Meny Stäng

Att göra i Krakow – 12 tips till Polens historiska pärla

Annons

Det finns mycket att se och göra i Krakow, och här kommer våra personliga tips. Krakow, som ligger i södra Polen och är Polens näst största stad, var huvudstad från Medeltiden fram till 1596. Detta UNESCO världsarv är idag en historisk stad fylld av sevärdheter och upplevelser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Medeltidsstaden Krakow i Polen

Krakow ligger i regionen Galizien i södra Polen, cirka 30 mil söder om Warszawa. Denna medeltida stad var en gång i tiden huvudstad i Polen, ända från Medeltiden och fram till 1596, då kung Sigismund flyttade huvudstaden till Warszawa.

Krakowresor

Staden blev relativt skonad från bombningar och förstörelse under andra världskriget och de viktigaste sevärdheterna är fortfarande intakta. När man går runt i den gamla stadsdelen, som för övrigt är upptagen på Unesco:s världsarvslista, ser man vackra byggnader och gamla fina kyrkor precis överallt.

Krakow

Vad kan man se och göra i Krakow?

Det finns mycket att se och uppleva i Krakow. Vi bjuder på tips, på saker du inte vill missa i den polska staden.

1. Strosa runt i gamla stan

Gamla stan i Krakow, som kallas Stare Miasto på polska, är fylld av charmiga gator och vackra gamla hus. Hjärtat i den här delen av staden är det stora torget, Rynek Glowny, som är Europas största torg, eller åtminstone Europas största medeltida torg, och som samlar både polacker och turister som vill insupa folklivet.

Man kan också passa på att kika på Florianporten, som är det enda av de forntida torn som byggdes för att skydda Krakow som finns kvar. Tornet vid porten är 33 meter högt.

Krakow i Polen och klädeshallen
Häst och vagn i Krakow

2. Besök Klädeshallen

Mitt på torget tronar ”Klädeshallen”, Sukiennice som den heter på polska, som uppfördes på 1300-talet i renässansstil och som sedan har byggts om på 1500- och 1800-talen. Klädeshallen är dessutom ett museum där du hittar unik konst från 1800-talet.

Från början hyste byggnaden Krakows rikaste klädeshandlare, men idag är det försäljare av bärnsten, smycken och hantverk som huserar här.

Krakow
 • ADRESS: Rynek Glowny 1/3, 31-042 Krakow

3. Beundra Mariakyrkan

Vid det stora torget hittar du också den ståtliga Mariakyrkan, som varje hel timme spelar en melodi med trumpet, som kallas Hejnal Mariacki. Melodin bryts alltid hastigt mitt i stycket för att hedra en känd trumpetare som på 1200-talet blev skjuten av anfallande mongoler just när han spelade den här melodin.

Kyrkan kröns av två torn, varav det ena är lägre och det andra högre. Enligt legenden beror skillnaden på rivaliteten mellan de två bröder som byggde tornen. En av dem var så avundsjuk på den andres framsteg att han dödade honom av ren avund. Kniven, det påstådda mordvapnet, hänger fortfarande i en av portarna till Klädeshallarna.

Inne i kyrkan kan man också beundra Europas största gotiska altare, byggt av mästaren Viet Stoss. Altaret, som inkluderar runt 200 snidade karaktärer i trä, försvann när kyrkan plundrades av nazister under Andra Världskriget, men har lyckligtvis återfunnits.

Mariakyrkan
 • Adress: Plac Mariacki 5, 31-042 Krakow

4. Ta dig till St. Josephs kyrka i Podgorze

St Joseph’s kyrka är en annan imponerande kyrka i Krakow, som ligger i Podgórze-distriktet. Också den här kyrkan har höga torn, och det sägs att detta är ett exempel på rivalitet. Man ville helt enkelt inte vara sämre än Mariakyrkan. Under konstruktionen av kyrkan hittades för övrigt en grotta med spår av alkemiförsök av adelsmannen Master Twardowski, som enligt legenden skapade en pakt med Djävulen …

By Daniel.zolopa – Own work, CC BY-SA 3.0 pl
 • Adress: Jana Zamoyskiego 2, 30-523 Krakow

5. Upplev slottet Wawel

Wawelberget reser sig på en höjd över Gamla stan, och här har det funnits ett kungligt slott ända sedan 800-talet. Slottet har förstörts många gånger och det komplex som ligger här idag är en blandning av gotisk, renässans-, barock- och nyklassicistisk arkitektur. Man kan ströva runt på området och om man vill kan man besöka olika delar såsom slottskamrarna, skattkammaren och de kungliga gravarna.

Krakow
 • ADRESS: Wawel 5 31-001 Krakow

6. Gör ett besök i Wawelkatedralen

På Wawelberget finns även katedralen St. Stanislaus och St. Wenceslas, ofta kallad Wawelkatedralen. Vi kikade in inuti och måste säga detta är en dramatisk kyrka, med stora gobelänger och pampiga svarta sniderier. Man fick inte fotografera dock, så om du vill se hur den ser ut får du helt enkelt åka dit …!

Wawelkatedralen är platsen för kröning och begravning av polska kungar, politiska ledare och deras familjer, liksom biskoparna i Krakow och konstnärer av stor nationell och internationell betydelse. 

Få besökare lägger märke till de tre stora benen som hänger vid den västra ingången till katedralen. Enligt Krakow-legenden tillhör de Waweldraken. Det sägs att benen kommer från mammut, noshörning och en val, och att de hängt där sedan medeltiden. 

Borgen Wawel Krakow
krakow - semester och weekendtips. Wawel

7. Muzeum Czartoryskich

Porträtt av Cecilia Gallerani ”Lady with an Ermine” eller ”Damen med hermelinen” av Leonardo da Vinci (1489-1490) visas på Muzeum Czartoryskich i Krakow. Detta är den mest värdefulla målningen i Polen, och många experter anser att den är bättre än den världsberömda Mona Lisa. 

Dessutom döljer damen, precis som världens mest berömda målning, många hemligheter. Är till exempel djuret på bilden verkligen en hermelin?

Krakow
 • ADRESS: Sw Jana 19, 31-017 Krakow

8. Promenera i de judiska kvarteren Kazimierz

Under 500 år var Kazimierz en självständig stad, åtskild från Krakow av floden Wisła. Här frodades stadens judiska kultur och här bodde många konstnärer, till exempel Bartolomeo Berrecci, formgivaren av bland annat Sigismund-kapellet i Wawel och de judiska mästarna i helig konst.

De här kvarteren var centrum för det judiska livet i över 500 år, innan de förstördes under andra världskriget. Idag är detta en spännande stadsdel med lite bohemisk atmosfär, där det finns gott om bland annat caféer, konstgallerier och second hand-butiker. Här kan du också se den gamla judiska synagogan.

 • ADRESS: Szeroka 24, 31-053 Krakow

9. Prova polsk mat

Passa på att äta god mat när du är på besök i Krakow! Polsk mat är ofta rejäl, men kan vara mycket god med smakrika soppor och till exempel ångkokta piroger eller anka.

Vi avslutade denna gång vår dag i Krakow med middag på restaurang Pod Wawelem, som ligger nära borgen. Vi var här redan 2009, och det är ett besök vi aldrig glömmer. Peters yngste son beställde in en schnitzel som var lika stor som en pizza, och pommes fritsen rullades in på en vagn bredvid bordet …

Ostbricka

Den här gången var vi bättre förberedda och beställde en förrätt att dela på – mycket klokt skulle det visa sig. Till huvudrätt valde vi vår absoluta favorit i Öst- och Centraleuropa: anka med rödkål, äpple och rotfrukter. Riktigt, riktigt bra!

Att göra i Krakow - Polsk restaurang
 • ADRESS:  Świętej Gertrudy 26/29, 31-048 Kraków

10. Shoppa i Krakow

Prisläget i Polen är lågt, och även om det inte är lika stor skillnad när det gäller kläder som mat så går det att hitta prisvärd shopping. I klädeshallarna på Stora torget säljs det en hel del souvenirer. Här hittar du framför allt hantverk gjort av bärnsten eller skinn samt dukar, sjalar, broderade blusar och stickade kläder.

På gatorna i gamla stan finns många flera butiker, och idag finns också flera stora shoppinggallerior. I Galeria Krakowska hittar du till exempel runt 250 butiker.

Krakow
 • ADRESS: Pawia 5, 31-154 Krakow

11. Gör en utflykt till saltgruvan Wieliczka

Utanför Krakow ligger Saltgruvan i Wieliczka, som är värd ett besök. Mankan ta sig hit med buss från centrala Krakow eller boka in sig på guidad tur. Man går 380 trappsteg rakt ner i underjorden där man bjuds på en fantastiskt vandring och upplevelse, i stora salar med ljuskronor.

Guidningen tar cirka tre timmar, och under denna tid hinner man se ungefär två procent av hela den enorma gruvan. Redan på 1200-talet började man med saltbrytning här, och idag är gruvan en av Polens största turistattraktioner.

saltgruvan i Wieliczka
 • HITTA HIT: Från Stora torget (Stare Miasto) gå mot slottsområdet och förbi. Gå över bron och floden Wisla och ta vänster och ta buss 304 (16 min) till
  Jerzmanowskiego. Gå av och ta nästa buss 244 som går hela tiden till Węzeł Wielicki som tar någon minut och gå sedan 7 min till saltgruvan.

12. Gör ett besök i Auschwitz

Auschwitz, eller Oświęcim som orten heter på polska, var Nazitysklands allra största koncentrations- och förintelseläger. Auschwitz-Birkenau ligger ungefär sex mil väster om Krakow och är en viktig, om än tung, påminnelse om en fruktansvärd period i historien. Jag (Helena) var här för många år sedan, när jag tågluffade som ung, och det är ett besök jag inte vill ha ogjort.

Vad kan man mer göra i Krakow?

Det finns förstås mycket att göra i Krakow och vi hann långt ifrån med allt. Här är några fler förslag:

 • Nationalmuseet visar upp en stor samling av antik polsk konst och skulturer på Al. 3 Maja 1, 30-062 i Kraków
 • Oskar Schindler-fabriken är ett museum med fokus på de judiska familjernas svåra situation under förintelsen på Lipowa 4, 30-702.
 • Lost Souls Alley är ett interaktivt museum som verkar fokusera på skräck och rädsla … Den hittar du på Floriańska 6
 • Rynek Underground ligger under torget, och här kan man uppleva en bit av medeltiden på Rynek Główny 1
 • Parken Planty är en grön oas mitt i den gamla staden.
 • Spa kan vara perfekt som avkoppling och i Krakow finns möjlighet till prisvärda behandlingar.

Video från Krakow

Kolla gärna in Peters film för lite mer inspiration om Krakow i Polen!

Legenden om draken – smok Wawelski

När man reser till Krakow är det förstås trevligt att känna till legenden om Wawel-draken, eller Smok Wawelski som den kallas på polska. Enligt myten bodde draken i en grotta under Wawelberget och terroriserade invånarna genom att äta upp deras boskap.

Prinsen Krakus lovade bort sin dotter till den man som klarade att döda draken. Många försökte men misslyckades. En skomakare hade dock en genial idé. Han sydde ihop lammskinn, fyllde det med svavel och lämnade åt draken. Draken åt upp lammskinnet och exploderade när svaveln tog eld i magen. Således var draken borta och staden räddades.

Idag lever legenden om draken fortfarande i Krakow, och framför Wawel-katedralen kan du hitta en populär staty av draken. Vid ingången hänger flera ben, som ibland sägs vara från draken och har magiska egenskaper.

Camping Clepardia i Krakow

Var kan man bo då? Ja, det finns förstås massor av hotell att välja på, både enklare och mer lyxiga, och priserna är lägre än i Sverige. Den som, liksom vi, reser med husbil eller annat campingfordon kan ta in på Camping Clepardia, som ligger ca fyra kilometer utanför stan.

Detta är en ganska trevlig camping, och bussarna in till stan går strax utanför. Vi har bott här tidigare också när vi besökt Krakow, och tycker att det är riktigt smidigt.

Camping Clepardia
Vår husbil FREEDOM på Camping Clepardia

Se mer i Polen

Om du reser runt i landet med bil eller husbil, eller om du har tid för längre utflykter har vi några förslag nedan.

 • Natur och vandring finns i bergsområdet Zakopane, som ligger ca två timmar söder om Krakow med bil.
 • Slott finns på många håll i Polen. Nordost om Krakow hittar du bland annat de fina slotten Baranow Sandomierski och Kozlowka.
 • Städer som kan besökas runt om i landet inkluderar bland annat den historiska staden Gdansk vid kusten och huvudstaden Warszawa.
Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Krakow?

Har du besökt Polens historiska pärla? Har du kanske ännu fler tips på saker att göra i Krakow? Berätta gärna!

Info och fakta om Krakow

 • Land: Polen
 • Region: Lillpolens vojvodskap i Galizien
 • Flod: Wisła (Weichsel på tyska och Vistula på engelska)
 • Invånare: 765 000 (2015)
 • Läge: Krakow ligger i södra Polen, cirka 300 km söder om huvudstaden Warszawa
 • Unescoarv: Den gamla stadsdelen i Krakow har varit ett världsarv på Unescos världsarvslista sedan 1978.

Krakows tidiga historia

 • Stenålder: Arkeologiska utgrävningar visar att området i och runt Krakow varit bebodda sedan äldre stenålder.
 • Bronsålder och järnålder: Man har hittat keramik och verktyg från den här tiden.
 • 700-talet före Kristus: Området var tättbefolkat och dominerades av skyter och kelter.

Folkvandringstid och medeltid

 • Folkvandringstid: Mellan år 400 och 600 efter Kristus avfolkades området delvis, på grund av hunnernas framfart.
 • 800-talet efter Kristus: Vid Wawelkullen byggdes en borg i de slaviska wislanernas rike.
 • 900-talet efter Kristus: Krakow inlemmades i ett polskt rike.
 • År 1000: Krakow utnämndes till biksopssäte.
 • 1200-talet: Staden blev flera gånger attackerad av mongoler.

Krakows storhetstid

 • 1400- och 1500-talet: Krakow hade sin storhetstid, med konst och arkitektur. År 1572 avled Sigismund II August barnlös och tronen övergick till Henrik III av Frankrike.
 • 1600-talet: Under det andra polska kriget (1600-1629) plundrades Krakow av svenskar. Staden drabbades också av en pestepidemi.

1700- till 1800-tal

 • 1700-talet: År 1795 blev Krakow en del av den Habsburgska monarkin.
 • 1800-talet: år 1809 gjordes staden till en del av Hertigdömet Warszawa, genom Napoleon I. Vid Wienkongressen 1815 bildades Stadsstaten Krakow, som styrdes av Ryssland, Österrike och Preussen. Ett polskt uppror 1846 misslyckades och Krakow annekterades av Österrike. 1866 fick staden viss självständighet.

Första och Andra världskriget

 • Första världskriget: Efter första världskriget bildades Andra polska republiken.
 • Andra världskriget: Efter att nazisterna invaderat Polen 1939 kom Krakow att ingå i det av tyskarna bildade ”Generalguvernementet”. År 1941 skickades stadens judiska befolkning till ett ghetto, och något år senare deporterades de till arbetsläger eller förintelseläger. Staden blev däremot relativt skonad från bombningar.

Shopping i Krakow

 • Söndagsmarknaden i judiska kvarteret – Kläder, väskor med mera. Adress: Plac Nowy.
 • Galeria Krakówska – Shoppingcenter med över 250 butiker. Adress: ul. Pawia 5, Krakow.
 • Krakówska Manufaktura Czekolady – För den som gillar choklad! Adress: Szewska 7, 31-009 Krakow.

Restauranger i Krakow

 • Pod Wawelem, på ul. Św. Gertrudy 26-29, serverar traditionell polsk mat.
 • Bottigliera 1881, på ul. Bocheńska 5 i Kazimierz, har fått bra omdömen i flera sammanhang.
 • Starej Kuchni, på ul. Sw Tomasza 5, serverar polsk husmanskost.
 • Pod Baranem, på ul. Sw Gertrudy, serverar både polsk husmanskost och mer exklusiva rätter. Lite mer exklusivt.

Gatumat i Krakow

 • Obwarzanek är till Krakow vad bageln är för New York. Båda kan beskrivas som rund deg med ett hål i mitten. Obwarzanek har funnits i Krakow sedan 1200-talet, och säljs idag från små vagnar.

Barer och nattliv i Krakow

 • House of Beer är en pub i Gamla stan för den som gillar öl. Adress: Sw Tomasza 35.
 • Buddha Drink & Garden är en populär och avslappnad bar. Adress: 6 Rynek Glowny.
 • Baroque serverar mat och drinkar, och ibland spelar DJs här. Adress: ul. Sw Jana 16.

Boende i Krakow

 • Hotell: Det finns massor av hotell i Krakow i Polen, i olika prisklasser. Kolla till exempel på Booking.com eller Agoda.com.
 • Camping: Camping Clepardia ligger på ul. Pachońskiego 28 A. Precis utanför campingen går en buss till stan.

Resa till Krakow

 • Flyg: Norwegian flyger direkt från Stockholm Arlanda till Krakow, med en flygtid på ca 2 timmar.
 • Från flygplatsen: Det är enklast att ta taxi, men det finns också tåg (som tar 17 minuter till Centralstationen) eller bussar.
 • Bil: Att köra från Rostock i Tyskland till Krakow i Polen tar runt 9 timmar (826 km). Att köra från Gdansk tar cirka 6 timmar och 30 minuter (554 km).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev