Meny Stäng

Krakow i Polen – tips och guidning på svenska

Har du besökt Krakow i Polen ännu? Oavsett om du är nykomling i staden eller om du redan känner till den, så finns det alltid mycket som den har att erbjuda dig. Vill du låta Krakow överraska dig?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Krakow i Polen – en upplevelse

Vi har besökt Krakow i Polen flera gånger, och måste säga att detta är en fantastisk stad, som det är svårt att tröttna på. Om du gillar historia så finns det massor av den varan här. Krakow bjuder också på vackra byggnader, god mat och många spännande utflykter.

Krakowresor

Efter en mässa i Sverige har vi lärt känna de polska researrangörerna Marlena och Patrycja, som driver den licensierade firman KrakowResor på plats i Krakow, och som fantastiskt nog båda pratar flytande svenska, trots att de aldrig bott i Sverige. I samarbete med dem bjuder vi på tips till staden, samtidigt som de välkomnar dig att kontakta dem inför eller under din nästa resa till Krakow.

Att resa till Krakow i Polen

KrakowResor – paketarrangemang, turer och guidning på svenska

Vi som skulle vilja bjuda in dig till Krakow heter KrakowResor, eftersom vi arrangerar och skräddarsyr upplevelserika resor i Krakow. Kontoret har funnits i 18 år och sedan 6 år tillbaka är det vi två, Marlena och Patrycja, som är verksamma här.

Vi erbjuder våra tjänster på svenska och vänder oss till både enskilda turister och grupper. Vi ordnar såväl fristående tjänster eller guidningar som paketresor med boende, transport, restaurangbesök, studiebesök, turer, museiinträden och guidningar på svenska.

8 saker att uppleva i Krakow

Krakow kan sägas vara Polens andliga och kulturella hjärta med otaliga historiska byggnader, kyrkor och museer. Dessutom bjuder staden på charmiga gränder, mysiga caféer, kreativa restauranger och spännande shopping. Här är åtta höjdpunkter som du inte vill missa under ditt besök i Krakow i Polen:

1. Gamla stan i Krakow

När du besöker Krakow vill du förstås inte missa Gamla stan i Krakow med alla dess historiska byggnader och vackra kyrkor. Det stora torget utgör hjärtat i stadsdelen och här hittar du bland annat den mäktiga Klädeshallen.

Att resa till Krakow i Polen - Klädeshallen

2. Wawelkullen

Wawelkullen består i grunden av en naturlig kalkstensklippa, och här hittar du det kungliga slottet och den pampiga domkyrkan, som båda är mycket intressanta att besöka.

Att resa till Krakow i Polen - Wawelborgen

3. Judiska Krakow

Kazimierz, det vill säga Krakows judiska kvarter med anor från medeltiden, anses vara ett av de bäst bevarade centren för judisk kultur och historia. Här kan du uppleva arkitekturen och lära dig mer under guidade turer.

4. Schindlers fabrik

Oskar Schindler var en tysk företagare som tog över en fabrik i Krakow under andra världskriget. Där anställde han polska judar, som han försökte rädda från döden, vilket beskrivs i filmen Schindler’s List från 1993. Idag är detta ett populärt besöksmål med intressanta utställningar.

5. Auschwitz Birkenau

Strax utanför Krakow ligger de två orterna Auschwitz (på polska Oświęcim) och Birkenau (på polska Brzezinka). År 1940 grundade nazisterna lägret Auschwitz-Birkenau här, som idag påminner oss om Förintelsen under andra världskriget och människosläktets obegripliga grymhet. Idag kan du göra ett både känslomässigt starkt och kunskapsmässigt viktigt besök här.

Att resa till Krakow i Polen - Auschwitz

6. Saltgruvan i Wieliczka

Den mindre staden Wieliczka ligger strax söder om Krakow och är känd för sin saltgruva, som är Polens största och äldsta. Gruvan, som inte längre i bruk, är upptagen på Unescos världsarvslista och besöks årligen av över en miljon människor.

Unesco världsarv i Polen - saltgruva

7. Nowa Huta

Nowa Huta är en stadsdel i Krakow som skapades av kommunisterna efter andra världskriget, där man planerade att genomföra ideologier genom exempelvis kollektiv och enhetlig arkitektur. Istället blev detta en plats där motståndsrörelsen växte sig stark. Missa inte en guidning på svenska här!

8. Zakopane

I Tatrabergen, cirka 120 kilometer söder om Krakow, ligger Zakopane. Detta område, som alltid fascinerat konstnärer och diktare, bjuder på härliga naturupplevelser, sommar som vinter.

Zakopane

Mer om oss på KrakowResor

Guidade turer: Vi är särskilt inriktade på att organisera turer till Auschwitz Birkenau, saltgruvan i Wieliczka, Zakopane i Tatrabergen och Schindlers fabrik samt tematiska stadsguidningar i Krakow, till exempel promenad genom judiska Krakow.

Skräddarsydd service: Vi skräddarsyr våra resor efter dina önskemål. Vi har ett brett utbud av olika typer av resor: seniorresor, företagsresor, historiska resor, konst- och kulturresor, skol- och konfirmandresor samt olika slags studiebesök.

Bra pris: Under de 18 år som vi har funnits till som researrangör har vi utvecklat ett väl fungerande nät av lokala kontakter, och därför vet vi hur vi kan uppnå bästa kvalitet till bästa pris. Vi når olika enheter direkt och därför är vi konkurrenskraftiga när det kommer till priset.

 • Flexibilitet: Är ni en skolklass, ett företag eller ett par seniorer? Vi erbjuder flexibla lösningar som passar för just er.
 • Individanpassning: Vi individanpassar våra erbjudanden ålders- och innehållsmässigt.
 • Pålitlighet: Våra samarbetspartner är proffessionella och pålitliga.
 • Högkvalitativa guidningar: Vi erbjuder fängslande guidningar som
  genomförs av sakkunniga och engagerade guider.
 • Erfarenhet: Genom åren har vi lärt känna önskemålen hos de svenska kunderna, därför möter vi gärna era förväntningar, behov och intressen.
 • Unikhet: Vi har stor erfarenhet av att ordna även tjänster som inte ingår i standard, t.ex. studiebesök i olika slags institutioner.
 • Fokus på historia: Vi presenterar historien på ett åskådligt, men samtidigt inlevelsefullt sätt.

Planera en resa till Krakow i Polen

Krakow ligger i södra Polen, cirka 300 kilometer söder om huvudstaden Warszawa.

Du kan enkelt resa till Krakow, på olika sätt, till exempel med flyg, bil eller husbil. Grupper kan även få hjälp med flygbokning via KrakowResor om så önskas.

 • Flyg: Det finns många olika flyg att välja mellan. Du kan till exempel flyga direkt från Stockholm Arlanda till Krakow med Ryanair.
 • Bil/husbil: Med bil eller husbil kan du exempelvis köra från Gdansk eller Swinoujscie. Färjor går Nynäshamn – Gdansk (Polferries), Karlskrona – Gdynia (StenaLine), Ystad – Swinoujscie (Unity Line eller Polferries) samt Trelleborg – Swinoujscie (TT-Line). Snart kommer även färja Malmö – Swinoujscie (Finnlines).
Med Unity Line från Polen till Ystad
Ombord på UnityLine mellan Ystad och Swinoujscie

Krakow i Polen – en stad med lång historia och rik kultur

Krakow är Polens näst största stad och en av landets allra äldsta städer. Stadsrättigheter tillkom år 1257, men redan långt innan dess var Krakow en betydande ort med bra läge. Här korsades handelsvägar och det fanns även en kulle och en flod, vilket skapade goda förutsättningar för staden som blivande handels- och maktcentrum.

Religiöst högsäte på 1000-talet

År 1000 fick biskopsstolen sin hemvist på Wawelkullen i Krakow, vilket även gjorde staden till ett religiöst högsäte. Redan på 1000-talet ansågs Krakow vara den polska statens huvudstad, där sedan 1320 polska kungar kröntes och begravdes i domkyrkan på Wawelkullen.

Krakows blomstringstid

Under det banbrytande 1300-talet fick både staden och Polen sitt första universitet. På den tiden bosatte sig även den judiska diasporan i Krakow och skapade sin historia som skulle pågå fram till andra världskriget. Under det följande 1400- och 1500-talet inföll Krakows blomstringstid, som dock avbröts av att Warszawa blev huvudstad 1596. Då förlorade Krakow sin särställning.

En del i den österrikisk-ungerska monarkin

Under de följande 123 åren, då Polen var delat mellan tre grannländer, ingick Krakow i den österrikisk-ungerska monarkin, vilket fram till i dag syns på stadens arkitektur. Efter första världskriget började staden resa sig och många försök företogs för att utveckla staden. Under mellankrigsperioden var det krakowska slottet sätet för Polens president. Men det dröjde inte länge innan det andra världskriget bröt ut.

Ockupation under Nazityskland

Polen delades ännu en gång och staden hamnade i den av nazityskarna ockuperade delen, Generalguvernementet, med Krakow som huvudstad. Genom nazityskt anspråk på Krakow, som påstods vara genuint tysk, undgick staden större förstörelse. Men tyvärr, krakowbornas öde visade sig vara tragiska: Krakow förlorade nämligen en fjärdedel av sin befolkning.

Tuff efterkrigstid

Andra världskriget satte stopp för den flera sekel långa judiska historien i staden. Efterkrigsperioden var inte heller lätt. Den nybyggda, utopisk-kommunistiska staden Nowa Huta med sitt stålverk i centrum – och förhoppningsvis fri från religion – skulle vara raka motsatsen till den gamla traditionsrika staden. Det blev emellertid precis tvärtom och både Krakow och Nowa Huta var ställen där motstånd mot regimen var mycket stark.

Välkommen att kontakta oss på Krakowresor!

Oavsett av om du är en avslappnad eller en äventyrslysten resenär, om du är intresserad av historia och kultur eller kanske snarare av forskning och kunskap eller något helt annat, så är vi övertygade om att du finner det du söker i Krakow!

Välkommen att kontakta oss via vår hemsida krakowresor.se!

Har du besökt Krakow i Polen?

Har du besökt Krakow i Polen? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev