Meny Stäng

Krakow – din guide till Krakows bästa upplevelser

Det finns mycket att se och göra i Krakow, och här kommer våra bästa tips, med en guide om vad du inte får missa. Krakow, som ligger i södra Polen och är Polens näst största stad, var huvudstad från Medeltiden fram till 1596. Detta UNESCO världsarv är idag en historisk stad fylld av upplevelser som ska upplevas minst en gång i livet.

Medeltidsstaden Krakow i Polen

Krakow ligger i regionen Galizien i södra Polen, ca 30 mil söder om Warszawa. Denna medeltida stad var en gång i tiden huvudstad i Polen, ända från Medeltiden och fram till 1596, då kung Sigismund flyttade huvudstaden till Warszawa.

Staden blev relativt skonad från bombningar och förstörelse andra världskriget och de viktigaste sevärdheterna är fortfarande intakta. När man går runt i den gamla stadsdelen, som för övrigt är upptagen på Unesco:s världsarvslista, ser man vackra byggnader och gamla fina kyrkor precis överallt.

Krakow
Vad kan man göra i Krakow i Polen? Börja med att strosa runt bland alla trevliga gator!

Strosa runt i gamla stan

Gamla stan i Krakow, som kallas Stare Miasto på polska, är fylld av charmiga gator och vackra gamla hus. Hjärtat i den här delen av staden är det stora torget, Rynek Glowny, som är Europas största medeltida torg och som samlar både polacker och turister som vill insupa folklivet.

Mitt på torget tronar “Klädeshallen”, Sukiennice som den heter på polska, som uppfördes på 1300-talet och som sedan har byggts om på 1500- och 1800-talen. Från början hyste byggnaden Krakows rikaste klädeshandlare, men idag är det försäljare av bärnsten, smycken och hantverk som huserar här.

Krakow

Cloth Hall

Det började som den plats där medeltida köpmän skulle handla sina varor. Ett tecken på denna arv finns fortfarande i Cloth Hall, den äldsta polska stormarknaden.

Krakow i Polen och klädeshallen
Människor från hela världen besöker Gamla stan, som är med på Unescos lista

Vid det stora torget hittar du också den ståtliga Mariakyrkan, som varje hel timme spelar en melodi med trumpet, som kallas Hejnal Mariacki. Melodin bryts alltid hastigt mitt i stycket för att hedra en känd trumpetare som på 1200-talet blev skjuten av anfallande mongoler just när han spelade den här melodin.

Häst och vagn i Krakow
Göra i Krakow i Polen? Strosa runt själv, gå en guidad tur eller ta en tur med häst och vagn

Besöka slottet Wawel

På Wawelberget finns även Wawelkatedralen. Vi kikade in inuti och måste säga detta är en dramatisk kyrka, med stora gobelänger och pampiga svarta sniderier. Man fick inte fotografera dock, så om du vill se hur den ser ut får du helt enkelt åka dit …!

Wawelberget reser sig på en höjd över Gamla stan, och här har det funnits ett kungligt slott ända sedan 800-talet. Slottet har förstörts många gånger och det komplex som ligger här idag är en blandning av gotisk, renässans-, barock- och nyklassicistisk arkitektur. Man kan ströva runt på området och om man vill kan man besöka olika delar såsom slottskamrarna, skattkammaren och de kungliga gravarna.

Krakow

Wawel-katedralen

Katedralen St. Stanislaus och St. Wenceslas, ofta kallad Wawel-katedralen, ligger intill Kungliga slottet. Det är platsen för kröning och begravning av polska kungar, politiska ledare och deras familjer, liksom biskoparna i Krakow, inklusive St. Stanislaus, och konstnärer av stor nationell och internationell betydelse. 

Få besökare noterar emellertid de tre stora benen som hänger vid den västra ingången till katedralen. Enligt Krakow-legenden tillhör de Wawel Draken. Historiker säger att dessa är ben av en mammut, noshörning och en val, som har hängt där sedan medeltiden. Du kan föreställa dig att alla dessa varelser på en gång måste ha verkat lika exotiska och skrämmande, så de lämnades här på denna plats, så att de onda krafterna kommer att stanna ute.

Borgen Wawel Krakow
Wawelkatedralen i de polska kungarnas Krakow, en av många sevärdheter

Cecilia Galerani

Porträtt av Cecilia Gallerani “Lady with an Ermine” eller “kvinnan med hermelinen” av Leonardo da Vinci, (1489-1490) på Muzeum Czartoryskich i Krakov. Det är verkligen den mest värdefulla målningen i Polen. I Krakow är det värt att ägna sig några ögonblick för det, särskilt eftersom många experter anser att målningen är bättre än den världsberömda Mona Lisa. Dessutom döljer damen, precis som världens mest berömda målning, många hemligheter. 

Är djuret på bilden verkligen en hermelin? Vad var den ursprungliga bakgrundsbilden som målades under 1800-talet, och är det en militär start från andra världskrigets tid, faktiskt intryckt på baksidan av målningen?

krakow - semester och weekendtips. Wawel
Man får inte fotografera inuti Wawelkatedralen, så du får nöja dig med foton från utsidan

judiska kvarteren Kazimierz

I Krakow skapades arkitektur och renässanskonst under 1300 till 1500-talen, som man idag kan ta del av i den judiska stadsdelen Kazimierz.
De här kvarteren var centrum för det judiska livet i över 500 år, innan de förstördes under andra världskriget. Idag är detta en spännande stadsdel med lite bohemisk atmosfär, där det finns gott om bland annat caféer, konstgallerier och second hand-butiker. Här kan du också se den gamla synagogan.

Under fem århundraden var Kazimierz en självständig stad, åtskild från Krakow av floden Vistula. Idag ersätts Vistula av Dietl Street, ​​i en värld där i flera århundraden två kulturer, den judiska och polska, existerade tillsammans. Här bodde många konstnärer, till exempel Bartolomeo Berrecci, formgivaren av bland annat Sigismund-kapellet i Wawel och de judiska mästarna i helig konst, vars verk fortfarande kan beundras idag.

Kazimierz-distriktet i Krakow kan inte missas, inte bara på grund av den aldrig tidigare skådade ackumuleringen av judisk arkitektur, utan också på grund av den unika atmosfären, kullerstensgator, hundratals restauranger, konstgallerier och antikaffärer. Det är hem till den bredaste gatan i Krakow, Szeroka och en av världens mest berömda konserter, “Shalom på Szeroka,” finalen för Jewish Culture Festival som äger rum här.

Prova polsk mat

Passa på att äta den polska maten när du är på besök i Krakow! Polsk mat är ofta relativt stabbig, men kan vara mycket god med smakrika soppor och till exempel ångkokta piroger eller anka. Vi avslutade denna gång vår dag i Krakow med middag på restaurang Pod Wawelem, som ligger nära borgen. Vi var här redan 2009, och det är ett besök vi aldrig glömmer. Peters yngste son beställde in en schnitzel som var lika stor som en pizza, och pommes fritsen rullades in på en vagn bredvid bordet …

Ostbricka
En ostbricka som start – såg ut att vara för en person i menyn men vi är glada att vi delade!

Den här gången var vi bättre förberedda och beställde en förrätt att dela på – mycket klokt skulle det visa sig. Till huvudrätt valde vi vår absoluta favorit i Öst- och Centraleuropa: anka med rödkål, äpple och rotfrukter. Riktigt, riktigt bra!

Att göra i Krakow - Polsk restaurang
Peter ser ut att vara nöjd med huvudrätten också – anka med rödkål, äpple och rotfrukter

Shoppa i Krakow

Prisläget i Polen är lågt, och även om det inte är lika stor skillnad när det gäller kläder som mat så går det att hitta prisvärd shopping. I klädeshallarna på Stora torget säljs det en hel del souvenirer. Här hittar du framför allt hantverk gjort av bärnsten eller skinn samt dukar, sjalar, broderade blusar och stickade kläder. På gatorna i gamla stan finns många flera butiker, och idag finns också flera stora shoppinggallerior. Här kan du förvänta dig att priserna ligger cirka 15-20 procent lägre än i Sverige.

Besöka saltgruvan Wieliczka

Saltgruvan i Wieliczka är värd ett besök, och man kan ta sig hit med buss från centrala Krakow eller på guidad tur. Man går 380 trappsteg rakt ner i underjorden där man bjuds på en fantastiskt vandring och upplevelse, i stora salar med ljuskronor. Guidningen tar ca tre timmar, och under denna tid hinner man se ungefär två procent av hela den enorma gruvan. Redan på 1200-talet började man med saltbrytning här, och idag är gruvan en av Polens största turistattraktioner.

saltgruvan i Wieliczka
Imponerande stora salar i saltgruvan i Wieliczka

Besöka Auschwitz

Auschwitz, eller Oświęcim som orten heter på polska, var Nazitysklands allra största koncentrations- och förintelseläger. Auschwitz-Birkenau ligger ungefär sex mil väster om Krakow och är en viktig, om än tung, påminnelse om en fruktansvärd period i historien. Jag (Helena) var här för många år sedan, när jag tågluffade som ung, och det är ett besök jag inte vill ha ogjort.

Vad kan man mer göra i Krakow?

En lite annorlunda grej vi läst om, men inte testat själva, är Lost Souls Alley, som ska vara ett interaktivt museum som verkar fokusera på skräck och rädsla … Jag är inte helt säker på om jag skulle våga mig dit, men du kanske vågar? Kolla förresten också gärna in Peters film för lite mer inspiration om Krakow i Polen!

Video från Krakow

Camping Clepardia i Krakow

Var kan man bo då? Ja, det finns förstås massor av hotell att välja på, både enklare och mer lyxiga, och priserna är lägre än i Sverige. Den som, liksom vi, reser med husbil eller annat campingfordon kan ta in på Camping Clepardia, som ligger ca fyra kilometer utanför stan. Detta är en ganska trevlig camping, och bussarna in till stan går strax utanför. Vi har bott här tidigare också när vi besökt Krakow, och tycker att det är riktigt smidigt.

Camping Clepardia
Vår husbil FREEDOM på Camping Clepardia

Krakow Historia

Krakows historia går tillbaka till stenåldern, då en slavisk bosättning byggdes på Wawel Hill. Kullen är omgiven av den rinnande floden Vistula, som gav säkerheten för nybyggarna. Den första dokumenterade bosättningen som kallas “Krakow” är från år 965, och vid den tiden var det en livlig europeisk handelshamn. Namnet kommer från Kung Krakus, härskaren av en tidig stam och enligt myten, grundaren av Krakow.

Draken smok Wawelski

Krakows ursprung är också bundet i legenden om en drake som hette “Smok Wawelski”. Berättelsen berättar att draken bodde i en grotta under Wawel Hill och terroriserade nybyggarna och åt upp deras boskap. Krakus, lovade sin dotters hand i äktenskap med den man som kunde döda draken. 

Många försökte men misslyckades. En skomakare hade dock en genial idé. Han sydde ihop lammskinn, fyllde den med svavel och lämnade den sedan på Vistulas vidder och väntade på draken. Smok föll för planen, åt lammskinnet och det exploderade när svaveln tog eld i magen. Således var draken borta och staden räddades.

Idag lever legenden om Smok fortfarande i Krakow. Framför Wawel-katedralen kan du hitta en populär staty av Smok, som sprutar eld på vissa klockslag. Vid ingången hänger flera ben som sägs vara från draken och har magiska egenskaper.

St. Mary’s kyrka

St. Mary’s är en av de största och viktigaste kyrkorna i Krakow och en av stadens höjdpunkter. Kyrkan krönas av två torn, den högra för trumpetaren, ägs av staden och står på 270 fot hög, och det nedre klocktornet, som tillhör kyrkan, är bara 226 fot hög. Varför är skillnaden? Enligt legenden är detta resultatet av en rivalitet mellan två bröder, tornens byggare. En av dem var så avundsjuk på de framsteg som den andra gjorde att han dödade honom av avund. Kniven, det påstådda mordvapnet, hänger fortfarande i en av portarna till Tygshallen.

Krakow

Viet Stoss altare i St Mary’s Basilika

Det är inte bara Europas största gotiska altare utan ett mästerverk av denna stil. Mästaren från Nürnberg Viet Stoss arbetade i St Mary’s kyrka och där vi kan beundra upp till 200 träsnidade karaktärer, i 12 år. För att göra siffrorna använde han troligtvis träd som måste vara minst 500 år gamla, så idag måste detta trä vara tusenårigt. Vi kan hitta alterets historia i romanen The History of the Yellow Crakows (en crakow är en långspetsig sko populär på 1500-talet, det är en stil som har sitt ursprung i Krakow) och filmen med samma namn. Altaret dök upp i St. Mary’s Church, som byggdes om efter den stora jordbävningen som drabbade Krakow i mitten av 1500-talet. Det försvann på 1900-talet efter att kyrkan plundrades av nazisterna under andra världskriget. Lyckligtvis lyckades Polen att återfinna det.

St. Joseph’s church I Podgorze

Den största gudstjänstplatsen i Podgórze-distriktet, relativt ung eftersom den grundades i början av 1900-talet. Det är emellertid ett bra exempel på rivaliteten med Podgórze-distriktet, som vid den tidpunkten fortfarande var en självständig stad från grannen på andra sidan floden Vistula – Krakow… Syftet med St. Joseph’s Church var att bli den andra St. Mary’s Basilica och därav de skyhöga spirorna.

Det är en speciell sak som gör detta till en extraordinär kyrka. Under konstruktionen hittades en grotta här, och det fanns spår av alkemiförsök av Master Twardowski, den legendariska adelsmannen, som som myten går, som Faust, gjorde en pakt med djävulen, men istället för att få kunskap om det ockulta, lämnade djävulen honom ensam på månen.

Källa: St. Joseph’s church-Jennifer Boyer – All Creative Commons

Vistula floden

Det kallas drottningen av polska floder, och Krakow förknippas med henne på ett speciellt sätt. Idag, när den snabbt flyter genom staden och vi observerar den från broar, boulevarder eller medan vi svänger i vattenpråmarna, är vattenvägen kanske inte så uppenbar. Men i gryningen av Krakows historia hade floden dussintals grenar som bildade öar. 

Av säkerhetsskäl var det på dessa öar som tidiga nybyggare började bygga sina hem. Även på 1800-talet flödade floden nästan genom centrum av Krakow och separerade Gamla stan från Kazimierz. Denna kanal fylldes och floden gjordes på den stig vi ser att den flyter idag. 

Vistula floden

Se mer av Polen

Om du reser runt i landet med bil eller husbil, eller om du har tid för längre utflykter har vi några förslag nedan. Vi har också samlat alla våra tips om resmål i Polen på en sida: Resa till Polen – din guide till Polens bästa resmål

 • Natur och vandring finns i bergsområdet Zakopane, som ligger ca två timmar söder om Krakow med bil.
 • Slott finns på många håll i Polen. Nordost om Krakow hittar du bland annat de fina slotten Baranow Sandomierski och Kozlowka.
 • Städer som kan besökas runt om i landet inkluderar bland annat den historiska staden Gdansk vid kusten och huvudstaden Warszawa.
Zakopane
Gröna kullar och berg i Zakopane i södra Polen

Info och fakta om Krakow

 • Land? Polen
 • Språk? Polska (en del pratar också tyska eller engelska)
 • Invånare? 765 000 i Krakow (2015)
 • Valuta? Zloty (PLN)
 • Prisläge? Billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (katolicism)

Resa till Krakow

 • Flyg: Norwegian flyger direkt från Stockholm Arlanda till Krakow, med en flygtid på ca 2 timmar.
 • Bil: Att köra från Stockholm till Krakow i Polen tar runt 19 timmar (körsträcka 167 km) om man räknar ren körtid.

Restauranger i Krakow

Bland många Krakowians finns det övertygelsen att Market Square är för turister och Kazimierz är för invånare. Alla klubbar, barer, restauranger och kaféer i Krakow är alltid trångt, och det finns något för alla här, oavsett var i staden du åker. Detta är en plats där du kan smaka på lokal mat, lyssna på lokal musik, se utställningar, delta i kabaretshower och hitta platser som man kan betrakta som ”sina egna.”

 • Prisnivån är låg jämfört med Sverige, så man kan passa på att unna sig lite extra. Tänk bara på att portionerna är stora!
 • Pod Wawelem ligger på ul. Św. Gertrudy 26-29 och serverar traditionell polsk mat.
 • Bottigliera 1881 ligger på ul. Bocheńska 5 i Kazimierz och har fått bra omdömen i flera sammanhang.

Gatumat i Krakow

Obwarzanek är till Krakow vad bageln är för New York. Båda kan beskrivas som rund deg med ett hål i mitten, men obwarzanek är en av de traditionella bakverk som en kulinarisk rundtur i Krakow skulle vara ofullständig utan. Den har funnits på Krakows bord sedan 1200-talet. Sedan dess har den gjorts genom att vrida flera delar av degen till en flätning och ansluta dem till en ring. Idag säljs obwarzanek från distinkta vagnar som finns i olika delar av staden utan mycket besvär.

Boende i Krakow

 • Hotell: Det finns massor av hotell i Krakow i Polen, i olika prisklasser. Kolla till exempel på Booking.com eller Agoda.com.
 • Camping: Camping Clepardia ligger på ul. Pachońskiego 28 A. Precis utanför campingen går en buss till stan.