Meny Stäng

Att baka St Martin croissanter på museum i Poznan

Annons

Vi har fått prova att baka St Martin croissanter på museum i Poznan. Så, vad är då St Martin croissanter? Det tänkte vi berätta om i dagens inlägg. Vi bjuder också på några foton från den fantastiskt vackra staden Poznan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Poznan i Polen

Poznan är Polens femte största stad och bjuder på en otroligt vacker gammal stadsdel med färggranna och dekorerade hus. Vi blev helt fascinerade när vi såg torget, så fantastiskt vackert och charmigt!

Krakowresor

Staden är bland annat känd för två bockar som dyker upp ovanpå klockan på Rådhuset när klockan slår 12:00, och slåss mot varandra 12 gånger. Poznan är också känt för sina St Martin croissanter, vilket vi tänkte berätta lite mer om idag.

Poznan

Poznan ligger drygt 30 mil sydväst om Gdansk i Polen.

St Martin croissanter

St Martin croissanter är inte vilka croissanter som helst, utan en speciell sort som tillverkas i just Poznan i Polen, samt på några andra platser i samma region. Bakverket är skyddat av EU sedan 2008 under namnet “Rogal świętomarciński” och får endast tillverkas av särskilda certifierade producenter i detta område.

St Martin croissanter

Bakverket, som ibland kallas “Poznans sötaste symbol”, har fått sitt namn efter helgonet St Martin. Enligt legenden tappade helgonets heliga häst en gång en hästsko, och man bakade då ett bakverk som fick formen av denna hästsko. Man kan på vissa ställen läsa att man äter de populära croissanterna på St Martinsdagen, som infaller den 11 november, men det går också bra att njuta av dem året om.

St Martin croissanter bakas av deg och fylls med en söt fyllning som bland annat innehåller vallmofrön. Innan de serveras glaseras de med en sockrig glasyr. På bilden håller jag en halv i handen, så det är därför den snygga hästskoformen inte riktigt syns …

St Martin croissanter

Poznan Croissant Museum and Experience

Vi testade en rolig upplevelse på Poznan Croissant Museum and Experience. Vi deltog i en “Croissant show”, vilket innebär att man får se på (och vara med) när de kända bakverken skapas. Det är också en underhållande show när presentatörerna berättar om allt från EU-regelverk till helgonhistorier, med en stor dos humor.

St Martin croissanter

I början av showen frågade de vilka som ville vara med och baka. Alla som räckte upp handen fick en bakmössa och kunde sedan kallas upp för att kavla, skära, vika eller peta in fyllning. Gissa vem som anmälde sig? Peter förstås! Han såg inte jätteglad ut över den pyttelilla kaveln som han fick först …

St Martin croissanter

Han protesterade dock inte, utan kavlade snällt.

Till slut fick han en riktig kavel, och då gick det lite bättre!

På riktigt tar det lång tid att knåda och kavla degen, och den ska dessutom vila emellan, och så ska den ju bakas. Detta kan man inte vänta på och eftersom vi “låtsasbagare” heller inte har certifikatet, så får ju våra bakverk heller inte serveras. De St Martin croissanter som vi fick smaka på slutet var alltså inte bakade av oss, utan av experter. Riktigt goda!

Trots detta så fick bagare Peter efter showen motta ett diplom. Vad det står på diplomet? Det har vi ingen aning om, eftersom det står på polska.

St Martin croissanter diplom

Mer att se och göra i Poznan

Poznan är en stor och historiskt intressant stad, och det finns förstås mycket mer att göra än att baka och äta St Martin croissanter. Vi promenerade runt med en guide, i samarbete med Polens turistbyrå, och cyklade även runt på egen hand (ja vi har med oss cyklarna!). Eftersom vi vill skriva bra och informativa reportage, utan att stressa för mycket under resan, så har vi bestämt oss för att spara en del till lite mer omfattande reportage när vi kommer hem.

Poznan

Stanna med husbilen i Poznan

Om man reser med husbil och vill stanna på en camping finns camping Malta i närheten. Polens turistbyrå rekommenderade denna för oss och den ser ut att ligga fint, men vi föredrog denna gång att parkera så nära centrum som möjligt. Vi valde därför en parkering som vi hittade via appen CamperContact, Parking Chwaliszewo. Det blev kanske inte superbilligt eftersom man betalar per timme, men det var mycket nära till Gamla stan och alla sevärdheter. Och generellt är ju priserna väldigt låga i Polen, vilket är skönt när man reser runt.

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mycket mer att se och uppleva runt om i Polen. Nedan hittar du massor av reportage med tips inför din resa.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Har du besökt Poznan?

Har du besökt Poznan? Vi kan varmt rekommendera ett besök i denna historiska stad, och missa inte att smaka croissanterna!

Fakta om Poznan Croissant Museum and Experience

  • Adress: Stary Rynek 41/2 (ingång från Klasztorna Street 23)
  • Bokning: muzeum@rogalowemuzeum.pl eller +48 690 077 800
  • Språk: Shower ges på engelska och polska (shower kan även förbokas fär grupper på franska och tyska).
  • Läs mer: Du hittar mer info på Rogalowemuzeum

Priser

Priserna nedan gäller för 2020. Observera att valutakursen kan variera och att ändringar kan ske. För aktuella priser se museets webbsida.

  • Öppna shower på engelska: 22 pln/person (cirka 52 kronor/person)
  • Barn under 3 år: Gratis
  • Privat workshop: 240-290 pln/grupp på upp till 8 personer (cirka 560 – 680 kronor/grupp)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev