Meny Stäng

10 vackra platser i Polen som du inte vill missa

Det finns massor av fantastiskt vackra platser i Polen, och här tipsar vi om några av dem. Vi berättar om tio favoritplatser – städer och naturområden – som du enkelt kan ta dig till med färja och bil eller husbil, eller kanske med flyg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vackra platser i Polen

Polen bjuder både på härlig natur och fantastiska städer. Dessutom finns det gott om slott och andra historiska byggnader. Att välja ut tio vackra platser i Polen, när det finns så många, är inte helt enkelt, men vi har gjort vårt bästa.

Krakowresor

1. Trestadsområdet: Gdansk, Gdynia och Sopot

Vid Östersjökusten, inte långt från Sverige, hittar du det polska trestadsområdet, som inkluderar städerna Gdansk, Gdynia och Sopot. Den tidigare Hansastaden Gdansk är kanske en av landets allra vackraste städer och bjuder på en härlig miljö med historiska sevärdheter, museer och restauranger.

I Gdynia möter också en trevlig atmosfär, med hamn, strand, museer, restauranger och butiker. Slutligen vill du inte missa pärlan Sopot, med dess vackra stränder, strandpromenad, sekelskiftesmiljö och otaliga semesteraktiviteter.

2. Helhalvön

Helhalvön är en lång och smal landtunga som nästan är 35 kilometer lång och endast mellan 100 meter och tre kilometer bred. Fantastiskt vackra sandstränder löper på båda sidor om halvön. Här finns gott om campingar och det är mycket populärt både att bada och att surfa här. En semesterdröm som nästan känns lite exotisk!

3. Toruń

Torun är en fantastiskt fin och historiskt intressant liten stad, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Staden ligger vackert vid floden Wisla och har en hel del att bjuda på. Här kan du bland annat se huset där astronomen Nicolaus Copernicus föddes eller passa på att smaka på stadens kända pepparkakor, som har bakats här ända sedan 1300-talet.

4. Łódź

En gång i tiden var Łódź en framgångsrik stad inom textilindustrin. När asiatiska fabriker med tiden konkurrerade ut verksamheten drabbades befolkningen av arbetslöshet. Łódź har haft ett rykte som tråkig och sliten arbetarstad, men detta har idag förändrats totalt. Denna livliga stad har fått ett rejält ansiktslyft och är idag full av museer, kulturcenter, arkitektur, hotell, restauranger och utomhusevent.

5. Poznan

Poznan är känt för sitt fantastiska gamla torg, där du kan spana in det sagolika rådhuset, en renässansbyggnad från 1500-talet, prytt av två bockar på taket som varje dag klockan 12:00 stångas med varandra. Poznan är också känt för sina goda St Martin croissanter, som endast får tillverkas av certifierade producenter. I staden finns också gott om minnesmärken, som berättar om olika dramatiska epoker i historien.

6. Wroclaw

I Wroclaw trängs de vackra och färggranna husen runt livfulla torg fyllda av uteserveringar. Här kan man strosa i historiska miljöer, njuta av vällagad polsk mat eller paddla i floden Oder. Dessutom kan man ge sig ut på jakt efter alla de små statyer av dvärgar – ingen vet riktigt hur många – som finns överallt i staden.

7. Krakow

Krakow är en otroligt vacker stad som har mycket att bjuda på, inte minst i form av historia. Du kan till exempel upptäcka Gamla stan, Wawelkullen med slottet och de judiska kvarteren. Strax utanför Krakow hittar du saltgruvan i Wieliczka, som är ett mycket spännande besöksmål, upptaget på Unescos världsarvslista.

8. Zakopane

Zakopane ligger vid Tatrabergen i Polen, söder om Krakow och på gränsen till Slovakien. Här möter fantastiskt vackra berg, en intensiv grönska och charmiga hus i en speciell byggnadsstil. Området är ett otroligt populärt semesterresmål, både bland polacker och utländska turister. På vintern kan man åka skidor här, och på sommaren är det populärt att vandra.

9. Bialowieza nationalpark

Bialowiezaskogen är den enda återstående delen av den urskog som en gång täckte hela det europeiska låglandet, och är idag upptagen på Unescos världsarvslista. Bialowieza nationalpark ligger i den östra delen av Polen och här rör sig mängder av vilda djur såsom hjortar, älgar, lodjur och vargar. Kungen i skogen är det största och tyngsta landlevande däggdjuret i hela Europa: visenten, eller europeisk bison som den också kan kallas.

10. Masuriska sjöarna

I den nordöstra delen av Polen ligger de så kallade Masuriska sjöarna. Detta är ett fantastiskt vackert område med cirka 3 000 sjöar. Det är bland annat populärt att besöka den lilla semesterorten Mikołajki, som på somrarna lockar många besökare, inte minst med sina populära båtturer på sjöar och kanaler.

Fler vackra platser i Polen

Naturligtvis finns det ännu fler vackra platser i Polen, i form av städer, slott, stränder och naturområden. Har du rest i landet? Kan du kanske tipsa om några fler vackra platser i Polen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev