Meny Stäng

7 saker att göra i Krakow – guide för din weekendresa

Det finns mycket att se och göra i Krakow, och här kommer våra bästa tips, med en guide för din weekendresa. Krakow, som ligger i södra Polen och är Polens näst största stad, var huvudstad från Medeltiden fram till 1596. Detta Unesco-arv är idag en historisk stad fylld av kyrkor och mäktiga byggnader. Här kommer tips på sju saker att göra i Krakow i Polen.

Medeltidsstaden Krakow i Polen

Krakow ligger i regionen Galizien i södra Polen, ca 30 mil söder om Warszawa. Denna medeltida stad var en gång i tiden huvudstad i Polen, ända från Medeltiden och fram till 1596, då kung Sigismund flyttade huvudstaden till Warszawa.

Staden blev relativt skonad från bombningar och förstörelse andra världskriget och de viktigaste sevärdheterna är fortfarande intakta. När man går runt i den gamla stadsdelen, som för övrigt är upptagen på Unesco:s världsarvslista, ser man vackra byggnader och gamla fina kyrkor precis överallt.

Krakow
Vad kan man göra i Krakow i Polen? Börja med att strosa runt bland alla trevliga gator!

1. Strosa runt i gamla stan

Gamla stan i Krakow, som kallas Stare Miasto på polska, är fylld av charmiga gator och vackra gamla hus. Hjärtat i den här delen av staden är det stora torget, Rynek Glowny, som är Europas största och som samlar både polacker och turister som vill insupa folklivet.

Mitt på torget tronar “Klädeshallen”, Sukiennice som den heter på polska, som uppfördes på 1300-talet och som sedan har byggts om på 1500- och 1800-talen. Från början hyste byggnaden Krakows rikaste klädeshandlare, men idag är det försäljare av bärnsten, smycken och hantverk som huserar här.

Krakow i Polen och klädeshallen
Människor från hela världen besöker Gamla stan, som är med på Unescos lista

Vid det stora torget hittar du också den ståtliga Mariakyrkan, som varje hel timme spelar en melodi med trumpet, som kallas Hejnal Mariacki. Melodin bryts alltid hastigt mitt i stycket för att hedra en känd trumpetare som på 1200-talet blev skjuten av anfallande mongoler just när han spelade den här melodin.

Häst och vagn i Krakow
Göra i Krakow i Polen? Strosa runt själv, gå en guidad tur eller ta en tur med häst och vagn

2. Besöka slottet Wawel

På Wawelberget finns även Wawelkatedralen. Vi kikade in inuti och måste säga detta är en dramatisk kyrka, med stora gobelänger och pampiga svarta sniderier. Man fick inte fotografera dock, så om du vill se hur den ser ut får du helt enkelt åka dit …!

Wawelberget reser sig på en höjd över Gamla stan, och här har det funnits ett kungligt slott ända sedan 800-talet. Slottet har förstörts många gånger och det komplex som ligger här idag (översta bilden) är en blandning av gotisk, renässans-, barock- och nyklassicistisk arkitektur. Man kan ströva runt på området och om man vill kan man besöka olika delar såsom slottskamrarna, skattkammaren och de kungliga gravarna.

Borgen Wawel Krakow
Wawelkatedralen i de polska kungarnas Krakow, en av många sevärdheter
krakow - semester och weekendtips. Wawel
Man får inte fotografera inuti Wawelkatedralen, så du får nöja dig med foton från utsidan

3. Se de judiska kvarteren

I Krakow skapades arkitektur och renässanskonst under 1400- och 1500-talen, som man idag kan ta del av i den judiska stadsdelen Kazimierz.
De här kvarteren var centrum för det judiska livet i över 500 år, innan de förstördes under andra världskriget. Idag är detta en spännande stadsdel med lite bohemisk atmosfär, där det finns gott om bland annat caféer, konstgallerier och second hand-butiker. Här kan du också se den gamla synagogan.

4. Prova polsk mat

Passa på att äta den polska maten när du är på besök i Krakow! Polsk mat är ofta relativt stabbig, men kan vara mycket god med smakrika soppor och till exempel ångkokta piroger eller anka. Vi avslutade denna gång vår dag i Krakow med middag på restaurang Pod Wawelem, som ligger nära borgen. Vi var här redan 2009, och det är ett besök vi aldrig glömmer. Peters yngste son beställde in en schnitzel som var lika stor som en pizza, och pommes fritsen rullades in på en vagn bredvid bordet …

Den här gången var vi bättre förberedda och beställde en förrätt att dela på – mycket klokt skulle det visa sig. Till huvudrätt valde vi vår absoluta favorit i Öst- och Centraleuropa: anka med rödkål, äpple och rotfrukter. Riktigt, riktigt bra!

Ostbricka
En ostbricka som start – såg ut att vara för en person i menyn men vi är glada att vi delade!
Att göra i Krakow - Polsk restaurang
Peter ser ut att vara nöjd med huvudrätten också – anka med rödkål, äpple och rotfrukter

5. Shoppa i Krakow

Prisläget i Polen är lågt, och även om det inte är lika stor skillnad när det gäller kläder som mat så går det att hitta prisvärd shopping. I klädeshallarna på Stora torget säljs det en hel del souvenirer. Här hittar du framför allt hantverk gjort av bärnsten eller skinn samt dukar, sjalar, broderade blusar och stickade kläder. På gatorna i gamla stan finns många flera butiker, och idag finns också flera stora shoppinggallerior. Här kan du förvänta dig att priserna ligger cirka 15-20 procent lägre än i Sverige.

6. Besöka saltgruvan Wieliczka

Saltgruvan i Wieliczka är värd ett besök, och man kan ta sig hit med buss från centrala Krakow eller på guidad tur. Man går 380 trappsteg rakt ner i underjorden där man bjuds på en fantastiskt vandring och upplevelse, i stora salar med ljuskronor. Guidningen tar ca tre timmar, och under denna tid hinner man se ungefär två procent av hela den enorma gruvan. Redan på 1200-talet började man med saltbrytning här, och idag är gruvan en av Polens största turistattraktioner.

saltgruvan i Wieliczka
Imponerande stora salar i saltgruvan i Wieliczka

7. Besöka Auschwitz

Auschwitz, eller Oświęcim som orten heter på polska, var Nazitysklands allra största koncentrations- och förintelseläger. Auschwitz-Birkenau ligger ungefär sex mil väster om Krakow och är en viktig, om än tung, påminnelse om en fruktansvärd period i historien. Jag (Helena) var här för många år sedan, när jag tågluffade som ung, och det är ett besök jag inte vill ha ogjort.

Vad kan man mer göra i Krakow?

Det finns förstås mycket mer att göra i Krakow! Om du har mer tid på dig kan det förstås vara värt att boka en guidad tur i stan. Många besöker också stadens museer, som till exempel museet för modern konst eller Schindlers fabrik. Du kan också se Leonardo da Vinic “Damen med hermelinen” på Czartoryski Museum.

En lite annorlunda grej vi läst om, men inte testat själva, är Lost Souls Alley, som ska vara ett interaktivt museum som verkar fokusera på skräck och rädsla … Jag är inte helt säker på om jag skulle våga mig dit, men du kanske vågar? Kolla förresten också gärna in Peters film för lite mer inspiration om Krakow i Polen!

Camping Clepardia i Krakow

Var kan man bo då? Ja, det finns förstås massor av hotell att välja på, både enklare och mer lyxiga, och priserna är lägre än i Sverige. Den som, liksom vi, reser med husbil eller annat campingfordon kan ta in på Camping Clepardia, som ligger ca fyra kilometer utanför stan. Detta är en ganska trevlig camping, och bussarna in till stan går strax utanför. Vi har bott här tidigare också när vi besökt Krakow, och tycker att det är riktigt smidigt.

Camping Clepardia
Vår husbil FREEDOM på Camping Clepardia

Se mer av Polen

Om du reser runt i landet med bil eller husbil, eller om du har tid för längre utflykter har vi några förslag nedan. Vi har också samlat alla våra tips om resmål i Polen på en sida: Resa till Polen – din guide till Polens bästa resmål

 • Natur och vandring finns i bergsområdet Zakopane, som ligger ca två timmar söder om Krakow med bil.
 • Slott finns på många håll i Polen. Nordost om Krakow hittar du bland annat de fina slotten Baranow Sandomierski och Kozlowka.
 • Städer som kan besökas runt om i landet inkluderar bland annat den historiska staden Gdansk vid kusten och huvudstaden Warszawa.
Zakopane
Gröna kullar och berg i Zakopane i södra Polen

Info och fakta om Krakow

 • Land? Polen
 • Språk? Polska (en del pratar också tyska eller engelska)
 • Invånare? 765 000 i Krakow (2015)
 • Valuta? Zloty (PLN)
 • Prisläge? Billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (katolicism)

Resa till Krakow

 • Flyg: Norwegian flyger direkt från Stockholm Arlanda till Krakow, med en flygtid på ca 2 timmar.
 • Bil: Att köra från Stockholm till Krakow i Polen tar runt 19 timmar (körsträcka 167 km) om man räknar ren körtid.

Restauranger i Krakow

 • Prisnivån är låg jämfört med Sverige, så man kan passa på att unna sig lite extra. Tänk bara på att portionerna är stora!
 • Pod Wawelem ligger på ul. Św. Gertrudy 26-29 och serverar traditionell polsk mat.
 • Bottigliera 1881 ligger på ul. Bocheńska 5 i Kazimierz och har fått bra omdömen i flera sammanhang.

Boende i Krakow

 • Hotell: Det finns massor av hotell i Krakow i Polen, i olika prisklasser. Kolla till exempel på Booking.com eller Agoda.com.
 • Camping: Camping Clepardia ligger på ul. Pachońskiego 28 A. Precis utanför campingen går en buss till stan.