Meny Stäng

10 saker att göra i Warszawa – sevärdheter och tips

Idag tipsar vi om tio saker att göra i Warszawa! Vi har precis spenderat en helg (i regn) i Polens huvudstad, och dessutom har vi fyllt på med tips från tidigare resor. Den här gången har vi framför allt strosat runt på den fina julmarknaden, men vi har förstås haft tid över till annat också. Så vad kan man hitta på i Polens huvudstad då? Här kommer tips på sevärdheter och saker att göra i Warszawa.

Att se och göra i Warszawa

Det finns mycket att se och göra i Warszawa, oavsett vilken årstid du väljer att besöka den här spännande huvudstaden. I Warszawa blandas gamla vackra byggnader med pampiga höghus från kommunisttiden, och staden bjuder dessutom på härliga grönområden och en lång flod. Eftersom prisläget är lågt i jämförelse med många andra europeiska städer är det lätt att lyxa till det lite extra, till exempel med goda måltider och boende på finare hotell. Här hittar du vår city guide, med tips på saker att se och göra under ditt besök.

Warszawa
Det finns mycket att se och göra i Warszawa – både i regn och i solsken

1. Strosa i Gamla stan och längs Royal Route

Warszawa är en varierad stad med många olika sorters arkitektur. Stora delar av staden, faktisk hela 85 procent, förstördes under andra världskriget, vilket innebar att många delar fick byggas upp på nytt under kommunisttiden och därefter. I Gamla stan (där de halvt förstörda husen renoverades) kan man se de vackra äldre husen med sina färgglada fasader och sina vackert utsmyckade dörrar och fönster. Här kan du också besöka torget Rynek Starego Miasta, som är det centrala marknadstorget i den gamla stadsdelen.

När du är klar med ditt besök i Gamla stan kan du välja att promenera längs “Royal Route”, eller Trakt Królewski som den heter på polska. Detta är den väg som kungarna förr tog mellan sina slott, och binder samman det kungliga slottet, Royal Łazienki Museum (den siste polske kungens sommarpalats) och Wilanów Palace, som är ytterligare ett kungligt palats. En trevlig del av den kungliga leden är gatan Nowy Swiat, där du hittar en hel del trendiga butiker och många restauranger, som serverar både polsk och utländsk mat.

Upplevelser i Warszawa, Polen
Det bästa huset i Gamla stan i Warszawa om man är duva
Gamla stan i Warszawa
Missa inte att gå runt bland Gamla stans charmiga butiker och restauranger

2. Kolla in Kulturpalatset

Kulturpalatset, eller Kultur- och vetenskapspalatset som det egentligen heter, reser sig som en imponerande silhuett mot himlen i Warszawa. Inte minst är denna byggnad häftig på kvällarna då den lyses upp i alla möjliga färger. Byggnaden uppfördes 1952-1955 och var en gåva från Sovjetunionen till det polska folket, även om Polen tydligen fick betala en del för “gåvan” själva. Man kan tycka vad man vill om den här byggnaden, som inte älskas av alla, men på något sätt är det svårt att ta ögonen ifrån den.

Den 231 meter höga byggnaden var ända in på 2000-talet en av Europas högsta byggnader, och ligger idag på plats 21 efter en rad höga torn, framför allt lokaliserade i Moskva. För den som inte nöjer sig med att se tornet utifrån finns även möjlighet att boka in sig på en guidad tur, som avslutas med att man åker högst upp och får en fantastisk utsikt över hela staden.

En av alla sevärdheter i Warszawa: Kulturpalatet
En av alla sevärdheter i Warszawa: välkommen att gå in i Kulturpalatset

3. Gå på guidad tur

Vi gick på en guidad tur i Warszawa, vilket vi verkligen rekommenderar. När en guide berättar får kvarteren och husen liv på ett helt annat sätt! Om inte annat kan du leta upp någon av de kostnadsfria rundvandringar (free walking tour) som erbjuds här liksom på många andra platser i Europa.

Genom att gå en guidad rundvandring får du se de mest kända platserna och alla sevärdheter i Warszawa som man “ska” se, samtidigt som du kan få bra tips även på mindre kända små guldkorn. Förmodligen tar guiden bland annat med dig till det kungliga slottet, som förstördes under kriget men som byggdes upp igen och på nytt stod klart 1984. Slottet hittar du vid Gamla stans entré, som kallas Plac Zamkowy.

Guidad tur - på topplistan över saker att göra i Warszawa
Guidad tur vid det kungliga slottet – på topplistan över saker att göra i Warszawa

4. Gör en båttur på Wisla

Den 1047 kilometer långa floden Wisla flyter från Karpaterna i söder, förbi Krakow och genom Warszawa, för att därefter rinna ut i Östersjön genom Gdanskbukten. Det är populärt att hänga på flera ställen längs floden och om man vill få en annan vy på stan kan man hoppa på en tur med flodbåt här.

5. Upplev historia på museer

Warszawa har en lång, brokig och i många delar våldsam historia. Den som är intresserad av att lära sig mer om historia, och inte minst av Andra världskriget, hittar många olika museer att besöka här. Vi gjorde ett besök på The Warsaw Rising Museum, som handlar om Warszawa-upproret då den polska motståndsrörelsen befriade staden från den tyska ockupationsmakten och tyskarna praktiskt taget jämnade staden med marken.

Det finns också andra museer som berättar om stadens historia, som till exempel Polin, som handlar om de polska judarnas historia och Pawiakfängelset, där nazisterna höll 100 000-tals människor fängslade under andra världskriget.

The Warsaw Rising museum
Militärflygplan på The Warsaw Rising museum

6. Utöva vintersport i nationalstadion

Nationalstadion i Warszawa, eller Narodowy w Warszawie som den heter på polska, används i vanliga fall både för fotbollsmatcher och konserter. På vintern används den också för vintersport för familjer, och hit kan man komma och åka skridskor eller åka nerför en konstgjord isbacke i ett runt åkdon som ser ut som en gummibåt. Om man inte hellre vill åka i en lina strax under stadions tak förstås …

Att åka skridskor verkade omåttligt populärt och vi blev lite fascinerade av “pingvinerna” och “sälarna” som alla barn använde som hjälp i rinken. Finns samma i Sverige, bara att vi inte sett det eftersom vi inte har små barn? Eller är detta ett utrikiskt fenomen?

Warszawa vintersport
Det är väldigt populärt att åka nerför den här konstgjorda isbacken
Skridskor Warszawa
Barn, vuxna, pingviner och sälar i isrinken i Nationalstadion

7. Strosa runt i Lazienki-Parken

Om du vill få lite lugn och ro från storstadspulsen kan du definitivt bege dig till Lazienkiparken, där du kan njuta av en lummig och fridfull oas. I stadens största park, som ligger centralt, kan du promenera runt i lugn och ro, långt bort från stadens stress, bland träd, växter och ekorrar. Här hittar du också Lazienki-palatset och en rad andra historiska byggnader och sevärdheter i Warszawa. På sommaren ges det dessutom konserter här.

8. Shoppa i Warszawa

Warszawa är en stor stad med många shoppingmöjligheter, och prisläget är dessutom lågt. Du kan till exempel shoppa i den stora och moderna gallerian Zlote Tarasy, där du hittar både billigare och dyrare affärer. Under jord, vid passagerna under vägarna och vid tunnelbanenedgångarna, hittar du också en massa småbutiker. Den som vill handla mer exklusivt kan ta sig till gatan Mokotowska, där man hittar olika designerbutiker.

Shopping Warszawa
Gallerian Zlote Tarasy ligger centralt i Warszawa, inte lång från centralstationen

9. Prova traditionell polsk mat

Det polska köket är rejält och bjuder bland annat på soppor, ångkokta piroger, fågel och olika sorters kål. Det finns naturligtvis lite mer exklusiva restauranger med moderna och nyskapande rätter, men många gånger kan också husmanskosten smaka riktigt bra.

Vi kan rekommendera restaurangen Specjaly Regionalne på Nowy Swiat 44 där vi åt middag på lördagskvällen. Till förrätt tog vi båda den polska soppan Zurek, som är vår favorit. Till huvudrätt valde Peter gås och jag beställde pierogi (polska ångkokta piroger) med fyra olika fyllningar: spenat, anka, kål & svamp samt potatis & ost. Riktigt gott och bra!

Den polska soppan Zurek serverades i bröd
Den polska soppan Zurek innehåller korv och ägg och serveras ibland i bröd
Gås med potatis och sallad
Saftigt gåsben med potatis och sallad
Pierogi med olika fyllningar
Pierogi med olika fyllningar – maten är en av alla upplevelser i Warszawa, Polen

Vi åt också lunch på restaurang Bibenda, på Nowogrodzka 10. Den här restaurangen kändes kanske snäppet enklare, men maten var ändå prisvärd och smakade bra. Här startade vi med en gurksoppa och sedan blev det gås igen, den här gången med pumpamos och rödbetor.

Gås med pumpamos
Gås med pumpamos och rödbetor

10. Bo på lyxhotell i Warszawa

Om det är någon gång man ska passa på att bo på lyxhotell så är det ju när man befinner sig i ett billigt land som Polen. Vi har bott på Polonia Palace, som är ett riktigt fint 4-stjärnigt hotell med en vacker och inbjudande lobby, bekväma rum och ett bra läge till det mesta man vill se och göra i Warszawa. Hotellet ligger på Al. Jerozolimskie 45, med utsikt mot Kulturpalatset.

Polonia Palace
När du är trött på sevärdheter i Warszawa – slappa på ett lyxigt hotell!

Fler saker att göra i Warszawa

Vad kan man mer göra i Warszawa? Om man har lite mer tid på sig kan man definitivt passa på att unna sig ett spa-besök. Spabehandlingarna sägs hålla hög nivå och prisnivån är låg i jämförelse med Sverige. Det finns gott om spa-hotell, men också många salonger som erbjuder dagspa. Det skulle också kunna vara intressant att besöka stadsdelen Praga, som enligt vad vi fått höra successivt håller på att förvandlas från ett slitet arbetarkvarter till ett trendigt område fullt av hippa barer och klubbar.

Om du besöker Warszawa under december månad ska du också passa på att kolla in julmarknaden som kanske är en av de mest upplysta och gnistrande julmarknader vi sett någonsin. På den här marknaden hittar man också massor av hantverk och lokala delikatesser som honung, korv och grillad ost. Gillar du mat finns det för övrigt guidade turer med fokus på just mat. Detta är något vi gärna skulle vilja testa nästa gång!

Julmarknad i Warszawa
Fantastisk och överdådig julbelysning i Warszawa
Julmarknad Warszawa
Lokala delikatesser på julmarknaden i Warszawa

Se mer av Polen

Vill du se mer av Polen? Vi rekommenderar bland annat att besöka den vackra staden Krakow och den fina gamla hansastaden Gdansk. Om du roadtrippar med bil eller husbil kan du ta dig sydost från Warszawa och besöka slotten Kozlowka och Baranow Sandomierski. Ett annat riktigt spännande resmål är nationalparken Bialowieza, där man har chans att se vilda visenter.

Sist men inte minst vill vi förstås tipsa om den långa och vackra kusten, som är perfekt för sol och bad om du reser på sommaren. Du kan besöka kända och exklusiva Sopot, eller mindre kända men mysiga orter som Łeba eller Mechelinki. Läs gärna mer om fler resmål i Polen: Resa till Polen – din guide till Polens bästa resmål

Gdansk
Gdansk är en vacker stad vid Östersjökusten i Polen

Info och fakta om Warszawa

 • Land? Polen
 • Språk? Polska (en del pratar också tyska eller engelska)
 • Invånare? 1,7 miljoner i Warszawa (2016)
 • Valuta? Zloty
 • Prisläge? Billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (katolicism)

Resa till Warszawa

 • Flyg: Du kan flyga till Warszawa, till exempel med LOT Polish Airlines från Arlanda i Stockholm eller Landvetter i Göteborg.
 • Bil: Färjor går från Nynäshamn till Gdansk, från Karlskrona till Gdynia och från Trelleborg till Swinoujscie. Det tar ungefär fyra timmar att köra från Gdansk eller Gdynia och ungefär sju timmar att köra från Swinoujscie. Läs gärna mer om att resa med husbil i Polen.