Meny Stäng

Saltgruvan i Wieliczka, utanför Krakow i Polen

Annons

Idag åkte vi till saltgruvan i Wieliczka i Polen. Det var vi inte helt ensamma om, om man säger så. En hel del köande ingick i besöket. Först fick man köa för att köpa biljetter, sen för att få komma in och sist (men inte minst) för att få komma ut igen. Trots detta var det ett mycket intressant och fascinerande besök. Följ med till saltgruvan i Wieliczka i Polen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Tjeckien till Polen

Vi har alltså rullat vidare från Tjeckien, där det blev camping och bad, och kommit fram till Krakow i Polen. Här hann vi med både saltgruvan Wieliczka och Gamla stan på samma dag.

Krakowresor

Saltgruvan i Wieliczka i Polen

Efter 380 trappsteg rakt neråt hamnade man på den första våningen på 64 meters djup. Turen fortsatte sedan, med en kvinnlig guide som påminde om en rysk militär, ner till våning 3 på 135 meters djup. Man fick bara se en procent av gruvan och ändå promenerade vi omkring i nästan 2,5 timme. Gruvan är alltså helt enorm!

Flera fantastiska rum, statyer, tavlor och till och med hela kapell är uthuggna i salt. Gruvan är imponerande att se, men när hundratals turister köade för de två små schakthissarna ut ur gruvan var det inte riktigt lika kul. Man undrar hur de har tänkt …?

Saltgruvan i Wieliczka i Polen
Saltgruvan i Polen – Wieliczka
Saltgruvan i Polen - Krakow

Enormt mycket mat

Besöket i saltgruvan i Wieliczka tog längre tid än beräknat och efteråt var vi sjukt hungriga. Passande nog hamnade vi på en restaurang där man fick bisarrt mycket mat. Efter överdådiga förrätter, enorma tallrikar med kött, korvar, anka (och en schnitzel lika stor som en pizza) samt öl, vin, läsk och glass slutade notan ändå bara på runt 650 SEK för fyra personer. Så dyrt var det i alla fall inte!

Vi hann bara gå en liten stund i Gamla stan, men vi blev sugna på att shoppa lite. Imorgon planerar vi att jag och Peter tar en egen liten shoppingtur medan killarna stannar i husbilen och spelar data eller playstation …

Krakow
Freedomtravel Polen

Mer att se och göra i Krakow och Polen

Vi har också skrivit om 12 saker att se och göra i Krakow. Ännu fler tips om Krakow hittar du hos bloggaren 4000 mil, som skrivit en guide till en weekend i Krakow.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev