszawa

 • Polonia Palace är ett 4-stjärnigt hotell nära Kulturpalatset. Adress: Jerozolimskie 45
 • Marriott Warsaw Hotel ligger i en av Warszawas skyskrapor. Adress: al. Jerozolimskie 65/79
 • Hotel Bristol ligger i ett vackert hus nära Universitetet. Adress: Krakowskie Przedmieście 42/44
 • Novotel Warszawa centrum på Marszalkowska 94, 00-510 Warszawa. 5 minuters promenad till kulturpakatset i city.
 • PURO Hotel Warszawa Centrum på Widok 9, 00-023 Warszawa. Superläge på det nya coola hotellet i stan.

Resa till Warszawa

 • Flyg: Du kan flyga till direkt Warszawa (Frederic Chopin airport) med LOT Polish Airlines från Arlanda i Stockholm, som tar 1 h 40 min eller från Landvetter i Göteborg om du vill det. Ryanair flyger också direkt från Skavsta och Landvetter.
 • Bil: Färjor går från Nynäshamn till Gdansk, från Karlskrona till Gdynia och från Trelleborg till Swinoujscie. Det tar ungefär fyra timmar att köra från Gdansk eller Gdynia och ungefär sju timmar att köra från Swinoujscie.
 • Husbil: Läs gärna mer om att resa med husbil i Polen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev