Meny Stäng

Wroclaw i Polen – 14 tips på saker att se och göra

Annons

Wroclaw i Polen är en stad fylld av vackra och färggranna hus. Här kan man strosa i historiska miljöer, njuta av vällagad polsk mat, paddla i floden Oder och kanske ge sig av på jakt efter stadens alla små statyer av dvärgar. Här är våra bästa tips till Wroclaw i Polen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Wroclaw i Polen

Wroclaw är Polens fjärde största stad, och det märkte vi när vi försökte tråckla oss in i city med husbil. Det var inte enkelt att hitta en parkering. Att ställa oss på stadens camping och sedan cykla in till stan var en mycket bättre idé. Och vilken stad sedan, fantastiskt vacker!

Krakowresor
Wroclaw i Polen
Wroclaw

Wroclaw ligger i västra Polen, cirka 27 mil nordväst om Krakow. Observera att du kan trycka på plus och minus på kartan!

1. Strosa runt Marknadstorget i Gamla stan

Marknadstorget i Gamla stan kan sägas utgöra hjärtat i Wroclaw. Här står de vackra byggnaderna tätt, och det är också gott om restauranger, pubar och caféer. När vi var här i september var det nästan 28 grader varmt och stämningen var på topp.

Wroclaw
Wroclaw

2. Beundra Rådhuset i Wroclaw

Den allra mest imponerande byggnaden på Marknadstorget är stadens rådhus. Det här pampiga huset är byggt i både gotisk stil och renässansstil och är fullt av detaljer. Byggnaden inrymmer för övrigt restaurangen ”Piwnica Swidnicka”, som anses vara en av Europas äldsta restauranger, med anor från 1200-talet.

Rådhuset i Wroclaw
Rådhuset i Wroclaw

3. Ät polsk mat på restaurang Pod Fredra

Vill du prova riktig polsk mat kan du med fördel besöka restaurang Pod Fredra, som ligger strax intill rådhuset. Här sitter man med härlig utsikt över torget och maten är riktigt bra. Vi åt sill, kallskuret kött, bröd och något som vi tror var ister till förrätt. Väldigt gott!

Till huvudrätt provade vi flera polska specialiteter. Vi åt bland annat pierogi, som var så goda. Det är en slags dumplings som serveras med olika fyllningar, till exempel kål, kött, svamp och ost. Andra favoriter i det polska köket är anka och alla goda syrade grönsaker, som morötter, vitkål och rådkål. Mums!

restaurang Fredra Wroclaw

4. Fika på café med kommunistnostalgi

Om du vill fika med nostalgi från kommunisttiden kan du besöka fiket PRL, som också ligger vid Marknadstorget i Wroclaw. Vi var aldrig inne här (lite för mätta efter besöket på Pod Fredra!) men det ska tydligen finnas en meny som påminner om det vänsterstyre som en gång var dominerande Wroclaw.

Café i Wroclaw

5. Gå på jakt efter Wroclaws dvärgar

Ingen vet idag hur många dvärgar (eller vättar) det finns i Wroclaw, bara att de blir fler och fler. Man kan i alla fall med säkerhet säga att det finns minst 300 stycken av dem, kanske är det över 400.

Dvärgarna finns precis överallt och är från början ett minne av oppositionen mot kommunistregimen. De som var aktiva i motståndsrörelsen, det orange alternativet, målade små bilder av vättar på murar och fasader, och snart bars figurerna på oppositionens mössor.

Idag är vättarna en del av stadens själ. Här hittar man allt från arbetare till lärda män och vättar med funktionsnedsättning. En av alla dvärgar vi hittade satt bakom lås och bom …

6. Imponeras av mäktiga kyrkor

Wroclaw är en historisk och kyrkotät stad. En av de mäktiga kyrkor som ligger nära Marknadstorget i Gamla stan är St Elisabeths kyrka. Intill denna ligger de väldigt speciella hus som vår guide kallade för ”Hans och Greta”. På en av väggarna finns också ett väldigt speciellt konstverk med Jesus, ett kors och en hammare. ”Do it yourself”, som vår guide uttryckte det.

En annan fin kyrka vi tittade på, som också ligger centralt i stan, var St Matthew kyrka. Denna gotiska kyrka är från tidigt 1200-tal.

Kyrka i Wroclaw

7. Ta dig till ”katedralön” Ostrów Tumski

Vill du se ännu fler kyrkor? Ostrów Tumski (Katedralön) utgör den allra äldsta delen av Wroclaw. Här finns en hel rad arkitektoniska monument, som Johannes Döparens katedral och Heliga Korsets kyrka.

Katedralön i Wroclaw

8. Fascineras vid Universitetet i Wroclaw

Det är värt att stanna en liten stund vid Universitetet i Wroclaw, som ligger i stadens äldsta barockkomplex. Byggnaden är vacker utanpå, men dessutom finns fantastiska utsmyckade konsertsalar här inne. Leopolds Aula ska vara allra mest fascinerande.

Universitetet i Wroclaw

Utanför Universitetet hittar man bland annat en staty av en naken man med ett svärd som, enligt en legend, spelade bort alla sina kläder på spel och nu får stå som varnande exempel för Universitetets alla studenter. Utanför hittar man också (förstås!) en dvärg i form av en lärd man.

9. Gå (eller åk) en guidad tur

Om du inte vill leta upp alla sevärdheter själv kan det vara värt att gå en guidad tur. Vill du hellre åka runt i buss eller med häst och vagn? Det funkar det också!

En guidning gör ofta en stad levande på ett annat sätt, och man hittar till ställen dit man aldrig skulle ha hittat annars. Vi hittade till exempel in till den vackra trädgården vid Ogród Ossolineum.

Ogród Ossolineum i Wroclaw

10. Handla konsthantverk i medeltidsgränder

På medeltiden sålde man kött i de här gränderna, som nu kallas Jatki och som du hittar mellan gatorna Kielbásnicza och Odrzanska. Man kan tänka sig att det luktade mer då och var mer högljutt, men byggnaderna ger fortfarande medeltidskänsla. Idag ligger små butiker här som säljer konst och konsthantverk.

Wroclaw i Polen

I ena änden av gränderna finns små statyer av grisar, getter, kaniner och ankor. Statyerna symboliserar de djur som en gång slaktades och såldes här som mat.

Wroclaw i Polen

11. Paddla kajak i Wroclaw

Det finns flera ställen som hyr ut kanoter och andra småbåtar i Wroclaw. Vi hyrde på ett av de ställen som ligger allra mest centralt, och detta ställe hittar du precis vid Nationalmuseum i Wroclaw. Ett riktigt härligt sätt att uppleva staden och dess omgivningar, kan verkligen rekommenderas!

Paddla kanot i Wroclaw

12. Häng längs floden Oder på kvällen

Människor dras till vatten, och så är det även i Wroclaw. Om man inte paddlar kanot så kan man åka på båttur, eller kanske nöja sig med att spana på olika sorters båtar.

När det är vackert väder finns det också gott om avslappnat ”häng” längs vattnet. Här ligger uteserveringar med solstolar i gräset och människor spelar olika strandsporter i sanden. En linbana (Polinka) hittar man också på ett ställe. Härligt skön stämning!

13. Besök Hundraårshallen

Hundraårshallen (Centennial Hall på engelska och Hala Stulecia på polska) finns med på Unescos världsarvslista sedan 2006. Inne i byggnaden anordnas olika mässor och event, men det är också värt att besöka hallen för de vackra omgivningarna.

Hundraårshallen i Wroclaw

Precis intill Hundraårshallen ligger en stor damm, som på kvällarna lyses upp samtidigt som fontänerna spelar över vattnet. Här finns också en lång vacker pelargång och en park med statyer. Strax intill ligger dessutom en japansk trädgård.

14. Lär dig om vatten och historia på museer

Det finns gott om museer i Wroclaw. Vi hann tyvärr inte besöka ett enda av dem, men det finns flera vi är nyfikna på inför ytterligare framtida besök. Här är några museer som kan vara värda att besöka:

 • Hydropolis – vattenmuseum
 • Kolejkowo – en värld i miniatyr
 • Wroclaw University Museum – historiska föremål och utsikt från matematiska tornet 
Wroclaw

Mer att se och göra i Wroclaw

Förutom alla våra tips så finns det förstås mycket mer att se och göra i Wroclaw i Polen. Här är några ytterligare tips:

 • Det kungliga palatset
 • Wroclaw Zoo och Afrykarium (Oceanarium tillägnat afrikanskt djurliv)
 • Wroclaw University Botanical Garden
 • Panorama Racławicka – en 114 meter lång tavla
 • Park Szczytnicki
 • Wroclaw opera
 • Saluhallen Hala Targowa
 • National forum of Music
Wroclaw opera
National Forum of Music i Wroclaw

Att göra i Wroclaw – på film

Var kan man bo i Wroclaw?

Det finns gott om hotell och andra boenden i Wroclaw, som du kan hitta via olika hotellsajter. Vi reste med husbil och har därför bäst koll på utbudet av campingar. Vi försökte först parkera relativt centralt (på en parkering som angavs i appen CamperContact), men det var tvärfullt så vi gav oss istället av till camping Olimpijski nr 117.

Den här campingen var utmärkt. Det fanns gott om plats, all service vi behövde och personalen pratade bra engelska. Campingen ligger riktigt nära Hundraårshallen och den japanska trädgården, och det är cykelavstånd in till centrala stan.

Mer att göra i Polen

Det finns förstås mer att se och göra runt om i Polen. Du kan till exempel besöka intressanta städer såsom Gdansk och Torun. Nedan hittar du reportage med ännu fler tips.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Wroclaw?

Har du varit i Wroclaw? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra?

Fakta om Wroclaw i Polen

 • Land: Polen
 • Vojvodskap: Nedre Schlesiens vojvodskap
 • Namn: tyska: Breslau, tjeckiska: Vratislav och latin: Vratislavia
 • Läge: Wroclaw ligger i västra Polen, 27 mil nordväst om Krakow
 • Flod: Oder
 • Folkmängd: Cirka 630 000 invånare (2014)
 • Kulturhuvudstad: Staden utnämndes till europeisk kulturhuvudstad 2016, tillsammans med San Sebastián.

Wroclaws historia

 • Tidig historia: De äldsta spåren av bosättningar är 30 000 år gamla.
 • 1500 före Kristus: Här fanns handelsvägar för salt- och bärnstenshandel.
 • 0-1000 efter Kristus: Folkvandring pågick, och området dominerades av slaviska och germanska stammar.
 • Omrking år 1000: Ett nyetablerat biskopssäte nämns under namnet Wrotizlava. De äldsta delarna låg på öarna Sandön, Domkyrkoön, Burgerwerder och andra öar.

1100-tal till 1500-tal

 • 1163: Staden blev huvudstad i hertigdömet Schlesien, under hertigar från huset Piast.
 • 1241: Staden förstördes av en mongolisk armé.
 • 1327: Staden blev en del av kungariket Böhmen.
 • 1526: Böhmen och Schlesien blev en del av den Habsburgska monarkin.

1700-tal till 1800-tal

 • 1702: Stadens universitet grundades.
 • 1740-1763: Efter de schlesiska krigen avträdde Maria Teresia av Österrike Schlesien till Preussen.
 • 1700-tal: Den preussiska kungen Fredrik II lät uppföra ett kungligt palats och dessutom uppfördes regeringsbyggnader, hovkyrka och teater.
 • 1815: Breslau (det tyska namnet på Wroclaw) blev huvudstad i den preussiska provinsen Schlesien.
 • 1871: Breslau blev en del av det Tyska riket.

1900-talet

 • Andra världskriget: Staden utsattes för bombanfall, och 1945 belägrades staden av Röda armén. De flesta kvarvarande tyskar fördrevs av Sovjetunionen.
 • 1945: Efter Potsdamkonferensen anslöts Breslau till Polen och fick namnet Wroclaw.
 • 1950- till 1970-tal: Industrin rekonstruerades och man återuppbyggde sönderbombade hus.
 • 1989: Kommunismen föll.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev