Meny Stäng

Weekend i Split – mysigt även på vintern

En weekend i Split i Kroatien – varför inte? Vi reste till Split några dagar över jul, och det visade sig att den här kroatiska staden är härlig också på vintern. Här delar vi med oss av foton samt en del tips på vad man kan se och göra under en weekend.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Split i Kroatien

Split är inte bara Kroatiens nästa största stad, utan också en populär turistort och en plats med en lång och spännande historia. Staden fungerar som utmärkt utgångspunkt för att upptäcka städer, naturområden och öar i det kroatiska landskapet Dalmatien. Den historiska delen, med Diocletianus palats, är upptagen på Unescos världsarvslista.

Weekend i Split

Split ligger i mellersta Dalmatien, strax intill Adriatiska havet i Kroatien.

Varför en weekend i Split?

Så, varför en weekend i Split? Faktum är att den här staden är vår favoritstad i Kroatien. Den historiska kärnan är inte bara intressant, utan också otroligt charmig att strosa runt i.

På ett begränsat geografiskt område har man tillgång till allt från sevärdheter och museer till restauranger, shopping och spa. Dessutom kan man i stort sett hela tiden blicka ut över det vackra grönskimrande Adriatiska havet.

Sju upplevelser under en weekend i Split

Här tipsar vi om sju upplevelser som du inte vill missa under en weekend i Split. Allt detta är sånt som funkar lika bra på vintern, som på sommaren. På sommaren kan du ju förstås dessutom sola, bada och göra båtturer till olika öar i närheten …

1. Historia från Romartiden

En av de mest fascinerande sakerna i Split är historien från Romartiden. När man promenerar i de centrala delarna av det historiska Split går man inuti resterna av Diocletianus palats, som uppfördes på 200-talet efter Kristus.

I många andra städer köar man och betalar inträde för att se den här typen av sevärdheter – men här är palatset en integrerad del av staden. Här bor människor och här ligger restauranger, caféer och butiker. Riktigt läckert!

Att hänga med på en guidad tur är riktigt intressant. Om du går på egen hand kan du bland annat spana efter de fyra stora portarna (varav Guldporten är den tidigare huvudporten), det centrala torget Peristylen, Sankt Domnius katedral och palatsets källare.

Weekend i Split - Peristylen
Det centrala torget Peristylen
Weekend i Split - Guldporten
Guldporten, eller den gyllene porten, i Diocletianus palats

2. Inspelningsplatser från Game of Thrones

När du tänker på TV-serien “Game of Thrones” och Kroatien är det kanske staden Dubrovnik som först kommer upp i dina tankar, men faktum är att du hittar inspelningsplatser även i Split. Du kan bland annat upptäcka:

 • Källaren i Diocletianus palats – Här går Daenerys ner för att träna sina drakar.
 • Gränd vid gatan Papalićeva i Diocletianus palats – I den här gränden gör slavarna uppror och skriver “Kill the Masters” på väggen.
 • Byn Zrnovnica – Daenerys tjänarinna Missandei har en badscen i säsong 4.
 • Klis fästning – När Daenerys intar staden Meereen och straffar de styrande genom att spika upp dem på kors.
Diocletianus palats källare
Källaren i Diocletianus palats

3. Museer i Split

Det finns ett gäng intressanta och spännande museer att besöka i Split. Här hittar du en lista.

 • Splits stadsmuseum (Muzej grada Splita) berättar om stadens historia och kulturarv. (Papalićeva ul. 1)
 • Splits etnografiska museum (Etnografski muzej Split) visar upp traditionella folkdräkter och annat. (Ul. Iza Vestibula 4)
 • Game of Thrones museum Split är för dig som gillar den populära TV-serien. (Bosanska ul. 9)
 • Diocletians Dream är en en riktigt läcker VR-upplevelse som tar dig med till Romartiden. (Zagrebačka ul. 1)
 • Froggyland är ett annorlunda museum med uppstoppade grodor som gör mänskliga aktiviteter. (Ul. kralja Tomislava 5)
Game of Thrones museum

4. Fina promenader runt Split

Om du tycker om att promenera finns det flera fina platser att upptäcka under en weekend i Split. Vi kan tipsa om Riva hamnpromenad, Strandpromenaden mot stranden Znjan och Marjan Park.

Riva hamnpromenad

Om du vill ta en kortare promenad kan du strosa längs med hamnen och Riva hamnpromenad. Här kan du njuta av palmer och kika på alla färjor som tar passagerare ut till de omgivande öarna.

Weekend i Split

Strandpromenaden mot stranden Žnjan

Om du vill kan du sedan fortsätta österut längs kusten, i riktning mot den populära stranden Žnjan. I stort sett hela promenaden, som är runt 5 kilometer lång, löper vackert utmed vattnet. Förutom vackra vyer finns längs vägen en lång rad caféer, barer och restauranger.

Weekend i Split
Weekend i Split

Marjan Park

Ytterligare ett fint promenadstråk hittar du i Marjan Park. Denna stora gröna oas ligger alldeles nära Split centrum och bjuder på långa fina gångvägar och fantastiska utsiktspunkter.

Var beredd på en rejäl uppförsbacke och många trappor i början, men här hittar du också den allra bästa utsiktsplatsen i Split. Dessutom kan du spana in St Nicholas kyrka.

5. God mat och mysiga uteserveringar

Under en weekend i Split vill du förstås njuta av god mat, och staden är verkligen full av mysiga restauranger. Ofta finns trevliga uteserveringar och om vädret är bra – eller om serveringen är utrustad med värmelampor – kan man sitta ute även på vintern.

Om du vill upptäcka traditionell kroatisk mat kan du välja en så kallad “konoba”, det vill säga en krog som serverar kroatiska rätter. Utöver det finns det förstås många restauranger med internationell mat på menyn. Du hittar mer tips i artiklarna nedan.

6. Spa och wellness

Under sommarhalvåret passar Split utmärkt för sol och bad. Spa och wellness kan du däremot njuta av året om, även på vintern. Under vår långa weekend i Split bodde vi på Radisson Blu Resort & Spa, som ligger vid havet cirka tre kilometer från centrum.

Här kan man njuta av simbassäng, bubbelpooler, bastu och relaxrum. Dessutom finns en lång rad behandlingar att välja mellan, såsom traditionell massage, asiatiska behandlingar och ansiktsbehandlingar.

7. Shopping

Sist men inte minst kan du förstås passa på att shoppa under din weekend i Split. Allra mysigast är det kanske att strosa bland de små butikerna i centrum. Dessutom finns större shoppingcentrum, såsom Mall of Split och Joker Mall.

Du hittar bland annat kläder, skor och accessoarer. Andra produkter som säljs i Split är bland annat silver, smycken av röd korall, lokalt tillverkade juldekorationer och torkad lavendel, som används för den goda doften.

Weekend i Split

Weekend i Split – så reser du dit

På sommarhalvåret (mitten av maj till mitten av oktober) går flera direktflyg från Skandinavien till Split. Du kan till exempel flyga med SAS från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, eller med Norwegian från Stockholm. Vintertid kan du behöva byta flyg, exempelvis i Frankfurt eller München. Naturligtvis kan du också ta dig hit med bil eller husbil.

Weekend i Split
Utsikt över Kroatien från flygplanet

Weekend i Split – här kan du bo

Under vår weekend i Split bodde vi på Radisson Blu Resort & Spa, vilket var fantastiskt om man också vill njuta av havsutsikt samt spa och wellness eller sol och bad.

Om du vill bo mitt i centrum finns det förstås också många hotell att välja på, inklusive små boutiqe-hotell i de historiska delarna av staden. Kommer du med husbil eller husvagn kan du ta in på campingen i Stobrec.

Radisson Blu Resort & Spa i Split
Radisson Blu Resort & Spa

Weekend i Split – så tar du dig runt

Trots att Split är Kroatiens nästa största stad är staden begränsad i storlek, vilket gör att det är ganska enkelt att ta sig runt. I centrala Split kan du med fördel promenera.

Om du ska ta dig lite längre sträckor kan du ta en buss, hyra en cykel (det finns bland annat cyklar i ställ som du betalar med app) eller ta en taxi. Ett billigare alternativ till taxi är att använda apparna Uber eller Bolt.

Helena i Kroatien

Weekend i Split – bra att veta

Kroatien är ett tryggt, rent och enkelt land att resa i, och det gäller även för Split. I stort sett alla man möter pratar dessutom bra engelska. Från och med den 1 januari 2023 är landet med i Schengen och använder valutan euro. Prisläget är generellt något lägre än i Sverige, men högre än i intilliggande länder.

Weekend i Split

Film från Split

Här kan du också se en kort film från Split.

Mer att se och göra i närheten

Split har ett fantastiskt läge för att se och upptäcka många fina platser i Kroatien. På sommaren kan du ta färjor i hamnen för att resa till de omgivande öarna, såsom Hvar, Vis, Brač, Šolta och Korčula. Om du har tid över från din city-weekend i Split kan du också besöka fina orter som Trogir eller Omiš, eller den fantastiska nationalparken Krka.

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Split

 • Region: Dalmatien
 • Län: Split-Dalmatiens län
 • Läge: På Splithalvön i mellersta Dalmatien, vid Adriatiska havet.
 • Invånare: Cirka 180 000 (Kroatiens näst största stad)
 • Namnet: På italienska Spalato. Namnets ursprung är inte känt, men en teori är att det kan härledas från växten spanskginst.
 • Läs mer: Du hittar mer info på den lokala turistbyråns webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev