Meny Stäng

Poznan i Polen – 11 tips på saker att se och göra

Annons

Poznan i Polen är en stad med ett fantastiskt vackert torg. Vi tappade nästan hakan när vi kom dit och sa i mun på varandra att detta måste vara det vackraste torg vi någonsin sett. Förutom torget finns förstås en hel del annat att se och göra, och idag delar vi med oss av våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Poznan i Polen

Poznan är Polens femte största stad och bjuder på en fantastiskt vacker gammal stadsdel med färggranna och dekorerade hus. Staden är bland annat känd för två bockar som dyker upp ovanpå klockan på Rådhuset när klockan slår 12:00, och för sina St Martin croissanter.

Krakowresor
Poznan i Polen

Poznan ligger vid floden Warta i västra Polen, cirka 27 mil väster om huvudstaden Warszawa.

1. Strosa på det gamla torget

När du kommer till Poznan lägger du snabbt märke till det vackra torget. Det stora och fyrkantiga torget byggdes redan på 1200-talet och är hem för en rad fantastiska byggnader.

Poznan i Polen

Många av byggnaderna förstördes tyvärr under Andra världskriget, men byggdes snabbt upp till sin forna glans. Allra mäktigast är det vackra Rådhuset (punkt 2), men i stort sett alla hus är värda att vila ögonen på en stund.

Poznan i Polen

Förutom vackra byggnader finns också flera fontäner med statyer på torget, som avbildar gudar som Apollo, Neptunus och Mars.

Poznan i Polen

2. Beundra Rådhuset i Poznan

Den mäktigaste byggnaden på torget måste få en egen punkt, för denna renässansbyggnad från 1500-talet är som tagen ur en saga. Byggnaden är prydd med valv, målningar, tinnar och torn, och man kan verkligen stå här länge och fascineras. Den vackra byggnaden är också hem för Poznans historiemuseum.

Rådhuset i Poznan
Rådhuset i Poznan

3. Se när bockarna slåss på Rådhusets tak

Om du ser till att befinna dig framför Rådhuset klockan 12:00 på dagen kan du se två bockar komma fram på taket och stångas emot varandra, sammanlagt 12 gånger. Bockarna finns på rådhusets tornur, som monterades år 1551, och att uppleva tolvslaget är populärt både bland turister och bland barn i området. Men varför stångas bockarna mot varandra, kanske du undrar?

Rådhuset i Poznan

Enligt legenden byggdes ett tornur, som när det var färdigt skulle visas för stadens rådgivare och provinsguvernör. En stor fest arrangerades, men tyvärr var kocken lite slarvig och råkade bränna rådjursfiolen som skulle serveras på festen. För att undvika straff stal han två bockar, men bockarna smet och sprang upp på rådhustaket.

När gästerna anlände kunde de se två stångande bockar på taket. Provinsguvernören gillade bockarna och beordrade urmakaren att skapa två bockar och montera dem på uret, och där kan man nu se dem varje dag klockan 12.

Foto: Flickr / Jakub Pindych – Koziolki-1879

4. Gå en guidad tur i Poznan

Man kan naturligtvis strosa runt i Poznan på egen hand, vilket är mysigt, men vill man veta lite mer om stadens historia och hemligheter kan det vara värt att gå en guidad tur. Men en guides hjälp ser man sånt som man annars missar. Vi blev till exempel uppmärksammande på skylten i marken som visade var stadsmuren en gång gick …

Stadsmuren i Poznan

5. Bli andäktig i St Stanislavs kyrka

St Stanislavs kyrka ska vara en av de mest imponerande barockkyrkorna i hela Polen. Denna vackra kyrkan dyker upp i en gränd i centrala Poznan och redan när man ser fasaden blir man nyfiken.

St Stanislavs kyrka i Poznan

Man blir heller inte besviken när man kliver in i kyrkan. Kyrkan, som byggdes mellan 1651 och 1701, är oerhört vackert utsmyckad. Missa inte att kika upp i taket!

St Stanislavs kyrka i Poznan

6. Kolla in spännande (modern) arkitektur

Poznan är en stad fylld av vackra historiska byggnader, men här finns också en del modern arkitektur. Kika till exempel förbi Frihetstorget med Frihetsfontänen.

En annan spännande byggnad är “Rotundan”. Denna runda byggnad är känd i staden och har bland annat varit hem för vilda nattklubbar.

7. Kika runt i Residensslottet

Residensslottet i Poznan är det yngsta av de kungliga residensen i Europa. Slottet byggdes för kaisern Wilhelm II i början av 1900-talet. Efter första världskriget användes slottet istället av Universitetet i Poznan.

kaiserslottet i Poznan

I samband med Andra världskriget byggdes slottet om fullständigt och blev nu ett av Adolf Hitlers kvarter.

Kaiserslottet i Poznan

Byggnaden är väldigt pampig, både utvändigt och invändigt, och man kan se hur Hitlers regim använt olika sätt att symbolisera det nya mäktiga riket. Här kan man bland annat se Wilhelm den 11:s tron, som också ska ha använts av Hitler.

Slottet håller idag öppet för turister och för guidade visningar. Rummen är mäktiga, om än i vissa fall tomma på möbler, och en guide är bra för att väcka stället och dess berättelser till liv.

Kaiserslottet i Poznan

Från en av de pampiga balkongerna har man utsikt mot den vackra trädgården. Här finns också ett monument som påminner om polacker som en gång i tiden fördes bort och dödades av ryssarna.

Kaiserslottet trädgård

8. Besök minnesmärke från “Poznanrevolten”

Poznanrevolten, som också kan kallas “Juniresningen”, var en protestaktion mot den kommunistiska regeringen i Polen, som skedde den 28 juni 1956. Det som startade som en strejk inolverade snart fler och fler i befolkningen. Myndigheterna svarade med soldater och stridsvagnar, och resultatet blev blodigt. Många fick sätta livet till, och ännu fler skadades. Idag finns ett minnesmonument strax intill Residensslottet.

Monument i Poznan

9. Lär dig baka St Martin croissanter

St Martin croissanter är inte vilka croissanter som helst, utan en speciell sort som tillverkas i just Poznan i Polen, samt på några andra platser i samma region. Bakverket är skyddat av EU sedan 2008 under namnet “Rogal świętomarciński” och får endast tillverkas av särskilda certifierade producenter i detta område. På Poznan Croissant Museum & Experience kan man själv prova på, och (under humoristiska former) lära sig mer om bakverkets historia.

Baka St Martins croissanter

10. Njut på restauranger och uteserveringar

Som turist ska man ju inte glömma att ha det mysigt och njuta av stämningen i en stad. Poznan är en vacker stad med härlig stämning, och om det är fint väder passar det utmärkt att slå sig ner på en av alla uteserveringar. Vi satte oss på en servering i närheten av Residensslottet, som vi tyvärr inte minns namnet på. Här blev det en riktigt god sallad med halloumi, jordgubbar och nötter, mums!

11. Gå på museer

Det finns en hel rad museer i Poznan som kan vara värda att besöka. Vi besökte endast Poznan Croissant Museum & Experience, som snarare är en workshop och en upplevelse än ett traditionellt musem. Andra museer inkluderar bland annat Nationalmuseum, Arkeologiskt museum, Musikinstrumentmuseum, Porta Posnania, Lech Turistcenter och Poznans stadsmuseum.

Poznan

Mer att se och göra i Poznan

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Poznan. Här är ytterligare några förslag, som vi inte själva hann med utan får spara till en annan gång:

 • Parktåget ”Maltanka”
 • “Det Gamla Bryggeriet”, som idag erbjuder butiker, konstcenter med mera
 • Domkyrkoön
 • Citadelparken
 • Gorka-palatset
Poznan i Polen

Att göra i Poznan – på film

Var kan man bo i Poznan?

Det finns förstås gott om hotell i Poznan, men vi reste hit med husbil så vi har inte så bra koll på hotell. Om du vill bo på camping så hittar du camping Malta i närheten. Vi valde denna gång istället att parkera vår husbil på en central parkering som vi hittade via appen CamperContact, Parking Chwaliszewo.

Mer att göra i Polen

Det finns förstås mycket mer att se och göra runt om i Polen. Nedan hittar du massor av reportage med tips.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Poznan?

Har du varit i Poznan i Polen? Har du kanske fler tips?

Fakta om Poznan i Polen

 • Land: Polen
 • Vojvodskap: Storpolens vojvodskap
 • Namn: Poznań (högtidligt namn på polska: Stołeczne Miasto Poznań), på tyska: Posen och på latin Posnania. Tidigare stavningar: Posna eller Posnan.
 • Läge: Poznan ligger vid floden Warta i västra Polen, cirka 27 mil väster om Warszawa.
 • Flod: Warta
 • Folkmängd: Cirka 584 000 (2020), om man räknar det utvidgade storstadsområdet är befolkningen mellan 800 000 och drygt en miljon, beroende på hur man räknar,
 • Universitet: Adam Mickiewiczuniversitetet (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, UAM) är ett av de största universiteten i Polen.

Poznans historia

 • Tidig historia: Mieszko I, den första kända hertigen av Polen, byggde ett slott i Poznan.
 • 968: Poznan blev biskopssäte, och senare också huvudstad för Storpolen. Under den andra halvan av 900-talet byggdes St Peter och St Pauls katedral.
 • 1025: Mieszko I:s son Boleslav I kröntes till kung och Kungariket Polen grundades. Både Mieszko I och Boleslav I är begravda i Poznan.

1200-tal till 1600-tal

 • 1253: Poznan grundades av tyska kolonister.
 • 1400-talet: Polacker flyttade in i Poznan och staden förpolskades.
 • 1519: Högskolan Akademia Lubranskiego grundades.

1700-tal och 1800-tal

 • 1793: Poznan, som var huvudstad i Storpolen, kom under kontroll av Preussen.
 • 1807: Staden blev en del av Hertigdömet Warszawa.
 • 1815: Storpolen återlämnades till Preussen och Poznan blev huvudstad i den preussiska provinsen Posen.

1900-tal

 • 1918: Poznan anslöt sig till den återupprättade polska staten.
 • Andra världskriget: Staden ockuperades av Nazityskland. Den tyska garnisonen kapitulerade till Röda armén 23 februari 1945 efter en månads belägring. Staden blev därefter en del av Folkrepubliken Polen och de tyskar som var kvar fördrevs.
 • 1956: Poznan blev centrum för en stor folklig protest mot den kommunistiska regeringen i Polen. Protesterna, som inleddes den 28 juni, utvecklade sig till demonstrationer och oroligheter. Regeringen slog ner protesterna och många dödades och flera hundra anhölls.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev