Meny Stäng

Torun i Polen – 12 tips på saker att se och göra

Annons

Torun i Polen är en vacker och historiskt intressant stad som är upptagen på Unescos världsarvslista. Den här fina lilla staden, som ligger vid floden Wisla, var vårt första stopp på höstens resa genom Polen och Tjeckien. Vi hann inte berätta allt under resan, så här kommer alla våra tips.

Torun i Polen

Torun är en överraskande vacker och intressant stad. Staden är inte alltför stor, vilket är ganska skönt, och samtidigt finns det mycket att se. Förutom att detta är ett världsarv på Unescos lista så är det Nicolaus Copernicus födelsestad, och en stad som är känd för sina historiska pepparkakor.

Torun i Polen

Torun ligger i mellersta Polen, cirka 18 mil söder om Gdansk och 21 mil nordväst om Warszawa.

1. Strosa på Rynek Staromiejski (torget i Gamla stan)

När man kommer till Torun är det naturligt att man tar sig till torget i Gamla stan, Rynek Staromiejski. Det här torget var under många århundraden stadens hjärta, och här utfördes allt från handel till avrättningar. Idag är det snarare ett torg där man har det trevligt på uteserveringar.

Här ligger det mäktiga rådhuset, men också byggnader som Artus-huset och ”huset under stjärnorna” (Kamienica pod Gwiazda). Här står också en staty över Nicolaus Copernicus.

Torget i Torun

2. Imponeras av Rådhuset

Den kanske allra mest påfallande byggnaden på torget i Gamla stan är Rådhuset. Byggnaden restes i slutet av 1300-talet, och är en symbol för stadens gamla storhet. Här finns bland annat Stadshusmuseet med rika samlingar av gotisk konst och hantverk.

Rådhuset i Torun

3. Kolla in historiska hus i Torun

Många historiska polska städer har förstörts av krig, men Torun klarade sig. Husen i Gamla stan står där de står, som de ”alltid” har gjort, sedan 1200-talet. Ser de inte ut som 1200-talshus? Nej, husen har förstås renoverats, putsats och ändrat design under åren. Men om man skrapar lite under ytan så kommer gamla målningar från 1200-talet fram!

Många hus i staden fungerade som bostadshus, medan andra fungerade som förrådshus. Många finns ännu kvar i staden och du kan känna igen dem på de annorlunda fönstren. Idag har de flesta nya användningsområden. Det du ser på bilden nedanför härbärgerar till exempel en restaurang.

Torun

4. Bekanta dig med stadens alla myter och berättelser

Vi hade turen att promenera runt med en guide (tack Polska statens turistbyrå!), vilket innebar att vi fick oss en hel rad spännande myter till livs. Ta till exempel fiolspelaren på torget i Gamla stan. Berättelsen handlar om hur staden avvisade en fattig kvinna som ”häxa” och hur hon senare kastade en trollformel som gjorde att staden invaderades av grodor. Vad skulle man göra? Ledarens dotter lovades bort till den man som kunde få bort grodorna – och en man lyckades spela fiol så att grodorna samlades kring fiolen.

Åsnan ser ju också söt ut, eller hur? Inte alls! Den var tydligen ett tortyrinstrument, som gick ut på att män tvingades sitta tvärs över den vassa ryggen med tyngder runt fötterna. Hunden då? Det minns vi inte riktigt, men det betydde något speciellt om man klappade den på ryggen eller svansen. Du får resa till Torun och ta reda på det!

Om man riktar blicken nedåt i staden kan man också hitta namnen på olika polska kändisar, inristade i en form som påminner om pepparkakor (förstås!).

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Torun

5. Gå (eller åk) en guidad tur genom Torun

Sa vi att vi fick höra om alla dessa myter och berättelser genom att gå en guidad tur? Mycket intressant! Du kan fråga om guidade turer på den lokala turistbyrån, eller så kan du välja att åka på guidad tur i en gammal klassisk bil.

sightseeingtur i Torun

6. Se resterna av stadsmuren

Hela Torun var en gång i tiden inramad av en stadsmur. Idag är stora delar av muren borta, men muren är fortfarande mycket tydlig i riktning mot floden Wisla. Här hittar du också den stora ståtliga porten (där man förr hällde ner kokande tjära på ovälkomna gäster) samt den söta lilla kaffevagnen (som enligt vår guide serverar väldigt gott kaffe).

Stadsmur i Torun

7. Försök stå rakt vid Lutande Tornet

Trodde du att det bara är Pisa som har ett lutande torn? Tänk om! Torun har ett torn som lutar betänkligt (1,5 meter!). Enligt legenden byggdes detta medeltida torn som en botgöring för synder från en ångerfull riddare.

Lutande tornet Torun

Idag kan man testa hur syndfri man är genom att ställa sig med ryggen mot muren och hälarna intill. Om man lyckas stå kvar är man syndfri, men om man faller är man en syndare. Hur det gick för Peter …? Guiden försökte rädda situationen, men det är lite tveksamt hur det gick …

Peter och guiden

8. Besök Nicolaus Copernicus hus

En av de kanske allra viktigaste och mest intressanta sevärdheterna i Torun är huset där Nicolaus Copernicus föddes, astronomen som bevisade att jorden kretsar kring solen och inte tvärtom. Här finns idag ett museum om hans liv och bedrifter. Museet är väldigt intressant och vi har skrivit ett eget inlägg om det.

Nicolaus Copernicus hus

9. Kika in i St Johannes domkyrka

Det finns flera kyrkor i Torun och en av de mest intressanta är St Johannes domkyrka (Torun Cathedral). Bygget av kyrkan påbörjades i mitten av 1200-talet och fortsatte i etapper under 200 år.

Torun

Kyrkan är kanske inte så imponerande utvändigt, men det är väl värt att kika in. Här finns bland annat St Wolfgangs huvudaltare från 1502-1506 samt en dopfunt från medeltiden, i vilken Nicolaus Copernicus döptes år 1473.

10. Ät pepparkakor

Torun är känt för sina pepparkakor, som började bakas redan på 1300-talet. Pepparkakorna var mycket populära redan på den tiden, och är det fortfarande idag. Den som vill kan gå på pepparkaksmuseum och lära sig den ädla konsten att baka polska pepparkakor. Vi nöjde oss med att shoppa på pepparkaksbutiken Pierniki.

Pepparkaksbutik i Torun

Butiken är fylld av olika sorters pepparkakor, och de ser definitivt inte ut som den svenska varianten. Vad sägs till exempel om pepparkakor doppade i choklad? Vi visste inte riktigt vilka vi skulle köpa, och Peter bad butiksbiträdet visa upp några populära varianter.

Handla pepparkakor i Torun

Butiksbiträdet la upp sex påsar på disken och Peter sa ”jag tar allihop”. Om det blev dyrt? Nej, det blev ju inte det. Polen är ett prisvärt land.

11. Prova öl på lokalt bryggeri (och ät polsk mat)

Efter vår guidade tur tog vi oss till bryggeriet och restaurangen Jan Olbracht. Om du vill prova öl i Torun är det definitivt hit du ska ta dig, och dessutom är miljön trevlig och mysig.

Bryggeri och restaurang i Torun
Bryggeri i Torun

Vi valde en färdig bricka med några olika sorters öl. Kul! Den mest speciella ölen var väl den som smakade ”pepparkaka” (inte så konstigt när man är i Torun kanske!). Vi fick veta att detta var bryggeriets mest populära öl. Det blev inte vår alls favorit kan vi säga, men de ljusare ölsorterna var mycket goda.

Maten då? Vi passade på att äta en av våra favoriträtter i Polen, anka med rödkål. Sååå gott! Till förrätt valde vi en liten toast med kycklinglever. Detta var också supergott!

12. Njut av utsikten vid floden Wisla

Floden Wisla flyter förbi Torun, på sin väg mot Gdansk. Promenadvägen längs floden är riktigt fin, och man har fin utsikt över både floden och den vackra bron.

Om man står på bron, eller på andra sidan floden, har man också en fantastiskt fin utsikt över staden Torun.

Mer att se och göra i Torun

Vad finns mer att se och göra i Torun? Vi hade en begränsad tid i staden, men här är några fler saker som man kan se och göra enligt en turistbroschyr (på svenska!) som vi fick på turistbyrån.

 • Planetarium Orbitarium
 • Wilama Horzycas teatern
 • Jungfru Maria Assumption kyrka
 • Ruinerna av Tyska Ordens slott
 • Baj Pomorski teatern
 • Det nya torget
 • Sankt Jakobs kyrka
 • Centrum för samtida konst
 • Etnografiska museet
 • Stadsparken
 • Fort IV
 • Dybowskislottet
 • Zoobotanisk trädgård
 • Barbarka rekreations- och fritidsområde

Var kan man bo i Torun?

Det finns förstås många olika ställen där man kan bo, när man besöker Torun. Vi reste med husbil, och därför har vi bäst koll på campingar och ställplatser.

Hotell och vandrarhem

Det finns många olika hotell, och även vandrarhem, i och runt Torun. Vi fotade ett centralt vandrarhem som heter ”Hostel Freedom”, eftersom vi gillade namnet! Fler hotell och vandrarhem hittar du förstås på olika hotellsajter.

Vandrarhem i Torun

Camping och ställplats

Det finns en camping i Torun som heter “Camping nr 33 Tramp”. Den ligger på andra sidan floden, och ser ut att ha ett fint läge. Vi tyckte att vi denna gång hade för lite tid för att stanna på en camping och valde istället att stanna på en parkering som ligger nära Gamla stan, precis intill floden Wisla.

Här parkerar personbilar, bussar och husbilar. Det är öppet dygnet runt och man betalar till anställda som sitter i en liten kur. Funkar bra och känns tryggt!

Har du varit i Torun i Polen? Är det en stad du är nyfiken på att besöka?

Fakta om Torun i Polen

 • Land: Polen
 • Vojvodskap: Kujavien-Pommern
 • Namn: Toruń (tyska och förr på svenska: Thorn, latin: Thorun)
 • Läge: Cirka 45 kilometer öster om Bydgoszcz och 200 kilometer nordväst om Warszawa
 • Flod: Wisla
 • Folkmängd: Cirka 202 000 (2016)
 • Industrier: Traditionellt ylleindustri samt tillverkning av optiska instrument och elektroniska produkter.
 • Universitet: Universitetet Uniwersytet Mikołaja Kopernika är uppkallat efter Nicolaus Copernicus, som föddes i Toruń den 19 februari 1473.
 • Världsarv: Staden är sedan 1997 uppsatt på Unescos världsarvslista

Toruns historia

 • Tidig historia: Redan innan staden grundades fanns här en slavisk bosättning.
 • Grundande: Staden grundades av Tyska orden år 1231 och fick stadsrättigheter 1232.
 • 1281: Torun togs upp i Hansan.
 • 1466: Ett fredsfördrag, efter trettonåriga kriget, stadgade att Torun skulle tillhöra Polen. Staden blomstrade och välstånd rådde.
 • 1650-talet: Svenska trupper invaderade Polen under Karl X Gustav, och Torun ockuperades av Sverige under 1655-1658.
 • 1703: Torun kapitulerade för Karl XII.
 • 1704: Stanisław Leszczyński, som hade Karl XII:s förtroende, tillträdde tronen.
 • 1793: Polens delning medförde att Torun kom att tillhöra Preussen.
 • 1900-talet: Torun blev åter en polsk stad 1920 och 1945.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev